Mamusie listopadowo-grudniowe 2016 (3)

LISTOPAD
3.11 Daisy
11.11 Katia
11.11 M..
11.11 Monika_DW
12.11 mentorka - CÓRECZKA Hania
12.11 w.dominika
13.11 mamasia
20.11 Zaskoczona
21.11 a-cha
23.11 mag
24.11 EspiacjaMama
25.11 Otemtotem
25.11 Muszka11
28.11 Czapla
28.11 Kasik
Sas

GRUDZIEŃ
3.12 Kruszynka82 /szpital w redłowie
5.12 Lolkakarolka / kliniczna
5.12 Muminka
6.12 Lilhek
14.12 Dimis
15.12 Goralka
30.12 Olesia
28.12 Mrs.W
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Mamusie listopadowo-grudniowe 2016 (3)

Mamasia, a to nie jest tak, że jak już miałaś cesarkę to nie mogą zmusić Cię do zwyklęgo porodu tylko masz wybór? Tak słyszałam, ale ile w tym prawdy to nie wiem.

Dziś będę kończyć sprzątanie pokoju dla Malutkiego Przybysza i w sumie to tyle z wielkich planów - jutro wchodzę w 20tc i chyba dopiero się całkiem oswoiłam z myślą o byciu mamą, bo czuję wreszcie taki wewnętrzny spokój :)

Na obiad albo hiszpańska tortilla albo racuchy gryczane - jeszcze nie postanowiłam :P

A, no i odezwał się do mnie ktoś z forum i badają sprawę zablokowania konta, więc może jest szansa, że odzyskam dostęp bez większych kombinacji :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hejka!

Dzięki za komplementy co do imienia ;) Rodzinie nie mówimy właśnie z tego powiodu, że nie lubimy słuchać komentarzy typu z kim i czym się komuś jakieś imię kojarzy itd. A zawsze ludzi mają jakieś skojarzenia i nie wahają się ich wypowiadać ;)
Prosiłabym dopisać przy mnie Zaspę, bo lepsze zło znane niż nieznane;)
No właśnie chciałam sobie założyć konto, ale jakoś nie mogłam, chyba ktoś ma konto z takim samym nickiem, czyli się pod kogoś podszywam nieświadomie :(
A propos cesarki, to ja po pierwszej też wolałabym mieć drugi poród w ten sam sposób "rozwiązany", ale cóż - bedzie co będzie, najwyżej jakąś akcję zrobię ;)
A propos Zaspy i cc - nie wiem czy 3000 zł, ale od 2 dziewczyn w 2013 roku słyszałam, że dr. Branicki uważa, że kobieta ma prawo wyboru - ale to dotyczy chyba tylko jego pacjentek;) (Te dziewczyny były jego pacjentkami i miały na życzenie, czyli info z 1 ręki.) Nie wiem, jak długo trzeba być jego pacjentką, żeby uskutecznić to prawo wyboru, ale być może kilka wizyt wystarczy. Mnie akurat on ciął (i Szeleziński), no ale nie z powodu wyboru tylko konieczności.

Hejka :) jesli moge prosic o zmiane terminu, bede wdzieczna :)

Potwierdzone na 3 usg, ze 26.12 ;) hehe...

Z gory bardzo dziekuje!

Mnie dzis Maz obudzil o 6 przed wyjsciem do pracy i caly czas mam od tamtej pory oczy jak 5 zl :/ dzis kolejne badanie... pobranie krwi, jak ja tego nie lubie :( bo zawsze maja ze mna problem. Raz w Gamecie, 10 razy bylam nakuwana (pilam wode itp.) I guzik, musialam nastepnego dnia przyjezdzac...

Milego dnia :)

Kasik, logowanie daje wiarygodność wypowiedzi - że nikt się nie podszywa itd i możliwość dodawania wątków do ulubionych oraz wysyłanie wiadomości prywatnych - ale mi zablokowali nie tyle konto, co jakoś bym przeżyła, tylko adres IP, więc nie mogę się udzielać niezależnie czy z logowaniem czy bez - no chyba, że przez proxy lub telefon :)

Ja wypłatę mam za tydzień w piątek i zobaczę czy będzie się zgadzać, miesiąc temu dostałam więcej niż myślałam - do tej pory nie wiem jak to wszystko jest liczone.

też się czasem zapominam i robię rzeczy "zakazane", najgorzej, że mam nawyk wbiegania po schodach i robię to za każdym razem, po kilkanaście razy dziennie.

Mój też nie będzie na połówkowym, ale jakoś na miękko to biorę - on chyba też. Będzie fota na lodówkę i może poznamy płeć, a na żywo zobaczy po porodzie, nie można mieć wszystkiego :)

Zasnąć dziś nie mogę, bo przysnęłam w dzień i teraz siedzę i serial oglądam - a rano pewnie będę nieprzytomna, no ale trudno

Uzupełniłam trochę naszą listę, jeżeli coś się nie zgadza lub kogoś pominęłam, najmocniej przepraszam i proszę o poprawienie:

LISTOPAD
3.11 Daisy
11.11 Katia - SYNEK
11.11 M..
11.11 Monika_DW
12.11 mentorka - CÓRECZKA Hania
12.11 w.dominika
13.11 mamasia - CÓRECZKA Nina
20.11 Zaskoczona - SYNEK
21.11 a-cha - CÓRECZKA Helenka
23.11 mag
24.11 EspiacjaMama
25.11 Otemtotem
25.11 Muszka11 - SYNEK
28.11 Czapla
29.11 Kasik - SYNEK Michał Antoni/Kliniczna lub Zaspa
Sas

GRUDZIEŃ
3.12 Kruszynka82/Szpital w Redłowie
5.12 Lolkakarolka/ Kliniczna
5.12 Muminka
6.12 Lilhek
11.12 Ada
14.12 Dimis
15.12 Goralka
28.12 Mrs.W
30.12 Olesia
Kraska

image

Czesc dziewczyny,

Ja też wybieram się do szkoły rodzenia ze względu na szeroki zakres zajęć. Wydaje mi się, że bardzo się to przyda. Rodzic chciałabym siłami natury i powiem Wam, że jakoś szczególnie się nie boję bólu, jedynie szwów potem, to już kiedyś pisałam.

Katia, będę wdzięczna za info o drzwiach przesuwnych.

Obiad staram się robić codziennie, mimo że mój mąż do wymagających i wybrednych nie należy, choć też woli mięso. Dzisiaj była zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami. Czasem robię coś dodatkowo tylko dla siebie, np. zupę.

Pisalyscie o braku mężczyzn w domu, mój T. wyjeżdża na dwa miesiące do pracy, został oddelegowany na czas wakacji i nie wiem, jak często uda mu się przyjeżdżać i czy mnie uda się do niego pojechać :( Nie wiem, jak to będzie, bo przez ostatnią rozląkę już się wytesknilismy, ominie go usg polowkowe, ale pocieszam się, że lepiej niech jedzie w tym roku, niż w następnym. Przed jego wyjazdem chcemy pozamykać różne sprawy, biegamy cały dzień, a wieczorem padam i przepraszam moje dziecię za mało oszczedzajacy tryb życia. Czuję się bardzo dobrze i czasem się zapominam, a nie wyobrażam sobie, że coś mogloby się z mojej winy stać.

Jutro idę do laboratorium na kontrolne badania, na zajęcia fitness dla ciężarnych, zrobię zakupy i obiad, a później, mam nadzieję będę już odpoczywać aż do meczu, na który idziemy do znajomych :)

Jutro mam wypłatę, ciekawe jak w tym miesiącu mi policza. Dostalam informacje, że moje wynagrodzenie jest niższe, ponieważ nie mam prawa do kosztów uzyskania przychodów (nie świadcze pracy), przez co podstawa podatku dochodowego jest większa. Rzeczywiście tak jest?

Co do pisania na forum i blokowania konta, chciałam zapytać, co Wam daje to, że macie konto i logujecie się? Ja nie zakladalam konta i pisze na telefonie niezalogowana, jest jakaś różnica?

Dobrej nocy, na moje spanie też nie mogę narzekać, śpię 8-10 h z moim super wygodnym rogalem :)

image

Nie prawda, że na Zaspie nie robią problemów z Cc.
Nie robią wtedy jak masz w kopercie ok 3000 zł.

My rozważamy łódź. Mimo wskazań do Cc nie wiem czy będę ryzykować czy lekarzowi się zechce czy nie zechce mnie ciąć.
Nie wierzę im.... zupełnie.

Otem uśmiałam się z tym smsem o mleku i wodzie bo u mnie jest podobnie. Ogólnie należę do mało romantycznych osób.

Olesia szkołę rodzenia polecam. Dowiesz się sporo karmieniu i pielęgnacji maluszka. Mi szkoła rodzenia dużo dała choć wiadomo ze nie wszystko jest potem takie książkowe

Ja podziwiam Wasze pomysly na obiad. U mnie oczywiście byla latwizna czyli ziemniaki, kalafior i kotelty z polędwiczki. Mój mąż raczej z tych tradycjonalistow co miecho na obiad musza miec choć lubi też nowoczesne eksperymenty.

Mamasia imie dla córeczki sliczne :)
Z doświadczenia wiem że chyba lepiej rodzinie nie mówić jakie imie sie wybralo bo kurcze potem komentarze trzeba wysłuchiwać... a że dziwne, a ze zle się kojarzy, a ze popolarne... eh no wszystkim sie nie dogodzi. Z reszta każdy nadaje takie imię jakie mu się podoba i nie warto sluchac innych.

hej dziewczyny, zablokoane IP zablokowanym IP ale od czego są bramki proxy - jedyny minus, że już nie będę mogła pisać z tabletu, który wystarczy wybudzić, a będę musiała włączać komputer :) Napisałam im już 2 mejle ale mają mnie w głębokim poważaniu, ciekawe co przeskrobałam - albo tablet miał laga i wysyłał im kilka żądań publikacji tego samego pod rząd albo oburzyli się, że podaję linka do bloga mamy, więcej grzechów nie pamiętam...

W każdym razie, ja mam dziś dzień marudnego lenia, który nie może znaleźć sobie miejsca - nic nie zrobiłam, sama zjadłam resztki wczorajszego obiadu, a mąż przyniósł se takowy z pracy - dobrze, że chociaż on mi nie utrudnia życia w takich kwestiach jak sprzątanie czy gotowanie, bierze co życie przyniesie, więc unikamy bezsensownych sporów i nie muszę robić nic na siłę :)

Spałam dzisiaj całą noc w jednej pozycji, więc obudziłam się połamana, a dodatkowo śniło mi się bombardowanie Gdańska - ciekawe czym się denerwuję, że mam takie sny?

Na szkołę rodzenia się wybieram mimo tego, że pewnie zdecyduję się na cc - jak czytałam zakresy programowe to nie jest to tylko temat porodu ale i ogólnej obsługi niemowlaka, więc myślę, że warto. Nie wiem tylko kiedy mi się uda, bo na ostatni urlop na wolności wybieramy się do Berlina - nie wiem na ile czasu, zobaczymy do kiedy będę miała kolejne el quatro i wpasujemy się jakoś tak, żeby wrócić przed kolejną wizytą i też wpasować się pomiędzy jednymi, a drugimi zajęciami :)
Swoją drogą 8tys. na cc - to już chyba bym wolała trochę dołożyć i przeznaczyć tę kwotę na waginoplastykę po porodzie i nowe cycki po karmieniu :P

Jak czytam, że jesteście same to aż serce boli - mój wraca codziennie o 15 a i tak przez to, że głównie siedzę w domu i mam dużo czasu to zdarza mi się za nim tęsknić, ale to chyba z nudów, bo ogólnie wyznajemy zasadę "jeden dom-2 ogródki" więc każde z nas ma czas dla siebie, nie spędzamy razem każdej wolnej chwili i nie wysyłamy sobie słodkich smsów - chyba, że "kup mleko i zgrzewkę wody" można uznać za objaw romantyzmu :P

Ja naleśniki ze szpinakiem, fetą i czosnkiem planuję od dłuższego czasu, ale jakoś nie mogę się do nich zabrać - nigdy nie dodaję do nich mięsa i nie zapiekam pod beszamelem, ale podaję z roztopionym masłem i posypuję pokrojonym w kostkę jajkiem na twardo.
Właśnie się zorientowałam, że dzisiaj dopiero środa i że nie mam pomysłu na obiad na jutro ani na piątek - coś czuję, że to będzie słodka improwizacja, która chociaż pozwoli mi przewietrzyć szafki :)

Tak zaczęłam myśleć o jedzeniu i jutro chyba zrobię wegetariański pasztet z soczewicy z suszonymi śliwkami - jak któraś jest zainteresowana to przepis jest na blogu "jadłonomia" - a w nosie, nie dodaję już żadnych linków, bo mi KGB do domu przyślą :P

Miłego i spokojnego wieczoru życzę :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Aaa, tak kolezanka mi pisala o tym :) i pisala o klinika medical, ale w rezultacie rrodzila w Lodzi, bo duzo taniej... ja biore ewentualnie jeszcze pod uwage Bialystok - wiem kawal drogi, ale 1800 zl placi sie za cc. Wiec roznica w cenie jest...

Hmmm... to moze i ja faktycznie rozwaze ta szkole rodzenia ;) bo w sumie z tego co piszecie jest tam opieka nad maluszkien itp. Tak? Teraz to czarna magia dla mnie, pocieszam sie, zze przy drugim dziecku bedzie latwiej ;) heehe

Szkoła rodzenia to nie tylko gadki o porodzie ;)
Karmienie piersią, pielęgnacja, kangurowanie, ćwiczenia ogólne przygotowanie do przuwitania malucha na świecie ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hej Olesia - ja też boję się porodu i zakładam wstępnie cc - ale do szkoły rodzenia idziemy od połowy sierpnia.

Biorę pod uwagę prywatny szpital - jednak Swissmed zamknął oddział położniczy chyba w 2014roku. W tym roku otworzyła się Klinica Medica w Gdyni - cc tam 8tys.
poród siłami natury 7tys.

Hejka Dziewczyny :)

Co do szkoly rodzenia sie nie wypowiem ;) bo ja chcialabym rodzic przez cc, wiec raczej nie bede chodzila... wlasnie od wczoraj ten temat jest u nas na tapecie :D

Przyznaje sie, po prostu sie boje porodu! Jesli bedzie trzeba, to pewnie urodze, ale jezeli bede miala mozliwosc wyboru, chce urodzic przez cc. Slyszalam, ze na Zaspie nie robia z tym problemu, jesli ma sie wskazanie, czy ktoras moze sie wypowiedziec czy faktycznie tak jest? Kurde, bo 6 tys w swissmedzie to cholernie duzo :( mam opcje jeszcze gdzie indziej, ale to juz kawal drogi jest, za to duzo taniej...

w.dominika oj to nie zazdroszczę, mnie najbardziej przeraża sierpień, bo syn ma wolne, a z urlopu na razie nici. no i grudzień bo poród, ale cora ma iść do przedszkola w listopadzie to może nie będzie Źle ;)
No i ja też dorywczo pracuje, więc muszę znaleźć dobrą nianię na godziny...
A i jeszcze się dowiedziałam że poród domowy podrozal i nie wiem czy mnie będzie stać ;(

Mamasia - jestem zadowolona, ale jak już pisałam wcześniej - zielona jestem we wszystkim. Więc Twoja opinia będzie z pewnością inna, ale dodam, że na kurs ze mną chodzi Pani, która drugi raz jest w ciąży.

W. dominika - czyli jesteś zadowolona z supermamy? To dobre wieści, bo w drugiej połowie lipca też zaczynamy kurs:) Co prawda wolałabym ten o drugiej ciąży, ale co tam.
No właśnie łóżko na porodówce mnie przeraziło - nieby "pochylone" , ale de facto wrednie płaskie jednak :(
Zazdroszczę pierworódkowm, że chociaż wieczorem i w nocy mogą pospać... U mnie to ani w dzień (praca), ani wieczorem (synek się przestawił na późne chodzienie spać), ani rano dospać nie można (pobudka max. o 6.00)...

Dzień dobry :)

Mrs.W.- myślę, że będziesz zadowolona z wyboru jakiegokolwiek ginekologa. Mi polecono Pilarską (znajoma pielęgniarka oraz koleżanki, które też u Niej prowadziły ciążę).

zupka chińska!!! - co to były za czasy ! :) teraz chyba bym nie zjadła, ze względu na "wartości odżywcze" ;)

Zaskoczona - przypomniały mi się czasy u babci jak napisałaś "deser ... budyń"
W moim domu od czasu kiedy "starsze" pokolenie odeszło, odeszły wraz z nimi codzienne przyjemności - np. deser po obiedzie :)
Fajnie, u mnie to raczej nie wróci, bo mój Luby nie jest z tych co zajadają słodycze.. ubolewam nad tym ponieważ z zamiłowania jestem "cukiernikiem", piekę słodkości dla rodziny i znajomych.. :)

Otem - mi kiedyś też zablokowali IP, nic nie mogłam zrobić, a to z tego powodu, że pożyczyłam komputer komuś kto dodał jakieś ogłoszenie na stronie, niezgodne z regulaminem. By to odkręcić musiałam pisać sporo maili, podając swoje dane i wytłumaczenie. Po czym dostałam odpowiedź, że "odblokowane zostało IP, ale będą mnie obserwować".. śmiech... to było jakieś 2 lata temu..

Katia - te naleśniki to super pomysł - ja takie nadzienie często pakuję do canelloni :)

Teraz planuję zrobić "potrawkę" z kurczakiem i bobem :) ale to w sobotę, bo kupiłam tak wielkiego brokuła i cukinię, że z tym teraz kombinuję :)

Ada - po Twoim wpisie myślę, że każda z nas zgłodniała :)

Dimis - współczuję "tej samotności", mój Luby pracuje daleko i zjeżdża na weekendy, a czasem też w tygodniu.. :(

Wczoraj byłam na kolejnych zajęciach ze szkoły rodzenia - tym razem było o porodzie w pozycji wertykalnej. Jak dla mnie bardzo ciekawa godzina zajęć - chciałabym bardzo rodzić byle nie na leżąco.. ale prawda taka (czym podsumowała zajęcia Pani położna), że w żadnym szpitalu w naszych okolicach personel nie wyraża na to zgody :(

Co do spania to ja od paru dni mam problem ze wstawaniem oraz w ciągu dnia (niestety w pracy) łapie mnie na sen..

Pozdrawiam Dominika

Mi niestety tez nikt za bardzo nie sklada propozycji oddania ciuszkow, najmlodsze maluchy w mojej rodzinie i wsrod znajomych maja po 3 latka wiec ich rodzice pozbyli sie juz ubranek. Prawdopodobnie jednak moge liczyc na wozek, nie wiem jeszcze jaki, ponoc rodzice i dzieciaczek byli z niego zadowoleni.
Ja jestem na L4 od 7tc z powodu zagrozenia ciazy wiec mam czas gotowac (choc nie zawsze mi sie chce albo nie za dobrze sie czuje). Dzis wieczorem mamy gosci na kolacji wiec robie krem z pomidorow z mozzarella, filety z kurczaka pod szpinakowa pierzynka z feta, a na deser galaretka z owocami i chlebek bananowy.
Ruchow dziecka nadal brak :( plecy daja o sobie znac coraz mocniej, biust znowu bardzo wrazliwy, a do tego ciagle bym spala. A mialo byc tak pieknie w tym drugim trymestrze...

U nas zupa buraczkowa się właśnie gotuje, a ja nie mam mocy, ciągle mi duszno :/ a tyle sprzątania.
Jeszcze mi się dni wizyt pomyliły i mam w poniedziałek, dobrze, że sprawdziłam ;)
Maż jutro zaczyna nową pracę i nie będzie go codziennie przez 12 godzin, jakoś sobie tego nie wyobrażam... chyba osiwieje z tą moją bandą ;)

Dziękuję I jeszcze raz dziękuję. Czekam teraz na Wasze niespodzianki.
Kasik tak to moja pierwsza dzidzia. Mój przyszły mąż już planuje druga -zabawny... Co do drzwi na jutro jestem umówiona że znajomymi którzy pracuja w firmie z drzwiami jeśli tylko będę wiedzieć jakie ceny wzory z chęcią pomogę!
Mamaasia piękne imię!!
Dziś mam w planie zrobić na obiad naleśniki z szpinakiem i feta i pierś tam z kuraka wrzucę Jescze i zapieke je pod beszamelem. Czekam na wolne aby móc zacząć gotować, obijac się chodzić na spacery,nadrobić seriale zabrać się za czas na oczekiwanie na Małego.
Zazdroszczę Wam że Wy się już tak we wszystkim orientujecie i dostajecie w spadku Różne rzeczy. U mnie jedynie mój brat to by mi wszytko sprzedał i to po cenach jakich kupił rok temu. Nie ma to jak rodzina.

Inne tematy z forum

Zadania do gry dla dzieci (17 odpowiedzi)

Szukam pomysłów na zadania do gry dla dzieci w wieku przedszkolnym. Np. udawaj kota, zrób...

DOBRY ALERGOLOG GDAŃSK NFZ (15 odpowiedzi)

WITAM, POLECCIE MI DOBREGO ALERGOLOGA W GDANSKU NA NFZ :) DZIEKI :)

Dr Małgorzata Błędzka (4 odpowiedzi)

czy może ktos chodzi do pani doktor? chciałabym poznac opinię o niej.