Młode Pary 2013 (część 3)

KWIECIEŃ
13.04 ~ann - Ania i Sebastian, ślub odbędzie się poza Gdańskiem ;), kościół: Klasztor oo. Franciszkanów Brodnica, wesele: Zajazd Cykada w Jajkowie, orkiestra: Music Express, Kamerzysta, Fotograf: Foto - Video Florkiewicz Brodnica
13.04 ~Evelcia - Ewelina i Daniel, ślub: Kościół Świętego Michała Archanioła w Kiełpinie, sala: Gospodarstwo Rychertów w Kiełpinie, fotograf: Andrzej Sip, makijaż i fryzura: siostra (fryzjerka)
27.04 ~Marcelinka - Marta & Rafał, ślub: Kościół NMP we Władysławowie, wesele: sala Jantar w Pucku, orkiestra: Octawa, fotograf: jeszcze sie zastanawiamy, kamerzysta: nie chcemy, makijaż: jeszcze nie wiem :)

MAJ
17.05 ~Pola - ... i ...Restauracja jest {?} Dj jest {?}, foto {?}

CZERWIEC
01.06 ~aniawwo1987 - Ania i Kamil,kościół w Bolszewie,sala bankietowa "Amelia" w Zelewie, orkiestra: "Odeon"
08.06 ~monisia_18_86 - Monika i Krzysiek, Ośrodek Alga Sztutowo,Fotograf: Katarzyna Formela, Makijaż: ja osobiście, Paznokcie:ja osobiście, Fryzura:Moja siostra(jest fryzjerka),Ubiór Panny Mlodej(suknia,ponczochy,bielizna,podwiazka zakupione w Irlandii Północnej)

LIPIEC
06.07 ~P&Ł,Sala jantar puck, fotograf. Grzegorz Laskowski, makijaz. Karolina Laskowska (Reda),zespól Koszalin Efect

SIERPIEŃ
03.08 ~Klaudia_Michal - Klaudia i Michał, sala Japońska Łęgowo, kamerzysta:Groszek, zespół:Avinion (Tczew), makijaż: Ela Skoczeń.
03.08 ~Nartu22 - Natalia & Bartłomiej, Ślub: Kościół Matarnia, Wesele: Dzikie Wino Sala Regionala, Kamerzysta & foto: LancFilm, zespół: Ragtime
31.08 ~aniaa88 - Ania i Paweł :),ślub: Kościół Garnizonowy w Gdyni

WRZESIEŃ
07.09 ~Mika2409 - Dominika i Michał, ślub: Kościół NMP we Władysławowie, wesele: sala Casilla w Kębłowie, orkiestra: Revers z Kębłowa, fotograf i kamerzysta: Video-Film z Kębłowa
28.09 ~Asienka2422 - Joanna & Tomasz, ślub: Kościół Bolszewo, wesele: Filip Osłonino, orkiestra: Everest - Bolszewo, Kamerzysta , Fotograf : Jacek z Mechowa, Makijaż : (narazie brak), Fryzura : szwagierka (Fryzjerka), Suknia slubna : Salon sukien slubnych Joanna Wejherowo

PAŹDZIERNIK
12.10 ~shanti - Iwonka i Marcin, ślub: Katedra Oliwska, wesele: "Pod Lipami" Łęgowo Sala zielona, orkiestra: Pstrong, kamerzysta: Ireneusz Jezierski Studio Art Video, makijaż: Dorota Lipińska, fotograf Fotoinlove.pl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Młode Pary 2013 (część 3)

Madziaaa, wiesz sam ślub i mam nadzieje samo wesele to pewnie przyjemność, chociaż i tu zdania są podzielone... Przygotowania do tego wszystkiego to jednak spore wyzwanie logistyczne i test z zarządzania! Też będę mieć niewielkie wesele bo na ok 50 os. ale zdaję sobie sprawę z ogromu pracy, pieniędzy i drobiazgów które trzeba bedzie załatwić i już wiem jaki to stres u mnie spowoduje, więc im szybciej zacznę tym bardziej to się w czasie rozciągnie i zniweluje te nerwy.
Jednak to wolny kraj i możesz zacząć organizować kiedy bedziesz chciała i na pewno też się wszystko uda.

Widzę, że lipiec i sierpień mają wzięcie :-) jak zawsze najbardziej oblegane miesiące :-) fajnie, że dołączyłyście do nas :-)

Madziaaa - dasz radę ...... na pewno można zorganizować wesele w kilka miesięcy . Chociaż data, którą wybraliście może być popularna a wtedy trudniej o wolne miejsca. Część z nas chciała mieć wybór i wszystkie dostępne opcje dlatego zaczełyśmy tak szybko, inne staraja się rozłożyć koszta w czasie (tym bardziej jak ktoś płaci sobie za wesele sam). My chcieliśmy mieć zarezerwowane te najważniejsze rzeczy a teraz spokojnie można planować jak to ma wygladać. Chociaż w moim przypadku w trakcie 8 lat związku cały czas się ten temat przewijał więc moje wyobrażenia są już dosyć sprecyzowane :-)

U Was może być też prościej ze względu na mała liczbę gości - w naszym przypadku mało jest sal z noclegiem na 150 osób więc rezerwowaliśmy wcześniej chociaż na październik to i tak więcej wolnych terminów niż w miesiącach letnich :-)

I nie widzę tu nic strasznego, planowanie wybieranie fakt ciężkie decyzje ale przyjemne a im dłuższe planowanie tym przyjemniej :-)

Iwcia -- a na ile osób planujecie wesele ?? Macie już na oku jakąś orkiestrę, kamerzystę, fotografa ??

Przy następnej aktualizacji dodamy Was do listy :-)

10 sierpień 2013 Iwona i Jakub , sala Wichrowe Wzgórza w Chmielnie, kościół parafialny św. Piotra i Pawła w Chmielnie,

wesele organizujemy wraz z noclegami dla gości , do kościoła jest z sali weselenej bardzo blisko więc transportu nie zapewniamy

Witam wszystkich:-)
jestem przerażona tym co tutaj widzę. Myślałam, że ślub to ma być przyjemność a nie takie straszne rzeczy. Sądziłam, że jak rok przed planowanym slubem się zajmę przygotowaniami to wystarczy. Ale widzę, że jestem daleko w polu... Nie mam nawet jeszcze sali, nawet nie wiem jak to masz wszystko wyglądać. A czytając wasze wypowiedzić utwierdzam się w przekonaniu, że nie jestem typową panna młodą. Wstępnie planujemy ślub na 13.07.2013 ale teraz to już wszystko może sie zmienic, nie wiem czy znajdę sale. Slub ma być skromny na max 40 osob ze względu na liczna rodzine. i oprócz tej wstepnej daty i tego jak maja wygladac zaproszenia i jakie chce miec kwiaty to nie wiem nic.
Ale pozdrawiam wszystkie panny młode, które są bardziej zdecydowane odemnie albo tak samo "nieogarnięte" jak ja;-)))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

My również mamy już dopracowane menu, poprawki zostały naniesione podczas podpisywania umowy więc może Wam też się uda załatwić wszystko jednego dnia. U nas cena się nie zmieni i 2 tygodnie przed weselem mamy jeszcze spotkanie i jezeli zmienimy zdanie możemy jeszcze coś zmienić w menu.

Ciężko nam się spotkać- sezon komunijny więc menadzerka zabiegana, a my zapracowani... W tym tyg mamy umówione spotkanie, ale chcemy na nim jednak dogadać menu i jak od razu je poprawia to podpiszemy umowę razem z załącznikiem menu, a jak nie to znów będziemy się umawiać. Chodzi o to, żeby podtrzymać ustalenia ceny menu, żeby po podpisaniu umowy nie zaczęli nam podwyższać ceny za osobę.

Będziemy mieć menu ustalone na 1,5 roku przed imprezą, ale grunt, żeby cena nas potem nie zaskoczyła.

Dziewczyny jak Wasm poszło z umowami ?? Udało się podpisać ?? Orkiestra i sala wybrana ???

Ja też tak właśnie planuje, żeby rozłożyć zakupy w czasie :-) jak mi się coś spodoba to kupie bo potem będę żałowała a za rok może już tego nie być. Z ciuchami troszkę bym się bała bo przez ten czas to i figura,moda,upodobania ... wszystko może sie zmienic :-) ale gdybym trafiła na coś super to pewnie też bym kupila :-)

czasami idzie sie po cos innego, a przyadkiem znajduje sukienke, dodatki:), wiec spokojnie, macie czas

Właściwie to gdybym miała ta salę już zaklepaną to też bym zaczeła kupować ale jakieś elementy aranżacji - wazony, doniczki, świece itp. Mam pomysł na połącznie rustykalnego i minimalistycznego stylu więc detale aranżacji będą ważne i będzie ich sporo. Więc żeby nie odczuć jednorazowego sporego wydatku będę po trochu kupowała. Ciuchy i dodatki zostawie sobie na przyszły rok.

a ja kupiłam już sukienkę na poprawiny :-) mam tylko nadzieję że mi się ona nie znudzi do czasu ślubu... ale jest zbyt ładna żebym jej nie kupiła hehe

wiem wiem, że to mega wcześnie ale zrobiłam pierwszy zakup związany ze ślubem :-) kupiłam torebeczkę na poprawiny .... nie wiem czy w ogóle mi się przyda ale tak mi się spodobała, że nie mogłam się powstrzymać :-)

znalazłam też ładną fioletową linkę do prania :-) brakuje jeszcze białych klamerek :-)

Hej.
Może któraś z Was byłaby zainteresowana zakupem balonów?

Balony w kolorze perłowym (białym) oraz złotym, około 14-15 cali, kupowałam je na sztuki za 20 gr/szt. sprzedam za 15gr/szt., oraz balony 11 calowe w kolorze bordowym, kupowałam w paczkach pakowanych po 100 szt. za 16zł, sprzedam za 12zł za 100 szt.
Zostało mi po około 500 szt. z każdego koloru.

Mam także kieliszki plastikowe, ok. 100 szt. cena 20zł.

Na sprzedaż mam także białe buty, ubrane tylko na 1 godzinę, jednak jest na nich mała zadra, sprzedam za 50zł. Rozmiar 40.

Koszt wysyłki wg cennika Poczty Polskiej.
Możliwość negocjacji ceny.

Zainteresowanym prześlę zdjęcia na maila.

Super pomysł ..... jeżeli razem dobrze czujecie się w tym tańcu to na pewno wyjdzie to pieknie i naturalnie :-)

u nas to by raczej było wyuczone wiec zrezygnowaliśmy ..... ułożymy sobie jakieś kroczki żeby się nie kołysać na raz czy dwa :-) ale przy muzyce na żywo i mam nadzieje, że wyjdzie ok :-) będzie na pewno mniej stresu, że kroków zapomne ..... a w tym dniu i tak będzie za duuuuużo stresu :-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

shanti, ja jestem tancerką, a Mój Luby bardzo dobrze czuje się na parkiecie, stąd taki, a nie inny wybór pierwszego tańca :) Nie jestem fanką wyuczonych choreografii, które później wyglądają sztucznie i nienaturalnie. Uważam, że trzeba zatańczyć to co w duszy gra :) Ja oczywiście tango znam bardzo dobrze, ale nie mam w planach uczyć Mojego Lubego sztywnych kroków, które by go tylko później usztywniały i ograniczały. Myślę, że postawimy na oddanie klimatu tanga, który czujemy bardzo dobrze :) Wiadomo, że jakieś tam figury bardziej widowiskowe podpatrzymy, ale resztę ułożymy wg naszego zamysłu- puścimy sobie muzykę, poimprowizujemy i z tego wszystkiego ułożymy jakieś choreo, które później doszlifujemy i zatańczymy jako pierwszy taniec :)

patka02 -- 1000 zł to i tak dla mnie dużo. Ja jeszcze nie byłam w Kościele ale obawiam się, że te opłaty do takiej sumy pewnie dojdą. Ślub mam w Katedrze Oliwskiej i jako parafianka planuje dać 300/400 zł + na kwiaty dla sióstr 100 zł , organista może 200 zł, zapowiedzi 50 zł to mamy 750 zł. Jakie jeszcze są opłaty ???

Jestem z Gdańska ale też planujemy zrobić obrączki u jubilera bo właśnie czytałam na forum , że wychodzi o wiele taniej.

Z. -- gratuluję odwagi na tango .... też o tym myśleliśmy. A uczycie się specjalnie na wesele ??

Żeby troszkę podbić temat, odpowiem na pytania i ja :)

2. jakie opłaty w Kościele/jakie kwoty?
3. jaka piosenka na pierwszy taniec?
4. kolor/motyw przewodni ślubu
5. suknia ślubna - w jakim stylu, wybrane modele, zdjęcia. Suknia ślubna - kupić suknię w salonie? kupić używaną? wypożyczyć? uszyć? ile przeznaczyć $$ ?
6. buty - białe czy kolorowe? ile przeznaczyć $$ ? jaka wysokośc obcasa? skóra, satyna czy "plastik" ?
7. bukiety ślubne - nasze wstępne wyobrażenia - zdjęcia
8. sukienki na poprawiny - jasna czy w kolorze?
9. obrączki - złote/białe złoto/mieszane, tradycyjne czy indywidualne pomysły, gdzie kupić? markowe salony czy jubilerzy?
10. na ile osób wesele?
11. czy zapewniacie jedzienie "obsłudze" i ile za nie płacicie ?
12. pomysły na wieczór panieński
13. zmiana nazwiska - zostawić swoje? dwuczłonowe? czy męża?
14. Kalkulator stażu pracy - czyli ile lat będziecie miały/będzie miał pan młody w dniu ślubu? ile czasu jesteście ze sobą? ile czasu jesteście zaręczeni?
15. welon - długi/krótki? kapelusz? kwiaty we włosach?
16. droga do ołtarza - sama? z tatą/bratem/dziedkiem? z męzem?
17. ślub - na którą godzine najlepiej?
18. kosmetyka - włosy - zapuszczacie? naturalne? farbowane? paznokcie - naturalne/sztuczne? sztuczne rzęsy itp.
19. oczepiny - podejście do zabaw weselno-oczepinowych?
20. torty
21. auto do ślubu - swoje, pożyczone czy wypożyczone?
22. sala weselna - ile $$$ za osobę ?

ad 2. wstępnie przewidujemy jakieś 500-600zł (organista, kościelny ksiądz)
ad 3. prawdopodobnie jakieś tango :)
ad 4. brak
ad 5. suknie jeszcze nie znaleziona, ale chcę aby była lekka, zwiewna i mocno dziewczęca :) Może być zarówno nowa, jak i używana. Koszt 1500-2000zł.
ad 6. bity koniecznie jasne, choć niekoniecznie czysta biel. Buty typowo ślubne totalnie mi się nie podobają, więc będę szukać raczej jakichś jasnych odpowiedników :) Wysokość obcasa 9-11cm.
ad 7. na pewno nie będzie to bukiet z całkowicie białych kwiatów- bardzo ładne są takie kolorowe bukiety, ale w delikatnych odcieniach. Śmiało mogą być w nim dodatki różu, albo pomarańczy :)
ad 8. jasna
ad 9. klasyczne obrączki z żółtego złota, bez żadnych świecidełek. Mamy swoje złoto, więc udamy się do prywatnego jubilera, który wykona nam z niego obrączki. Z tego co się dowiadywaliśmy to zapłacimy za "robociznę" ok. 400-450zł.
ad 10. wesele przewidujemy na 80-100 osób- ja, jak i moja rodzina jesteśmy mocno dojezdni (450km), więc siłą rzeczy trzeba liczyć, że ktoś się wyłamie :)
ad 11. pod pojęciem "obsługi" należy pewnie rozumieć kamerzystę, fotografów, zespół? Jeśli tak to zapewniamy im posiłek- wstępnie właścicielka sali mówiła, że jest to w cenie, więc jeśli przez ten rok się nic nie zmieni, to nie będziemy musieli za dodatkowe porcje płacić.
ad 12. nie będzie żadnego panieńskiego :P
ad 13. nazwisko męża :)
ad 14. w dniu ślubu rocznikowo będę miała 25 lat, a Mój Luby 29. Razem będziemy wtedy 4 lata i 2 miesiące. Od zaręczyn minie 1 rok i 10 miesięcy :)
ad 15. nie wiem jeszcze jaką sukienkę będę miała, ale będę raczej chciała mieć welon średniej długości + kwiatka we włosach.
ad 16. z mężęm- zdecydowanie! :)
ad 17. my ustaliliśmy 16:30. Od Kościoła do sali mamy 15km, więc jakoś po 18 powinniśmy już tam być :)
ad 18. włosy długie i naturalny blond, czyli bez zmian :) Kwestia tylko ładnego podpięcia. Paznokcie raczej też naturalne, a jedynie ładnie umalowane. Kwestia sztucznych rzęs jest do rozważenia- zdam się w tej materii na gust makijażystki :) Jeśli uda jej się mega wyraziste oko uzyskać jedynie przy użyciu tuszu to w żadne sztuczne rzęsy nie będę się bawiła :P
ad 19. zabawy weselno- oczepinowe są jak najbardziej wskazane, jednak wykluczamy te o niskim poziomie humorystycznym (co by nie powiedzieć- żenujące, sprośne).
ad 20. torty i ciasta mamy w cenie sali. 3-4 torty (ciasta tortowe), które będą od początku podane oraz główny tort w okolicach północy.
ad 21. swoje lub pożyczone od kogoś znajomego :)
ad 22. ceny nie mamy jeszcze konkretnie określonej w umowę, ale w tym roku jest to 180zł./os, więc liczymy się z tym, że za rok będzie pewnie 190zł/os., a już tak totalnie w najgorszym(!) wypadku 200zł.

Pozdrawiam i z chęcią przeczytam, jak to u innych przyszłych PM wygląda :)

powiem Wam,że ten czas tak szybko leci. Pamiętam kiedy narzeczony mi się oświadczył a tu już zaraz nasz ślub. Powodzenia w przygotowaniach dziewczyny

1.000 z organista
my obrączki robimy w starogardzie nie wiem czy jesteś z tych stron. naprawdę polecam robic u jubilera bo my zamiast 2.500 wydajemy 150 zł na obrączki .a tort tutaj jest wielki znak ?

o kurcze ... to jak dla mnie 1000 zł za msze w Kościele to dużo .... nie o to chodzi , że żałuje dla księdza itp. ale ślub+wesele to i tak mega duże koszty i chociaż instytucja taka jak Kościół nie powinna tyle kosztować :-(

Wow nieźle z tą piosenką .... jest maj a Wy macie wesele w czerwcu i jeszcze na kursie tańca chcecie coś opanować ..... podziwiam bo ja już bym się stresowała,że mało czasu he he ale to już zależy od charakteru :-) my też planowaliśmy jakiś taniec wyuczony ale jednak chcemy, żeby piosenkę na pierwszy taniec od razu zagrała orkiestra a nie żeby puszczali z płyty.

a gdzie robiliście obrączki ??? bo też planujemy robić u jubilera i szukam kogoś dobrego :-)

Super, że wszyscy Wam potwierdzili ..... wzorowi goście :-)

a skąd będziecie zamawiać tort ??? jeżeli się jeszcze nie zdecydowaliście to polecam Jarzębińskich :-)

Pozdrawiam

Inne tematy z forum

Piling do ciała który zdziała cuda-jaki polecacie? (26 odpowiedzi)

Chciałabym wygłacic skóte na rekach mam lekko zrogowaciały naskórek zawsze pomagało słonce lub...

sukienki wieczorowe (58 odpowiedzi)

dziewczyny, wiecie gdzie można dostać ładne sukienki wieczorowe?? proste i eleganckie, dla matki...

Sukienka (3 odpowiedzi)

Proszę o radę, gdzie kupić sukienkę na wesele?