SPIRALA-SRODEK ABORCYJNY!!!

Temat dostępny też na forum: Zdrowie Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Prosze przeczytajcie ten artykul bo mam wrazenie ze duzo osob na tym forum ma niewielka swiadomosc na temat spirali wewnatrzmacicznej.
Tu chodzi o zycie czlowieka!
http://adonai.pl/life/?id=76
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: SPIRALA-SRODEK ABORCYJNY!!!

ale o co chodzi?

to nie wiedziałaś jak to działa? czasami warto poczytać instrukcję a nie wszystko co mówią wkładać

Tia, zwykłe tabletki antykoncepcyjne też mogą być środkiem poronnym.

Ba, znam przypadek, gdzie środkiem poronnym były schody. W kilku stanach USA budowanie schodów zostało zabronione, ze wzgledu na ich szkodliwość.

u kolezanki "srodkiem"poronnym okazal sie rower ktory wniosła po kilku schodkach...

sama nigdy nie założyłabym spirali,moja przyjacióła zaszła w ciaze ze spirala-w 6mcu poroniła a raczej urodziła swoja córeczke zaraz po tym zmarła,tragedia,nastepny przypadek spirala u znajomej przebiła macice,dodam,że obie chodziły czesto na kontrole do gin.....

Lemka,z mojego postu nie wynika,ze nie wiem jak to dziala.
Sama nie stosuje zadnej antykoncepcji a poza tym spirali nigdy bym sobie nie zalozyla.
Chce tylko przestrzec inne dziewczyny.

Nie, z Twojego postu wynika, że za bardzo naczytałaś się moherowych stron w internecie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Masz racje Agatha,jestem moherowym beretem a widze ze Ciebie odstraszaja takie strony.

Nie napisałam tak, ale tylko dlatego, że moherowe berety według mnie muszą mieć min. 65 lat :D

Nie, strony zawierające głupoty mnie nie odstraszają. Nawet lubię sobie coś takiego poczytać i pośmiać się.

ja bym raczej powiedziala,ze tzw moherowe berety o zgrozo zaczynają sie juz w wieku 50 tki....:] niestety...

Za to głupota zaczyna się po urodzeniu

kazda antykoncepcaj nie daje pewnosci 100% zawsze jest jakies ale.. a bo ktos jest uczulony na latex a ktos jest w ciazy mimo tabletek i z powodu tabletek czasem rózne przypadłosci sie zdazaja i niestety wkładki domaciczne tez nie daja pewnosci. Takie rzeczy sie dzieja i dziac sie beda i niewazne jaka to obrona przed ciaza. Moim zdaniem troche to za wielkie słowa "SPIRALA -SRODEK ABORCYJNY. moje kolezanki maja spirale i bardzo to sobie chwala:) Po to mamy rozum zeby decydowac za siebie i swoje ciało.

~ahalio - niewiem o co kogo Ci chodzi,ale i tak sie zgadzam z Twoją teorią hihihi...:]

W języku polskim "nie" z czasownikami piszemy oddzielnie, tak więc - NIE WIEM. Ale ortografia pewnie jest dla moherowych beretów.

Agatho, szkoda, że czytasz, ale nic nie rozumiesz.

~ahalio- musisz sie przyzwyczaić,ze "koleżanka" Aghata uwielbia pouczać,doradzać,wszystko wie na wiele tematów ...Ba..nawet wie o Tobie wiecej niz Ty sama hihihi...
Pozostaje sie tylko smiać z próżności niektórych ludzi :P Ja juz dawno to robię jesli chodzi o wyzej wymienioną "koleżankę"...

a co do ortografii,to to czasem pisze się po prostu szybko nie zdąza sie zwracac uwagi na drobne błędy... Bez przesady...heh

Justi, znów chcesz wracać do tematu Twojej terapii? Naprawdę sądzisz, że Twoje kilkadziesiąt postów dziennie to mały materiał do analizy?

Ahalia, tekst "pani dr z kropką" jest tak nafaszerowany błedami, że nie wierzyłam, że ona ma wykształcenie medyczne. Jednak okazało się, że, o zgrozo!, taka osoba istnieje, na szczęście tytuł doktora przylepiła sobie od czapy, po jest tylko lekarzem medycyny.

nie martw sie aghatko zabieram kompa na porodówkę wiec nawet stamtąd chetnie cie pozdrowie hehehehhehehhehhe....
Widzę,ze dalej tkwisz przy swoim.... Ech...masz problem ojj masz...Cale szczeście,ze to tylko TWÓJ problem...

ps.analizuj sobie co tam chcesz ... Najlepiej może siebie samą...byc moze sie zdziwisz hehe...

Aghato, fakt akurat ten tekst jest mocno infantylny i ortograficznie niepoprawny, co nie zmienia faktu, że spirala jest środkiem wczesnoporonnym. Nie rozumiem jednak z jakiego powodu jesteś aż tak nietolerancyjna. To, że ktoś uważa, zresztą słusznie, że pewne metody antykoncepcyjne są morderstwem, nie oznacza, że jest fanatykiem. Istnieje pewna grupa katolików, którzy wyłączyli myślenie i powtarzają tylko wpojone im frazesy, ale istnieją też katolicy, którzy myślą, łączą fakty i wyciągają wnioski. Twoje wypowiedzi bardzo często mnie bawią, bo odnoszę wrażenie, że Twoje zarozumialstwo może odnaleźć się tylko na tego typu forach, a w życiu codziennym jesteś chba bardzo zgorzkniałą kobietą, która uwielbia ustawiać wszystkich po kątach. Przykre, że po długo wyczekiwanej ciąży nadal tyle w Tobie złości do świata. Życzę wiecej serdeczności i zrozumienia dla innych.

ojj to bedzie raczej niewykonalne zyczenie w przypadku Aghatki hehe...Choc podobno cuda sie zdarzają...:P wiec ja tez tego zyczę:D

~ahalio- mimo wszystko musze Ci podziekowac,ze wkoncu ktos ujął dokladnie i dosadnie to co mysle apropo Aghaty..Lepiej bym tego sama nie powiedziala. Dokladnie to samo myslę na temat tej osoby!

Justi, jeszcze zapomniałaś dodać, że Cię prześladuję :D

Ahalio, gdy brak Ci merytorycznych argumentów, to robisz wycieczki osobiste? Bardzo mnie interesuje, na podstawie których moich wypowiedzi wnioskujesz moje zgorzknienie?

Nie krytykuję katolików, tylko konkretny moherowy tekst, tak tragicznie głupi i niemerytoryczny, jak na moher przystało. I bardzo Cię proszę, o odróżnianie moherów od normalnych katolików.

Sama jestem raczej przeciwniczką antykoncepcji hormonalnej (przynajmniej tak stosowanej, jak ma to miejsce dzisiaj), znam (nawet jako laik, więc nikt mi nie wmówi, że to sekret firm farmaceutycznych) wiele zagrozeń zwiazanych ze stosowaniem spirali, jestem zwolenniczką NPR i denerwuje mnie, gdy o zagrożeniach związanych z antykoncepcją wypisuje się kompletne bzdury. To powoduje, że wiele osób nie jest w stanie uwierzyć w żadne argumenty przeciw pigułkom i spiralom - w ich głowach powstaje schemat: na "nie" są tylko dementywni staruszkowie związani z RM, na "tak" są osoby bez beretów. Większość młodych ludzi nie chce nawet poznać NPR, uważając to za "watykańską ruletkę".

Zawsze będę piętnować głupotę. Tym silniej, im bardziej będzie ona szkodzić sprawom, które uważam za ważne.

Ale jeśli znasz jakieś porządne artykuły na temat szodliwości antykoncepcji hormonalnej czy spiral - bardzo chętnie je przeczytam.

Hmmm, brak mi merytorycznych argumentów na poparcie czego? Twojego zgorzknienia czy metod antykoncepcyjnych? Poza tym napisałam, że odnoszę takie wrażenie na podstawie wielu Twoich postów, a nie, że na pewno taka jesteś. Sama nie lubię głupoty, której niestety nie brakuje na tym forum, ale nie uważam, żebym miała prawo ją piętnować. W jednym jednak się zgadzamy, ja również nie lubię uogólnień i tak: nie wszystkie audycje w RM są głupie. Niestety mamy taką telewizję, jaką mamy i żeby dowiedzieć się, co w tym naszym kraju się dzieje, czasami warto posłuchć tego radia, obejrzeć Wiadomości i ten nieszczęsny Tusk24, żeby wyciągnąć jakieś wnioski. Poza tym rzeczywiście się zapędziłam i wpasowałam Cię w pewien model ludzi, którzy krytykują wszystko, co jest związane z katolicyzmem, za co przepraszam i życzę miłej niedzieli. Mój synek jest chory, więc pozwolisz, że nie będę już odpisywała na Twoje posty, bo nie mam na to czasu. Pozdrawiam

Aghatko-nie martw się.zapewniam Cię iz nie czuję sie prześladowana przez Twoją osobę.Aż takiego wpływu na mnie nie masz..choć bardzo byś pewnie chciała. Dla mnie jestes tylko kimś,kto uwielbia sie mądrzyć i jest to niewiele warte.Co innego byc faktycznie czlowiekiem mądrym a co innego przemądrzałym. Nie powiem...są tematy,w ktorych oczywiscie cos tam moze i wiesz...jak kazdy człowiek...ale zaden to wyczyn.
Jestem przekonana,ze masz dużą rodzinę i duża rzeszę znajomych,których mozesz raczyć swoją przemądrzałością a obcych ludzi po prostu zostaw w spokoju.

Twierdziłam, ze brakuje Ci (a przynajmniej ich nie przedstawiasz) argumentów na temat antykoncepcji.

A co do zgorzknienia, to cały czas liczę, że w końcu mi to wytłumaczysz, bo chociaż sądzę, że z moich postów często wyziera wiele paskudnych cech charakteru, to akurat o zgorzknienie nigdy się nie posądzałam :)

Tak, Justi, pragnę ponad wszystko Cię przesladować, też wezmę laptopa do szpitala i będę Cię nękać. A jak dożyję 50-tki, to nękać będę Cię podwójnie. Za to jeśli choć raz uczynisz mi łaskę i choć nieszczerze napiszesz to, na co tak czekam - że moje posty uwazasz za pełne mądrości i wartości, to obiecuję wysyłać do Ciebie wszelkie i jedyne znane mi porządne istoty, czyli mężczyzn pomiędzy 30-tką a 40-tką :D

pytanie czy dozyjesz...Zastanowilabym sie nad tym heh.
Ech.... najsmieszniejsze,ze nawet nie umiesz odpowiedzieć tematycznie na to co sie do Ciebie pisze...Kiedyś zarzuciłas mi nieudolną ironię,a sama nie bardzo umiesz jej uzyć chcąc sie "bronić"...heh
Zawsze najpierw 10 razy spójrz na siebie a potem na innych...Gwarantuję,ze to dobra teoria...No ale widocznie nie miał Ci jej kto wpoić...
Natomiast co do świata płci przeciwnej,to nie martw się o mnie...Sama znam porządnych jego przedstawicieli i nie potrzebuję w tej kwestii pomocy :D

oj dziewczyny chyba lubicie robic z siebie ofiary i jedna i druga.....

ofiary?heh ja po prostu NIENAWIDZE ludzi ohydnie przemadrzałych! az sie włos na głowie jezy... I bedę tępić zarozumialstwo zawsze i wszędzie. Oby jak najmniej takich ludzi wokoł mnie.... :)

Justi, nic nie poradzę na to, że nie potrzafię tak patrzeć jak Ty! Więc po co nawet próbować :( Jak tylko mi się zdaje, ze już coś dojrzałam, to Ty mnie uświadamiasz, że pudło!

Tymczasem Ty nawet wiesz, co myślą 50-letnie kobiety w autobusach! Jak to robisz? Zdradź mi, błagam, bez tego życia dla mnie już nie ma i rzeczywiście tej 50-tki nie dociągnę.

nie masz teraz powazniejszych problemow niz tepienie "zarozumialstwa" ?

hehehe zabawna jestes...:DDD coraz bardziej...hihi

Dzięki :) Staram się :)

ty tez, pozdrawiam ;)

no coż....niektorzy ludzie maja niesamowitą zdolnosc do irytacji innych i bede na to reagowac jesli taką poczuje potrzebę.:)

a jesli sie to komus nie podoba to trudno. mam prawo do wlasnego zdania jak kazdy:)

Cóż za siła charakteru! Brawo, Justi!

brawo, brawo :) tak samo jak ty , tak i ja , Agatha czy jakakolwiek inna forumka ma prawo do wlasnego zdania, nawet jesli bedzie niezgodne z Twoim.

No moze Justi w końcu urodzi dzięki tej zaciekłej dyskusji. Oby.........

"Niestety mamy taką telewizję, jaką mamy i żeby dowiedzieć się, co w tym naszym kraju się dzieje, czasami warto posłuchć tego radia, "
Ahalia - rozrzewniłam się, naprawdę
I gratuluję źródeł prawdy...

Pozdrowienia dla Agathy i Justi - a może "KTO SIĘ CZUBI - TEN SIĘ LUBI" ???
Może jakbyście sie spotkały - to wyszłaby z tego przyjaźń na całe zycie ????

heh wszystko mozliwe;) Jak to się mówi...nigdy nie mów nigdy....;)

Zupełnie niepotzrbnie się rozrzewniłaś, bo i niby dlaczego? Ten post był do osoby myslślącej, więc nie musiałaś aż tak drastycznie na niego reagować.

WOW! rozrzewniłam się jeszcze bardziej :))
Zapomniałas dodać - do osoby myślącej podobnie jak Ty :)))

Całe szczęście, że nie wszyscy myślimy tak samo.

Ugh, bardzo proszę tylko o nieposądzanie mnie o sympatię do Radia Maryja :D

"Całe szczęście, że nie wszyscy myślimy tak samo."
Całe szczęście, oj tak - zgadzam się z Tobą.

Agatha - nawet przez myśl mi nie przeszło!

Dziewczyny. Nie wiem, czy to jeszcze na temat, ale mój lekarz zalecił mi wkładkę wewnątrzmaciczną jako środek anty. Ale sama już nie wiem. Wg medycyny to nie jest środek poronny, ale moralnie sprawa chyba ma się inaczej.
http://www.pfm.pl/u235/navi/199181
Co myślicie?

to wszystko zalezy od kiedy uwazasz ze zaczyna sie zycie. jezeli od momentu zaplodnienia to jest to wczesno poronny jezeli pozniej to nie. mnie jeszcze odstrasza jedna rzecz - zaden lekarz nie zalozy ci spirali jezeli nie masz dzieci, mowiac ze jest ryzyko bezplodnosci spowodowane zakazeniem, jakos nikt tego nie mowi przy tabletkach i innych hormonalnych metodach.

bo tabletki nie powoduja zakażeń - oczywiste chyba :)

Za to czasami doprowadzają do poważnych problemów z płodnością.

Moralnie - zwykłe tabletki też mają działanie "poronne", bo działaja na trzy fronty - czopuja szyjke macicy, niedopuszczają do jajeczkowania i tak zmieniaja błonę śluzową macicy, że nie może się w niej zgnieździć święty zarodek. I bywa właśnie, ze na każdym z tych etapów pigułka może zawieść - po to są właśnie trzy...

Mam hopla na punkcie dzieci, swoje kochałam już w momencie, gdy jeszcze było tylko punkcikiem na USG, ale jakoś ten zagnieżdżający się zarodek nie jest dla mnie dzieckiem... Ale niech o tym decyduje kazdy sam.

Indeks Pearla dla spirali wynosi od 0,3 do 2. Niech też sobie każda z Was sama policzy, jakie jest ryzyko "urodzenia dziecka ze spiralą w rączce", zważywszy, ze owe bardzo rzadkie ciąże mimo założonej spirali, choć mają większe ryzyko poronienia, zagnieżdżają się z dala od spirali i zazwyczaj są spokojnie donaszane.

Dla mnie spirala jest lepszym środkiem antykoncepcyjnym niż pigułki. Ona przynajmniej nie działa na cały organizm.

agatho- od pewnego czasu ciekawi mnie z jakich ksiązek przepisujesz swoje wypowiedzi hehe.Albo na bank kopiujesz ze stron z netu...
No tak..szybko hasło w wyszukiwarkę a potem juz tylko skopiowac..
Ze tez ja wczesniej na to nie wpadłam..:P

Skopiuj kawałki moich wypowiedzi i wrzucaj w wyszukiwarkę. To najlepszy sposób na stwierdzenie, czy i skąd kopiuję.

A dlaczego miałabym to kopiować?

tylko ze zaden lekarz nie odmowi ci tabletek a spirale tak i to nie ze wzgledu na moralne powody tylko zdrowotne, a co do kiedy dziecko jest juz dziecko a nie zarodek to troche dziwne ze jedno jest juz dzieckiem jako punkt na usg a inne w tym samym czasie nie ale to juz kwestia indywidualnego sumienia kazdej osoby.

I mnie nieustannie zadziwia, dlaczego lekarze tak masowo wypisują tabletki. Połowa z nich, gdy spytasz o skutki uboczne, wygłosza jakiś farmazon z materiałów promocyjnych, za to jak zapytasz ich o spiralę, to wygłoszą farmazon rodem z magla. W każdym zawodzie są przypadkowe osoby, wśród lekarzy również.

Dlatego warto chodzić do naprawdę dobrego lekarza. Z takim mozna normalnie porozmawiać o zastosowaniu konkretnej metody dla konkretnej osoby - dla siebie. Nie ma sensu dzielić metod antykoncepcyjnych na z gruntu dobre i z gruntu szkodliwe. Nawet NPR będzie szkodliwe dla pewnych osób :D

Polecam panią Turek - Muczyńską. To bardzo inetligentna, dokształcająca się, wnikliwie badająca lekarka.

Ja również do niedawna myślałam, że ten punkcik to tylko zarodek i każda kobieta ma prawo decydowć o swoim ciele. Jednk kiedy na USG usłyszałm bicie serduszka mojego "zarodka", to wiedziałam już, że to jest moje dziecko i faktycznie od tego momentu jestem tylko inkubatorem. Jeżeli chodzi o tabletki antykoncepcyjne, to ja jestem najlepszym przykładem powikłań po ich zażywaniu - 10 lat leczenia (brak jajeczkowania, bardzo wysoka prolaktyna). Lekarze bardzo chętnie zapisują je już 16-stolatkom, a to na poprawę cery, reguralne miesiączki itp., bo tak najłtwiej, po co szukać przyczyny! A młode dziewczyny brdzo chętnie się na to zgadzają.

Moja przyjaciółka ma to samo - 9 lat leczenia, brak jajeczkowania, gigantyczna prolaktyna - a w życiu pigułki do ust nie wzięła. Skąd wiesz, że to tabletki zawiniły ? Może taką Cię Pan Bóg stworzył ?
Ja zaszłam w ciążę natychmiast po odstawieniu pigułek - tak jak większość moich znajomych koleżanek. Więc nie demonizujmy i nie obarczajmy pigułek naszymi kłopotami innego autoramentu.

ja tabletki odstawilam w lipcu i nadal nic,,,,,,wyniki mam ok, a fasolki brak

Agatha, doktor Turek-Muczyńska przyjmuje na Krzywoustego w Gdańsku?
Pozdrawiam!

P.S. Swoją drogą... Pani doktor bardzo takie mleczne ma nazwiska, laktacyjne takie. ;-))

Ten fakt stwierdził lekarz po wnikliwych badaniach. Podanie nieodpowiednich hormonów w młodym wieku spowodowało rozregulowanie działania przysadki mózgowej. A tobie może na rozum zaszkodziły?

Komu? Dziewczyny, wyluzujcie, wkrótce święta... Gdzie duch świąt?

ahalia, to nazywasz dyskusją na poziomie??? Brak argumentów i od razu odsiecz w postaci inwektywów...

"Podanie nieodpowiednich hormonów w młodym wieku spowodowało rozregulowanie działania przysadki mózgowej"

i nie tylko przysadki, zdaje się :))
Co sie tak brzydko wkurzasz? Ja tylko zapytałam skąd wiesz, ze to od pigułek - przecież nie pisałas wczesniej, że lekarz "Ten fakt stwierdził po wnikliwych badaniach"
wyluzuj dziewczyno
co Ty, w ciąży jesteś, że Ci tak buzuje?

Tabletki nie są żadnym środkiem poronnym,one tylko nie dopuszczają do wystąpienia owulacji,więc jak ma się począć nowe życie?

Moherowe berety mięcej sobie "używały" bo bez majtek chodziły - jak Jagna

podpowiedź: środkiem poronnym może być gorąca kąpiel
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Spirala to dyskusyjny środek nie tylko dlatego, że przez niektórych uważany jest jako środek poronny ale też z róznych przyczyn może się obsunąć, przesunąć i wówczas całkowicie traci się ochronę. Sama przeżyłam szok gdy po pół roku okazało się na USG, że się "przesunęła i jest bezużyteczna". Bez sensu musiałabym cały czas sprawdzać na USG czy z nią wszystko w porządku. Ginekolodzy wcale o tym nie mówią bo samo umieszczenie kosztuje od 200zł a zazwyczaj mają w szufladzie od przedstawiciela farmaceutycznego kilka sztuk spiralki więc kolejny grosz do kieszonki wpada.

Odświeże wątek:)
Ja mam spirale i sobie chwale, moim zdaniem nie jest to srodek poronny. Mam dwoje dzieci i przy obydwu ciążach wiedziałam niemal od pierwszego tygodnia o tym że zaszłam.
Gdyby spirala była srodkiem poronnym a nie "anty", myśle że odczułabym to.

spirala goracy temat ma swoich zwolenikow i nie tak jak sa ludzie za aborcja a niektorzy nie proste

no niestety, ale artykl z linka na poczatku watku jest bardzo stronniczy, przypominaja mi sie spotkania z poradni malzenskiej przed slubem, gdzie to pani przekonywala, ze jedyna i sluszna metoda antykoncepcji jest kalendarzyk malzenski :-)

Tytuł postu jest bardzo stronniczy --> a przepychanki w całym watku męczące :/ myślałam że ciekawa dyskusja tu się potoczy ale chyba byłam w błędzie ... A co do spirali to jak dla mnie nie ma moralnych przeszkód aby ją założyć - sama zastanawiam się nad spiralą hormonalną bo nie planuje drugiej ciąży a prezerwatywy to nie jest środek jaki chciałabym stosować przez najbliższe kilkanaście lat; Niestety w naszym kraju "bardziej radykalne" formy zabezpieczenia nie są dozwolone i zostaje mi "kontrowersyjna" spirala :)

Gwoli ścisłości - w poradniach prze ślubem nikt nie poleca kalendarzyka, tylko metodę objawowo-termiczną. Różnica w skuteczności kolosalna, ale brzmi mniej ironicznie i prześmiewczo, prawda?

czy ja wiem, notowanie danych w kalendarzyku i tak jest + wsadzanie palców co rano - rewelka :)))

zwłaszcza jak sie nie ma czasu rano kawy w spokoju wypic --> idealna metoda
nie neguje, ale pozostawiam pasjonatom - osobiscie wolę bezproblemowe pigułki lub latex

a łazić po recepty do lekarza i do apteki to masz czas?
Albo przerywać igraszki, żeby naciągnąć latexik?:P
zrobienie kropki z zeszycie zajmuje jednak mniej czasu :P

HA HA HA HA

lelellele

piguły dostaje na 6 mcy na kazdej wizycie kontrolnej, która tak czy siak by była :)
a co do lateksiku, to w nim sie zaczyna a nie tylko konczy :)wiec nie ma zadnego przerywania zabawy

ile Ty masz lat "rzyczliwa" ???

12?

Czy spiralę mogą stosować kobiety, które nie rodziły? Dziecka nie będzie przez jeszcze co najmniej 2 - 3 lata.

chyba jest to niewskazane dla kobiet które jeszcze nie rodziły...

powinny raczej te co juz rodziły ,,,

Ja miałam zakładaną przed ciążami ze względów, że nic innego stosować nie mogłam. Nie było żadnych problemów ale jest takie wskazanie aby zakładać ją kobietom, które już rodziły.

Inne tematy z forum

Jaki wozek wybrac? (82 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

Badania prenatalne ! Kto miał ? (65 odpowiedzi)

We wtorek zrobiłam sobie badania prenatalne w 12 tygodniu ciąży. Tak żeby wydać kasę i uspokoić...

Gdzie lepiej zrobić okulary? (74 odpowiedzi)

J.w. Zastanawiam sie pomiędzy Vision Express a Centrum okulistycznym OPTIMUM na chełmie...może...