Co dziś na obiad część 29 - zimowo-wiosenna :)

Wątek 28 ma już ponad 330 postów, więc czas otworzyć nowy :)

Zatem witam w 29 części naszej forumowej historii obiadowej ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Co dziś na obiad część 29 - zimowo-wiosenna :)

U mnie dzisiaj barszczyk (ulubiona buraczkowa synka) plus krokiety jeszcze niewiem z czym bo musze podejść do sklepu ;-)
Sałatkę zrobiłam według tego przepisu z linka dodałam tylko ogórek konserwowy i nie dawałam skór z kurczaka bo ich nie jem - polecam jest pyszna.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Witam slonecznie:-)
Dzis na obiad zrobie mielone+ ziemniaki+ surowka z kiszonej kapusty z cebula i jablkiem
Dla malego wczorajsza zupa pomidorowa z kluskami:-p

resztki pieczonego kurczaka mozna dodac np. do tortilli, lub jeść z pieczywem zamiast wedliny, a jeśli chodzi o sałatki, to:

mix sałat, gruszka, gorgonzola/lazur, granat, kurczak, oliwa z oliwek z cytryna, miodem, czosnkiem, sola, pieprzem, musztarda (taki bardziej słodki vinegret)

albo mix sałat pomiorki (koktajlowe), swiezy ogorek, cebulka czerwona, feta, kurczak

a z kości pieczonych zrób wywar, jest pyszny jako baza do sosów!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

No coś tam w internecie znalazłam http://bakino.blox.pl/2010/03/Salatka-z-pieczonego-kurczaka.html tak jakoś kolorystycznie mi się spodobała

Sandra, moze salatka z kurczakiem?

Dziewczyny co mozna zrobić z resztą upieczonego kurczaka - wczoraj piekłam i całkiem sporo miesa na nim zostało - myślałam o jakiejś sałatce, krokietach z mięsem i warzywami, macie jakies pomysły ?

Nie chciało mi sie iść dalej do sklepu,więc kupiłam w pobliżu piersi i powstaje potrawka z marchewką i groszkiem ;-) ziemniaki do tego, szybko i przyjemnie ;-) A na deser galaretka cytrynowa . Muszę karmić tego mojego męża galaretkami itp,co by mu kolagenu w kolanku przybyło hehe ;P

Agusia ty to zawsze cos fajnego znajdziesz:) przeleciałam ta stronkę i wydrukowałam sobie przepis na zapiekankę ziemniaczano-szpinakową wygląda pyszniasto, muszę ją koniecznie zrobić:)

Dzieki Agusia za ta stronke ze szpinakowymi pomyslami. Oj ja chyba sobie w ogrodku ten szpinak posadze:-)

Graszka - cieszę się :) zobacz jeszcze ten wątek :) http://forum.trojmiasto.pl/Szpinakowe-cuda-przepisy-t182688,1,16.html

u nas dzisiaj będzie zupa jarzynowa z makaronem :]

ziemniaczki, jajka sadzone(w piątek Mąż przywiózł ze wsi od znajomego gospodarza, i worek z naszych zapasów ziemniaków ;) które czekają u gospodarza na odbiór - po jednym worze w razie potrzeby) i fasolka szparagowa z czosnkiem i pietruszką :]

U nas dzisiaj piersi z kurczaka przywiezione wczoraj od mamy, ziemniaczki i brokuł. Jutro i pojutrze jemy u tesciowej, poniewaz jutro wlasnie zaczynam praktyki(- niestety wymagają tego od nas na podyplomówce, dobrze ze tak sie dogdalam, ze moge tylko raz w tygodniu sie tam pokazywac a nie codziennie. A w środe z kolei mam rozmowe w sprawie pracy :) Sernik z brzoskwiniami, ktory wzielismy ze soba do rodzicow wyszedl po prostu obłędny. Przywiozłam od mamy swojską kapuste kiszoną, kawalek schabu i szynkę ze swojskiej świnki, oraz 3 kg fileta z dorsza i oczywiście jajka :) Do tego tata dorzucil worek ziemniakow, jabłka- renety, marchewkę. I tak oto mamy zapasy na najbliższe tygodnie.

Super Graszka że ci smakowało, spróbuj innych dań ze szpinakiem, może też ci posmakują:) Moja siostra zawsze się śmiała że trawy by nie ruszyła jak jej mówiłam że robię szpinak, do czasu az ją zaprosiłam na degustację, jak zjadła makaron z sosem szpinakowo śmietanowym była w szoku, że to takie dobre, po naleśnikach z fetą i szpinakiem wyciagnęła kajet i poprosiła o przepisy, a teraz sama często robi tak im posmakował:) bo faktycznie szpinak jest przepyszny ale musi być odpowiednio zrobiony i przyprawiony:)
U mnie dzisiaj właśnie szpinak w sosie śmietanowym dla młodej, dla nas rosół,sporo tego wyszło więc pewnie na 2 dni będę miała:)

Oj Graszka -----chyba wszystkie dzieci lubią zupę pomidorowa:))
Ja też, choć dzieckiem juz nie jestem dawno:]

Moje zawijańce ze schabu, ktore mialam w weekend udały sie bardzo-----nawet moj mąż zjadał ze smakiem choc to już dla niego nowość;p
Bardzo fajna ta czerwona kapusta z lidlowego słoika.

ps mojej A. znowu świszcze w oskrzelach-------jakieś pozostałości po chorobsku i musi brac sterydy:(

Moj K, zazyczyl sobie zupe pomidorowa, mowil proooszeee, to jeszcze zrobie dzis ta zupe dla niego:-)

Witam ,,laseczki,, ;-) piątek i sobota była zupa pomidorowa z zacierkami na słodko. Wczoraj ziemniaki kiełbasa smażona z cebulką. A na dzisiaj brak mi pomysłu,może zrobię bitki ze schabu i ziemniaki do tego.

Witam miłosniczki szpinaku:) Ja sie do nich nie zaliczam------sorry ale szpinakowi mowię nie;p

Dzisiaj mam rosól na wołowinie i kurczakowych nogach z lubczykiem i masą marchewki--------lubimy taki słodkawy.
Na jutro tez będzie.

Mąż wspominal, ze zrobi nalesniki na srode:)

Czesc dziewczyny, makaron ze szpinakiem wyszedl bardzo smaczny, bede go robila czesciej:-)
A na obiad zrobie dzis palki z kurczaka, ziemniaki i marchewka z groszkiem:-))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Koniecznie daj znać jak Ci wyszła :)))

moja Mama tak nie lubiła robić drożdżówki - właśnie przez to wyrabianie, a Ona ma problemy ze stawami ;)
ale jak Jej dałam ten przepis, to polubiła robienie drożdżówki :]

Mąż ma swój, mocno czaso- i pracochłonny przepis(nie dla mnie - pół kuchni brudnej, do tego to zagniatanie) ;) a jak mówiłam, żeby zrobił tą z lodówki, to NIE ;P no to ja zrobiłam :) i super wyszła :) wszyscy się zajadali :)

Agusiu poczytałam wątek o drożdzówce... i jestem w szoku że tak można? Drożdzowka kojarzy mi się z pracochłonnym wyrabianiem, tak robiła moja Mama która była mistrzynią drożdzówki. Kiedyś koleżanka mi mówiła o tym przepisie ale nie próbowałyśmy robić, ale ten wydaje się tak prosty że muszę koniecznie spróbować, dzięki Agusia:)
Ze szpinakiem pyszna jest też jajecznica:) robie ją jak jest świeży szpinak, duszę go na maśle z czosnkiem przez chwilkę, odsuwam na brzegi patelni, na środek wybijam jajka, delikatnie przesmażam i mieszam razem ze szpinakiem na tej patelni.... pychota z bagietka lub bułką, latem robię to zamiast obiadu:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Oo przypomiało mi się :) szpinak jeszcze jedliśmy pod postacią tarty ze szpinakiem i łososiem (gotowanym lub wędzonym - robiłam obie wersję) :)

Też nigdy nie jadłam świeżego szpinaku :) jak smakuje? Najbardziej mi się kojarzy z truskawkami i filetem z piersi kurczaka lub indyka.

Ania:) - próbowałaś robić "drożdżówkę z lodówki"? Mega fajny, prosty przepis, bez wyrabiania/ugniatania itd. Tylko trzeba robić dokładnie jak w przepisie ;) zachować kolejność warstw w misce :) poczytaj wpisy Forumek ;) jest też przepis http://forum.trojmiasto.pl/ciasto-drozdzowe-t111270,1,16.html

Inne tematy z forum

Najtańsze sushi w Gdańsku (27 odpowiedzi)

Gdzie?