AQUASFERA REDA!

czy ktos juz kupil mieszkanie w aquasferze! jakie tam sa ceny mieszkan!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Re: AQUASFERA REDA!

Będzie to trwało przez 2 lata...czyli tyle ile będzie wynosić gwarancja na mieszkania w Aquasferze. Zapewne SEMEKO będzie utrzymywać w tym czasie marionetkowego Zarządcę Aquasfery, który nie będzie składać reklamacji.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

A ja myślę, że to duże uogólnienie i niepotrzebne czarnowidztwo. Nie każdy zarządca to naciągacz i leniwiec.

Mówię tylko o faktach jakie zaistniały na osiedlu Przy Młynie, Redpol się nie sprawdził i wspólnota zmieniła na inną firmę (z Chyloni). Czas reakcji jest taki sam.
Redpol ma biuro w Redzie ale ludzi i ew sprzęt i tak musi ściągać, nowa firma tak samo więc skąd jest zarządca to aukrat nieszczególna różnica.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Z tym ze ''redpol'' zna lepiej wszystkie ewentualne wady i zalety a sprawa druga ze to tzw. maly rynek lokalny '' i lepiej jak przyjdzie do naprawy ktos z redpolu i cos naprawi anizeli czekac na fachowca innego zarzadcy np z Gdyni etc itd. Watpie zeby zarzadcy z Gdanska zalezalo na przegladach i naprawach budynku .. rozumiem ze na poczatku taki zarzadca moze byc tanszy i pozornie lepszy ale wiem od znajomych ze ja cos sie psuje na jakims osiedlu a zarzadca jest inny niz tzw. lokalny to juz mu przestaje zalezec na tym wszystkim i nie przybedzie szybko z pomoca bo jest daleko ... a jak jest awaria np. wody itp to trzeba byc szybko i to naprawic. Wiec branie innego zarzadcy akurat w tym przypadku moze sie kiedys w miare ''starzenia budynku'' byc gorszym rozwiazaniem.

Popytałam i wiem już, że na początku zarządcą nieruchomości jest firma wydelegowana przez dewelopera i rzeczywiście jest to Redpol. Po zawiązaniu się wspólnota może zostawić tą firmę lub wybrać inną.

Wiem, że na Osiedlu przy Młynie wspólnota nie była zadowolona ze współpracy i zmieniła zarządcę na inną firmę (zapomniałam spytać jaką).
Podobnoż Redpolowi bardziej leżało na sercu dobro dewelopera niż mieszkańców ale to akurat nie dziwi. W końcu to protegowani Semeko.

Takie małe info dla tych co mają podobne do mnie wątpliwości:)

Po zawiązaniu się, wspólnota sama wybiera sobie administratora budynku. Faktycznie większość wspólnot (ale nie wszystkie) na osiedlach Semeko wybrało lokalną firmę, która rosła razem z rozwojem osiedli, czyli Redpol. Nie ma jednak żadnego przymusu. Jest wiele firm, które oferuje tego typu usługi. Fakt jest taki, że płaci się za konkretne rzeczy i nie jak w spółdzielni utrzymuje cała rzeszę prezesów i ich sekretarek.

Zapewne Redpol będzie administrował wasz budynek przez ok. 2 lata, tak jak zresztą wszystkie osiedla Semeko.

Tego nie wiem jak to będzie
al poczytaj ten link
http://edgp.gazetaprawna.pl/index.php?act=mprasa&id=159184&sub=article

Dzięki Ela:) wspólnota to wszyscy mieszkańcy prawda? a kto będzie zarządcą? chodzi mi o to czy np Semeko ma kogoś takiego i proponuje czy mieszkańcy sami muszą takowego znaleźć?
Wiem, że można wybrać zarząd spośród mieszkańców ale wydaje mi się to mało prawdopodobne. Nikt nikogo nie będzie znał, że o doświadczeniu w zarządzaniu budynkiem nie wspomnę.

ciężko powiedzieć :)
bo nie było mnie tam już jakiś czas :)
ale w najbliższych dniach się wybiore i zbadam temat hehe

coś piszą o tym na forum Redy http://e-reda.pl/viewtopic.php?t=2660&postdays=0&postorder=asc&start=0 ale nic konkretnego -przynajmniej narazie- wyciągnąć z tego się nie da

Prace przy budowie ronda? Tzn. zaczeli coś tam robić czy tylko zamierzają zacząć?

Yooki
Zawiążę się tzw. " Wspólnota mieszkaniowa"
od momentu oddania wszystkich kluczy jak do semeko nadmieniło od kwietnia aż do sierpnia jest czas żeby ta wspólnota się zawisała i w tym okresie czyli od 04 do 08 będziemy płacić mniej więcej 100 zł w kredycie mieszkaniowym więcej po to jest tak naprawdę taki pomost przed założeniem księgi wieczystych ale potem od ogólnego kredytu ci to jakoś z rat odliczają to spoko to nie jest spółdzielnia ale sprzątaczkę raczej będziemy mieć na taki kolos i tyle mieszkań tylko my będziemy jej płacić w czynszu w sumie w spółdzielni też tak jest hihihi
Po założeniu księgi wieczystych grunt na którym stoi blok za "twój metraż" należy do Ciebie no i mieszkanie też

no dobra, jak zwał tak zwał - chodziło mi o grupę mieszkańców, tą "zarządzającą":)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

''yoooki '' tam nie ma zadnej spoldzielni ! spoldzielnie sa na starych osiedlach z komuny. To osiedle jest prywatne bo mieszkancy upuja mieszkania i teren . Jest tylo tzw. grupa do zarzadzania ale to nie spoldzielnia. Wszystko na tym osiedlu jest nasze prywatne i rowniez ty po zakupie staniesz sie wspolwlascicielem tego wszystiego i to od nas zalezy co sobie i jak sobie bedziemy zarzadzac i co robic ... mozemy nawet cale te osiedla ogrodzic i postawic bramki i szlabany ... to tylko przyklad ..ale mozemy bo to nasze prywatne mieszkania i teren.

Doszły mnie słuchy, że zaczęły się prace z budową ronda przy Obwodowej i Młyńskiej… ale to nieoficjalne info :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

a tak z innej mańki - jak jest ze spółdzielnią? Będzie musiała zawiązać się nowa czy całość będzie podlegało spółdzielni która "zawiaduje" osiedlem przy młynie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

(...)

zaczeli ocieplać "tył budynku"

co do piwnic ciężko powiedzieć, ale wystarczy wysłać maila do SEMEKO albo skorzystać z formularza z zapytaniem na ich stronie - dość szybko odpisuja na maile :)

caly czas wykanczanie jest robione...ocieplanie , tynkowanie i w srodku . Ocieplanie akurat w tym budynku jest wolniejsze gdyz ocieplaja '' waskimi paskami'' styropianu zeby owal sciany zachowac bo tam jest owalna sciana boczna i robia to dobrze i dokladnie.

hej hej ma ktoś nowe fotki z Budowy ????
Nie ma mnie w trójmieście a jestem ciekawa co tam na budowie czy już ruszyło w końcu to ocieplanie bloku czy coś już widać i czy ktoś wie czy może już ruszają z wykończeniówką w środku ??????
a i jeszcze jedno pytanko czy ktoś wie może czy są jeszcze wolne lokale piwniczne komórki lokatorskie pytam po mi semeko powiedziało że już w tym pierwszym bloku nie ma zaś koleżanka była w Auchanie na zakupach i tam jest wystawione semeko na galeria Rumia i tam na pytanie o komórki lokatorskie powiedziano że nadal są w pierwszym bloku wolne do wykupu za 2,500 za metr ??????

jest juz oficjalna reklama nowego budynku. W Auchanie ..trasa do Redy...w galeri handlowej jest wystawiona makieta aquasfery i wczoraj przedstawiciel juz mial chyba spis mieszkan na sprzedaz . Spore bylo zainteresowanie bo ludzie w kolejce stali .

w ofercie jest już drugi budynek (z datą oddania wrzesień 2013), ale ciekawe jest to, ze tylko połowa mieszkań jest w ofercie (przód budynku)... tył budynku... nie jest widoczny na stronie

ciekawe :)

Inne tematy z forum

Deweloper w Pucku (6 odpowiedzi)

Dzień dobry, planuje zakup mieszkania w Pucku i mam pytanie do Was. Czy ktoś może kupił albo...

Czy ktoś zna firmę verte invest? (5 odpowiedzi)

Chodzi mi o jakość i współpracę?

Gdzie kupić mieszkanie?? (37 odpowiedzi)

Chciałabym kupić mieszkanie w Gdańsku.. Które dzielnice polecacie, a które odradzacie i...