Dawny Swissmed, poród 2015

Od jakiegoś czasu czytam wątek o porodzie w prywatnej placówce w Gdańsku. Decyzja o porodzie w państwowym szpitalu już podjęta, nie dam rady dojechać np.do Łodzi. Jednak nie wiem czy mi się nie odwidzi jeśli "swissmed" się reaktywuje.

Link do starego wątku

http://forum.trojmiasto.pl/Swissmed-porod-2014-t527611,1,160.html#npu1
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Re: Dawny Swissmed, poród 2015

Dziewczyny nie ma co się spierać o kasę ;) Jedni mają jej więcej inni mniej, jedni pracują 15 godz. na dobę inni tylko 8, Państwo powinno wiecej dawać kasy szpitalom, aby nie było ograniczeń finansowych i kazdy lekarz mógł swobodnie bez obaw, że są ograniczenia podjąć decyzję,żze jak trzeba to robią cc, a nie trzymają kobiety po 15 godz. przy porodzie sn i jak dziecko już traci tetno- to wtedy szybko na stół. Wymyslają bzdurne ustawy, że będą płacić po 1000 zł od stycznia każdej matce bezrobotnej jak urodzi dziecko, zamiast zająć się problemem w szpitalach i dofinansować je, co za kraj :( . Wiem, ze wiele kobiet nie moze pozwolić sobie na wydatek 6000 tys zł, chociaz by chciało, to smutne czasy, ale też szanujmy te Panie, które kasę mają i chcą rodzić w prywatnych klinikach, bo na pewno sobie na to zapracowały i mogą tymi pieniedzmi rozporzadzac jak chcą, nazywanie kogoś snobem mija się z celem tego formum
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

W drugą stronę czasami też jest krytyka, że jak ktoś rodzi w państwowym szpitalu, to jest nieodpowiedzialny bo ryzykuje zdrowiem swoim i dziecka.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Kjopa3, jest takie powiedzenie, że krowa która dużo ryczy mało mleka daje :). Może dla Kinci w rzeczywistości te 6 tysięcy jest problemem, a pisze tak żeby chociaz wirtualnie poczuć się jak ktoś kto ma kasę i komu inni zazdroszczą? :) W normalnym życiu raczej nie przechwala się majątkiem ten, kto rzeczywiście ma go w dużych rozmiarach.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ciekawe czy bedzie to w takim razie Clinica Medica czy nadal porodówka Swissmed. Mam nadzieję, że faktycznie otworzą. Inaczej nastawiam się na Łódź, jeśli stan zdrowia na to pozwoli i doczekam do terminu. Ale info pozytywne - może sie uda, jakaś nadzieja jest.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kincia
Zachowujesz się jak bogata snobka. Skąd wiesz, że ktoś nie chciał tam rodzić a się udziela. Tak wszyscy Ci zazdroszczą takich pieniędzy to nie milion złotych. Weź się ogarnij. Gdybym miała coś nie tak z ciążą albo wskazania do CC i obawę, że mi nie wykonają w państwowym to nawet bym pożyczyła tą kasę. Większość osób które się udzielają chcą Wam dodać otuchy, że w państwowym też można urodzić po ludzku. Ty w tych wypowiedziach widzisz tylko zazdrość i zawiść. Myślisz, że to tylko dla bogaczy? A z tym strajkiem to już całkiem Ci po bani pojechało. Ja np. wcześniej nie słyszałam o porodówce w Swiss dlatego mnie ten wątek zaciekawił. Chciałabym jeszcze zauważyć, że żadna osoba nikogo tu nie obraziła. Chyba nie przeczytała całego wątku.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 4

Myslę, że dobra informacja, remonty w clinica medica są już na ukończeniu, długo rozmawiałam z Panią na recepcji przed chwilą i porodówka będzie na 100%, tak potwierdziła i mnie uspokoiła, a prosiłam o szczerą odpowiedź, pytanie tylko czy jak mi powiedział we wtorek mój lekarz otworzą się w lipcu czy może uda sie szybciej :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie rozumiem po co to całe zamieszanie. Dziewczyny chcą rodzić prywatnie to ich sprawa. Ja np będę rodzić na Zaspie, ale też rodziłabym prywatnie, gdyby było mnie na to stać. Nie znaczy to, że dziaduje czy coś, po prostu nie mam tego komfortu wydać 6 tys. na poród, wolę wydać te pieniądze na coś innego. Podejrzewam, że większość tych matek, które rodzą w publicznych szpitalach marzą o prywatnym porodzie, ale w życiu się do tego nie przyznają ;-) a żeby poprawić sobie nastrój i samoocene, skrytykuja te, rodzące prywatnie. Żałosne to.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

ABC - wiesz co lekarze nie sa odpowiedzialni za zamknięcie i moze nie powiedział Ci bo poprostu tego nie wiedział pewnie zarząd tez poinformował ich w ostatniej chwili... Przykre to przez co musiałaś przejść :( ale ciesz sie ze jest wszystko dobrze i masz zdrowe dziecko :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

No moze jest i co lepiej Ci z tym ? :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Ja np. chciałam rodzić sn, ale w Swissmedzie. Teraz piszecie coś o lipcu, no tragedia, najlepsze, ze jak byłam w grudniu u S.B. i wypytywalam o poród u nich, to mowil ze serdecznie zaprasza :) A na pewno doskonale wiedzial, ze lada chwila ich zamkną.

Co lepsze, na Zaspie rodziłam sn pomimo wahań tętna płodu, przez które trafiłam ze skierowaniem na porodówkę 3 tyg. przed terminem, wieczorem jednego dnia usg - stare łożysko, rano na ktg dopiero kazali przyjechać i potem szok, szybko do szpitala. A tam..przekłuli pęcherz i kazali rodzić.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

"Ja sie nigdy nie wkurzyłam ze musze zapłacić 6 tys za porod takie drobne przy zegarku nosze" - niestety, nie wszystkie tak uważają. Niektóre uważają, że im się wszystko to nalezy z NFZ i są oburzone, gdy tego nie dostaną.

"Naprawdę nie rozumiem po co tu sie udzielasz , nie rodziłas tam ani nigdy rodzic nie bedziesz to po co te twoje nikomu nie potrzebne wypociny ??"
"takie drobne przy zegarku nosze"
- wcześniej nie miałam zamiaru Cię ocenić, ale teraz automatycznie to zrobiłam. Mówi się, że "człowiek jest tym co je". A może jest taki, na jakiego wskazuje kultura jego wypowiedzi?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

Ja sie nigdy nie wkurzyłam ze musze zapłacić 6 tys za porod takie drobne przy zegarku nosze 😄
No właśnie idziesz do dentysty prywatnie bo chcesz mieć lepsza plombę ,to chyba logiczne jest to ze ja ide do prywatnego szpitala zeby mieć lepsze znieczulenia leki itp.
Naprawdę nie rozumiem po co tu sie udzielasz , nie rodziłas tam ani nigdy rodzic nie bedziesz to po co te twoje nikomu nie potrzebne wypociny ??
Kasiu - to czekamy razem :) juz za pare miesięcy otworzą i bedzie po kłopocie :) no chyba ze kobiety co sie tu udzielają i sa największymi znawczyniami prywatnego porodu przyjdą pod swiss i beda strajkować o zamknięcie 😂😂😂
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5

Kaśka, pewnie że zachowanie tej kobiety powinno budzić niepokój i że potrzebowała ona pomocy. Ale te położne w szpitalu miały co robić, miały swoje obowiązki. Próbowały ileś razy namówić na pionizację, pomoc w umyciu, przyniesienie dzieci ale babka nie chciała. Co miały więcej zrobić? Nie w każdym szpitalu jest tyle położnych ile pacjentek albo psycholog na etacie. Co miały zrobić? Za własne pieniądze wezwać specjalistę, by przyszedł z pomocą? Niestety nasza służba zdrowia cierpi na niedobory finansowe, a nawet jakby stała w lepszej sytuacji, to i tak nie byłoby możliwe zabezpieczenie się przed wszystkimi możliwymi trudnościami. Ja też wiem, że po porodzie są hormony i że może być różnie i nie to oceniłam u tej kobiety, ale to że swoja ocena krzywdziła personel, bo naprawdę nie było ku temu podstaw. Podczas mojego porodu, położna namówiła mnie na wannę, przygotowała mi wodę, nawet mi plecy masowała, bo poród był długi. Byłam z mężem ale pielęgniarka powiedziała, że mąż też człowiek i ma trochę odpocząć. Siedziała ze mną, podsuwała piłkę, drabinki. I jak słyszę potem, że położna to "baba wredna, leniwa", to nie zgadzam się z tym i tyle. Nie miałam w tym szpitalu żadnej osoby znajomej, lekarza prowadzącego i nie dałam żadnej koperty.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

"Skoro ludzie tak uważają to po co chodzisz prywatnie do dentysty ? "
przykro mi, ale zupełnie tego zdania nie rozumiem.
Tak, chodzę prywatnie do dentysty. Ale nie uważam, że dentyści na NFZ są z gruntu źli, że chcą tylko mi zaszkodzić, że na pewno wszyscy są chamscy a już na pewno niemili. Pójdę prywatnie bo chcę mieć lepszą plombę, której NFZ mi nie sfinansuje. Ale też nie będę wymagać, żeby mi sfinansował, bo mamy XXI wiek, bo mi się należy... Żyję w takich a nie innych realiach, a jak wymagam czegoś więcej, to świadomie godzę się za to zapłacić. Niestety, niektórzy chcieliby wszystko po swojemu ale za darmo. Co więcej, czasami myślę, że niektóre komentarze mają charakter trochę agresywny, bo ktoś wkurza się, że musi zapłacić 6 tysięcy za poród, że odbył się po ludzku, kiedy inna osoba ma to za darmo.
"I nic ci do tego by to oceniać co ja czuje i jaka jestem" - w ogóle nie miałam takiego zamiaru.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Kincia ja też z niecierpliwością czekam na prywatny szpital :)

A. - cóż mogę Ci powiedzieć to Twoja ocena tej kobiety, ale jestem pewna w 100 %, że nie masz zielonego pojęcia co ta kobieta przezywała, mozliwe, ze przechodziła depresję poporodową, hormony tak silnie buzują w organiźmie kobiety po porodzie, ze cięzko jest ocenić co kieruje taką osobą, dlaczego patrzy w sufit a nie tuli swoich pociech itd. Niestety każde takie zachowanie powinno budzić niepokój lekarzy i chęć pomocy, pomocy specjalisty, rozmowy, zrozumienia, pocieszenia a nie negatywnej oceny ludzi z zewnątrz i lekarzy, którzy powinni nieść pomoc. A Twoja opinia taka jest.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Najlepiej jeszcze napisz ze wydanie pieniedzy na porod prywatny to wywalenie kasy w błoto.tak mi kiedys powiedziała moja była przyjaciółka 😂
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Agus jestes tutaj ufff chociaż jedna normalna sie uchowała :* bo widzę ze reszta to tylko zazdrośnicy którzy itak nigdy swiss nie byli zainteresowani. Ale walić ich :) dziekuje za gratki :* termin mam na grudzień także liczę ze otworzą :)) hura !!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

No i właśnie o to mi chodzi . Skoro ludzie tak uważają to po co chodzisz prywatnie do dentysty ? Do ginekologa? I wszedzie indziej ?? Ja juz więcej tu nic nie napisze bo nie ma sensu. Ja mam termin na grudzień i rodzę sobie w swiss. I nic ci do tego by to oceniać co ja czuje i jaka jestem. Nie pozdrawiam
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

"Wyobrazam sobie co ta kobieta musiała czuć :( Niby wszyscy byli wspaniali, a widać już po wpisie A. jednak tak nie było. "
Wg mnie personel był w porządku, naprawdę chcieli tej babce pomóc ale ona nie była zainteresowana. Jak mąż przychodzil, to karmił dzieci butlą, pozostały czas dzieci były na noworodkach pod opieką personelu. Jednak trzeba mieć na uwadze, ze to był szpital, gdzie panują pewne procedury, zasady. Z pobytu pacjenta szpital też musi się rozliczyć. Pewnie, że w szpitalu prywatnym uszanowaliby wolę pacjentki, że chce tylko leżeć i patrzeć w sufit, ale przy przedłużonym pobycie wg jej widzimisię pewnie doliczyliby "kilka" złotych.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

~kjopa3, dziwne jest też to, że czasami są to ci sami lekarze.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum

paznokcie hybrydowe (92 odpowiedzi)

hejka, czy któraś z Was ma może manicure hubrydowy?jeśli tak to napiszcie czy jestescie z tego...

Gdzie na Wielkanoc z dziećmi??? (25 odpowiedzi)

Hej poszukuję fajnego miejsca na spędzenie Świąt Wielkanocnych z dziećmi. Zależy mi na...

ortodonta gdańsk (28 odpowiedzi)

Hej Polećcie mi proszę bardzo dobrego i sprawdzonego! ortodontę dla nastolatki. Często słyszę, że...