Mamusie lipiec - sierpień 2011 r. *13*

Witam, w nowym wątku bo ostanio coś leniwe jesteśmy i długaśne te nasze wątki.. :)

Linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/LIPIEC-2011-t192711,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-2011r-t202216,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-t206064,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-3-t208324,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-4-t209793,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-5-t212158,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-6-t214161,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-7-t217525,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-8-t220530,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-9-t221819,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-10-t225144,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-11-t227447,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-12-t232368,1,130.html

CZERWIEC/LIPIEC
1. arisa6 - 21 czerwiec SYN
2. francess - 2 lipiec SYN
3. mona_g - 3 lipiec SYN / KUBUŚ :) / Szpital Wojewódzki
4. Caroool - 3 lipiec SYN
5. ciezarowska- 5 lipiec CÓRA / Alicja / Szpital Zaspa
6. kasiorek555 - 7 lipiec SYN / Gdynia Redłowo
7. lisiusowa - 8 lipiec SYNEK / Jaś / Szpital Wojewódzki
8. kulka07 - 10 lipiec CÓRKA
9. she_gd - 10 lipiec
10. donnieczka - 11 lipiec CÓRKA
11. annamaria836 - 17 lipiec CÓRKA / ROKSANA / Gdynia Redłowo
12. PysiaKrzysia - 19 lipiec SYN
13. Nikita987 - 19 lipiec CÓRKA
14 bruxa - 20 lipiec SYN
15 aguseek - 20 lipiec SYN ADAM / Zaspa
16. hania_m - 20 lipiec SYN
17. monika:-) - 21 lipiec CÓRKA AMELIA / Szpital w Pucku lub Wejherowie
18. carmelasoprano - 22 lipiec CÓRKA
19. marta82 - 23 lipiec, CÓRKA / TOSIA / Szpital Wojewódzki Elbląg
20. dadżi - 24 lipiec , CÓRKA / Zuzanna / Szpital Wojewódzki?
21. magda84 - 27 lipiec SYN
22. iiikkkaaa - 27 lipiec CÓRKA

SIERPIEŃ
23. Tesula - 2 sierpień
24. agusp - 3 sierpień SYN Borys / Swissmed
25. Muszczek - 4 sierpień SYN Krzyś
26. wercia83 - 5 sierpień SYN Michał / Szpital na Zaspie
27. Kejt - 5 sierpień CÓRKA
28. kasisyn - 5 sierpień
29. a_guniek - 10 sierpień
30. Anuleczkaa - 12 sierpień CÓRKA
31. Kasia 0606 - 12 sierpień
32. margola13 - 12 sierpień CÓRKA
33. gosia_dim_ - 14 sierpień CÓRKA (?) Zofia
34. milka0928 - 14 sierpień CÓRKA (?) Laura / Szpital w Wejherowie
35. Umchi - 16 sierpień SYN
36. mamasyna - 17 sierpień
37. kaska2308 - 18 sierpień SYN / Kliniczna
38. kwiatek3081- 18 sierpnia CÓRKA
39. MARKOWA - 26 sierpień CÓRKA ZUZANNA / Kliniczna
40. Tamara - 26 sierpień
41. MamaFilipa - 27 sierpień CÓRKA Ola / Poliklinika Ginekologiczno-Położnicza dr Arciszewki Białystok
42. MissMarple - 27 sierpień
43. Maua_mama - 28 sierpnia SYN / Szpital w Wejherowie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Mamusie lipiec - sierpień 2011 r. *13*

a jeśli w wymazie będą jakieś bakterie to trzeba szybko leczyć żeby do porodu było ok tak? i wtedy ponowny wymaz i ten już czysty jest brany w szpitalu pod uwagę tak?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeśli chodzi o pobranie wymazu z szyjki, pochwy a czasem odbytu (podobno są różne metody pobierania próbek), powinno się to zrobić dla własnego bezpieczeństwa, tzn. w razie czego jest czas żeby się przeleczyć przed porodem. A jeśli - odpukać - mama lub dzidziuś zostaną zarażeni jakimś świństwem, to wiadomo że to świństwo wzięło się ze szpitala i trzeba chronić inne pacjentki. Ja rodząc miałam wynik wymazu z bodajże 36t.c. pobierany w Swissmedzie (koszt 50zł), a przed samym porodem pobrali drugi raz, żeby wykluczyć gronkowce itp. w dniu porodu. W razie czego szpital też ma dowód, że np. przyszła zarażona pacjentka i to ona zaraziła swoje dziecko a nie szpital. Tu już bardziej chodzi o kwestie prawne, bo w Swissmedzie rozchodzi się o większe kwoty, widocznie mieli jakąś niemiła sytuację albo się dobrze zabezpieczają.
Tym razem chcę sobie zrobić wymaz u mojego lekarza, bo też mam możliwość, a jeśli z jakichś względów trafię do innego szpitala to będę miała wynik w kieszeni.

Nie wiem czy już pisałam ale Zuzanna po wczorajszym badaniu to na pewno Zuzanna:) waży już 693 g. Rozwija się zgodnie z tygodniem. A mamusi twardnienie brzuszka musi być przeleżana. Poza tym zamówiliśmy wózek taki jak chcieliśmy:) Szkołę rodzenia zaczynam dopiero 30 maja także mam jeszcze trochę czasu. Jakby ktoś miał ochotę to zapraszam na Ujeścisku do Super mamy. Spotkania dwa razy w tygodniu w pon i czw na 18 ale w poniedziałki parami w czw gimnastyka.

Cześć dziewczyny ;)
Dziś byłam na wizycie u gin. mała waży 2 kg i ulożyła się główką na dół ;) Czyli moje psychologiczne rozmowy z nią pomogły ;P
Generalnie spać mnie się chcę strasznie i chyba zaraz przytulę podusię.
Piszecie o paciorkowcu, a mam pytanko: Każda z nas musi to badanie robić?
Pozdrawiam :)

Witam mamusie. Ja dziś też mam usg 3d/4d, u innego lekarza, bo mój nie robi. A że z Hanią też byliśmy, to czemu Zosia (czy ewentualnie Wiktor ;-) ) ma mieć gorzej?

cześć dziewczyny,
w niedzielę aby poprawić sobie humor wybraliśmy się na małe zakupy i jednocześnie pierwsze do akpolu po rzeczy dla maluszka. Wzięłam listę i powoli jakieś pierdołki kupowałam. Byłam nastawiona na kosmetyki Nivea ale pani mi poradziła że coś popsuła się ta firma i bezpieczniej Hipp więc go wzięłam.
wczoraj byłam w mama i ja i wybraliśmy pościel ale muszę poszukać gdzie mogę ja kupić taniej, bo mama i ja za sam ochraniacz i powłoczkę na poduszkę i kołdrę i baldachim ( którego nie chcę) liczy sobie o zgrozo 279 zł.
W weekend ruszam do H&M i 5,10, 15 na zakupy ubrankowe bo prawie nic nie mam:(

A mój Adaś ma codziennie o 5 rano dyskotekę jak tata do pracy wstaje i mam już problem potem z zaśnięciem heheh:)

Pogoda dzisiaj cudna :)

witam mamusie:)

dołączam sie do pytania carmelasoprano. cos zaczynam martwic się ze pozno pojde na ta SR.
dzisiaj wybieram sie na usg 4D i jestem bardzo ciekawa co tam slychac u małej:) na to tez sie wybieram stosunkowo pozno...

dzisiaj wspaniałą pogoda :) miłego dzionka:)

badanie na paciorkowca robi sie miedzy 36 a 37 tygodniem ciazy, jest to tzw. "czystosc pochwy" - badanie okresla stopien flory bakteryjnej pochwy plus ewentualne zakazenia grzybicze lub bakteryjne. trzeba je robic tak pozno, zeby byly w miare aktualne na porod. a jaki koszt? z tego co pamietam ok. 40 zl, przynajmniej ja tyle placilam rok temu. no i pewnie zalezy od placowki.

jejku, jestem dzisiaj taka padnieta, jak nigdy w tej ciazy! ledwo sie trzymam na nogach i zaraz zmykam pod kolderke :) milej nocki!

milka0928 gdzie jest weekendowa szkoła rodzenia?

dziewczyny, a napiszcie cos o badaniu na paciorkowca, kiedy sie go robi, jak, gdzie, ile kosztuje?

cześć dziewczyny, tak długo mnie tu nie było ...ale wszystko przeczytane.
JA Już mam 13 kg na plusie tak szybko te kilogramy lecą do góry ,że boje sie, że do 20 kg dojdzie.
Ja dla mojego Natanka jeszcze nic nie mam jakos sie nie stresuje, w pierwszej ciąży to juz torbe miałam spakowana. A teraz...nic, no ale ciuszki to mam po Kasjanku, pare dokupie i juz. nie moge sie doczekac juz ciezko sie chodzi z takim brzusiem, a gdzie do lipca!!!
tez chciałabym znac parametry synka , ale w przychodni maja taki wspaniały sprzet ,że nie da sie okreslic wagi i długości, porazka.

a my musimy srodowa wizyte przelozyc na za 2 tygodnie, bo maz nie ma sie jak wyrwac z pracy :( a przeciez musimy jechac az do bialegostoku :( sama z malym nie pojade, bo biedaczek nie zostanie u dziewczyn w recepcji sam na sam z nimi, a u lekarza trudno zeby siedzial ze mna na lezance, bo bedzie szturchal ole... ah, no nic, za 2 tyg zobacze nasza malutka :)

my dzis spedzilismy ranek na balkonie a popoludnie z kolezanka i jej coreczka na placu zabaw i dopiero wrocilismy :) fajnie, ze jest juz taka sliczna pogoda :)

gosia_dim, to ja za te dwa tygodnie będę akurat w 30tc :)

My też już mamy masę ciuszków w niebieskim kolorze, także lepiej niech już będzie chłopiec - chociaż marzyła mi się dziewczynka :p Już jesteśmy po wizycie, wszystko super, brzuch mam wielki, ale Krzyś jest normalny, tylko dużo wód płodowych - dla niego to dobrze, może sobie jeszcze swobodnie pływać :) Cieszę się, bo już myślałam, że jakiś wielkolud będzie. Waży 1340g. A u mnie już niestety 11kg na plusie :( Przestaję jeść czekoladę i chipsy, bo w takim tempie do porodu będę ważyć 110kg :/

Witam po weekendowej przerwie.

W sobotę i niedzielę wraz z mężem zaliczyliśmy weekendową szkołę rodzenia - jestem zadowolona, pomimo iż to tylko 2 dni.
Mąż ku mojemu zdziwieniu również zadowolony, choc zgodził się na nią dla "świętego spokoju". Zajęcia prowadziła położna z Zaspy, bardzo sympatyczna i wrażliwa osoba. Na zajęciach były tylko 2 pary. Jedna specjalnie z Warszawy przybyła :O tylko na ten weekend no i my.
Nie mogę doczekac się jutrzejszej wizyty aby zobaczyc córeczkę (mam nadzieję, że płec się nie zmieniła) gdyż częśc ciuszków, które mama zakupiła to zestaw w kolorze różowym.

Życzę miłego popołudnia

to może ja też już tą torbe spakuje :-) jak tak was czytam, wsumie miałam w planie dopiero na początku czerwca się tym zająć ale jak tak czytam że wy już pakujecie to może też to zrobie.

Muszczek, ja czekam z pakowaniem mniej więcej do 30 tygodnia, jakoś wcześniej mi się nie chce ;-) W razie czego mam blisko do 2 szpitali, trochę dalej do 2 kolejnych.

A my wróciliśmy dziś po super urlopowym weekendzie :) I zaraz jedziemy na wizytę, najbardziej się boję ważenia po 1,5 miesiąca przerwy :p Zwłaszcza, że w odróżnieniu od pierwszych miesięcy ciąży ostatnio nie żałowałam sobie słodyczy...

Teściowa kupiła kilka ubranek Krzysiowi, dziś je dostałam, są przepiękne :) Chyba komodę za małą kupiliśmy :p

Macie już popakowane torby do szpitala? Ja chyba zacznę właśnie kompletować wszystko i za dwa tygodnie już zapakuję (wcześniej jeszcze torba będzie nam potrzebna :p).

kulka, wierz mi ze zanim kupilam chuste tkana, dokladnie zorientowalam sie w ich rodzajach, jest ich jeszcze wiecej niz wymienilas ;) w usa zmarly dzieci noszone w chustach kolkowych, polecanych swego czasu takze nas, w wielu ksiazkach o kangurowaniu. niemniej jednak, chusty skosno-krzyzykowe tez maja na swoim koncie kilka dzieci - ktore byly za luzno zawiazane i z niej wypadly przy schylaniu sie. chsty elastyczne podobnie-tyle ze w obawie przed zbyt luznym zawiazaniem dziecka, byly one zawiazane zbyt ciasno...

kazdy specjalista jest zwolennikiem jakiejs teorii w danym temacie, nie zawsze wiaze sie to ze sponsoringiem, czasem po prostu ktos ma takie przekonania. ale jednego zdazylam sie nauczyc - jesli czytam jakies "za", to czytam takze jakies "przeciw". zobaczycie ile teorii jest na temat glupich butow... czy maja byc za kostke, czy przed, z twarda podeszwa czy miekka, ze skory czy z tworzywa, zawiazywane czy na rzepy. podobnie ze smoczkami-tu predzej zobaczycie jak roznia sie zdania specjalistow. dlatego jak juz pisalam-zawsze zanim stanie sie ktos zwolennikiem danej teorii, trzeba uczciwe poznac za i przeciw :) ja mam teraz zagwostke ze szczepieniem 13/14mca i im wiecej czytam, tym wiekszy mam metlik w glowie-a czytam opinie specjalistow-i ktora teoria jest sluszna i prawdziwa-za chiny nie wiem, bo obie strony maja argumenty nie do zbicia :/

no i nie zdzwicie sie, ze wasze teorie smoczkowo-bucikowo-materacykwo-kosmetykowo-wozkowe beda ewoluowac wraz z doswiadczeniem, ktore bedziecie zdobywac :D moze trudno w to uwierzyc, ale to prawda :D

Nie myśle o porodzie, może dlatego, że czeka to każdą z nas. Jedne będą miały lepiej drugie gorzej ale każda z nas da rade:) Bo jak by mogło być inaczej?

Misja jest jedna- urodzić i tej myśli się trzymajmy...

Hej Mamuśki

a ja dziś byłam u mojej nowej pani doktor, niestety nie widziałam dzidzi:( gdyż w Lux-medzie nie ma USG w gabinecie, słyszałam jedynie serducho

USG mam umówione za dwa tygodnie, może wtedy bobas będzie współpracował i dowiem się czy to na pewno dziewczynka

Inne tematy z forum

Matka chrzestna bez bierzmowania? Gdzie? (50 odpowiedzi)

Hey, Bardzo zależy mi na tym, aby moja siostra była matką chrzestną mojej córeczki. Nasz ksiądz...

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (8 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...

krem nawilżający do twarzy (44 odpowiedzi)

Jaki krem jest dobry bo nie wiem jaki kupić używałam garniera ale mi nie służy i teraz mam taka...