Mamusie styczniowe i lutowe 2014 (7)

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-styczniowe-i-lutowe-2014-6-t508718,1,130.html

STYCZEŃ:
02.01.2014 Kammcia; córeczka Maja, Wejherowo
02.01.2014 Jaagnes; córeczka, Wejherowo/Kliniczna
02.01.2014 Lolkakarolka; córeczka, Kliniczna
05.01.2014 Dzula; córeczka Pola
06.01.2014 Bubelka; synek, Zaspa
09.01.2014 Rauma7; córeczka, Liliannka
13.01.2014 Nalla; córeczka Sara
13.01.2014 Justi; synek, kliniczna
14.01.2014 Aanulkaa; córeczka, Kliniczna
17.01.2014 Karmelek; córeczka
17.01.2014 Jarzebina; synek
18.01.2014 Asikk; córeczka Maja, Wojewódzki
19.01.2014 Malgos.1985; córeczka Marika, Kliniczna
19.01.2014 Antonina; synek Kajko
20.01.2014 Wilczyca246; córeczka Malina, Kliniczna
22.01.2014 Nbk-zuzia; córeczka Zuzia, Wojewódzki
27.01.2014 Aniaa; córeczka Helenka, Zaspa
31.01.2014 Martyna.89; córeczka

LUTY:
01.02.2014 Caroca; synek Tomasz, Zaspa
04.02.2014 Małgosia85; córka Łucja, Zaspa
05.02.2014 Sylwia781122
07.02.2014 Madziemz; synek Emil; Zaspa
07.02.2014 Agasolid; synek, Kliniczna
07.02.2014 Kamczik; synek, Kliniczna/Zaspa
10.02.2014 Magda; córeczka
12.02.2014 Nitka; córeczka
13.02.2014 Zetka
18.02.2014 Kobietka; córeczka, Wojewódzki
18.02.2014 Babelkowa; córeczka
19.02.2014 Patrycja89; córeczka Alicja, Zaspa
20.02.2014 Mamazosi, córeczka, Kliniczna
20.02.2014 Niezapominajka, synek
21.02.2014 Rdomi
24.02.2014 Aga M.; córeczka Maja, Swissmed
27.02.2014 MarchewkaEwka, córeczka, Wojewódzki/Kliniczna
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie styczniowe i lutowe 2014 (7)

Jeżeli już mowa o nacięciach i pęknięciach krocza. To pamiętajcie żeby się zaopatrzyć w majteczki siateczkowe. W nich krocze goi się najlepiej, bo jest łatwy dostęp powietrza. Ja miałam firmy Canpol pakowane po 2 sztuki. Mięciutkie, nie uciskały i łatwo je było doprać w szpitalu, woda z mydłem, kiedy się zabrudziły.

Szkoda, ale poszperałam na forum trochę i jednego z polecanych lekarzy znalazłam w Swissmedzie, a tam tez działa mój pakiet, wiec poprosiłam już o rejestracje, sprawdze następnego ;-)

Aha, no to faktycznie nieciekawie, tym bardziej, że nie chciał tego dla pewności sprawdzić.... No ja już wiem, że jedna żyła jest do usunięcia, a druga może do zaklejenia, ale przynajmniej mam taki spokój, że nie ma zakrzepicy.
Niestety na chwilę obecną z tym chirurgiem naczyniowym nie pomogę.:(

No dobrze niestety nie jest, bo jak pan dr powiedział, dziekuje to wszystko, to zagadnelam go co dalej? czy po porodzie wskazana jest konsultacja, a on mi na to "no u pani to już powoli trzeba by się zastanowić nad operacja".
Masakra jakas!
Jeszcze mnie dziad wkurzyl, bo wypisal mi receptę na pończochy z dokładnym wskazaniem gdzie mam je kupic, a to jest w jakims prywatnym domu, wiec nabijanie kieszeni jakiemuś kolesiowi pana dr.
Wyszlam z gabinetu zniesmaczona.... niestety

Caroca, a może lekarz w Twoim przypadku stwierdził, że wygląda to w normie? Bo w moim przypadku ewidentnie widać różnicę między lewą a prawą nogą. Mi nawet czasami trudno chodzić, bo te żylaki aż czuć pod palcami, a od tego jeszcze odchodzą "pajączki", które się porobiły. Ja mam aż w lewej pachwinie, bo mała tak uciska i do tego jeszcze trochę opuchnięte.

Caroca, niestety jeszcze nie zrobiłam rozeznania wśród chirurgów naczyniowych, więc nikogo konkretnego nie mogę polecić. Będę szukała dopiero po porodzie.
USG dooplerowskie miałam zlecone przez ginekologa. Po usg dowiedziałam się, że na szczęście nie doszło do zakrzepicy, więc w moim przypadku zastosowano profilaktykę, czyli zastrzyki, pończochy i ogólnie odpoczynek z nogami do góry, żeby było jak najlepsze krążenie, ale to wszystko zalecił mi ginekolog. Poza tym osoba robiąca usg powiedziała, że trzeba będzie się nogą zająć po okresie karmienia, więc najlepiej zacząć szukać specjalisty na spokojnie po porodzie.

Antonina zdecydowałaś się już gdzie chcesz rodzić? :)

W trakcie porodu nie boli, ale po tak:) Czesto szwy ciagna, zle sie goi, znam kilka przypadkow ze musieli zdjac szwy i jeszcze raz szyc bo sie nie goilo. Jednak rana cieta goi sie duzo gorzej niz takie naturalne pekniecie.
Co do kola, mozna kupic za kilka zł zwykle kolko male dla dzieci, efekt ten sam a jaka oszczednosc;)

Dzula1 - możesz mi polecić jakiegoś chirurga naczyniowego?
Ja bylam dziś na wizycie i porazka na całej linii.
Nie dostałam nawet skierowania na usg dopplerowskie :(
O wszystko musiałam sama się dopytywać, cos okropnego....

Przy pierwszym porodzie masowałam krocze, kupiłam nawet taki specjalny żel, który miał niby to krocze ochronić, położne też było widać, że próbowały, ale czasem się nie da. Ale tego nacinania naprawdę się nie czuje. Widząc jaka jest sytuacja chyba lepiej naciąć niż dopuścić do niekontrolowanego popękania. Ja po porodzie na drugi dzień już chodziłam, rana szybko się zagoiła, więc koło nie było potrzebne. Znam jednak osoby którym te koła uratowały życie :)

Ja ostatnio staram się masować krocze olejkiem z migdałów, ale jakoś nie przemawia to do mnie za bardzo. Rozstępów na razie brak smaruje brzuch dwa razy dziennie balsamem z Palmers i mam nadzieje, że na finiszu mi nie wyjdą, bo mam kilka na pośladkach z okresu dojrzewania.
Torby spakowane leżą i czekają, ciekawe czu dotrwam do Nowego Roku :)

Kobietka, szybko zleci, nawet nie wiesz jak szybko. Za chwilę będą święta, po świętach Nowy Rok. A później to już pójdzie od porodu do porodu, aż w końcu i na Ciebie przyjdzie pora :)

Dziewczyny ale Wam zazrdosze ze jestescie blisko rozwiązania ja jeszcze dwa miesiace ;-)
A do do smarowania jak byłam w pierwszej ciąży to cieszyłam sie do 8miesiaca ze nie mam zadnego rozstępu a pozniej jak wyszedł jeden to jeden za drugim.Jak narazie nowych niemam mam nadzieje ze nie wyjdą a smaruje codziennie ;-)

z bio oliem warto zrobic test na kawalku brzucha. ja najpierw posmarowalam pod nadgarstkiem i nic, a potem na brzuchu i caly mi wysypalo czerwonymi krostkami. olejek powedrowal do odchudzajacej sie koleżanki.

smaruje sie kremem ziaji i jest ok, fajnie nawilża skórę.

Też sobie kupiłam bio oil z apteki gemini, czekam na odbiór przesyłki i mam zamiar na te moje trzy rozstępy wsmarować;) liczę na to że więcej mi nie wyskoczy choć nigdy nic nie wiadomo, tym bardziej że w czasie porodu mogą się pojawić.

Dzula też myślę że do rozstępów trzeba mieć predyspozycje, ja mam z lat młodości kilka cieniuteńkich na biuście, więc bałam się że mi na brzuchu tez się pojawią.

Ja chyba 3 razy kupiłam Bio oil, ale w większości używam kremu na rozstępy z rossmanna i według mnie jest ok. Ja mam tendencje do rozstępów, taka skóra, więc i tak jestem zadowolona, że jak na razie nie jest ich za dużo i oby tak zostało. :)

Ja nie mam żadnych rozstępów ani na nogach, pośladkach ani na brzuchu. wg mnie jednak warto sie smarować olejkami, kremami, które uelastyczniają skórę. Jednak nie ma gwarancji, ale przynajmniej nic nie będę miala sobie do zarzucenia:). Moja przyjaciółka całą ciążę miała piękny brzuch,baaaardzo duży, ale dosłownie tydzień przed porodem coś przeważyło i jest cały posiekany rozstępami:/. Używała kremów.
Co do nacinania krocza, wiem,że na Zaspie często to robią i położna na SR też o tym mówiła, także już się pogodziłam.Podobno jeśli się natnie np na 1cm, to jeśli podczas porodu pęknie krocze to po przecięciu a nie w stronę odbytu i to mnie mocno przekonuje.
Ja mam od kilku dni ostrą niestrawność jak już coś zjem, a jem naprawdę niewiele bo boli mnie brzuch i mam wrażenie, że nie mieści mi się w żołądku. chyba Córcia uciska.

Słyszałam, że Bio Oil fajny jest. Planuję zakup po porodzie, bo teraz to czegokolwiek nie nałożę, to tylko ciuchy wybrudzę i w końcu muszę to zmyć.
Ale po porodzie to sobie nie wyobrażam brzucha, wtedy pewnie wszystko wchłonie:)

Ja też stosowałam Mustele, chyba 3 tubki w siebie wklepałam (choć mała strasznie tego klepania nie lubiła hihi), teraz tez już nie chce się wchłaniać. Ale zaczęłam stosować Bio Oil i fajna jest po nim skóra, polecam

A co do rozstępów... hmm... przyjdą pewnie pod sam koniec ciąży, albo i po:) Teraz jeszcze ich nie widzę:)
Na początku kupiłam sobie krem Mustela 9 miesięcy - podobno bardzo dobry. Mój brzuch w miarę rozrastania się, stawał się jednak coraz bardziej napięty, jakby z gumy i odmówił przyjmowania jakichkolwiek kosmetyków. Nakładam więc czasami krem, ale prawie w ogóle się nie wchłania. Robię to więc rzadko i nieregularnie.

Inne tematy z forum

Mój pies ugryzł moje dziecko (32 odpowiedzi)

Witam, mam problem z moim 9 letnim psem. Mamy go od szczeniaka, wzięliśmy go z Ciapkowa, jest...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (98 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

Gdzie najlepiej kupić dziecku okulary? (11 odpowiedzi)

Wiem, ze było już trochę wątków na tt., ale za wiele nie wyczytałam...Muszę zrobić okulary dla...