co oznacza bardzo niski wynik anty-TPO ?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
hej, co to może być, bo reszta w porządku tarczycowych wyników, a nie mogę nic w sieci znaleźć

czy miał ktoś i był u lekarza z niskim anty-TPO, ja mam wizyte dopiero za miesiąc
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: co oznacza bardzo niski wynik anty-TPO ?

jeśli są niskie to super i nie ma się czym martwić - tak powinno być
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

ale to prawie zero jest, a wynik max to 5,61
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Miałam robione to badanie, dlatego, ze choruję na inną chorobę autoimmunologiczną, nie związaną z tarczycą. U mnie pomimo tego, że TSH, FT-4 wyszły w normie to lekarka stwierdziła, że tarczyca nie pracuje prawidłowo. Jeszcze usg wykazało, że jest za mała. Tylko nie pamiętam, który dokładnie wynik wyszedł mi nie taki anty TPO czy anty TG, jak znajdę chwilę to się przekopię przez wyniki i powiem ci dokładnie.

Co konkretnie on oznacza to nie pamiętam, ponieważ dostałam tyle informacji na raz, że nie byłam w stanie zapamiętać.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

To bardzo dobrze, jeśli przeciwciała są niskie. Wysokie są np. podczas autoimmunologicznego zapalenia tarczycy.

to się cieszę dziewczyny, bo pozostałe w normie uufff
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

to badanie ma pokazac ilośc przeciwciał przeciwtarczycowych czyli takich, które niszczą ten gruczoł - wysoki wynik jest przy zapaleniach tarczycy, z tego co wiem powinien być poniżej 34 - ja np mam 660

Przeciwciała aTPO stosuje się w celu potwierdzenia, lub wykluczenia zapalenia tarczycy. Ich wynik jest znacznie podwyższony w zapaleniu tarczycy typu Hashimoto, a jak jest niski to nie masz co się martwić:)

Inne tematy z forum

Jaką piaskownicę polecacie do ogrodu? (27 odpowiedzi)

Zdecydowanie nadszedł czas tego zakupu ;) najpierw myślałam o plastikowej, zamykanej -...

polećcie pakiet medyczny (112 odpowiedzi)

jestem w trakcie poszukiwań i chętnie poznam oferty, jakie macie. Nie ukrywam, że szukam pod...

Gdzie się fajnie ubrać w rozmiarze xxl? :-( (47 odpowiedzi)

Mam dwoje dzieci. Przed drugą ciążą mocno przytyłam. Teraz młodsze dziecko ma prawie 6 miesięcy....