Uwaga na oszustów - Klienta na suknię z Nigerii-pytanie do dziewczyn,które wystawiały ogłoszenie

Słuchajcie dostałam maila od babki z Nigerii,że chce kupić ode mnie suknię ślubną,jest gotowa przelać kasę itp.Czy miałyście taki przypadek i nie jest to jakieś oszustwo?
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Klienta na suknię z Nigerii-pytanie do dziewczyn,które wystawiały ogłoszenie

Cześć, ja rownież trafiłam na oszusta z transportem mebli do Turcji !!! Wymieniliśmy 15 emaili najpierw łamany polski potem angielski - ciagle nakłania mnie do założenia konta na PayPal i wymija warunki zakupu które stawiam - odbiór osobisty i płatność gotówka przy odbiorze. Uważajcie !!! Sam adres taki trochę z d... ale jak czytam innych oszustów to widzę jakaś tendencje jamesmonika9@gmail.com
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

to samo! ta sama osoba, na szczescie znalazlam Was!

Re: Klienta na suknię z Nigerii-pytanie do dziewczyn,które wystawiały ogłoszenie

Hej do mnie tez chyba z tydzien temu ! Cały czas pisze , sukienka jest wystawiona za 400 ona daje 600 , mega łamany angielski ...pisze ze chce szybko przelać pieniądze ,tyle ze suknie do Turcji wysłać

Do mojej żony też przyszły dwa smsy żeby sprzedała sukienkę i kontaktowała się mailowo pod adresem monikatalia77@gmail.com a w drugim był jamesmonika9@gmail.com lecz gdy zacząłem naciskać na adres przestała odpisywać

Czesc do mnie odezwala sie jakas agnieszkakatarzyna ze tez chce moja suknie slubna kupic.
Mam jej zaplacic paypal-em ubezpieczenie, podatki itp. Jak to u Ciebie wygladalo?

Dziewczyny,
od wczoraj pisze do mnie osoba z mejla:monikatalia77@gmail.com, rzekomo z Turcji, też daje 700 zł za suknię ślubną, więcej niż na ogłoszeniu olx o 200 zł (niby na przesyłkę). Kolejna ściema!

Witam
Wczoraj wieczorem Monika James wyslala kilka maili,dzisiaj znowu. Chce kupic moje dwie suknie slubne z serwisu olx. Zaproponowala nawet 160zl wiecej z racji oplat na paypal,wysylka do Turcji. Zalezy jej na szybkiej przesylce. Wymiana maili tylko po angielsku.
Od razy wydalo mi sie to podejrzane bo kto proponuje wiecej przy cenie "do negocjacji"? Jej angielski tez jest w dziwnym stylu..
Uwaga na maila: jamesmonika9@gmail.com!!

Dostałam dzisiaj dokładnie taką samą wiadomość - słowo w słowo, bo też sukienkę wystawiłam za 1000 zł, zdążyłam wymienić nawet kilka maili i podać nr Whatsaap, po czy zapytałam męża co o tym myśli, powiedział że pewnie oszustwo - długo nie musiałam szukać i znalazłam właśnie to forum.
Pisała do mnie niejaka Monika James z maila jamesmonika9@gmail.com

Moja żona miała podobną sytuacje w ostatnim tygodniu. Dziewczyna (prawdopodobnie bo tego nie jesteśmy w stanie zweryfikować) kontaktowała się z nami z adresu katarzynaagnieszka179@gmail.com, rozmowa tylko w języku angielskim i dodatkowo na WhatsApp'ie. Pisała, że przeprowadziła się właśnie do Turcji i chciałaby tą sukienkę itd. itd. a tam nie ma możliwości takiej kupić i że zapłaci przez PayPala.
Wszystko było ok do momentu, kiedy email o transakcji z PayPala nie wylądował w spamie (wszystkie poprzednie trafiały normalnie do odebranych wiadomości). To zwróciło moją uwagę, dodatkowo kwota większa o 200 zł od tej z ogłoszenia + dodatkowe 500 zł na przesyłkę. Pieniądze niby zablokowane przez PayPala dopóki nie podepnę dowodu na przesłanie tych 500 zł do kuriera. Oczywiście musiałbym je wyłożyć z własnej kieszeni a na to oczywiście zgodzić się nie mogę.
Dopiero po tym wszystkim poszperałem w necie informacji na ten temat i trafiłem na to forum. Wielkie dzięki dla was za opisane tu historie, dzięki temu zaoszczędziliśmy 500 zł i suknie :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

wow!!! to samo u mnie....z maila monikatalia77@googlemail.com...od jakiegos tygodnia

szukajcie a znajdziecie....monikatalia77@googlemail.com
od kilku dni..tak z nikad...napisala ze chce kupic moja suknie wystawiona na jednym z portali. bez pytan, bez mierzenia..jak to w przypadku wiekszosci Pan tu piszacych..zaskoczona odpisalam ze jak najbardziej..potem zaczely sie schody..nagle maile tylko w jezyku angielskim..wysylka do TURCJI..a mimo mojego wczesniejszego malego rabatu oferuje wieksza sume i wziecie na siebie calej wysylki...jakis agent firmy zeglugowej czy cos...jakis kosmos..zalozylam nawet konto na paypal i komunikator na telefonie zeby bylo latwiej sie porozumiec. Napalilam sie na sprzedaz ale juz po chwili moj zapal zaczal stygnac a teraz juz wiem na 100% ze ktos chce mnie zrobic w balona..i chyba juz zaprzestane tej korespondencji...dobrze ze tu trafilam....ufff

jeden plus sytuacji to to ze wyczyscilam moja suknie....zeby byla pani zadowolona...oszustka

Wydaje mi się, że to nadal działa. Dziś dostałam takiego maila (sukienkę wystawiłam za 1000). I jakoś takie mi się to dziwne wydało... bez mierzenia, ot tak, wyślij, a ona zapłaci? wpisałam w google maila tej osoby i temat, a wyskoczyło mi Wasze forum. Mail wysłany z monicatalia77@gmail.com, a tu zamieszczam jego treść:
Thanks for the response,i will take it for 1,200 including PayPal Sub charges since i am interested in the immediate purchase. I just moved to the Turkey, where this is needed and i will be making use of a shipping company to have this picked up from you and have it delivered to me. Further arrangements will be made with you in regards to the pick up once i have paid you.

I would appreciate if you email me with more pictures (if available) too since i won't be be able to see it person, what's the PayPal email and your name in order to pay you as soon as possible..Send me your whatsaap number so that we can talk better.

Do mnie też pisała katarzynaagnieszka179@gmail.com
Dobrze, że nie udało im się mnie naciągnąć.

U mojej żony dokładnie to samo, dokładnie z tego samego maila.

U mnie tak samo prosze email od katarzynaagnieszka179@gmail.com
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Do mnie tez przyszedl SMS z prosba o napisanie na adres eMail monika.talia77@gmail.com. Szybko chciala przelew robic, a suknia miala zostac wyslana do Turcji. Nie dalam sie nabrac!

Ten typ oszustwa jest stary jak świat, aż się dziwie że jeszcze w ten sposób próbują kogoś, naciągnąć. Z drugiej strony jeżeli wciąż próbują to po prostu może jeszcze im się udaje:(
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja przez okres około 8 m-cy (tyle czasu było wystawione moje ogłoszenie o sprzedaży sukni ślubnej) dostałam kilkadziesiąt jak nie setkę maili, z czego z połowa była różna, więc ciężko było by tu wszystkie zamieścić. U mnie ten cyrk trwał na prawdę sporo czasu i intensywność zarzucania mnie mailami była imponująca (czasem po kilka dziennie, góra 3 dni ciszy). Prawie zawsze inny mail i inny nadawca, ale bardzo często ta sama historia hehe

Podawajcie adresy,z których dostajecie te dziwne maile.Bedzie łatwiej ich omijać.

No to dalej grasują.Ja wystawiłam auto na sprzedaż.Podbil cenę z o 200 euro.I też pięknie ładnie podrobione polecenie przelewu na moje konto.I oczywiście,że mam wpłacić 300 euro przez western union bo on jest marynarzem i nie może przelać kasy przez western.Ja mam wpłacić 300 euro i wysłać potwierdzenie do Royal Bank of Canada wtedy odblokuja mi płatność i kasa będzie na moim koncie.Sprawdzilam oczywiście stronę banku i nie spodobał mi się adres mailowy.Zaden bank nie wysyła spamu,ani nie używa domen ogólnodostępnych.Na to zwracajcie uwagę.Teraz działa pod mailem analalui201@gmail.com
Teraz mnie straszy,że mam wysłać kasę bo on się wywiązał z umowy.Zglaszam sprawę na policję.

Inne tematy z forum

ile planujecie wydać na ślub i wesele? (215 odpowiedzi)

znalazłam na forum podobny wątek, jednak tam dziewczyny wypisywały tylko kwoty, a nie o to mi...

Czy slub cywilny to wogole slub??? (208 odpowiedzi)

Przeciez tam nikt nic nikomu nie slubuje!

Zaproszenia ślubne - gdzie najlepiej kupić? (135 odpowiedzi)

Gdzie najlepiej kupić zaproszenia w okolicy Trójmiasta?