Co dziś na obiad cz. 28 - zimowa:-)

Witam serdecznie w kolejnym wątku obiadowym:-)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co dziś na obiad cz. 28 - zimowa:-)

nie wiem, czy dobrze się wstrzeliłam z datą, mam nadzieję, że tak: Agusiagda - sto lat z okazji urodzin! Dużo radości, zdrówka i spełnienia wszystkich marzeń!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

My dzisiaj jemy u tesciowej- ogorkowa, polędwiczki z indyka w sosie i kalafior. Akurat dobrze sie zlozylo bo nie mialam pomyslu na dzusiejszy obiad ani sił bo mały budzil sie w nocy vardzo czesto.

wiecie,że my już też czujemy wiosnę,wczoraj byliśmy w ogrodzie i jak otworzyłam garaż to w garażu bardzo ciepło,mojego B brat tez ma duży ogród,mieszka na przeciwko już 2 tygodnie temu odpalił grilla hehhe.
U nas w sezonie wiosenno-letnim grill i ogniska caly czas,nie tylko w weekend i tak sobie pomyślalam może Was latem zaproszę z dzieciakami i zrobimy sobie party w ogrodzie,a miejsca jest,jeżeli będzie Wam się chciało jechać na moją wieś :)

Możemy coś zorganizować.

Dziś nie gotuję,wszyscy wracają wieczorem a jeszcze B kuple wpadają na karty to jakieś przekąski porobię:)

Dzieki Agusia:) jak byś coś widziała to daj znać:) mi się marzy tylko zielona trawka, tuje naokoło bo tyle byłabym w stanie okiełznać sama:) ech fajna sprawa tak sobie poodpoczywac na działeczce, jak się mieszka w bloku to niestety brakuje takiego małego zielonego kawałka ziemi... no i te zapachy grilowe...:)
Ja dzisiaj usmażyłam dorsza, do tego ziemniaki i marchewka, młoda jadła wczorajszy ryż.

U nas dzisiaj ciąg dalszy pomidorowej i piersi po zydowsku, tylko zamiast brokula to mamy marchewke. Starszy synek zostal w domu bo ma stan podgorączkowy, ehh i jednak jego przeziebienie nie oszczedzilo. Za chwile do dzieci maja przyjechac tesciowie, a ja z mężem jedziemy do ich mieszkania zamontowac im nowy telewizor, ktory im kupilismy w tajemnicy. Bedą mieli niespodzianke jak wroca do domu. Juz tez sie nie moge doczekac 'działkowania", z tym, ze ta nasza dzialeczka to jeszcze sporo pracy wymaga. Trzeba uporządkowac, troszke podrownac, no i tą altane wybudowac. Jest tez szklarnia wiec moze w tym roku troche nowalijek posadze. Najwazniejsze, ze mamy 10min piechotka z domu.

No to zaraz się zacznie sezon działkowy:-)
Coś czuję, że u nas w weekend grill pójdzie w ruch.
Ja wczoraj robiłam tortille po meksykańsku, zostało, więc dziś to samo.

Ania:) - jeśli mielibyście działkę w Jasieniu ;) to mogę "wypożyczyć" moją Mamę ;) Ona Ci powie co i jak ;)
ja sama też się tym za bardzo nie interesuję i nie znam :] odpowiadam za to, żeby osobnicy będący na działce (czy to my czy też Goście) nie popadali z głodu ;)

tak ładnie słońce świeci, że chyba dzisiaj podjedziemy kontrolnie zobaczyć co tam słychać :] już nas nosi od chwili gdy tylko oczy pootwieraliśmy rano ;) musimy zrobić Młodemu inhalację ok 13 i chyba pojedziemy :] Ania:) - jakbym zobaczyła jakieś ogłoszenia, to pstryknę fotki i Ci podeślę na maila(jak go podasz) ;)
_________

u mnie właśnie gotuje się smak na zupę :P I dusi się karkówka :) Mąż poleciał po suszone śliwki, bo miałam zdecydowanie za mało :( (tylko 86g, a daje dwa razy tyle)

Dzisiaj naleśniki z twarogiem ,młodszy chce z dżemem .

Aha, mialam dodac ze pojutrze tez bedzie fasolka po bretonsku:-))

Ha ha ha, ale numer:-))) widzisz Sandra, tego jeszcze nie grali:-)))
Fajnie sie zlozylo:-))...niezle

O kurczę tak poczytuję ten wątek i aż mnie zatkało. Graszka ja dzisiaj mam dokładnie taki sam obiad a co najlepsze też mam namoczoną fasolkę na obiad na jutro i pojutrze będzie fasolka po bretońsku.

Witam wszystkie gotujace forumeczki:-)))
U mnie na wsi piekna pogoda, sloneczko swieci, ja i moj maluch coraz lepiej sie czujemy.
Na obiad dzisiaj zrobie schabowe ze schabu+ ziemniaczki+ podgrzybki marynowane.
Ateraz mocze fasole, poznym popoludniem zrobie fasolke po bretonsku na jutro:-)

Dziękuję hokasia .

wiola nr do gospodarza z ROD Wzgorze Mickiewiecza 886606167

Dzięki Agusia:) muszę sie tam pokręcić, szczerze mówiąc to wolałabym taką już zrobiona dzialkę bo ja nie bardzo mam pojęcie o ogrodnictwie, nie umialabym jej zagospodarowac sama, a znając zapędy mojego męza to nie mam na co liczyć, on to typowy mieszczuch:)

u nas dzisiaj mała zmiana planów - byliśmy na pierogach w Trajtku w Gdyni :]

_______

jak jechaliśmy i tak słonko świeciło - to Mąż nawet wyznał, że już czuje wiosnę ;) i nie może się doczekać pracy na działce :] wziąłby areator/rekultywator i poorał trawniki ;) już nam wszystkim włączyły się czujki pt."działka" ;) nawet Młody co i rusz pyta kiedy pojedziemy :]

________

Emilia - wysłałam Ci na maila :]

Hokasia - 12 tysięcy to i tak mało ;) a macie swoją działkę :)

W tej chwili nic nie wiem o działkach na sprzedaż, bo dawno tam nie byliśmy :] Jakbyście przejeżdżali Kartuską - to na terenie ogrodów, tuż za bramą, po lewej stronie jest tablica informacyjna i tam ludzie wywieszają ogłoszenia :] w zeszłym roku była fajna działka blisko nas ale nie wiem czy aktualne :] jak się zacznie sezon, to będę więcej wiedziała :] tylko musisz się liczyć z tym, że to najdroższy ogród działkowy ;) i działki są kilkukrotnie droższe niż w innych miejscach ;P ale też i pięknie utrzymane :) nie ma zaniedbanych działek :)
w ubiegłym roku była fajna działka za 50 000zł - nad jeziorem, można wjechać od strony działek i jeziora :] nie wiem czy już sprzedana.

gdybyś chciała nr do zarządu - to w zeszłym roku na pieczątce był taki 058 303-97-52 ;) Kartuska 416 :) i zwykle w soboty w hydroforowni można kogoś zastać (nie wiem jak teraz zimą)

hokasia a czy mogłabyś dać mi nr telefonu tego gospodarza jak to nie jest problem na priv ,bo my też chcieliśmy działkę kupić ,mieszkamy na Chełmie i właśnie Wzgórze Mickiewicza braliśmy pod uwagę ,bo blisko ale tam chodziliśmy to nikogo nigdy spotkać nie można a na sam teren działek nie wchodziliśmy .

.Jeszcze patrzyliśmy na Cienistej ale tam jakaś nie jasna sytuacja jest z tymi działkami ,bo męża znajomy z pracy straszy pan ,ma tam działkę i coś miał sie dowiedzieć czy te działki w ogóle pozostaną bo obok już wybudowali bloki więc nie wiadomo czy tych działek nie zrównają z ziemią,bo jakoś 2 lata temu podejrzanie tanio ludzie sprzedawali .

My szukalismy bezposrednio u gospodarza ogrodkow dzialkowych. Z tym, ze my mamy na Wzgorzu Mickiewicza. Udalo sie zdobyc jesgo nr telefonu i tak sie zlozylo, ze akurat jakis pan, z powodu zaawansowanego wieku zrzekal sie czlonkostwa. Oczywiscie 12 tysiecy za nasadzenia trzeba bylo mu dac :) Teraz juz myslimy i zbieramy materialy na budowe altany.

Agusia a ty masz działkę ogrodniczą na Jasieniu z tego co pamiętam prawda? Nie orientujesz się może czy nie ma ktoś tam do sprzedania jakiejś fajnej działki? Bo tak mnie nosi od jakiegoś czasu żeby sobie taką działkę kupić,my mieszkamy w bloku więc marzy mi sie kawałek własnej trawki żeby sobie latem poleniuchować i zrobić jakiegoś grilka no i żeby mój piesek miał się gdzie wybiegać:) szukałam po ogłoszeniach i nic nie mogę znalezć, nie wiem gdzie szukać takich działek na sprzedaż?

Agusia - a mogłabym Cię prosić o przesłanie tej wiadomości o możliwości palenia ognisk? Wprawdzie do nas nigdy nikt się nie przyczepił a i nasz dom jest tak położony, że nikt nie widzi tych naszych ognisk, to jednak fajnie byłoby mieć podkładkę "na wszelki wypadek" :-)
Mój mąż to już się doczekać nie może pierwszego grilla:-)

Inne tematy z forum

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...