Dopajanie niemowlaka wodą -można?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Dziewczyny, tak sie zastanawiam. Czy przy karmieniu mlekiem modyfikowanym można dopajać tygodniowe niemowle wodą? Mam wrażenie że małej czasem chce się pić pomiędzy posilkami.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Dopajanie niemowlaka wodą -można?

mozna a nawet trzeba jeśli karmisz sztucznym mlekiem
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79403,3786288.html

http://www.dlarodzinki.pl/artykul/czytaj/8-zasad-dopajania,958/

Wydaje mi się, że można, jeżeli tylko Mała będzie chciała pić.
Dzieci piersiowych nie trzeba dopajać, bo ponoć mleko mamy jest dla nich wystarczające, a dzieci butelkowe chyba dopajać można.
Spróbuj i zobacz czy Mała będzie w ogóle załapie. ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

tutaj znajdziesz odpowiedź lekarza (na końcu):

http://forum.gazeta.pl/forum/w,632,105138499,,mam_pytanie_dopajac_noworotka_.html?v=2

maluchy karmione sztucznie nalezy dopajac.ja od poczatku podawalam małej wode a potem herbatke koperkowa

Wciągneła 30 ml aż chuczało :) I wiem że wciągnęłaby jeszcze ale boje się że bedzie bolał ją brzuszek jak wypije za dużo za jednym razem. A dużo dawałyście tej wody do picia w skali dziennej?

Generalnie to stara zasada jest tak
Moja mama (była pediatrą) mówiła, że można rozpoznać czy dziecko potrzebuję tzw dopajania wodą po wyglądzie kupki tzn, jeżeli kupka jest w konsystencji kremu czy np. pasty do zębów a dziecko nie ma problemów ze zrobieniem kupki wtedy nie zachodzi potrzeba podawania wody. Natomiast jeżeli kupka jest twarda, zbita to wtedy podajemy dodatkowo wodę. I tu podajemy dziecku tyle wody ile normalnie wypija mleka przy jednym karmieniu- ale uwaga wodę podajemy nie na jeden raz ale jest to porcja na cały dzień i najlepiej podawać to na kilka razy dziennie.
I należy pamiętać - do wody nie dodajemy żadnych śmieci w stylu glukoza czy inne wynalazki.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja tez na poczatku dawałam jej wode.ze 2-3 razy dziennie ale po 10-20 ml.teraz herbatke rumiankowa.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

jak na mój gust to trochę za wcześnie - no ale ja tam się nie znam ;) - choć jedno wiem - dziecku tak po 4 miesiącu życia można na stała w małych ilościach wprowadzać jakieś dodatki do wody a od 5 miesiąca jakieś soczki. A dlaczego? poza nie uleganiem reklamą to po pierwsze dziecko kształtuje sobie upodobania smakowe i tak samo jak w przypadku np. glukozy będzie się domagało piciu bo to coś innego i lepszego niż mleko poza tym podając mu różnego typu herbatki itd itp wpływamy na jego późniejsze zachowanie w stosunku do jedzenia.
Choć rumianek to akurat najlepsze z najgorszego ;)
Zasadniczo to jestem przeciwniczką podawaniu noworodkom i niemowlętom chemii i co za tym idzie wrogiem granulowanych herbatek w stylu Hipp czy inne tego typu wynalazki (sugeruje czytać skłąd tego co podajecie dziecku)

od poczatku karmilam sztucznie i rowniez dopajałam wodą z glukozą.
w drugim miesiacu przeszlam na herbatki koperkową glownie.potem na herbatki wogóle,ale tylko ziołowe.
soczków nie daję,nie lubi.do dzis tylko herbatki ziołowe.

Inne tematy z forum

jak nauczyć pić ze słomki i kiedy? (15 odpowiedzi)

drogie mamy, mój synek ma roczek, chciałaby nauczyć go pić ze słomki, ponieważ on nie lubi pić z...

Jaki wozek wybrac? (81 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (117 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...