Uwaga na oszustów - Klienta na suknię z Nigerii-pytanie do dziewczyn,które wystawiały ogłoszenie

Słuchajcie dostałam maila od babki z Nigerii,że chce kupić ode mnie suknię ślubną,jest gotowa przelać kasę itp.Czy miałyście taki przypadek i nie jest to jakieś oszustwo?
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Klienta na suknię z Nigerii-pytanie do dziewczyn,które wystawiały ogłoszenie

Do mnie napisała że jest z Angli. chce kupic suknię ślubna dla kuzynki z Afryki Zachodzniej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

prezent dla kuzyna z Belgii

no właśnie ja mam obecnie taką sytuację, pilna wysyłka obiektywu dla kuzyna do Belgii,
pobawię się jeszcze z autorem maili, niejakim Boaz Benrich'em, bo nudzi mi się w robocie
szkoda, że wysyłka do Belgii kosztuje koło 80pln, bo bym wysłała im kocią kupe suprise suprise!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Uwaga na oszustów - Klienta na suknię z Nigerii-pytanie do dziewczyn,które wystawiały ogłoszenie

Witam wszystkich !!!

do mnie napisał :
Name: sajov Opeyemi
Address: Abayomi Street, No 20,Dugbe
City: Ibadan
State: Oyo
Postal Code: 23402
Country: Nigeria

chce kupić aparat fotograficzny dla bratanka , dobrze że weszłam w to forum bo może jak by przesłał mi podrobione potwierdzenie wpłaty to bym wysłała im aparat bo kto by przypuszczał że to złodzieje.Napisał że jest nad morzem ale zrobi przelew i dopłaci mi jeszcze 80 euro za przesyłkę he he he .... dobre co ?

Re: Uwaga na oszustów - Klienta na suknię z Nigerii-pytanie do dziewczyn,które wystawiały ogłoszenie

Dziewczyny zgłaszajcie to na policje.

identyczny mail, ani słowka innego ,od Sandra Brown ale z innego maiila , proszę zgłoście sie na policje , ja to poczyniam

czy ktoś to zgłosić z Was na policje? Jak ukrucić taki proceder jak nikt z tym nic nie robi , przecież nie każdy sprawdza w internecie i ile jest dziewczyn które xostały oszukane a wstydzą się przyznać, dziewczyny zgłaszajcie to , ja tez dostalam takiego maila i udaje się z tym na policję, ja sukni nie wyslalam ale po co ma ktoś inny znowu zostać oszukany , może zrobią z tego akcję,ogłoszą w mediach i wiecęj dziewczyn się nie nabierze.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Oszust wciąż grasuje lato 2016!!

Wystawiając ogłoszenie na OLX po kilku dniach dostałam zapytanie o suknię od niejakiego: dan manvis. był bardzo zdeterminowany do kupna, bez oglądania i mierzenia sukni. Proponował wysyłkę pieniędzy przez pay pal i odbiór kurierem (zaawansowana metoda, pewnie skumał już że Polki nie chcą już wysyłać przesyłek do Nigerii na swój koszt). Po przesłaniu potwierdzenia przelewu, przyjechał by kurier a pieniądze zapewne nigdy by się nie pojawiły na koncie. Z miejsca przystał na moją cenę.
Po odszukaniu na zagranicznych forach adresu mailowego ww osoby, okazało się że proceder jest powtarzany w innych krajach przez tą osobę. Korespondencji nie ciągnęłam. Szkoda mi udostępniać swoje dane typom spod ciemnej gwiazdy. Też tego nie róbcie, nie wiadomo co później się dzieje z naszymi adresami, imionami nazwiskami i telefonami.

Zamieszczam ten post żeby przestrzec, że sprawa wciąż aktualna i żeby podać wam dane tej osoby, żebyście mieli czujność jeśli dostaniecie takiego maila od ww osoby.

Re: Uwaga na oszustów - Klienta na suknię z Belgii

też chcieli mnie wysłać na ten adres w Belgii telefon. Dopiero od adresu
Joel Martins (joelmartins716@gmail.com)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja dosłownie 3 dni temu tez dostalam taka oferte. Gdybym w internecie nie poszukala tych danych i nie znalazla tego artykolu to bym sie dala nabrac a suknia by sie poszla pasc !!!!!!!

miała dzis identyczna sytuacje i identyczne dane

Tak, nawet kilka razy. Zawsze to samo - chce dać więcej kasy niż w ogłoszeniu, potem naciska na szybkie wysłanie paczki, ale kasę chce przelać dopiero po otrzymaniu dowodu nadania paczki. Z góry kasy nie zapłaci, bo niby bank mu na to nie pozwala. Ja w ciągu ostatnich kilku miesięcy miałam kilkadziesiąt maili tego typu. Nadawca mailowy inny, ale historie ciągle trzy te samo. Co za zbieg okoliczności hihi Ściema jak nic, szukają naiwnych. Nie dajcie się. Mi proponowano tak kasę za suknię slubną, potem za rzeczy dla dziecka (używane) i zegar. Co za bujdy!!! Maile się skończyły (może chwilowo), bo suknię ślubną sprzedałam (pani ją osobiście odebrała płacąc kaśe do ręki i tyle)

Hej dziewczyny
ja zapewne mam zatem taki sam przypadek
dane adresata takie:
mrsfemisandra@gmail.com
Francis Henry imię ...
Adres ... Gijselstraat 99
Kod pocztowy .. 2140
Miasto ... Borgerhout
Kraj Belgia
Tel: +32 (0) 27104310

Czy ktoś miał ofertę od takiego kogoś?

Re: Uwaga na oszustów - Kindle do Anglii

Jak na Twoim koncie kasy nie ma nic nie wysyłaj.
To oszuści. Od czerwca do kwietnia jak miałam wystawioną suknię ślubną na sprzedaż to dostałam ponad 40 takich podejrzanych maili. Zawsze była to prośba o wysłanie sukni za granicę (Nigeria, Anglia, Belgia). Zawsze propozycja cenowa dużo wyższa od tego co ja chciałam dostać. Zawsze miałam najpierw wysłać towar, a potem miało być przelanie tej kasy. I choć wszystkie maile były z różnych adresów mailowych, inne imię i nazwisko itd. to o dziwo zawsze była opisana jedna z trzech historii (np. ojciec bedąc w delegacji w Szkocji chciał kupić suknię jako prezent niespodziankę dla córki z Anglii lub siostra chciała kupić prezent dla siostry w Nigerii). Te same adresy do wysłania paczki. Ludzie, to od razu widać, że bujda. Jak kilkadziesiąt osób chcących kupić moją suknię daje ten sa adres dostawy i podaje te same historie? I jakim cudem osoby ze Szkocji, Angli itd szukaja ogłoszeń na portalu w Polsce i to jeszcze lokalnym??? Oferują tyle kasy żeby naiwnych skusić, bo nikt myślący nie wyśle im towaru w ciemno, bez kasy z góry, skoro paczka za granicę sporo kosztuje. Nie dajcie się!!

Re: Uwaga na oszustów - Kindle do Anglii

chyba trafiłem na oszusta. Podał dane do wysyłki Name: Mr. Adedapo F
Address:
City: london
Zipcode: E2
Country: UK
ps. anonimizowałem
a dostałem maila z potwierdzeniem przelewu z bank of australia, a nie ma takiego banku, bo zawsze masz jakiś przedrostek (ex. Registry..., Commonwealth....).
Poza tym za kindla chciałem 25 funtów plus 15 na przesyłkę a mam mieć niby przelew na 250 i coś pisze o dzieciach i prezencie i, że się mu śpieszy.

Podjęto ze mną kontakt, ostrzegam :
Mikhail, Belgia. Zakup dla kuzynki....
City-Antwerpen
Zip Code-2060
Country-Belgium

Dostałam wiadomość niby z jego banku : TRANSFER ORDER FROM NATIONWIDE BANK. Z treścią iż przelew jest w trakcie i oczekują ode mnie podania nr przesyłki a wówczas pieniądze trafią na moje konto.

Nie wysłałam na szczęście sukni bo wydało mi się to bardzo podejrzane.
Trafiłam na ten wątek i dołączam się do OSTRZEŻEŃ!

ja mam teraz taki przypadek od niejakiej babki z bialorusi a mieszka w angli i dla kogos z nigeri chce suknie i to jest oszustwo niestety:(
Dobrze przyjacielu, chcę, byś łaskawie wrócić do mnie z informacją banku
do natychmiastowej zapłaty.

======================
Oto informacje konieczne do wypłaty :
Nazwa właściciela konta:
Nazwa banku:
Numer konta:
Kod SWIFT:
Kraj:
Całkowity koszt:
Numer telefonu komórkowego:
Pozycja Nazwa:
Twój email:
========================
To jest adres do wysyłki :
Nazwa: Ayomide Dada
Adres: No 200 Agbowo U.I.
Miasto: Ibadan
Stan: Oyo
Kraj : Nigeria
Kod pocztowy : 23402
Numer telefonu : +234709567800

Więc wyślij mi te informacje jak najszybciej , tak aby możliwe przeniesienie
nastąpi szybko.

Jestem czekać, aby usłyszeć od ciebie szybko.

Dzięki

ja mialam takiego email na suknie slubna tyle ze gosciowka chciala placic dolarami

tez zostalam przez nia oszukana ...

Re: Klienta na suknię z Nigerii-pytanie do dziewczyn,które wystawiały ogłoszenie

Ja mialam dzis taka sytuacje z tabletami,3 tablety za obojetnie jaka cene,3 maile z potwierdzeniem banku,wyslalam wiadomosc do tego banku czy to prawda w przeciwnym razie musza to gdzies zglosic.I cos caly czas mi nie pasowalo,wiec zaczelam grzebac,i znalazlam tutaj was wszystkich,wiedzialam ze to smierdzi.
Podane nazwiska:
Aban Mary
Michael Paul
Paweł Baba (smiech na sali)
Paweł Zebe
Tyle nazwisk dostalam w kilku mailach ale w sumie jeden adres.
Pisal ze prezent dla kuzyna szybko bo urodziny,ze jak ja nie wysle potwierdzenia to on straci pieniadze.........
BUJDA............
UWAZAJCIE BARDZO

Niestety też o mało nie dałam sie oszukać. Zaproponowano mi więcej pieniędzy za suknie niż chciałam. Zależało jej na czasie. Nie umiała pisac po polsku tylko po angielsku i bardzo chciała potwierdzenia wysyłki by niby móc uruchomic potwierdzenie przelewu. Pani była podobno z Ameryki a suknia miała być wysłana do Nigerii do syna
Name: Ayo Toye
Address: 23 Asipa road
City: Oyo Town
State: Oyo State
Zip Code: 23402
Country: Nigeria.
phone number: 0807355949

Już miałam pakowac suknie, kiedy znalazłam to forum!
Coś miało mnie w opiece, że nie zrobiłam tej wysyłki.
Uważajcie!!!

A ja dostałem maila od Davydenko Darya(davydenkodary@gmail.com)
z Białorusi -:) chce kurtke kupić adres do Nigerii

Inne tematy z forum

Łazienka (44 odpowiedzi)

Dziewczyny jestem na etapie kupna kafli do lazienki ale nie wiem na jakie sie zdecydowac. Prosze...

Dj Waldzior (6 odpowiedzi)

Witam, Czy ktoś zamawiał na wesele Dj waldziora? Jakie opinie? Wiem, ze kiedys był jednym z...

Zaproszenia ślubne - gdzie najlepiej kupić? (135 odpowiedzi)

Gdzie najlepiej kupić zaproszenia w okolicy Trójmiasta?