Do mam które zdecydowały się na życie za granicą

Jak to u Was było na początku,jak dałyście radę ze wszystkim,mieliście tam kogoś bliskiego,rodzinę,znajomych?Ja już wysiadam.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Do mam które zdecydowały się na życie za granicą

Ja tez nie mam innego wyboru ale mam nadzieje ze bedzie lepiej. szkoda ze naszych przyjaciol tam nie bedzie :(przez jakis czas bedziemy musieli mieszkac z teściami :/a tego mozna nie wytrzymac, niemieckiego jeszcze sie nauczyc bo jezyk ang wgl sie tam nie przyda.czy za duzy nie wiem ale slyszalam ze ladny
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja też tęsknie za rodziną i Polską, ale nie mam wyboru i muszę mieszkać w Niemczech, dlatego staram się widzieć pozytywne strony a o negatywnych nie myśleć, bo zwariowałabym. Muszę jednak przyznać, że coraz lepiej się czuje w Niemczech i brakuje mi tylko tego, żebym swobodnie porozumiewała się w języku niemieckim. Myślę, że jak go opanuje to będzie mi o wiele łatwiej. Cytryneczka ja będę wiedziała dopiero w lutym czy przenosimy się do Hamburga. Niestety to nie od nas zależy chociaż my z mężem bardzo chcielibyśmy. Nie lubię Berlina. Jest za duży. Hamburg jest akuratny i podobno bardzo ładny :)

Jestem autorką tego wątku,mieszkam w Niemczech od roku,dużo rzeczy mi się nie podoba,ja ogólnie się męcze i gdyby nie to że w Polsce teraz taki kryzys z pracą i kredyt który mamy na mieszkanie pewnie już bysmy wracali,mi ogólnie się nie podoba,ale to pewnie zależy od wielu okoliczności dla każdego inaczej.Świadomie z własnego wyboru nigdy nie zdecydowałabym się na życie tutaj i mam nadzieję że kiedyś do Polski wrócę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

pod koniec stycznia,a długo już jestes w niemczech? ja mam duzo obaw co do tej przeprowdzki :/

Cytryneczka a kiedy się przenosisz do Hamburga? Ja na razie mieszkam w Berlinie, ale w przyszłym roku bardzo prawdopodobne, ze właśnie do Hamburga się przeniesiemy.

MRtusia jakby co to pisz, ja mieszkam w Norwegii 5 lat więc już co nieco ogarniam a zajmuję się sprawami socjalnymi, więc co bedę mogla to pomogę ;)

MAM TAKA REFLEKSJĘ.Nasi rodzice cieszyli się że już nie ma komuny i dzieci będą mieć lepiej ,a teraz dzieci muszą szukać pracy daleko od domu. Kto już raz wyjedzie będzie zawsze w rozterce co wybrać Dziadkowie tęż przeżywają te wyjazdy ,nie widzą swoich wnuków.Wszyscy są rozdarci .ŻYCZĘ WAM ABY SPEŁNIŁY SIE WASZE MARZENIA I ŻEBYŚCIE ZNALAZŁY SWOJE MIEJSCE ,POWODZENIA,WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO NA TEN NOWY ROK
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

zeby dostawac te zasilki na dziecko wystarczy ze jedno z rodzicow pracuje w norwegii, od miesiaca w ktorym rodzic zaczyna prace przysluguja te zasilki, niezaleznie od dochodow. jesli sie tu pracuje (min. rok) i urodzi dziecko to dostaje sie becikowe nie pamietam dokladnie ale ok. 32000 koron.
jakbys miala jeszcze jakies pytania to pisz

hmm, ale jak Ty nie rodziłaś w no to też dostajesz tą kasę na dzieci?

Dzięki Koza:) parę rzeczy mi rozjaśniłaś:) rzeczywiście ceny są ok, zwłaszcza w porównaniu do zarobków, ale strasznie mnie dziwi cena pizzy, to samo w Szwecji jest, ze droga stosunkowo, w przeliczeniu na pl 125 zl..to na tle innych rzeczy dość dużo;p
może ktoś jeszcze coś wie?

ja nie rodzilam w no,ale mieszkam z dziecmi wiec napisze tyle co wiem. Szczepienia sa darmowe skojarzone i pneumokoki,nie wiem jak meningo ale chyba tez.dentysta i ortodonta (w tym ew.aparat)dla dzieci tez darmowy. Przedsźkola sa dla dzieci od 1 roku. Po ur.dziecka dostajesz do 18 r.z. 970 koron co miesiac i dodatkowo jesli dziecko nie chodzi do przedszkola do 23mca zycia 3303 korony,jesli chodzi to ta kwota jest pomniejszana o koszt przedszkola(ok.2500 koron). Ceny nie sa takie straszne jak sie kazdemu wydaje:)zwlaszcza w stosunku do zarobkow.najtanszy chleb 8 koron,a taki lepszy,prawie jak polski 30 koron.kilogram sera 100 koron,mleko,smietana 15 koron. Mandarynki 12 koron,banany 15,jablka 25. 0,5kg mielonego 20koron,wolowego 25 koron.kilogram najtanszego lososia wedzanego 60 koron.krewetki giganty 100koron/kg.mega paczka pampersow 100 koron(112 sztuk w kartonie w rozmiarze 4)kawa w maku 20 koron czisburger 10,duza pizza w pizzerii 200 koron,obiad ok.250.ubrania w sieciowkach takie same ceny jak na metkach w pl,tj.body w hm. 49 zl to pewnie 100koron. Tylko nie mozna nigdy przeliczac na zlotowki tego:)drogie jest piwo i alko ogolnie i papierosy:)litr benzyny ok 14 koron,on 13.

Jest tu jakas mama z Hamburga? Nie długo sie tam przenosze...

dziewczyny, chciałam sie zapytac te co są w Norwegii jak wygląda tam kwestia dzieci?pamiętam, że któraś z was rodziła w tym kraju..jak wyglada opieka w ciąży, poród i opieka nad dzieckiem po urodzeniu?czy np są tam obowiązkowe szczepienia?
będę wdzięczna za wszelkie info szczególnie o dzieciach, ale tez o całej reszcie, może jeakieś przykładowe ceny dla porównania?wiem ze kraj jest drogi, ale jak wyglądają ceny podstawowych produktów?

Przylaczam sie do watku:)
My od ponad tygodnia w Szwajcarii. Poki co jest super:) Jedyny minus to taki ze nie ma tutaj rodziny i naszych znajomych, ale nawiazujemy nowe znajomosci. Powoli sie urzadzamy. Z tym ze my od poczatku zakladamy ze to wyjazd tylko na rok-dwa zeby troche zmienic klimat i przezyc cos nowego;)

No i my na obczyznie. Z tym, ze u nas plan byl wyjazdu na kilka lat i tego sie trzymamy. Zyje mi sie tu ok, ale ludzi brak jak ch....a! Znaczy sie rodziny i znajomych, poki co nie wyobrazam sobie pozostania tu na zawsze. Choc wiem, ze byloby o wiele latwiej pod wzgledem ekonomicznym.
Mysle, ze dobrym sposobem na oswajanie dziecka z obcym jezykiem jest puszczanie mu wlasnie bajek w tym jezyku. Moj synek jeszcze bajek wogole nie oglada, ale postanowilismy wlasnie, ze jak zaczniemy mu puszczac to po holendersku, bo mieszkamy w Holandii. Aczkolwiek uwazam, ze nawet jak w domu mowi sie po polsku, to dziecko przeciez bywa wsrod ludzi, chocby na placu zabaw i powoli sie oswaja.

a ja zastanawiam sie nad powrotem do Uk , z corka bo maz tam pracuje i wiekszosci czasu jest tam nie w Polsce.....wiem ze w Polsce robi sie coraz gozej, a tam przynajmniej bylibysmy razem , morza mi nie bedzie brakowalo bo akurat wracalabym tez nad morze ....najbardziej obawiam sie sluzby zdrowia, wiem co z nia przeszlam zwlaszcza w ciazy..koszmar....

No kawalek mamy ;) 12 godzin autem jedziemy ;) i jak tu jechalismy to bylo mega goraco jak dzis a nam klima w aucie padla . I do dzis nie zrobiona bo tu kosztuje 100 euro a w gdansku 150 zl ;)

No to do polskiej granicy macie spory kawałek. My póki co raz dwa jesteśmy po polskiej stronie, ale tak jak już pisałam za rok na pewno będziemy musieli się wynieść gdzieś dalej.

My w Gerolzhofen ;) tesc pracuje tu w ogrodnictwie juz 25 lat ;) i sciagnal meza ;) i teraz tu mieszkamy ;)

AgaAmelka póki co w Berlinie, ale wyprowadzimy się za około pół roku roku albo rok tam gdzie mój mąż dostanie pracę. Także może to być wszędzie :) a wy gdzie jesteście?

Inne tematy z forum

polećcie pakiet medyczny (112 odpowiedzi)

jestem w trakcie poszukiwań i chętnie poznam oferty, jakie macie. Nie ukrywam, że szukam pod...

Obniżenie /wypadanie macicy (1238 odpowiedzi)

Dziewczyny, które macie obniżenie /wypadanie macicy jak sobie radzicie? Ćwiczycie czy operujecie...

endokrynolod (11 odpowiedzi)

szukam lekarza endokrynologa pilne .Prywatnie bo NFZ nie ma już miejsca, najlepiej w Gdyni