Czarna lista pracodawców Trójmiasta w internecie

Opinie do artykułu: Czarna lista pracodawców Trójmiasta w internecie.

Pięć dni istnienia, 50 opisanych firm, ponad 10 tys. polubień - to statystyki działania Czarnej listy pracodawców w Trójmieście zamieszczonej na Facebooku. Bezpłatne dni próbne, brak umów, niewypłacanie wynagrodzeń i złe traktowanie pracowników - to główne zarzuty, z którymi pracodawcy nie próbują na razie polemizować.

21 stycznia br. założyli na Facebooku profil pod hasłem "Czarna lista pracodawców". W pierwszym poście zapewnili anonimowość i zachęcili do wysyłania propozycji ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

czarna lista bardzo slaba

wuj nie lista
na tej stronce na fb jest wymienionych ledwo pare małych firemek
napiszcie o tym co sie w korpracjach dzieje a nie o tym co w małych barach ktore ledwo przędą
napiszcie o wielkich firmach ktore kupuja sobie niewolników za 1800zł
wielkie banki gdzie panowie w garnikach zarabiaja 1600zł wicy kierownicy w zagranicznych firmach za 2- 3 tys miesiecznie
kraj patologi
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

a propo umowy w pierwszy dzien do kierowcy bmw

w jakim pan kraju zyjesz ze mowi pan o mowie w pierwszy dzien i to na etat. nie zyjem w skandynawii czy na zachodzie kazdy zyje od 10 do 10 zeby tylko wystarczylo a pan smie twierdzic ze w polsce jest tak dobrze ze mozemy sobie tak pozwolic 3/4 spolecznosci polski zyje za 1600 zl i jest zmuszona pracowac bez umowy bo nie ma zadnego wybory zeby wyzywic rodzine polska to kraj zlodzieji i kombinatorow a zwykly szary za przyslowieniem robol jest traktowany jak scierka do podlogi. wiec taki pisanie ze jest tak dobrze w tym pi.... kraju mija sie z celem

Nie dziwi mnie to

Klient chce zjeść tanio i dużo, więc to jedyna droga.

Odpowiadając

Na mnie pracownik doniósł do skarbówki bo przyłapałem go na kradzieży kasy. Kontrola nic nie wykazała, bo wystawiam paragony.

Co do wymagań, nie ma tak, że umawiam się na zrobienie czegoś, a potem mówię zrób więcej. Zawsze umawiam się, że za standard dostanie określoną stawkę, a jak zrobi więcej to jest premia.
Jeśli chodzi o pracę dłużej niż 8 godzin. Ja mam tak, że u mnie pracuje się 10-12 godzin. Dla mnie rybka czy przyjdzie pracownika A czy B. Każdy chce robić 8 h, ok ale namów drugiego aby przyszedł na 2-4 h. Nikt nie chce, więc jeden pracuje dwa dni z rzędu potem ma wolne. Ponadto czasem jest tak, że komuś coś wypada, czy zachoruje i wtedy wymagam, aby ktoś za niego przyszedł. To przypadek losowy, a nie moje widzimisię.

Odpowiedzialność. Kiedyś pracownik upuścił służbowego laptopa, obciążyłem go za to. Był oburzony, przecież to nie jego laptop tylko mój. Gdyby tak myśleć to pracownik rozwalałby (lub kradł) co mu tylko wpadnie w ręce i co żadnej odpowiedzialności?

Kolejny przykład pracownika. Umawiamy się na warunki pracy. Potem on mnie okrada. Na pytanie czemu, bo mało płacisz. Jak mało skoro sam się zgodziłeś, a on tylko wzrusza ramionami.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeżeli ktoś ci proponuje 10 zł za godzinę ty się z uśmiechem zgadzasz za tyle pracować to po cholerę potem psy wieszasz, że za mało dostajesz pensji?! Co masz schizofrenię? Jeśli ci nie pasuje ta stawka to po co brałeś tę robotę? Co to kogo obchodzi, że nie umiesz znaleźć lepiej płatnej pracy. Zamiast oczerniać szefa że za mało płaci to bądź wdzięczny, że w ogóle stwarza ci możliwość zarabiania.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

PIP na to jak na lato

Wydawało by się ze PIP będzie korzystał z tej listy .Nie liczcie na to To nie ten sam PIP co kiedyś jak się do nich zgłosisz podasz nazwisko to i tak odpiszą ze nic nie mogą i należy sprawę oddać do Sadu .Nie wiadomo po co ta instytucja istnieje.Tam zatrudnia się tylko z rodziny jak w dawnym Państwowej Instytucji Sanitarno- Epidemiologicznej.
Jeno jest pewne jakby traktowano ludzi jak potrzeba nie musiała by powstać czarna lista pracodawców obecnie Kolesiostwo i tak zwane ustawki polityczne.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jaka to uczelnia wypuściła takiego mądrusia..
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

Potrzebna..

czarna lista śmiesznych małych kreatur poniżających i stosujących mobbing w pracy. Nieważne jakie stanowisko ta osoba zajmuje.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeżeli to konkretne przykłady z Twojej firmy to ich zwolnij i szukaj nowych gdzie indziej ..., a jeśli tylko zwykłe ogólniki to nie zawracaj głowy.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

W Polsce niestety to pracownicy kradną najwięcej

i jest na to niestety społeczne przyzwolenie! Nie mam na myśli zabranie gotówki z kasy w sklepie ale nie poszanowanie cudzego mienia któe przynosi straty firmie. Pracownicy sobie myślą hm tak mało płaci to sobie to odbijemy inaczej. Ale do diabła stawka była jawna na tyle zgodziliście się to tyle się należy jeśli to za mało to szukajcie gdzie indziej pracy a nie usprawiedliwiajcie kradzież! Obojętnie czy okradacie biednego czy bogatego kradzież jest złem, złodziejstwem! Przykładów można mnożyć mnóstwo np. sobie skserują książkę dla dziecka w pracy, a to artykuły biurowe sobie wezmą bo i tak nikt nie zauważy, a to sobie przyjdą 10, 15 minut za późno do pracy, a to chodzą palić co chwila, kawę robić 5 razy potem sikają co kwadrans i jakoś czas zleci, z przerwy obiadowej nie wrócą na czas albo wyjdą wcześniej z pracy a to telefony prywatne i tablety podładują cały dzień na koszt pracodawcy a to na fejsbooku posiedzą w trakcie pracy w gierkę zagrają czy sprawdzą prywatną pocztę , zadzwonią do kolegi, mamy , siostry. Świateł nie gaszą po sobie, brudzą i niszczą bo wiadomo że na wysoki krawężnik najlepiej wjeżdża służbowy samochód. Beznadziejni są polscy pracownicy. Powinna być właśnie czarna lista tych pracowników którzy kradną i nie szanują cudzych pieniędzy i cudzego mienia. Jak tak łatwo się dorobić firmy to czemu nie otwieracie sami? Cudzesy firmowe zawsze są traktowane jak darmowe rzeczy a nie kradzież. Powinno się o tym otwarcie mówić i tępić.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 10

Nie jestem prawnikiem ale cos mi się wydaje

iż forma tej strony nie do końca idzie w parze z obowiązującym prawem. Jaka by nie była prawda bazuje na pomówieniach i subiektywnym odczuciu anonimów co nie musi być prawdą. Pamiętajmy, iż każdy biedny w bogatszym widzi przestępcę lub co najmniej kombinatora.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

i bardzo dobrze robią bo zgłaszanie organom to strata czasu

a tak przynajmniej wiem z czyich usług nie korzystać
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

A hu cię to obchodzi!
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

moja opinia

Jak znam życie, klika zablokuje tę stronę i to już niebawem...

Polscy niewolnicy mają posłusznie pracować a nie narzekać!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie widzę problemu. Skoro jesteś uczciwym pracodawcą i nie masz sobie zupełnie nic do zarzucenia, stwórz taki profil na fejsie. Do roboty drogi pracodawco!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

no to najlepiej zatrudnij się w którejś z takich firm

może zmienisz zdanie, jak sam się przekonasz. ja do paru takich firm poszedłem, łudziłem się tak samo, że będzie dobrze, wbrew temu co ludzie pisali w internecie i potem zawsze żałowałem. ale dzięki temu teraz przynajmniej wiem że w 90% te negatywne opinie są zgodne z prawdą
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

pole do oszczerstw

Być może intencje początkowo były szczytne - uchronić ludzi przed wejściem w bagno, ale wydaje mi się, że pomysł ewoluował i stał się zwykłym magnesem marketingowym, sensacją mającą przyciągnąć ludzi do oglądania strony. Strona będzie zarabiać na reklamach i zbierać informacje o odwiedzających, a zebrane dane sprzeda firmom, które będą obsypywały ludzi e-mailami i telefonami promującymi sprzedaż zbędnych produktów.

Powstawanie takich stron, to uboczny efekt nieudolności naszego systemu prawnego. Oszuści powinni ponieść karę i zniknąć z przestrzeni publicznej. Prawo jest bardzo skomplikowane, usiane kruczkami i pułapkami, a jego egzekucja zbyt droga i uciążliwa dla obywateli. Jest to jedna z poważniejszych przyczyn hamujących rozwój gospodarczy Polski. Dobre prawo powinno być proste, bezwzględne i równe dla wszystkich.

Co do informacji o pracodawcach, dla szukającego pracy bardziej interesująca jest informacja, która firma zapewnia dobre warunki pracy.

Szukajmy rozwiązań po jasnej stronie mocy i nie karmmy potwora :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Widać jak biedni prywaciarze wylewają żółć w komentarzach

Prawda w oczy kole ;)

Niewolnictwo zniesiono 200 lat temu, przypomnijcie to sobie zanim znowu będziecie szukać "murzyna" do pracy za darmo ;)
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 4