Re: SKĄD TEN ENTUZJAZM??
Byłem tam w weekend no i muszę stwierdzić, że wszystkie strony mają rację.
1. Lotnisko nawet jak się rozbuduje niemiłosiernie, to i tak poziomu hałasu MIGów z lat 80tych nie przebije. Ludzie mieszkający wzdłuż trasy SKM na pewno mają tak samo głośno, a duże samoloty na pewno nie będą lądować co 15 minut.
2. Obok dużo sklepów, jest Polomarket, niedługo będzie Biedrona.
3. Za rogiem stacja benzynowa i myjnia.
4. Większość spraw załatwia się w Urzędzie Gminy, nie w Pucku, który jest 300m od osiedla.
5. W najbliższym czasie droga krajowa nr 100 idąca od Pogórza do Kosakowa będzie przesunięta na pola - w miejscu idącej dziś gruntówki - i będzie miała 2 pasy. Jak ktoś ma SUVa lub terenówkę może z niej korzystać już dziś - wyjedzie z tyłu Szperku.
Domy są w odpowiedniej odległości od siebie aby zachować prywatność, jednak dróżki między nimi będą raczej wąskie.
Z tego powodu musicie zrezygnować z posiadania 2 samochodów oraz prosić gości o przyjazd autobusem - tam nie będzie gdzie parkować.
6. Oszustwem jest mówienie, że dom ma 98m. Ma tyle ale w podłodze. Naprawdę nie wyobrażam sobie abym miał na górze sypialnię - powiem tyle, że podczas oględzin nie zszedłem ze schodów bo jedynie do jednego okan mógłbym podejśc normalnie trzymając się ściany. Reszta pomieszczenia tylko na kolanach - a przecież tam jest tylko wylewka, więc wysokość się zmniejszy. Są dwa ustawione pod kątem prostym spady od wejścia do krawędzi z belką podtrzymującą na środku (nie ma jej w folderze). Nadaje się to jako strych na szpargały, ale po co wtedy okna i kaloryfery? Można oczywiście zrobić z tego sypialnię, ale komfort żaden.
7. Dwa pokoje i garderoba na pietrze bardzo OK. Łazienka malutka jak w bloku - albo wanna albo prysznic - nie widzę miejsca dla pralki (chyba, że minimini).
8 Parter - jak się wchodzi pierwszy raz to WOW! Ale za chwilę jak uruchomisz wyobraźnię, to salon jest ciasny - zestaw wypoczynkowy zajmie go całego. Kominka bym nie montował, bo bałbym się poparzenia stóp - salon ma jakieś niecałe 4 metry patrząc od kuchni. Kuchnia nie wiadomo jaka - 2 duże okna, więc gdzie szafy? trzeba by dobudować ściankę od wejścia bo tak jak jest to wchodzisz od razu do kuchni. Ubikacja na dole to klitka na sedes jedynie. Może na upartego tam zmieścisz pralkę - ale pralka w salonie?
Reasumując- alternatywa dla mieszkania - jak najbardziej tak. Osobiście wolałbym zachować te 50 tysi na wykończenie (stan jest developerski i zrobione naprawdę OK) i kupić te 75m - przynajmniej nie jest to oszukany metraż ze świadomością że mam 2 pokoje i salon a nie udawać, że góra to romantyczna sypialnia.
Pranie zimą pewnie w salonie lub wieszane na kolanach na poddaszu. Rowery wiszą stylowo w salonie - albo zajmują cały schowek pod schodami na parterze.
całkowity brak pomieszczenia gospodarczego - dlatego poddasze musi być strychem.
Skutera albo motoru nigdzie nie schowasz.
fajny ogródek - wystarczający.
To tyle - jestem bezstronny mieszkania tam nie kupuję, ale jak ktoś zda sobie sprawę z ograniczeń - na pewno lepiej niż w mieszkaniu (takim 50metrowym)
10
7