Re: Co dziś na obiad część 29 - zimowo-wiosenna :)
Graszka ja szpinak robię bardzo często bo moja córka go uwielbia, do makaronu sos robię tak:
-Na patelni rozgrzewam łyżkę masła, na to wrzucam 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, i na to wrzucam szpinak ,duszę kilka minut często mieszajac az odparuje płyn,daję sól,pieprz i odrobinkę gałki muszkatołowej, do tego wkruszam ser pleśniowy, taki mały
100gr.trójkącik( może być pół jak nie lubisz ale ja daję bo fajnie zaostrza smak) i to wszystko zalewasz słodką smietaną 18% chwilkę redukujesz, na koniec wrzucasz ugotowany makaron najlepiej grube wstązki i gotowe:)
-Do sosu można wrzucić podsmazone kawałki piersi z kurczaka, można dodać kilka suszonych pomidorów z zalewy olejowej. Ja często podaje z kawałkiem łososia smażonego na patelni grilowej.
-Bardzo fajne są naleśniki ze szpinakiem i fetą:
-Szpinak dusisz na maśle z czosnkiem, dodajesz przyprawy jak odparuje wkruszam pół opakowania fety, takim farszem nadziewam naleśniki, zwijam, układam wnaczyniu zaroodpornym, posypuję tartą mozarellą( ja kupuję w biedronce ta gotową startą) i zapiekam ok.10-15 minut pychota:)
0
0