Czarna lista pracodawców Trójmiasta w internecie

Opinie do artykułu: Czarna lista pracodawców Trójmiasta w internecie.

Pięć dni istnienia, 50 opisanych firm, ponad 10 tys. polubień - to statystyki działania Czarnej listy pracodawców w Trójmieście zamieszczonej na Facebooku. Bezpłatne dni próbne, brak umów, niewypłacanie wynagrodzeń i złe traktowanie pracowników - to główne zarzuty, z którymi pracodawcy nie próbują na razie polemizować.

21 stycznia br. założyli na Facebooku profil pod hasłem "Czarna lista pracodawców". W pierwszym poście zapewnili anonimowość i zachęcili do wysyłania propozycji ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

a ja się zgadzam z autorką

Pracowałam w jednej z firm kaszubskich - większość miała umowy na część etatu, wizyta PIP była i przed panem kontrolelem szła sekretarka informując nas ile rzekomo zarabamy. Firma ojca tego powyższego właściciela firmy też mial kontrole z PIP oczywiście część osób na czarnucha pracowała. Podczas kontroli owi pracownicy wysłani zostali do lasu. Po kontroli wrócili i musieli wypisać wniosek urlopowy za ten dzień.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

bar Barbados w Gdyni ,pracowalam tam pare lat temu i za ostatni miesiac nie dostalam wyplaty

Zreszta tak samo jak w dawnym TpSa tam tez oszukiwali mlodych ludzi i nie placili pensji,przynajmniej tak bylo w gdyni
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zresztą wystarczy miesiąc szukać pracy i po ogłoszeniach wiesz gdzie nie aplikować :)
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1

Lipa

Cytat ze strony: "Anonimowość gwarantowana 100%. Administrator strony nie ponosi odpowiedzialności prawnej od zamieszczonych wpisów. Każdy kto przesyła prywatną wiadomość jest odpowiedzialny za jej treść i zgodność z prawdą." To albo anonimowość, albo odpowiedzialność.

Ad rem. Sam jestem mega wkur... na mojego i mojej żony pracodawcę i chętnie bym wylał im pomyje na łeb - ale z drugiej strony - w każdej firmie są frustraci, którzy piszą brednie. I co ? Lepsza chyba strona gowork.pl
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

Masz rację ale zobacz ile dostałeś minusów.Tacy jesteśmy odważni .Kogoś opluć ,rzucić kamieniem będąc w kapturze tak ale podpisać się pod swoją wypowiedzią szkalującą kogoś to już za dużo jak na dzisiejszych boCHaterów.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

rozmowa kwalifikacyjna

ostatnio gdziekolwiek dzwonisz, w modzie są automaty "dla zachowania wysokiej jakości usługi ... informujemy, że rozmowy są nagrywane ..."

włącz w swoim telefonie apkę nagrywającą rozmowę i:
- dzień dobry, moje nazwisko ... byłem umówiony na rozmowę kwalifikacyjną ... informuję, że dla uzyskania jasności warunków dotyczących oferowanego mi stanowiska i warunków pracy, rozmowa będzie nagrywana

mina potencjalnego przyszłego pracodawcy? bezcenna! :))))
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 1

Człowieku z kwalifikacjami - DZIURĘ to masz w głowie, a wierci się OTWORY.
popieram tę opinię 101 nie zgadzam się z tą opinią 6

Raczej takich, którzy np. chwalą się biegłym angielskim, a prostego tekstu nie rozumieją. Niestety miałem takich współpracowników.
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nie tylko na FB

Podobne treści od dawna funkcjonują na stronie GoWork.pl w ogólnopolskiej skali, problemy niestety cały czas te same...
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

nawet jak ludzie chcą coś zrobić to jest jedna wielka farsa

A pracownik może na tym wyjść jak zabłocki na mydle...Znajomy odchodząc z firmy opisał wszystkie nieprawidłowości odpowiednim organom. Może i kierował nim żal ale napisał prawdę coby los kolegów poprawić. Inspekcja PPOŻ i sanepid na kontrole zapowiedziały się z dwudniowym wyprzedzeniem więc wszystko było cacy. Panie z PIPu zaś zostały usadzone przy stoliku nad którym wisi kamera z rejestracją dzwięku i rozmawiały tylko z ludźmi których podesłał im kierownik, podczas gdy prezes siedział na monitoringu i podsłuchiwał...Kontrole nic nie wykazały a kolega do dziś szuka pracy bo były pracodawca wystawia mu bardzo złe opinie.
Koleżanka poszła do sądu pracy, sprawę slusznie wygrała i tak samo, gdzie by pracy nie podjęła tam znajduje ją były pracodawca (nie wpisuje go w CV a facet śledzi jej kariere-małe miasto} i ostrzega,że są z nią problemy. Zawzwyczaj kończy się na okresie próbnym bo nikt nie chce sie słusznie czy niesłusznie po sądach ciągać.
Tyle właśnie może zrobić oszukany/wykorzystywany pracownik.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ale co tu weryfikować? Każdy wie, jak się płaci w gastronomi czy w ochronie (kolega i kuzyn pracowali w gastronomi - obecnie jeden w Norwegii drugi w Holandii). Z kolei inny kolega przepracował w ochronie pół roku, obecnie inna branża bo jak mówi "nigdy więcej ochrony":) Ja wiem, zaraz odezwie się "biznesmen" jeden z drugim w stylu: "jak jesteś taki mądry, zainwestuj kasę i płać ludziom po 5 tysięcy!". Tylko u nas to jest tak że "biznesmen" co roku nową i droższą furą jeździ a ludzie patrzą za coraz tańszym jedzeniem w biedronce! I to nie jest normalne! "Biznesmenie"!!! Zmieniaj fury nawet co PÓŁ roku!!! Tylko wtedy pracownik który świadczy Ci USŁUGĘ (żadna łaska że płacisz, nie jest twoim niewolnikiem!) powinien mieć taką pensję żeby go było STAĆ NA GODNE ŻYCIE I MAŁE PRZYJEMNOŚCI (tak to działa na zachodzie). Jeśli tego nie potrafisz zapewnić, to pracuj sam bo nie jesteś żadnym biznesmenem, tylko zwykłym krętaczem!!! I dobrze wiecie, że tak w większości to wygląda... Jak chcecie pisać że: "a bo skarbówka, zusy itd." To jest wasz problem! Nie pracownika!!! Ja rozumiem że koszty pracy są wysokie, w takim razie się zbierzcie i pod sejm!!! My tego za was nie będziemy załatwiać!!!
popieram tę opinię 58 nie zgadzam się z tą opinią 4

tylko w wypadku

prywatnego przedsiębiorcy zapomniałeś dodać ! W państwowych i samorządowych firmach hulaj dusza diabła nie ma ! Zobacz ile spraw w sadzie pracy toczy się na przykład przeciw samym sądom ! Ale tam wyroków skazujacych raczej nie ma .Bo kto miałby płacić? skarb państwa ????
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Boooooo

- Proszę wybaczyć panie kierowniku, ale w tym miesiącu nie dostałem premii...
- Wybaczam panu.
popieram tę opinię 43 nie zgadzam się z tą opinią 0

Masz tupet "pracodawco" - taka lista dałaby obraz faktycznego zatrudnienia na czarno. Mój poprzednik wyrażając swoją myśl ma 100% racji.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 10

Artykuł bez sensu

Moim zdaniem nie powinno się w ten sposób promować takich bzdetnych stron czy "fanpage'ów".
Może niesłusznie, ale uważam, że 90% tych historyjek to ściema, albo chęć "zemsty" na pracodawcy. Kto to zweryfikuje? Kto później sprostuje jakąś nieprawdziwą informację o pracodawcy?
Znamy nasz kraj i wiemy jacy zawistni ludzie tu żyją i ile wymagają. Najlepiej nic nie robić i jeszcze na tym dobrze zarobić.
Proponuję przyjąć postawę np. GardzeWami, patrzeć na to z przymrużeniem oka. Nigdy nie wiadomo kto co sobie wymyślił lub naciągnął i dalej rozpowszechnił.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 22

Tak to sa czyste fakty a nie zadne bajki.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0

złodziejski kraj

tu się pracuje ma czarno, po 10h dziennie i za najnizszą krajową, ludzie spieprzajcie za granicę, szkoda żaycia na to bytowanie w tym porąbanym kraju
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 2

1600pln

Smiechu warte za sprzatanie kibla
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 3

i co z tego? pozwanym nie byłby przecież FB
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1