Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.5

*** GRUDZIEŃ ***
30.12.2012 Madzia - chłopiec
31.12.2012 Kostkap

*** STYCZEŃ ***
02.01 Matyldaa
03.01 mary_25 - chłopiec Dawid
06.01 Jadzia - dziewczynka
7.01 marzena505
10.01 lipunia- dziewczynka
14.01 anula83 - dziewczynka Amelia
16.01 piegoosek - dziewczynka
17.01 redlaw - dziewczynka Ula
17.01 Justyna47
18.01 Eweliina- dziewczynka Lena
19.01 karolinkaku
29.01/02.02 Toldinka
szfetka
margola13

*** LUTY ***

03.02 Demonix - chłopiec
03.02 marynial-dziewczynka
05.02 Monia Er
08.02 Aleafera
09.02 Tola
11.02.calineczkao2
14.02Adrienne
14.02 ssabinka - dziewczynka Liliana
22.02 - 01. 03 - iva - chłopiec-Jaś
23.02 kamcia01 - chłopiec
martus_pl
skorupka76

Siatka centylowa:

22 tc 374 gram (10 centyl) 575 gram (50 centyl) 754 gram (90 centyl)
23 tc 351 gram (10 centyl) 588 gram (50 centyl) 839 gram (90 centyl)
24 tc 364 gram (10 centyl) 640 gram (50 centyl) 958 gram (90 centyl)
25 tc 409 gram (10 centyl) 726 gram (50 centyl) 1106 gram (90 centyl)
26 tc 483 gram (10 centyl) 841 gram (50 centyl) 1280 gram (90 centyl)
27 tc 584 gram (10 centyl) 983 gram (50 centyl) 1476 gram (90 centyl)
28 tc 708 gram (10 centyl) 1148 gram (50 centyl) 1689 gram (90 centyl)
29 tc 852 gram (10 centyl) 1331 gram (50 centyl) 1915 gram (90 centyl)
30 tc 1014 gram (10 centyl) 1529 gram (50 centyl) 2151 gram (90 centyl)
31 tc 1189 gram (10 centyl) 1738 gram (50 centyl) 2392 gram (90 centyl)
32 tc 1377 gram (10 centyl) 1955 gram (50 centyl) 2634 gram (90 centyl)
33 tc 1572 gram (10 centyl) 2175 gram (50 centyl) 2873 gram (90 centyl)
34 tc 1772 gram (10 centyl) 2395 gram (50 centyl) 3105 gram (90 centyl)
35 tc 1975 gram (10 centyl) 2611 gram (50 centyl) 3326 gram (90 centyl)
36 tc 2177 gram (10 centyl) 2819 gram (50 centyl) 3531 gram (90 centyl)
37 tc 2374 gram (10 centyl) 3015 gram (50 centyl) 3718 gram (90 centyl)
38 tc 2565 gram (10 centyl) 3196 gram (50 centyl) 3880 gram (90 centyl)
39 tc 2746 gram (10 centyl) 3358 gram (50 centyl) 4015 gram (90 centyl)
40 tc 2914 gram (10 centyl) 3496 gram (50 centyl) 4119 gram (90 centyl)

- 1 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 1 do 4 tygodnia,
- 2 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 5 do 8 tygodnia,
- 3 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 9 do 13 tygodnia,
- 4 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 14 do 17 tygodnia,
- 5 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 18 do 22 tygodnia,
- 6 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 23 do 27 tygodnia,
- 7 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 28 do 31 tygodnia,
- 8 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 32 do 35 tygodnia,
- 9 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 36 do 40 tygodnia.

Poprzedni wątek.
http://forum.trojmiasto.pl/Styczniowo-Lutowe-Mamusie-2013-cz-4-t417005,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.5

Ten wątek jest zdecydowanie za długi.
Jutro mamuśki grudniowe ruszają do boju. Potem my!

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=430022&c=1&k=160

http://allegro.pl/fotelik-maxi-cosi-cabriofix-zadbany-tanio-baza-i2833292935.html
tu jest akurat uzywana chyba
zreszta my odkupilismy uzywana plus fotelik cabriofix
i placilam 400zł

na pewno taka baza super wygodna ale ja zrezygnowalam jednak wywalic na kilka miesiecy tyle kasy to sobie daruje tym bardziej, ze teraz i tak bedzie mi duzo latwiej bo mam auto 5drzwiowe a wczesniej mialam 3 i pakowalam fotelik do tylu to by koszmar jednym slowem mowiac jeszcze moj mial spod spodu wyciagane takie czesci zeby na stelaz zamontowac porażka jednym słowem mówiąc. Przemęczyłam się jakoś ale nie wspominam tego miło i jakby tak z dwójką o ja nie dała bym rady:)

co do wozka to ja nie wiem, u nas jest większa róznica choć nie powiem, ze i moj maly jest leniwy i czasem lubi jeszcze pojezdzic w wozku i zasnac w nim.
Ja chyba bym stawiala na sanki dla mlodego tylko gorzej jesli on zasypia na spacerach wozku albo jak nie bedzie sniegu tak jak w tamtym roku. ale jesli masz kogos do pomocy czyli wiesz, ze zawsze bedzie maz czy tez niania to chyba bym nie kupiła podwójnego wózka jedynie lzejsza spacerowke a jak podrosnie to dostawke i juz. Tyle, że ja sobie mojej spacerówki zimą nie wyobrażam np ma małe kółka i na bank by się nie sprawdziła.
Ja mam tak jakby problem z głowy bo zimą przez te pierwsze 2-3tyg ajk będzie brzydko to i tak nie wyjdziemy,a mały chodzi na 4h do przedszkola to pewnie w tym czasie będziemy spacerować. Jak będzie już ładnie to on w przedszkolu będzie spacerował i się wybiega, albo obok na hulajnodze bo już ładnie sobie radzi.

Jednak z taką róznicą wieku jak u nas człowiek musi więcej rzeczy ogarnąć niż z większą.

a możesz wrzucić jakis link do tej bazy ? nie słyszałam o takiej na pasy...

a apropo isofixa to my w focusie z 2005 roku mielismy go, natomiast teraz kupilismy mondeo i mąż mowi ze nie ma. ja kupilam baze bez isofixa i tez jest wygodna bo tylko pasami montujemy baze a fotelik juz tylko na "klik" a taka baza jest duuzo tansza

ja od rana leze z temperatura i katarem, ledwo zyje dobrze ze rodzice zajeli sie małym

http://forum.trojmiasto.pl/Baza-Family-Fix-Maxi-Cosi-na-isofix-t404610,1,16.html

baza na isofixa

W sumie gdybym kupiła młodemu spacerówkę to z tym zakupem mogłabym chyba poczekać do wiosny. Tylko musiałaby się określić cenowo i coś bliżej napisać tj. z jakiego roku, jakie ma wyposażenie dodatkowe typu osłony, śpiworki itp. no i czy ma jedną gondolę. Jeśli nie, to pewnie można dokupić uniwersalną. Gdybyś mogła przekazać jej maila do mnie - moniazet@wp.pl będę wdzięczna.

Chce sprzedać na wiosnę bo od razu zapytałam. Jakbyś była zainteresowana to daj znać.

Monia moja znajoa miala z tej firmy http://allegro.pl/wozek-philteds-vibe-2-pelna-wersja-2-daszki-i2809883726.html
i tez sie potem zgrabnie zmienia w pojedyncza a znajdziesz uzywki

Wielkie dzięki, znalazłam go. To właśnie ten, który jest w Bobowózkach. Bardzo fajny, ale doliczając gondolę wychodzi ok. 3 tys. No a używanych nie znalazłam. A ta Twoja koleżanka już swój sprzedała ?

Ten wózek to Baby Jogger City Select.

Ja szczerze powiedziawszy wręcz przeciwnie, nie lubię wózków typu "parasolka".
Kupiłam jedną tylko dlatego, że potrzebuje na wyjazdy za granicę, ale poza tym w ogóle jej nie używam.
A z tego co widziałam nie raz "parasolki" nie dają rady na śniegu więc tym bardziej.

Moja córka od dawna nie jeździ w wózku, ale jak by była mniejsza to ciężko by było z nią iść na dłuższy spacer, a dwóch wózków jedna osoba nie obsłuży.

Moja znajoma ma fajny podwójny wózek, z odpinanym fotelem. Zapytam jej co to za firma. Mówiła, że był ze "średniej" półki.

No właśnie w tym jest problem, że takie z możliwością wypięcia jednego siedziska robi tylko jedna firma i jest jak dla mnie stanowczo za droga. Wszystkie pozostałe są podwójne na stałe, więc to też nie jest idealna opcja. Stąd pomysł z lżejszą spacerówką. Zresztą wydaje mi się bez sensu wożenie już takiego starszego chodzącego dziecka w ciężkim wózku głęboko - spacerowym, tym bardziej w opcji miejskiej czyli głównie chodniki, przemieszczanie się autem itp.

wydaje mi sie, ze w kazdym momencie ciazy mozesz zmienic lekarza, szczegolnie jesli jesli jest Ci on juz znany tak woliszw koncu konfort psychiczny ciezarnej najwazniejszy... jesli chodzi o wozki i spacery z naszymi mlodszymi i starszymi..maly bedzie mial 22 m-ce jak urodze. duzo chodzi, ale kozystamy tez ze spacerowki inglesiny. chce kupic mu takie cos do stawania, do zamontowania przy naszym wozku z gondola. no i jak bedzie potrzeba juz wiosna marzec/kwiecien, zakladam, ze malenstwo bedzie sporo noszone w chuscie, zebysmy mogli nadazyc za starszym....

Monia, ja bym się jeszcze wstrzymała. Albo nastąpi prawdziwa i sanki pójdą w ruch i mały będzie szalał na śniegu albo prawdziwe spacery z dwójką nastaną tak naprawdę na wiosnę i wtedy im lżejsza spacerówka tym lepiej.

Ja poluję na jakąś dostawkę do wózka.

Dziewczyny, a jak to jest ze zmianą np teraz lekarza prowadzącego? Można tak zrobić? Czy lekarze kręcą nosem? Chodzę prywatnie i do Lux-medu i chciałabym, aby lekarka z L-M przejęła moją kartę (wpisuje i tak do niej wyniki i pieczętuje je swoim nazwiskiem). Chciałabym dziś jej to zaproponować i tak się zastanawiam...

Ja bym kupiła 2 w 1.
Z tego co mi wiadomo, w części tych wózków można nie przypinać 2 fotela/gondoli i elegancko wyjść z jednym, a wózek wygląda na pojedynczy i jest generalnie lżejszy.

Dla małej będzie ten wózek potrzebny oczywiście w wersji głębokiej a nie spacerowej. Wybaczcie. Nie piłam jeszcze kawy ;)

Nasze auto ma isofixa i mamy na nim na zamontowany fotelik dla starszaka - Romera 9-18 kg. Wcześniej podróżował w Chicco, który teraz będzie dla małej. No i jakoś zupełnie o tym nie myślałam, że niebawem znowu zacznie się szarpanie z pasami i targanie tego nosidła. No ale czas szybko leci. Jak mała osiągnie odpowiednią wagę to przesadzimy ją do fotelika brata a jemu już kupimy taki już do 36 kg z isofixem i będzie git.
Ja mam za to inny dylemat związany z wózkiem. Młody jeszcze korzysta z tego głęboko - spacerowego a dla małej będzie on już potrzebny w wersji spacerowej. No i waham się jak to rozwiązać. Czy mimo nadchodzącej zimy kupić jakąś dobrą spacerówkę już z tych lekkich z oprzyrządowaniem zimowym i przesadzić do niej młodego, czy dokupić drugi używany stelaż do Emmaljungi i funkcjonować na dwa wózki czy też zacząć od zakupu tego wagonu dla dzieci rok po roku, gdzie jest jedna spacerówka i miejsce na drugą gondolę ? Opcja nr 2 wydaje mi się trochę bez sensu, bo zima szybko mija a wiosną Cypisa jako ponad półtoraroczne już dziecko łatwiej będzie wozić w lżejszym wózku a my zostaniemy z tym drugim stelażem. Opcja nr 3 i tak jest w planie ale przy zastosowaniu opcji nr 1 można byłoby ten drogi mimo wszystko zakup trochę odłożyć w czasie, bo przecież nie muszę od pierwszych tygodni wychodzić z nimi razem, tym bardziej, że w domu będzie najpierw mąż a potem nasza niania.
Co o tym myślicie ?
No i pytanie do mam, których starsze dzieci jeszcze korzystają / korzystały z wózków - możecie polecić jakąś lekką spacerówkę, która sprawdziła się w warunkach zimowych ?

Baza nie jest konieczna, jak się nie chce bazy można przypinać pasami.
W zasadzie używa się jej tylko do nosidełka i nielicznych modeli większych fotelików.
Nie zmienia to faktu, że jest baaaardzo wygodna, a nosidełko jest jedynym fotelkiem, który musisz zabierać do domu i za każdym razem przypinać na nowo - w ciągu roku jakiś milion razy :)) - dlatego właśnie gdybym mogła to bym bazę kupiła.

A bezpośrednio do isofixa przypina się większe foteliki. Przynajmniej nic mi nie wiadomo o istnieniu nosidełka, które można przypiąć bez bazy bezpośrednio do isofixa.

Fordy mają isofixy ale bardzo krótko jakieś 3 może 4 lata. Jeśli chcesz kupić starszy to nie ma isofixa i nic z tym nie można zrobić bo już się orientowałam w tej sprawie. Tylko fabryczne isofixy są bezpieczne, samoróbki są niebezpieczne.

Dużo starsze samochody innych marek mają już isofix.
Brak isofixa to największy minus mojego samochodu.

ale ta baze maja chyba tylko nieliczne foteliki i facet w mama i ja mowil nam ze maja np ja maxi cosi i sama baza kosztuje jakies 700zl a nie mozna jej uzywac juz pozniej, ze jedynie do tego pierwszego fotelika i my z tej bazy zrezygnowalismy. Mowil tez, ze testy sa bez bazy robione. No ale na pewno ona ulatwia zycie.

Inne tematy z forum

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (98 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

Sprawdzona odżywka do paznokci - jaka? (94 odpowiedzi)

Hej Dziewczyny, może miała któraś problem z bardzo słabymi, miękkimi paznokciami i sobie...

Ferie - Zakopane (5 odpowiedzi)

Witam, wybieramy się z dzieckiem 9 lat w góry i tym razem chcielibyśmy nocować w domku góralskim...