Mamusie styczniowo-lutowe 2018

Hej babeczki, czekacie na maluszki z terminem na początek 2018? Ja mam termin na 11.01, nie mogę się już doczekać :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

IgaIga w szpitalu uzywalam laktatora zeby sprawdzic ilosc mleka. Pielegniarka poinstruowala mnie, ze tej dlugiej i cienkiej rureczki sie nie dezynfekuje, bo i tak nie ma ona kontaktu z mlekiem. Ona tylko zasysa powietrze :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

ooo Diverta, kawal chlopczyka - fajnie :) ja sie dowiedzialam na wczorajszym USG ze moja mala jest naprawde mala i drobna, bo wazy troche ponizej normy - ok 2500 a to koniec 37 tyg. Mam nadzieje, ze mloda posiedzi jeszcze po wewnetrznej stronie brzucha i troche nabierze cialka :)

Przyszlo nowe zelazko - szykuje sie kontynuacja maratonu prasowalniczego! :D

Dziewczyny, czy sterylizowalyscie akcesoria dla noworodka moze w sterylizatorze parowym?
ja mam watpliwosci co do recznego laktatora, bo rozmontowalam go totalnie na czesci pierwsze i nie jestem pewna czy zloze :)
a w elektrycznym laktatorze mam taka dluga elastyczna cienka rurke i nie wiem czy ona wyschnie dobrze wewnatrz po tej parowce - jak zostanie wilgos w srodku to zakladam, ze nici z takiego wyparzania.
Dodatkowo - wlozylam tam jedna butelke ze smoczkiem - i one po takim sterylizowaniu parowym nie wysychaja do konca i od kilku godzin schna na suszarce - mam wrazenie ze cos tu jest nie tak, ze sie ta para skrapla i zbiera w butelce. Myslalam, ze wyciagne wszystko suche, jak ze zmywarki :P czy ja cos robie zle?

Diverta, świetne wiadomości. Co do pomiarów kości, to u maluszków wszystko się zmienia dość dynamicznie, nie ma co się stresować.
Byliśmy dzisiaj na spacerze-30 minut przygotowań, 10 minut spaceru :))))

W Rossmannie też promocja na Pampersy z kartą Rossnę.

Byłam dziś na wizycie u gin. Wszystko ok. Jaś waży 2717g:) no wreszcie coś wiem.. dobre przepływy pępowinowe, akcja serca, wymiary w normie, tylko standardowo kość udowa krótsza.. jąderka są już na miejscu.. jeśli chodzi o mnie to łożysko, szyjka i pochwa ok, bez żadnej infekcji, mimo ze ostatecznie nie kupiłam i nie zastosowałam nystatyny, którą w ciemno mi zapisano 6 dni temu..
Wszystko trzyma i nic nie wskazuje by Jaś cisnął się na świat wcześniej niż planowane, zatem najwyraźniej nie będzie wózka z RMF FM heh :P

O, muszę na ofertę Rossmanna zerknąć, dzięki :)

No tak, ja ciągle zapominam że Ty nie w trójmieście jesteś:) Korzeniowska, zapamiętam. Miedniczkę kontrolowaliśmy i jeden z lekarzy powiedział, że wszystko ok i że już więcej nie trzeba oglądać, że nic się nie dzieje, tylko właśnie taka uroda.. no ale gdybym miała usg za niemowlęctwa zrobione to bym miała pewność..
W Rossmannie promocja 2+2 na 4 różne kosmetyki, w tym też kosmetyki Momme. Jak zwykle miałam wyczucie czasu i zdążyłam zamówić w aptece internetowej:P
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Diverta, Dziękuję za info o sztyfcie, niedługo będę musiała poklikac w Gemini więc może tam go znajdę :)
Tak, prywatnie idziemy, teraz mieszkam w Warszawie i nie mam rozeznania za bardzo wśród lekarzy, podpytuje koleżanek i polecają mi do kogo się udać, choć polecany diagnosta bioderkowy prywatnie ma terminy dopiero w marcu, więc poszperalam i umówiłam się do kogoś innego. Korzystałam też z telefonicznych porad lekarza pediatry i połączono mnie z dr Katarzyna Korzeniowska, byla baaardzo miła i okazało się że przyjmuje w Gdansku- może Wam się przyda to nazwisko.
Diverta, koniecznie skontroluj ta miedniczke. Lepiej dmuchać na zimne...Mam nadzieję, że wszystko będzie ok.
Wstrętna opryszczka już schodzi, nafaszerowalam się porządnie lekami, odczekam jeszcze kilka dni i będę mogła się wtulic w ta Mala Psotniczke :)

Weronika, idziesz na usg bioderek prywatnie? Ja będę się wybierać do Sieliwończyka, oczywiście jak już młody się urodzi:P chciałabym też zrobić Jaskowi jakieś usg całościowe, na pewno jamy brzusznej. Z córką mamy np. ten problem że ma zaznaczoną miedniczkę w nerce i nie wiadomo czy to stan po przebytym zapaleniu, czy po prostu taka jest od urodzenia (jak to lekarze mówią "taka uroda") no bo nie mamy do czego przyrównać...
Dzięki też za opinię o tym kremie na niepogodę Momme.. tak coś czytałam że on taki ciężki do rozprowadzenia, chyba przez zastosowane naturalne filtry... dlatego na razie nie kupowałam. Mam nadzieję że te co wybrałam się sprawdzą bo porównując do zwykłych, drogeryjnych kosmetyków to wychodzą dość drogo, więc sobie dużo obiecuję... z Mustelą się dobrze nie znam, ale jeśli nie odpowiada Ci ten krem z Momme to mogę Ci polecić na zimę krem-sztyft z Musteli... nazywa się to Hydra-stick with Cold Cream.. jest to jedyna rzecz z Musteli jaką mam i mi sprawdza się genialnie.. bardzo wygodna aplikacja.. nawet jak zapomnisz i już założysz rękawiczki, możesz dziecku przejechać sztyftem po policzkach, nosku i gotowe.. zostawia bardzo cienką warstewkę, nie trzeba rozcierać... dziecko też się nie buntuje bo nie zdąży, trwa to ułamek sekundy:) odpowiedni też na usta- raczej mamy niż dziecka, bo po co dziecko ma zlizywać jakąś chemię.. ładny zapach.. może nie jest to kosmetyk bio ale jest hipoalergiczny..
jeśli chodzi o rumianek to właśnie dziś moja mama mi sprzedała ten sposób na podmywanie dzieci, nie miałam pojęcia że rumianek się do tego nadaje.. ja stosowałam go przy córce gdy miała ropne zapalenie oka i przemywanie solą fizjologiczną nic nie dawało... już miałam umówioną wizytę u specjalisty, a wystarczył okład z rumianku i jak ręką odjął... ale tak jak piszesz, jest to pewne ryzyko, bo nigdy nie wiadomo czy nasze dziecko nie jest akurat uczulone..

Karolina, wiem, dawałaś linka i w zasadzie dzięki Tobie zainteresowałam się tymi kosmetykami:)

Hej,
Momme na nie pogodę/na dwór to jakaś porażka. Tępy wazelinowaty twór, który mnie wnerwia ilekroć chce położyć go dziecku na buzię ;/
Chusteczki kupujemy na bazie wody- jest w nich głównie woda i aloes. Do kąpieli mamy olejek musteli a do ciałka balsam cetaphil restore dla niemowląt.
Jest poprawa u nas, dwie ostatnie noce super. Biogaje podaję codziennie. Moja Mala dostaje MM, więc tak sobie po chłopsku myślę że dobrze żeby ją coś wartościowego zasiedlilo ;) Symetykonu nie podaje profilaktycznie, dopiero jak coś się będzie działo.
Co do pieluch, to ja używam jednorazowek ale wietrze d*psko :) i robię słaby roztwór rumianku i co jakiś czas zamiast chusteczki stosuje (uwaga, bo rumianek może uczulac, u nas nic się nie dzieje).
No i jak skończy miesiąc przejdziemy na inną mieszankę, na razie jesteśmy na hypoalergicznej, choć żadne z nas, rodziców, nie jest uczulone na nic... Ale taka decyzja pediatry.
Na razie śladów choroby nie ma, więc mieliśmy szczęście :) zapisałam Łucje na badanie usg bioderek pod koniec stycznia.
Mam nadzieje, że wszystkie Mamusie i Maluchy oraz Przyszłe Mamusie macie się dobrze ***

Diverta ja smaruje corce pupe kremem z firmy Momme, u nas sie sprawdza :)

Cześć dziewczyny:)
Aniu, dzięki za słowa rozsądku.. żeby jeszcze te moje irracjonalne lęki poddawały się rozumowi.. no bo właściwie dlaczego Jasiek miałby ważyć 5 kg albo ma być źle skoro za pierwszym razem było dobrze... po prostu z braku zajęcia i w miarę zbliżania się godziny zero przychodzą człowiekowi takie głupie myśli do głowy.. staram się zajmować myśli czymś innym.. najlepiej zakupami:)
zamówiłam dziś Jaśkowi kilka kosmetyków Momme: śmietankę do kąpieli (do kąpieli i mycia pupy), aksamitną oliwkę (do masażu) i ziołowe masełko (na jakieś wypadki skórne).. jestem bardzo ciekawa i (a jakże!) zajarana, bo opinie konsumentów są wysokie, no i to też pierwszy mój kontakt z bardziej "świadomymi",, ekologicznymi produktami.. jeszcze tylko te pampersy mi nie dają spokoju.. jak otworzyłam opakowanie pampers premium care to buchnął taki chemiczny smród że naprawdę zaczynam się zastanawiać nad jakąś alternatywą.. widziałam wczoraj w rossmannie jakieś ichnie ekologiczne pieluchy, bambusowe czy coś.. może to by było coś lepszego..
A Wy jakich pieluszek używacie/będziecie używać? Czy któraś z Was zdecydowała się na pieluszki wielorazowe?

Weronika, co u Was? Czy jest poprawa u Łucji z brzuszkowymi sprawami? Jak Wam się sprawdza BioGaia? Jak napisałaś o tych kroplach to z ciekawości zaczęłam czytać i opinie są biegunowo różne.. jedni wychwalają pod niebiosa, inni bardzo narzekają, że właśnie po podaniu u ich dzieci wystąpiły skurcze brzuszka, biegunki i totalne rozregulowanie... niektórzy pediatrzy przepisują chyba te krople tak profilaktycznie, na przyspieszenie dojrzewania układu pokarmowego i może w takich przypadkach częściej spotykałam się z opinią że krople zaszkodziły.. no bo jak było dobrze to po co się wtrącać.. natomiast w przypadku gdy dzieci miały wcześniej dolegliwości chyba częściej były komentarze, że jednak krople pomogły..

Moli, jak mała sprawuje się w domu?

Szpileczka, jak wyniki córeczki? Kiedy wychodzicie?

Olala, co u Poli? Zaczęła trochę lepiej jeść?

Dziewczyny gratulacje, super :D
Ekspresowo, jedna po drugiej. Tylko pozazdrościć tempa.
Trzymam za Was kciuki i dużo zdrówka dla Was i Waszych Maleństw :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Szpileczka, gratulacje :)
Dużo zdrówka dla Was *

Diverta, jak Jasiek będzie taki duży to zrobią cesarkę , przecież nikt nie chce dziecku barków połamać , także się nie martw na wyrost.
Szpileczka gratulacje.
A mi się Zaspa nie spodobała od wizyty na patologii.

Moli, Szpileczka- gratulacje dziewczyny!:) Fajnie że obyło się bez komplikacji i macie już maluszki w ramionach. Szpileczka, pozazdrościć takiego tempa!
Ja miałam cudowny pierwszy poród, a teraz sobie nabijam głowę że drugi na pewno będzie inny, tak z przekory losu, żeby nie było za dobrze.. wczoraj wieczorem był program Edukacja seksualna, tym razem o porodach.. kilka wypowiedzi i scenek wytrąciło mnie trochę z równowagi.. pomyślałam sobie: a co jak Jasiek będzie miał 4-5 kg? mam nadzieję że Jaś nie tylko nie osiągnie takiej wagi ale że też nie będzie przeciągał zbytnio sprawy bo od samego takiego myślenia zwariuję:P

Moli, Szpileczla gratulacje :) rowniez rodzilam na Zaspie, Kliniczna byla moim drugim wyborem w razie "w" :)

Szpileczka, wow!! jestes ekspresem, brawo :) trzymajcie sie dzielnie! to byl Twoj pierwszy porod, czy kolejny? to niesamowite jak szybko sie to u Ciebie rozegralo ;) Baaardzo mocno trzymam kciuki zeby badania wyszly pomyslne. Ja bede miala to samo zmartwienie z GBS.

Moli, gratulacje! :) wielkie dzięki za wszystkie info o Zaspie, ja ta bede kierowala pierwsze kroki i taki obraz (niewyidealizowany) staram sie miec w glowie jak to tam bedzie :)

Hej E! :) gratulacje, że macie już ten moment za sobą :)
ja również słyszałam same dobre opinie nt. dr Matkowskiego

Inne tematy z forum

Zatrudnij profesjonalnego hakera! (5 odpowiedzi)

Moje doświadczenie to programowanie, uruchamianie exploitów, konfigurowanie ataków DDOS i lubię...

przedszkole NR 27 W GDYNIA; MALUTKOWO opinie (25 odpowiedzi)

proszę o opinie tego przedszkola. szukamy fajnego przedszkola dla naszego dziecka...

Wasze ulubione zapachy (71 odpowiedzi)

Jak w tytule - jakie sa Wasze ulubione perfumy?