Co dziś na obiad cz. 28 - zimowa:-)

Witam serdecznie w kolejnym wątku obiadowym:-)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co dziś na obiad cz. 28 - zimowa:-)

Dzieki Graszka, ale tego właśnie nie je moje dziecię, a i mąż niby zje ale z miną zbolała...(fasolke wcina)

Sprawa sie rozwiązala przed chwila sama/telefonicznie--------mąż kupił mielone(poszedł po kielbasę)i będzie klopsowa dla dorosłych, a dla dziewczyn pulpety w pomidorowym sosie.
W poniedzialki i srody je u nas koleżanka mojej A.

ps. ale piękny kot zajrzał przez moje okno właśnie:))))
Maść syjamskiego i niebieskie oczy. Nie wiem czy to jakis rasowy, raczej nie, bo kto by luzem rasowego wypuścił. Bez obrożki.
Lubicie koty?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mamo b, moze fasolka po bretonsku, grochowka, kapusniak, kalafiorowa?
Napewno cos wymyslisz...

ha, ciekawa jestem, czy w lidlu kolo mojej pracy beda te udka?

chyba zajde sobie i polukam. Nie mam pomysłu na poniedziałek i wtorek. Jakąś zupę muszę ugotować, zeby było szybko do odgrzania.
Chcialam ta ogorkową, ale nie ma mrożonki, a trzec ogorkow i wloszczyzny mi sie nie chce.
Może pomidorowa? I tak jestem ograniczona smakami mojej familii;p

Aha dziewczyny, a propo purre do obiadu, to jadlam kiedys u mojej cioci pure z kapusta. Kapuste swieza kroimy w cuenkie paseczki i gotujemy w osolonej wodzie. Gotujemy tez ziemniaki i oo ugotowaniu miksujemy razem z odrobina masla i mleka, lub smietana

Hejka, mam nadzieje ze nie bede kichajaca, chociaz zdarza sie od czasu do czasu:-)
Przed chwila z rodzinka wrocilismy z lidla, dostalam te udka wytrybowane, no i wzielam rowniez mieso mielone i pieczarki.
Zrobie wrescie te zrazy z mielonego z kasza gryczana i pieczarjami:-)
+ ziemniaki i surowka z kiszonej kapusty

Gotowany tak,wzięłam dwa ziemniaki i pół selera pokroiłam w kostkę aby potem było mi lepiej zmiksować .

Wiola , a to purre z selera to normalnie ugotowany seler rozgnieciony ze smietanka?

Torty super ,ja bym nie miała problemu gdybym miała wybierać ,zdecydowanie szwarcwaldzki .

Graszka nie martw się nie będziesz "kichajaca" i oczywiście dla synka zdrówka ,niech katar idzie won bo to wyjątkowo upierdliwy nieproszony gość .

U nas dzisiaj wczorajsze mielone ,marchewka- groszek i wczoraj miałam puree z selera i jestem w szoku moje dzieci wcinały aż uszy im się trzęsły , jeszcze przyjechała do nas moja mama i też powiedziała że bardzo dobre to puree ,mi też smakowało pierwszy raz jadłam .

Jutro zrobię karkówkę z pieczarkami ,surówka z czerwonej kapusty

A wczoraj na kolacje kupilam nam salatki hawajskie w Rivierze bo akurat mialam po drodze. Taka to byla kolacja walentynkowa.

Agusia ten szwardzwaldzki tez pieklam i tez pyszny ale wegierski to taka pralinka:) rowniez uwielbiam ten blog wiele przepisow wyprobowalam. Siedze na zajeciach, mąż ugotuje ziemniaki, odgrzeje schsb i marchewke i taki bedzie obiadek.

Oj Graszka, myśle ze nic Ci sie nie wykluje i nie dołączysz do grona smarkatych:)
TYm bardziej, ze w ciązy jesteś i niewskazane chorowac.

U mnie dziś kiełbaska grilowana--------mega kalaorie, ale coz, tak za mną chodzi,ze musze zjeść.

W niedz. mialam gotowac chinszczyzne z przepisu Agi, ale moja A. zapowiedziala, ze chce ugotowac obiad:))Aż usiadłam z wrazenia, bo ona jest tak leniwa, ze nawet kanapek jej nie chce sie robic, a co dopiero obiad.
Do szkoły potrafi wziac sucha bułkę, albo suche Wasa czy ryżowe krązki;p

Witam porannie, Agusia, ciezko mi cos doradzic, bo ja jestem takim lasuchem ze hej... a gdy widze slodyce to kwice, a ocy mi swieca jak znice...na te zaprezentowane przez ciebie torty rowniez.
Moze jednak tort wegierski? Chociaz ten szwarcwaldzki rowniez prezentuje sie bardzo ladnie.
Ja zastanawiam sie co wziac na obiad, nie mam pojecia naprawde.
Maly moj bardzo zle w nocy spal. Katar ma, oraz kaszlal sporadycznie. Musialam z nim spac, pilnowal mnie trzymajac za moje długie kudły.
Chuhal mi prosto w buzie i poczestowal tym co mu natura dala
Teraz w nosku mnie cosik kreci.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

wygląda smakowicie ;))))

ale tak przeglądam przepisy i nie mogę się zdecydować :P

http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-szwarcwaldzki-black-forest-cake czy http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-wegierski

i już wiem jaki tort zrobię Mamie na imieniny (w czerwcu) ;P http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-bezowy-z-rabarbarem-i-truskawkami

Uwielbiam ten blog moje wypieki.pl.
Ostatnio robilam miodownik z orzechami z tego blogu. Wyszedl przepyszny

Agusia, tort z tego przepsiu http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-wegierski, pominelam tylko amaretto bo zwyczajnie w swiecie nie mialam, wisnie moczylismy w wodce po prostu i ten crocant migdalowy do obsypania. A i z powodzeniem mozna pominac robienie kremu do ozdabiania i ozdobic kremem, ktorym przelozony jest caly tort.

Dziewczyny, genialne te przepisy! Duzo jarzynek, bede je miala na uwadze.

o właśnie :) bo nie dopisałam ;) z tej mojej proporcji wychodzi 1 duża keksówka lub 2 foremki jednorazowe :] (ja nawet mrożę po pół pasztetu ;) z foremką(tzn. jej połową) ;)

Graszka z tego przepisu wychodzi taka spora keksówka, ale możesz upiec w takich srebrnych foremkach jednorazowych( można je kupić w marketach) one są małe więc można podzielić masę na 2 części i zrobić jedną z dodatkami a drugą bez i upiec osobno:) pasztet jest bardzo prosty i dobry w smaku:)

Dziewczyny - to zróbcie sobie taką karkówkę :] 2 kotlety na 2 dni ;) jest pyszna :)

_________

no i mój pasztet :]

*** Pasztet drobiowo-warzywny z żurawiną ***

Składniki:

1 średni kurczak, pokrojony na kawałki
250 g pieczarek
cebula, obrana i przekrojona na pół
 3 duże marchewki
 2 średnie pietruszki
 kawałek selera
 biała część pora
 250 g masła
czerstwa bułka
 4 listki laurowe
 gałka muszkatołowa
 ziele angielskie
 sól, pieprz
 2 jajka
 1/2 szkl. żurawiny suszonej

Masło rozpuszczamy w garnku o grubym dnie, dodajemy kurczaka, warzywa, pieczarki, przyprawy i dusimy przez godzinę.

Wyjmujemy mięso i warzywa, a w pozostałym wywarze namaczamy bułkę.

Mięso obieramy.

Mielimy mięso, warzywa, odciśniętą bułkę dwa razy.

Dodajemy jajka, żurawinę, doprawiamy do smaku w razie potrzeby i dokładnie mieszamy.

Pieczemy w keksówce ok. 50 min. w temp. 180°C.

image

oczywiście zamiast żurawiny można dać rodzynki albo śliwki suszone :]
można też śmiało robić np. z udek czy ćwiartek + dodać ze 20-30 dkg wątróbki drobiowej :]

ja również ostatnio robiłam pasztet z tego przepisu

http://www.doradcasmaku.pl/przepis/216506/pasztet-drobiowo-warzywny-bez-watrobki.html

Bardzo łatwy i dosyć dobry.

Inne tematy z forum

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...