Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013 cz.6

Zakładam nowy wątek bo tamten już strasznie długi;))

Ostatnia lista:
*LIPIEC*
01.07. Agata
01.07. Bezglutek/SYNEK
04.07. asski /SYNEK
07.07. -mTusia- / CÓRECZKA
07.07.-kararinah-/CÓRECZKA
08.07. pillotka / SYNEK
10.07. agusia-gdansk/SYNEK
10.07. Antoza
10.07. emimar
11.07. izabell_/SYNEK
12.07. anuusia
14.07. mentorka / SYNEK Julek
16.07. eni_a/ CÓRECZKA
17.07. Dumelek / SYNEK
19.07. połaniecka
20.07 panna z mokrą głową \ SYNEK
20.07. Ananao/ SYNEK Kubuś
21.07 asienkaj
23.07. Yevele
23.07. Aknah/SYNEK
23.07. Kamyczek1234/CÓRECZKA
24.07. Basieniak / CÓRECZKA Wiktoria

*SIERPIEŃ*
01.08. Gosia
03.08. Aniulek_80
07.08 Betti_174
11.08. Madzik /SYNEK
17.08 Sensimilia / SYNEK
20.08. Francess
24.08. Kasiula1986
27.08 pszczoola /raczej SYNEK
31.08 Aisak/ raczej CÓRECZKA

I linki do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-LIPCOWO-SIERPNIOWE-2013-CZ-5-t452117,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013 cz.6

założyłam nowy wątek, bo ten ma już prawie 300 wpisów :)

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=462341&c=1&k=160

*LIPIEC*
01.07. Agata
01.07. Bezglutek/SYNEK
04.07. asski /SYNEK
08.07. pillotka / SYNEK
10.07. Antoza
10.07. emimar
11.07. izabell_/SYNEK
12.07. anuusia
16.07. eni_a/ CÓRECZKA
17.07. Dumelek / SYNEK
19.07. połaniecka
21.07 asienkaj / CÓRECZKA
23.07. Yevele
23.07. Aknah/SYNEK

*SIERPIEŃ*
03.08. Aniulek_80
05.08. Gosia / SYNEK Paweł
07.08 Betti_174
11.08. Madzik /SYNEK
17.08 Sensimilia / SYNEK
20.08. Francess
24.08. Kasiula1986 / CÓRCIA
27.08 pszczoola /CÓRECZKA Monisia

I ja zaktualizowałam listę, bo u mnie był jeszcze synek :) Z tego co na szybko policzyłam CÓRECZKI 9: SYNKOWIE 13 :)

*LIPIEC*
01.07. Agata
01.07. Bezglutek/SYNEK
04.07. asski /SYNEK
08.07. pillotka / SYNEK
10.07. Antoza
10.07. emimar
11.07. izabell_/SYNEK
12.07. anuusia
16.07. eni_a/ CÓRECZKA
17.07. Dumelek / SYNEK
19.07. połaniecka
21.07 asienkaj / CÓRECZKA
23.07. Yevele
23.07. Aknah/SYNEK

*SIERPIEŃ*
03.08. Aniulek_80
05.08. Gosia / SYNEK Paweł
07.08 Betti_174
11.08. Madzik /SYNEK
17.08 Sensimilia / SYNEK
20.08. Francess
24.08. Kasiula1986 / CÓRCIA
27.08 pszczoola /raczej SYNEK

Dopisałam swoje maleństwo do listy - córcię ;)

Byliśmy dziś z mężem na USG, lekarz coś mówił, tłumaczył mężowi gdzie serduszko, główka, rączki, nóżki itd a mój mąż miał oczy jak 5 zł. Ale co najśmieszniejsze maleństwo położyło sobie rączki na główkę a nóżki złożyło jak by po turecku siedziało i nie chciało pokazać Nam co tam chowa, potem lekarz na koniec badania stwierdził, że jeszcze raz zobaczy co się chowa między nóżkami - lekarz do nas byśmy kupowali już różowe ciuszki, bo to bd dziewczynka. Radość niesamowita.
Niunia waży 440g i serduszko jej bije 148 ud/min :) i leży sobie prawidłowo - główką do dołu ( się śmiałam do lekarza, że na głowie stoi ) hi hi :)

Bezglutek super ta stronka Sroka o... Przeczytałam analizę kosmetyków na rozstępy dla mam, tak samo jak z chusteczkami, 90% to chemia, która nie ma możliwości pomóc. Fajnie, że komuś się chce robić coś takiego.

Właśnie jak mi się skończył proszek czy płyn do dzieciowych rzeczy zrobiłam próbę i już po prostu więcej nie kupowałam również dlatego,że nie mieliśmy dużej łazienki i płynów i proszków było wtedy od groma,ale też dlatego,że miałam trochę dość prania osobno naszych rzeczy i rzeczy dziecka wielka pralka,a zanim całą uzbierałabym dzieciowych rzeczy to by dwa tyg minęły i prałam po pół pralki więc i też w końcu to była oszczędność nie ma co ukrywać;)))

Agusia - tylko gratulowac książkowych wyników :) A maluch jeszcze ma czas na przekręcanie się :) da radę, trzymam kciuki :)
Bardzo szybko zaczęłaś prać w normalnym proszku, też bym tak chciała głównie ze względów ekonomiczno-miejscowych, dwa proszki plus płyn dla małej, dwa proszki dla nas plus płyn do płukania plus jakies do wełny i żele i cała szafka tylko z rzeczami do prania, miejsca braknie :(

To i ja się wypowiem na temat kosmetyków. Ja używałam głównie zwykłego mydełka w kostce dla dzieciaczka na zmianę z kosmetykami nivea. I smarowałam Ksawcia po każdej kąpieli. Wtedy akurat dostałam w szpitalu w paczkach po porodzie i w prezencie od znajomej spory zapas więc tego używałam i nie było żadnych problemów,teraz nawet się jeszcze nie zastanawiałam nad kosmetykami jakoś ta druga ciąża jest na prawdę inna niż pierwsza to fakt;))
Jeśli chodzi o proszek to nie pamiętam jaki używałam chyba loveli, prałam i prasowałam pierwsze ciuszki,później już nie prasowałam,a jak młody skończył chyba 3 miesiące zrobiłam próbę piorąc w normalnym proszku i tak już zostało bez żadnego uczulenia prałam ciuszki z naszymi ciuszkami normalnie. Nie pamiętam też czy używałam płyn do płukania?

Tymczasem jestem po wizycie wyniki krwi i moczy super. Młody waży 1300gram wszystko jest w porządku,jak to stwierdziliśmy z doktorem nudaaaa nic się nie dzieję wszystko książkowo odpukać;)
Martwi mnie tylko to,że uparciuch ma ułożenie pośladkowe w dalszym ciągu i z każdym dniem maleją szanse,że się przekręci. Doktor powiedział,że ma jeszcze trochę czasu,ale ja się jakoś denerwuje tym faktem;/

Pogoda piękna więc cały czas jestem z Ksawciem na placu zabaw albo na rowerze itp;) z przerwą na obiad.
Oby już tak zostało i było tylko piękniej .

fajnie macie, ze juz tyle ubranek i w ogoel :) ja mam tylko kilka komplecikow no i wczoraj kupilismy wanienke :) akurat bylismy w ikea :)

a ja mam kolejne siatki ubrań dla córeczki, wczoraj kuzynka przyniosła mi 4 siatki, trochęwiekszych ale napewno wszystko sięwykorzysta :)

Dziewczyny znalazłam bardzo fajną analizę chusteczek nawilżanych:

http://www.srokao.pl/2013/01/analiza-chusteczki-nawilzane.html

Okazuje się, że te znane marki pakują kupe chemii wcale nie są takie fajne i dużo lepiej wypadają przy nich te tanie dyskontowe marki.

Ogólnie ciekawa strona, dziewczyna analizuje kosmetyki dla dzieci pod względem składu i a co za tym idzie bezpieczeństwa dla maluszka. Polecam.

Pozdrawiam

asski jak już wybierzesz ten termometr to powiedz jaki :) z chęcią kupię coś sprawdzonego :)

nad chusteczkami to się mocno zastanowię, oczywiście kupię coś na wszelki wypadek ale może spróbuję tych wacików z wodą :) no chyba że będzie to bardzo utrudniało życie to wtedy się skuszę na chusteczki :)

Ja jednak zostanę przy parafinie na początek...oliwki NIENAWIDZĘ, a parafina szybciej się wchłania, nie niszczy ubrań (ja oliwkę zawszę na ciuszkach wyczuwałam) a parafinka tania i na samym początku stosowałam...potem kąpałam w emoilum - płyn do kąpieli - duży taki, i to powodowało że skóra była gładka...drogie to było, ale wydajne....potem się przerzuciłam na nivea 2 w 1 i też nie smarowałam po tym niczym...chyba, że miejscowo jakieś zaczerwienienia czy wysypki...nivea sensitive miałam na takie awarie...
Do prania na początek Jelp - wszystko dlatego, że mój Mąż ma atopową skórę, więc nie chciałam narażać Małej w przypadku gdyby miała problemy...całe szczęście nie miała :)
Ale teraz wszystko co się sprawdziło to teraz będę robić tak samo...jedyne z czego rezygnuję, to pranie w płatkach mydlanych pierwszej partii ciuszków...to była masakra i nie zamierzam tego powtarzać :P

Termometr polecam microlife - ostatnio przekonałam się u Kuzynki, że jest naprawdę dobry i szybko sprawnie można temp. zmierzyć...się nakatowałam z termometrami przy Młodej...rtęciowy się nam zbił :/ alkoholowe sa jakieś dziwaczne, a te tanie elektryczne pod pachę jakieś dziwne pomiary robią...więc to sobie w najbliższym czasie zamawiam, ale jeszcze nie wiem jaki model - chcę ten sam co ma Kuzynka...bo widziałam, że działa super :)

Sudocremu nie znosiłam...linomag na pipuszkę...a jak jakieś odparzenia, krosty to bephanten, który na codzień do cycków świetnie się sprawdzał...

Nie ma co panikować...z niczym...i najlepiej zdać się na intuicję...ja miałam Kumpelę która rodziła 8 m-cy przede mną i WSZYSTKIE porady od Niej wzięłam...i naprawdę byłam zadowolona :) czułam, że dobrze robię a to najważniejsze :)

Mam dla Was ciekawą informację :) W pasażu królewskim w Gdańsku, na poziomie -1 likwiduje się sklep z odzieżą ciążową Modna Mama. Jako, że ze mnie jest dużo dziewczynka, to wykupiłam dzisiaj ciuchy w dużych rozmiarach, ale dla drobniejszych dziewczyn zostało trochę ładnych rzeczy. Ja kupiłam dzisiaj 3 sukienki :) Polecam odwiedziny w tym sklepie.

Dzięki dziewczyny za wszystkie odpowiedzi :) dzięki temu już wiem ze mogę kupić nivea :) o którym myślałam na początku :) ja tez słyszałam pozytywne opinie o dzidziusiu ale kupiłam polecone mi przez koleżankę concertino, ceny maja porównywalne do dzidziusia:) zobaczymy :) a teraz głupie pytanie, czy oliwke można zastąpić balsamem ? Ja nienawidzę oliwki w ogóle :( nawet jak kogoś smaruje i szczerze mówiąc wolałabym dobrać jakiś balsam dla malucha ale jak sie nie da to trudno :) damy radę :) na pewno przy drugim dziecku i mając doświadczenie patrzy sie na wszystko inaczej, na zakupy przygotowania itd :) ja ostatnio sobie policzylam ze moja mała w terminie to moze sie urodzić od 19 czerwca do 22 lipca i sie trochę przestraszylam tego czerwca :( nawet mój mąż sie przejal ze trzeba by szykować wszystko :)
Mentorka gratuluje sesji :) ja jestem umówioną z koleżanka na koniec kwietnia i druga na początek czerwca ale to takie amatorskie bedą :) spokojnej nóg dziewczyny, a właśnie jak spicie ? Ja całkiem niezle, mała jakoś tak fika ze mogę spać i na soku tylko raz wstaje nie jest złle, oby tak do końca :)

Aisak dzięki za podpowiedzi :))

a ja się dzisiaj zapisałam na sesję brzuszkową (urodzinowo-imieninowy prezent od męża :) :D termin 25 maja więc prawie w dzień matki :D nie wiem czy to będzie odpowiedni tydzień/miesiąc ciąży ale niestety ze względu na pracę męża wszystko musimy planować ze sporym wyprzedzeniem ...

Jeszcze coś mi się przypomniało :)))
Lekrstw, czopków, termometrów itp. też nie ma co kupować moim zdaniem. Jak niemowlę gorączkuje to się i tak wzywa lekarza i lekarz sam poleci co najlepiej podać, w jakich dawkach. A w szpitalu, jak już dziecko będzie na świecie, polecą co ewentualnie warto mieć, czy jaki termometr kupić...My kupiliśmy taki niby super, do ucha, Braun, a okazało że wcale nie był super bo trudno nim się mierzy i najlepszy jest babciny, rtęciowy, starego typu bo przynajmniej prawdę pokazuje. Człowiek uczy się na błędach...image

Cześć!
TAk czytam, czytam i jako że mam już pewne doświadczenie z synkiem...muszę się odezwać :)

Jak na kosmetykach jest napisane ,, od pierwszego miesiąca życia" to tzn że od początku można używać bo pierwszy miesiąc sie zaczyna w momencie urodzenia i to jest to samo co ,,od 1 dnia życia" tylko inaczej brzmi = taki chwyt marketingowy :) tylko i wyłącznie...

Jak dziecko nie ma uczulenia, ani atopowej skóry, nie warto kupować Oilatum ani innych drogich specyfików z apteki...

A z proszków i płynów do prania polecam ,,Dzidziuś"- ślicznie pachnie, dobrze dopiera, nie jest drogi jak Jelp, albo bezzapachowy jak Lovela. Kupicie go w Tesco i w Akpolu ( w Gdyni i w Gdańsku )- wypróbowany, polecam.

A tak poza tym, to przy pierwszym dziecku też tak wszystko kupowałam na zaś, żeby o niczym nie zapomnieć, a potem połowy rzeczy nie używałam, bo okazało się, że do kąpieli na przykład najlepiej sprawdza się zwyczajne mydełko w kostce dla niemowląt ,,Bobas" albo Johnsons i tyle. Żadne szampony, płyny, żele nie były potrzebne... Potem po kąpieli oliwka. Pupcię tez przemywałam zwykłą wodą i wacikami, a chusteczkami tylko poza domem. Te chusteczki nie są przyjemne... Pozostawiają taką klejącą warstwę. Spróbujcie sobie nimi wytrzeć np ręce - to nie to samo co czysta woda... Bakterie nie zmywają się do końca i szybciej dochodzi do odparzeń.

Moim zdaniem nie warto kupować wszystkiego teraz na zaś, bo w razie potrzeby są przecież sklepy... W całych tych przygotowaniach trzeba zachować zdrowy rozsądek i luz , bo tak na prawdę nic sie nie stanie jak raz wyjdziemy na dwór z dzieckiem bez kremu na twarz. Przecież i tak sie maluszka nie wystawia na bezpośrednie nasłonecznienie... Oczywiście nie chcę nikogo urazić :) Wydaje mi się że przy drugim dziecku jakoś spokojniej to wszystko biorę...

Miłego wieczoru.

no i co do tej serii hipp to też słyszałam same pozytywne opinie:)

tylko zastanawiam się które produkty do kąpieli warto kupić?
taki płyn?
http://hipp.pl/pielegnacja/produkty/listing-produktow/pielegnacyjny-plyn-do-kapieli-46/
czy taki?
http://hipp.pl/pielegnacja/produkty/listing-produktow/zel-do-mycia-ciala-i-wlosow-45/

i co sądzicie o ich chusteczkach? macie jakieś doświadczenia?

ale mi się pytań nazbierało :D

właśnie, ja mam pytanie o proszki do prania i płyny do płukania... ceny niektórych są dość wysokie (np. jelp) może polecicie coś tańszego co u Was się sprawdziło? a może warto zainwestować w te droższe?

Czytam Wasze posty i postanowiłam napisać, że jutro idziemy z mężem na USG - zobaczymy kogo tam noszę :) Po powrocie mam nadzieję, ze dopiszę Nasze Maleństwo do listy ;)

Pogoda dzisiaj super, tylko troszkę wiatru za dużo dmuchało, ale OK :)

Inne tematy z forum

firanki przez internet??? (18 odpowiedzi)

kupiłybyście? np z allegro..bo ja się zastanawiam właśnie... a może jakiegoś sprzedawcę polecicie?

Odkurzacz samojezdny - robot - opinie (72 odpowiedzi)

Czy ktoś ma takie cudo ? Czy to w ogóle działa. Chciałam dziś kupić ale sprzedawca stanowczo mi...

Do mam dzieci z AZS . (37 odpowiedzi)

Prosze o rade , jak radzicie sobie z świądem u dziecka . Córka 7 msc , AZS bardzo mocne , ogolnie...