Uwaga na oszustów - Klienta na suknię z Nigerii-pytanie do dziewczyn,które wystawiały ogłoszenie

Słuchajcie dostałam maila od babki z Nigerii,że chce kupić ode mnie suknię ślubną,jest gotowa przelać kasę itp.Czy miałyście taki przypadek i nie jest to jakieś oszustwo?
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Uwaga na oszustów - Klienta na suknię z Nigerii-pytanie do dziewczyn,które wystawiały ogłoszenie

Mnie chcieli oszukać przy okazji sprzedaży samochodu. Wszystko pisane w języku angielskim i z początku wszystko wyglądało w jak najlepszym porządku, pisaliśmy poprzez Facebook, dostałem nawet mail ze Scotia Bank z którego szanowny oszust miał niby wysłać pieniędze. Nawet przyszedł mail od "firmy" która miała odebrać moje auto, ponieważ oszust twierdził że pracuje na platformie wiertniczej na morzu i nie ma możliwości odebrania go osobiście. Jakież było moje zaskoczenie gdy nagle zakomunikował że nie może zrobić przelewu mniejszego niż 8300 (auto kosztowało 5000) więc najpier ja musiałbym wysłać za pośrednictwem Western Union 3300 i po wysłaniu potwierdzenia on poda mi unikalny kod za pomocą którego od razu Western Union wypłaci mi 8300. I już tutaj zaczęło mi coś bardzo brzydko pachnieć. Więc napisałem oszustowi że transakcja nie dojdzie do skutku, ponieważ nie chce zostać naiwniakiem, którego w bezczelny sposób oszukano. Koleś mało nie płakał bo próbował mi wcisnąć ze nie odzyska juz pieniędzy i nie moge się teraz wycofać. No cóż trzeba było o tym malutkim szczególe powiedzieć na początku konwersacji. Uważajcie na takich cwaniaków
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

A ja nie rozumiem jak można być tak głupim i dac się na to nabrać
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

to samo- pisała maila z adresu monikajustyna75@yahoo.com

Renkloda
2017-09-25 18:01:27
sarahlarsondavid1987@gmail.com - to mail z którego w podobny sposób ktoś chce ode mnie kupić szafę, tkneło mnie żeby sprawdzić adres w Internecie i trafiłam tutaj. Zadzwoniłam na policję - ale domyślna próba oszustwa nie jest jeszcze oszustwem i policja nic zrobić nie może.
Ode mnie ta sama osoba chce kupić kanapę i stolik.
Prawie od razu wiedziała, że to wałek.
Ale postanowiłam się troche pobawić z nimi.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja już miałam trzy takie przypadki za każdym razem gdy pisałam maila że wysyłka tylko po przedpłacie, lub wysyłka za pobraniem kontakt się urywał. Radzę odpisywać im mądrze. Jak komuś zależy to przystanie na takie warunki.

u mnie tez monikajustyna niby polka mieszkajaca w stanach ale kierunkowy do nigerii. wyslala niby pieniadze na mojego paypala chyba moge to po prostu zignorowac bo to i tak fikcyjne pieniadze?

sarahlarsondavid1987@gmail.com - to mail z którego w podobny sposób ktoś chce ode mnie kupić szafę, tkneło mnie żeby sprawdzić adres w Internecie i trafiłam tutaj. Zadzwoniłam na policję - ale domyślna próba oszustwa nie jest jeszcze oszustwem i policja nic zrobić nie może.

Mnie i moja żonę też tak chciano oszukać. Dobrze, że jest ten wątek.

U mnie dzisiaj oszustka Monika Justyna
monikajustyna75@yahoo.com

u mnie też dwaj oszuści:

1. "Sarah Larson David" - Belgia
2. "West Lee" - Niemcy

NIE DAJMY SIĘ OSZUKAĆ DZIEWCZYNY!

nasr*j do paczki na rzadko i wyślij ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Hey widzę że nie jestem sama w tej sprawie ja właśnie wczoraj dostałam sms-a od niejakiej Monika james ze jest zainteresowana suknia ślubna z tym ze wysyłka miała być do Turcji nie dałam się nabrać na to bo było to dla mnie podejrzane najpierw pisała do mnie w kaleczacym polskim języku i prosiła żebym odpowiadała jej w języku angielskim juz zdziwił mnie fakt co ona szukała na polskim olx-sie tak jakby w Turcji nie było sukien ślubnych dziś weszłam tak z ciekawości na Google i wpisałam jej imię i nazwisko i znalazłam właśnie ro forum ostrzegajxie innych przed takimi oszustami

Kolejny mail, na który trzeba uważać to josephinelutt@gmail.com tym razem osoba podająca się za szkockiego inżyniera będącego obecnie na statku w okolicach Turcji.
Dostałam sms z GMX, z prośbą o odpisanie w/w maila. Po wymianie kilku wiadomości ustaliliśmy cenę. Zaproponowałam żeby wysłała pieniądze za pomocą Western Union jednak ciągle pozostawała przy swoim, że tylko PayPal wchodzi w grę. Nawet założyłam tam konto. Jak dobrze, że nie wysłałam jej pieniędzy ani sukni...

Dokładnie ten sam adres, też przy sprzedaży roweru, również z numeru GMX. Wychodzi na to że mają inny adres e-mail mail do każdego działu

UWAGA - nowy email oszustow: sarahlarsondavid1987@gmail.com , Antwerpia, Belgia ;)

UWAGA, mail jamesmonika9@yahoo.com wciąż grasuje. Wiadomość SMS od nadawcy "GMX" (brak możliwości SMS zwrotnego), łamany polski i ten mail w treści... szybkie sprawdzenie w Google i JEST - oszustwo. Zainteresowany rowerem...
Uważać!

Ja dostałam propozycję kupna sukienki od kogoś z USA dla kuzynki w Anglii. Pewnie też oszustwo...

masakra, jak tak można ;] wszedzie się trzeba pilnować ;] aaaaa i uczmy się na błedach ! :)

Re: Uwaga na oszustów - Klienta na suknię z Nigerii-pytanie do dziewczyn,które wystawiały ogłoszenie

Sprawa aktualna, przez olx dostałam SMS z prośba o maila na ten adres. Sukienka miałaby lecieć do Turcji ;)

Dziewczyny, u mnie dokładnie to samo, a już się cieszyłam :/

Inne tematy z forum

Czy slub cywilny to wogole slub??? (208 odpowiedzi)

Przeciez tam nikt nic nikomu nie slubuje!

Łazienka (44 odpowiedzi)

Dziewczyny jestem na etapie kupna kafli do lazienki ale nie wiem na jakie sie zdecydowac. Prosze...

ile planujecie wydać na ślub i wesele? (215 odpowiedzi)

znalazłam na forum podobny wątek, jednak tam dziewczyny wypisywały tylko kwoty, a nie o to mi...