Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji

Opinie do artykułu: Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji.

"Jak dokonać apostazji?" oraz "apostazja" - to hasła wyszukiwane w "polskim" Internecie w ostatnich tygodniach dużo częściej niż kiedykolwiek wcześniej. Przybliżamy temat, który w polskim Kościele znany jest od lat, ale ostatnio zyskał większe zainteresowanie.

Apostazja nazywana jest rozwodem z Kościołem, a według prawa kanonicznego - całkowitym porzuceniem wiary chrześcijańskiej.

Liczba wyszukiwań informacji o tym, jak jej dokonać w ostatnich tygodniach bije rekordy w ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Najlepiej nie zapisywać

Mam dwójkę nieochrzczonych dzieci i zazdroszczę im ponad wszystko duchowej wolności. Mnie samemu nie chce się chrzanić z katabasami, choć pewnie w końcu będzie trzeba, żeby w razie czego jakaś rodzina nie wpadła na pomysł chowania mnie z pokropkiem.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 8

Komu?, czemu? - osobom

Tak to jest jak się nie czyta redagowanych tekstów i pisze ze słuchu.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jacek

,, Pranie mozgu zaczyna sie od przedszkola bo taki maluch uwierzy bezkrytycznie we wszystko." Dlatego trzeba usunąć religię z placówek wychowaczo- oświatowych. Amen.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

od tego jest konkordat

panstwa maja sie zadluzyc, wazne zeby utrzymac watykan
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

bo co to za wiara ?

jak mozna byc na rowni ze zwierzetami i roslinami i do tego jeszcze nie placic ? tylko wiara w zydowskiego zakompleksionego smarkacza jest jedyna i prawdziwa droga.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czas to zrobić!

Jutro odbieram świadectwo chrztu, w poniedziałek wizyta u proboszcza i arivederci czarni!
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 10

Ja bez żadnego trybu

Akurat 2000 lat tradycji, często zbrodniczej.
Polską kulturę i tradycję okupant watykański rzeczywiście niszczy od ponad 1000 lat.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

masz wolna sobote ?

dlaczego ? przecież to judaistyczne swieto ?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

To nie dziwne, Pilsudski byl w koncu komunista.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ważcie słowa, myśli i czyny, albowiem przyjdzie czas...

... że staniecie przed Perunem Gromowładnym, Trygławem i Swarożycem, który zapytają was dlaczego porzuciliście wiarę przodków waszych...
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 8

Myślę, że z kryzysu w KK cieszą się ateiści, ale i zatwardziali katolicy

Ci drudzy oczyszczają swoje szeregi z robiących za tłum wątpiących, koniunkturalistów czy ignorantów. Zostaną ci co w dorosłym wieku przyjęli na nowo i dobrowolnie zaakceptowali życie wg wszystkich kanonów katolickiego katechizmu. Garstka, ale prawdziwych wyznawców gotowych do ponoszenia cierpienia i codziennego trudu życia zgodnie z wytycznymi swojej religii.

Ewentualnie dla empatycznego człowieka dosyć smutnym musi być scenariusz, że tylko jego religia objawia pełnie prawdy, a wszystkie pozostałe, w mniejszym lub większym stopniu, mylą się. Sprawa jest istotna bowiem na wieczne potępienie do piekła lądują po śmierci wszyscy ludzie, którzy umarli w stanie grzechu ciężkiego, a jednym z najcięższych zasługujących na ekskomunikę jest właśnie dobrowolne zerwanie łączności z Kościołem katolickim, który - jak wierzą katolicy - jest Kościołem Chrystusowym.

Czyli większość ludzkości będzie skwierczeć.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nie chodzić Nie wpuszczać

Nie chodzić i nie dawać dadtkow, a sam kk skruszeje. Nie zapisywać dzieciaków dla samej (atrakcji) komunii i ewentualnie dużych prezentów. Nie płaszczyć się przed klechami, a traktować ich jak intruzów, dokładnie tak jak tych co pukają do drzwi z obudźmy się zamykając drzwi!
Kolędy - Haha ha, wymyśliły polskie klechy, żeby kontrolować stan zamożności mieszkańców parafii i brać brać brać!!!
nie dawać !!!!!!!!!!
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 7

Brawo!!! #apostazja naszą drogą! Młodzi i starsi - wychodzimy z Kościoła na zawsze
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 10

Wypiszta się nawet jutro tylko do roboty w Katolickie święta cwaniaczki.
O sferze fuchowej nie mówię, bo i tak nie zrozumiecie.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 12

Chcesz opuścić Kościół katolicki?!

Bądź konsekwentny, nie bierz ślubu wyznaniowego jako strona wierząca, nie chrzcij dzieci, nie proś o wizytę księdza jak w życiu zaczną się różne tragedie czy o sakrament pokuty i pojednania na łożu śmierci.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 9