Anemia w ciąży - naturalne sposoby

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
Jestem w pierwszym trymestrze ciąży (ok 9-10 tydzień), ostatnio baaardzo źle się czułam, wyniki wykazały anemię. Za niska hemoglobina i hematokryt. W poprzedniej ciąży wyniki pogorszyły się dopiero na końcówce...Chciałabym się wspomóc naturalnymi sposobami zanim zacznę łykać syntetyczne żelazo. Czy ktoś z Was próbował? czytałam o soku z kiszonych buraków, soku i herbacie z pokrzywy... Ale nie doczytałam ile tego należy pić aby też sobie i dziecku przypadkiem nie zaszkodzić. Poradzicie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Anemia w ciąży - naturalne sposoby

Ja piłam naturalny sok z żurawiny. Na początku przez tydzień codziennie tak 1/3 butelki, a potem co drugi dzień. Jak dla mnie okropny w smaku bo baaaardzo kwaśny,ale po dodaniu łyżeczki miodu dało się go przełknąć:) Wyniki szybko poszły w górę, w przeciwieństwie do sztucznej suplementacji żelazem, która w niczym mi nie pomogła, a wręcz przeciwnie doprowadziła do problemów z trawieniem. Też myślałam o pokrzywie, ale gdzieś wyczytałam, że w ciąży nie jest do końca wskazana. Soczek zamawiam z Gemini bo cenowo wychodzi najkorzystniej. .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja piłam pokrzywę,po zaparzeniu mozesz odrobinę dosłodzić czym tam chcesz,spokojnie da radę wypić.

Mi lekarka poleciła jeść pęczek natki pietruszki dziennie, podobno świetnie działa.

ja tez mam problem z anemia i właśnie dzis kupiłam pęczek natki. Będę dodawła do kazdej potrawy i awet do kanapki. Tak robiłam również w pierwszej ciązy. Dodatkowo znów zaprzyjaźnie się z burakami i szpinakiem :)

Czyli przez najblizsze miesiace moimi partnerami będzie natka,buraki i szpinak

czerwone mięso, kasze, strączkowe, motylkowe - w warzywach nie ma tyle zelaza, pomijajac, że jego wchlanianie jest prawie zadne. żelaza w tabletkach nie powinno się przez 2 godz łączyc z nabiałem, bo takze obniza jego wchlanianie, najlepiej popijac sokiem pomaranczowym.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

potwierdzam- natka pietruszki działa suuuper (o wiele lepiej niz tabletki), aczkolwiek myśle, ze trzeba zazywac codziennie, gdzies czytalam ze chyba nie wiecej niz 2 lyzeczki + oczywiscie jaja, kaszanka (tak, tak-wiem ze niesmaczna), ale pietruszka naprawde dziala ekstra- wiem cos o tym :)

Pietruszka lub zakwas z buraków

Na pewno trzeba jeść też zielone warzywa - szpinak, brokuły, szcz*w, oprócz tego jaja, białą fasolę, ale dodatkowej suplementacji w postaci tabletek też bym się nie bała. Sama w czasie ciąży brałam Chela ferr bio complex, bo wyniki pogorszyły mi się, tak jak Tobie, już w pierwszym trymestrze. Przy suplementacji, później już było zdecydowanie lepiej.

Tak jak pisały poprzedniczki- mięso, plus kasza jaglana, suszone morele, pestki dyni, nasiona chia. Dużo zielonych warzyw i ziół, bo zarówno kwas foliowy jak i witamina C zwiększają wchłanianie żelaza.
Warto odstawić słodycze i przetworzoną żywność, ale to już tak dla zdrowotności w ogóle :) - powodzenia!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

W moim przypadku pomogła chela ferr bio complex. Żelazo plus witamina b6 b12 i kwas foliowy. Bardzo dobra wchłanialność. Po tej suplementacji niedobory żelaza szybko skończyły się w mojej sytuacji.

Dziękuję :) na razie pije ok.300 ml dziennie soku z kiszonego buraka, biorę tabletki z buraka i już czuję poprawę samopoczucia. Zobaczymy za tydzień jak to się będzie miało do wyników krwi :)

dwa kiwi dziennie

dobry jest sok z buraka i sok pomidorowy patrz zeby bylo napisane NFC
https://kiszonespecjaly.pl/pl/menu/soki-tloczone-nfc-223
te na przyklad

Inne tematy z forum

Obniżenie /wypadanie macicy (1238 odpowiedzi)

Dziewczyny, które macie obniżenie /wypadanie macicy jak sobie radzicie? Ćwiczycie czy operujecie...

Rodzina zastępcza ??? (16 odpowiedzi)

Witam, Mam sprawę do osób prowadzących rodziny zastępcze. Nagle oszalałam! Znalazłam dla...

Od 1go do 1go... czy Wam udaje się cokolwiek oszczedzić? (226 odpowiedzi)

Cześć, mam takie nocne przemyślenia na temat szeroko rozumianych finansów domowych... Oboje mamy...