Mamusie marcowe (7)

Mamusie lutowe z tendencją marcową:
1. termin: 28.02.2014r. Aga M.(Morena) Maja/sn/ Swissmed

Mamusie marcowe:
1. termin: 02.03.2014r. Ania32 (Pruszcz Gdański)
2. termin: 03.03.2014r. Malwina
3. termin: 04.03.2014r. monika0305 (Gdynia)
4. termin: 05.03.2014r. fendika (Gdańsk)
5. termin: 06.03.2014r. mikkka (Gdańsk Morena) Klaudia/sn/ Zaspa
6. termin: 07.03.2014 AgaMalaCzarna (Przymorze)/Jaśko/Kliniczna
7. termin: 08.03.2014r. Evelcia (Gd-Kowale) Justyna/sn/ Kliniczna lub Zaspa
8. termin: 08.03.2014r. kiave
9. termin: 08.03.2014r. niria (okolice Pruszcza Gd.) imię?/sn/Zaspa
10. termin: 11.03.2014r. MartaR (Gdańsk Jasień)Marcel/sn/Zaspa
11. termin: 12.03.2014r. BWN Gdańsk Ujeścisko/córka Maja/cc/Zaspa
12. termin: 12.03.2014r. paliwianka (Pruszcz Gd) córeczka/sn/imię?/ Kliniczna
13. termin: 17.03.2014r. gosia24 (Rumia)
14. termin: 18.03.2014r. AsiulaB (Gdańsk Morena)/Marysia/cc/Redłowo
15. termin: 18.03.2014r. malgocha85 synek ma być :)
16. termin: 20.03.2014r. okraglinek (Pruszcz Gdański)
17. termin: 21.03.2014r. Kasiula (Gdynia) syn- Franuś/sn/ Redłowo
18. termin: 24.03.2014r. elfik5555/Kamila (Gdynia) córeczka Jagoda/sn/Wejherowo
19. termin: 24.03.2014r. Patunga (Gdańsk) syn Franek/??/Wojewódzki
20. termin: 27.03.2014r. yenna (Gdańsk)
21. termin: 27.03.2014r. basik03 (Gdansk Morena) corka/sn/Wojewodzki
22. termin: 30.03.2014r. Kasieńkas (okolice Pruszcza) córka/sn-cc?/ imię?/ kliniczna
23. termin:? Kejt
24. termin:? Magdula
25. termin:? Martyna.89
26. termin:? Morelka

Mamusie kwietniowe:
1. termin: 07.04.2014r. Luciolla (Pruszcz Gdański)
2. termin: 24.04.2014r. Ru.minka (Reda)

Rozpakowane mamusie:

Luty
13.02/05.03/Fendika/syn Pawełek/ 2985g i 52cm/SN/Kliniczna/
17.02/12.03/BWN/córka Maja/2700G i 50cm/CC/Wojewódzki/
28.02/02.03/Ania32/synek Hubert/2670g i 51cm/SN/Kliniczna/

Marzec
01.03 /06.03/mikkka/córka Klaudia/3340g i 55cm /SN/Zaspa/
01.03 /28.02/Aga M/córka Maja/3440g i 52cm/SN/Swissmed/
01.03/08.03/Niria/córka Urszula/3460g/52cm/Wojewódzki
04.03/08.03/Kiave/córka Aurelia/3400g, 56cm/cc/Warszawa
04.03./03.03/Malwina/Iga Laura/3480g i 58 cm/snWojewódzki
05.03/11.03/MartaR/syn Marcel/ 3560g i 56cm /CC/Zaspa
??.03/??.03/Kocur/??/?g,?cm/?/?
08.03/18.03/AsiulaB/córka Marysia/2530g i 45cm/CC/Redłowo
14.03/08.03/Evelcia/córka Justyna/3430g i 55 cm/sn/Zaspa
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowe (7)

Luciolla podwójne gratulacje :)) piękna data urodzin :)
Duże te Twoje wiosenne pociechy
szybkiego powrotu do zdrówka po cc

za tydzień mam urodziny, mam nadzieję, że moja mała nie będzie chciała wyjść i zrobić mi prezentu..

poza tym piękna pogoda dzisiaj widziałam na obwodnicy na termometrze 18,9 stopnia !!!

posiedziałam dzisiaj 2h w ogródku w słoneczku i posadziłam piękne bratki...czuć wiosnę... piękna pogoda na spacery ...już trochę zazdroszczę rozpakowanym mamuśkom, które mogą śmigać z wózkami...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

jeżeli chodzi o chłopców to polecam ustawiać zawsze siusiaka do dołu. Mniejsza szansa, że się obsika. U nas działało

luciolla gratulacje wielkie:) rzeczwiscie jak na blizaniki i przed terminem to duże..super ze tak ladnie wazyly..czyli nie sa jednojajowe? u mojego szwagra tez sa dwujajowi chłopcy i zero podobieństwa..jeden dużo wyzszyi z twarzy tez rozni jak nei bliźniacy tylko rok po roku by byli... jak ida cala rodzinka(maja 4 chlopakow 7 lat, 4 lata bliźniaki i 2,5 najmłodszy;) to wszyscy patrza na nich z podziwem:)
ja chusty nie stosowałam i raczej nie ebde bo trzeba umiec ja wiazac i najlepiej jak pokarze to doswiadczona osoba i to kilka razy.. ja nikogo takiego nie znam a z neta ponoc nie powinno się uczyc i instrukcji..także to odpada ale mamy nosidełko tylko jedgo używa się po 3 mcu..wiec naarzie lezy i czeka terminowo;)

hej
fendika- przy skurczach partych pomogły oddechy ze szkoły rodzenia ;) tzw.ziajanie pieska albo wydmuchiwanie powietrze(pfu pfu pfu), ale ogólnie był harcore :) a zapalnie płuc - prawdopodobnie ja coś miałam -a dodatkowo miała jakąś bakterię...ee zapomnijmy o tym

kiave-zasypianie przy piersi nie jest dobre dla sutkow-mogą się porobić ranki :( ja zauważyłam że mała tak się też przyzwyczaiła zasypiać , a co najgprsze jak ją odkładałam do łóżeczka to się budziła :)
i dałam jej smoka-... i się przyssała :) stwierdziłam,że jak ma potrzebę ssania to niech się dziewczyna nacieszy :)i ona i ja jestśmy spokojniejsze :)

ja kładę w rożku do spania ale nie opatulam mocno, ręce ma zawsze na wierzchu :)i kładę na zmianę raz na jeden bok raz na drugi i
za plecki kocyk podkładam,żeby się nie przekrecała

na brodawki -najlepsze wietrzenie czyli nie zakładanie od razu stanika- i masć purelan medeli podobno jest dobra, ale oczywiście
smarowanie wycisnietym mlekiem też podobno pomaga :)

co do spacerow-to ja wystawiłam mała na taras w wózku wczoraj na ponad godzine i potem jeszcze przy otwartym oknie spała.Miałam możliwość ustawienia pod wiatr, ale pewnie na spacerze nie byłoby tak łatwo :(

mikka-moja też się pręży i stęka :)i zauważyłam,że najczęściej robi kupy jak ją przebieram - czyli czyszczę jej odbyt i wtedy się rozlużnia wszystko czyli taki mały masaż odbytu się wykonuje- i wtedy strzela kupami :)

evelcia-ja zmieniam pieluchę przed jedzeniem, a jak zrobi po to po ,ale po dłuższej chwili bo jak za wcześnie to się wkurza bo chce jej się odbić albo łapie czkawkę

niedrapek nie stosuje-udało mi się obciąć paznokcie -ale nie "dzieciowymi"nożyczkami tylko zwykłymi nożyczkami do paznokci:)

co do surowych jabłek i bananów- jak byłam w szpitalu pediatra mówiła,że niektóre dzieci źle to tolerują-trzeba obserwować :)

fendika- co do przesikiwania u chłopców-a "ptaszka" chowasz w dół ? i faktycznie trzeba porządnie zapiąć rzepy :)albo pieluchy już za małe :)

dla rozpakowanych mam GRATULACJE (Luciolla podwójne- duże te Twoje dzieci) !!!a dla czekających mam- powodzenia :)

a mam pytanie czy któraś planuje używać chusty do noszenia albo jakiegoś nosidełka? przy pierwszym nie korzystałam,ale teraz chyba będę nad tym myśleć żeby mieć ręce wolne i móc ogarnąć drugiego bąbla :)

Luciola podwójne gratulacje:) wazne, ze Dzieciaki zdrowe, a Tobie zycze duzo siły, zebys szybko doszła do siebie.

My uzywamy dady 2 bo ja na ten moj aloes jestem uczulona, wiec pampki odpadaja. pieliszke trzeba dobrze scisnac w pasie. Majka ma zwyczaj podnoszenia nozek, pieliszka sucha , a cale plecy obsikane- jak miala happy 1 na samym poczatku to takie byly numery, teraz troche urosla i juz nie leje do góry:)

No to jesteśmy rozpakowani

20 marca, w samo południe przyszły na świat moje pierwiosnki Wojtuś 2340 g i Magdunia 2620 g. Oboje dostali po 10 punktów. Pogrzali sie chwilkę w inkubatorkach ale już sa w pelni samodzielne. Magda wygląda kropka w kropke jak moja corcia Weronika po porodzie, Wojtuś chyba wdał sie w moją rodzinkę, przypomina mi mojego brata i tate.

Zdecydowanie wole rodzic naturalnie. Te wszystkie zabiegi wokół mnie... straszne. Jak mnie położyli juz na stół dostałam duszności bo brzuch mnie naciskał, pozniej ciśnienie,weflony, krew lała mi się z ręki. Jak mnie posadzili do wkłucia to im prawie zemdlałam. Anestezjolog zdecydowala wiec u mnie znieczulenie ogólne. Obudzilam sie jak konczyli szyc brzuch.

Przeniesli mnie na polozniczy, worek na brzuchu 6 godzin, przeciwbolowe itp. Masakra. Żebra mnie bolą jakby mnie ktoś skopał. Ale juz siedze i powoli wstaje. To nie dla mnie.

Przez znieczulenie dlugo ich nie widzialam bo spalam gdy je wyjeli i nie mialam okazji sie przywitac. Ale juz sa ze mną. Na szczescie juz mam mleko i nawet ladnie jedza.

Babki na polozniczym są przesympatyczne

Marta daj znac jak po wizycie w szpitalu.. ale myślisz ze może tak plakac bo ma wysokie tsh? a Może ma zakazenie układu moczowego co miała nasza julcia ale dopiero po kilku miesiącach wykryto:/
Dziewczyny czy u was pampersy firmy Pampers tez przeciekają?bo u nas codziennie po co najmniej 2 razy ( w nocy niestety tez co wiaze się ze strasznym placzem bo za długo muis czekac na jedzonko;)) musze zmieniac ciuszki bo sa obsikane:/ nie wiem dlaczego bo jak sprawdzam to niby w tych miejscach jest suchy:/ pytanie glownie do mam chlopcow bo niby oni sikaja do góry;)
dziś wyprobuje Dady zobaczymy jak oni się sprawują..

ja dzis tez dostalam skierowanie na tsh, w przyszlym tygodniu pojde, bo w szpitalu polecili zrobic po tym czasie badanie. na morenie codziennnie 12-13 jest pielegniarka przeszkolona w pobieraniu krwi od maluszków.

jablka wiem, ze mozna jesc gotowane.

Jak wyżej pisałam pobierali małemu krew na bilirubinę, tsh i miałam telefon o 15 że bilirubina jest podwyższona i niestety ale mały ma wysokie tsh i ostaliśmy skierowanie pilne do endokrynologa i jutro rano ruszamy na polanki.
Tak jabłek nie powinno się jeść i pić soków, bo przez to dziecko się pręży boli brzuszek tak dziś mi powiedziało też dwóch lekarzy.

Ale też zrobimy jutro mocz mam skierowanie może coś się tam dzieje.
Niby drugie dziecko, ale jak sobie pomyślę, że jutro będzie kłuty i serce mi pęka :(.Dziś trzy razy mu się wkuwali i tak biedaczek płakał.

jablokowy spoko, ale pomaranczowy to cytrusy i mi położna mowila, zeby przez miesiac unikac

Dziewczyny u mnie bylla wczoraj polozna i fajnie pokaza jak przewijac dziiecko po karmieniu aby nie ulalo, bo zawsze jak ńogi do gory podniesiemy to tak zrobi. Powiedziala zeby na boczku nie jest to super proste ale dziala- moze ktorejs sie rada przyda.. Moja iga juz dwa tyg w domku a caly czas ucze sie tego funkcjonowania naworodka i nauczyc nie moge hih

ja tez jem jabłka surowe, jem rosol pije soki jabłkowe, pomarańczowe ale czy to ma wpływa na niespokojnego Pawelka to nie wiem..nie zauwazylam musze sprawdzić:)

Marta ja tez jem jablka i rosol- nie strasz mnie :P jutro sie spytam poloznej czy mozna pic soki np jablkowy i pomaranczowy - po pepkowym sporo zostalo hehe.

Moja czesto grymasi i poplakuje jak robi kupke ale po chwili wychodzi co trzeba wiec chyba dobrze.

A z pepkiem nic nie robie. Osuszam po kapieli i tyle. Tak nam polozna mowila.

Dziekuję :) Tak też robię, przemywam ok 3 razy dziennie.... mam nadzieję że to okey. Bo w szpitalu powiedzieli "tylko woda z mydłem", ale to chyba miesiąc by odpadał.

My dzisiejszą noc mieliśmy z główki. Od wczoraj 17stej mały zrywał się z przeraźliwym płaczem.Mąż pojechał o 12 w nocy do apteki i kupił delicol niby lepiej było ale co jakiś czas zrywał się z tym płaczem. Nie możliwe żeby to już kolka, bo to za wcześniej.Pojechaliśmy dziś do lekarza wszytko ok przy okazji pobrali mu krew na badania tsh, bilirubiny, morfologia. Dziś na spacerze rozmawiałam z jedną mamusią i mi dała do myślenia, że to bóle mogły być od zjedzenia surowego jabłka a wczoraj jadła i od rosołu który też jadła. Zobaczymy jak dzisiejsza nocka.

Evelcia musisz to przejść ja miałam te zapalanie po cc z Martyną wiem co przeżywasz nie miłe doznanie.

My niedrapek nie zakładamy poznokietki obcięte więc się nie drapie.

Kasienkas, u mnie ciagle nic, tzn miewam tez bole jakby miesiaczkowe, ale przechodza. Tez mnie boli miednica i pachwiny,szczegolnie jak wstaje. Czop mi odszedl w sobote, szyjka skrocona i na razie nic.
Czopki glicerynowe kupilam, bo po poprzednim porodzie musialam kupic, wiec teraz wole miec na zas. U mnie poprzedni porod skonczyl sie cesarka i czopki sie przydaly. To nie jest drogie cale szczescie.
Kontrole u lekarza i ktg bede miec jutro. A do terminu rowno tydzien.
Milego dziewczyny:)

u nas tez często i przed karmieniem zmiana pieluszki i zaraz po bo tez zrobi kupe.. niby nie można bo może ulac (mi ostatnio nawet zwymiotował bo za mocno szarpałam:/) trzeba delikatnie żeby wlasnie tego uniknąć..a bez sensu żeby dziecko lezalo w kupie poza tym jak Aga pisze nie kazde dziecko polezy.. nasz Pawelek akurat do tych należy nawet jak ma już za mokro;)

ja brałam urosept w ciąży wiec podejrzewam ze można..
no wlasnie widze ze niby cieplo i słoneczko za oknem ale cos wieje:/ niby od rana lepiej i nie wiem czy wychodzić czy nie hehe ;)

Gosia spokojnie, jest pod dobra opieką, jak by go nawet zostawili to mniejsze ryzyko , że Ciebie zarazi, a jemu pomogą.

Hej miło poczytać o Waszych maluchach ja jeszcze w dwupaku jutro mam wizytę miny lekarza i położnej będą bezcenne na mój widok. Ja siedzę jak na szpilkach nawet już nie myślę o porodzie mój synek od wczoraj ma jelitówkę niestety poprawy brak i dostał skierowanie do szpitala mąż pojechał z teściową a ja siedzę sama i ryczę :-( Strasznie patrzeć jak Twoje dziecko cierpi masakra tak mi go żal mam nadzieję, że go nie zostawią...wszystko nie tak ostatnio :-( porażka

Inne tematy z forum

Obniżenie /wypadanie macicy (1244 odpowiedzi)

Dziewczyny, które macie obniżenie /wypadanie macicy jak sobie radzicie? Ćwiczycie czy operujecie...

Dr Monika Zielińska CDIT Sopot - proszę o opinie. (38 odpowiedzi)

Bardzo proszę o wszelkie opinie dotyczące współpracy z tą panią jak również o terapii z dzieckiem...

alimenty. Jak to załatwić? (9 odpowiedzi)

Czy ktoś zna ten temat? Nie potrafię dogadać się z ojcem dziecka w sprawach finansowych. Twierdzi...