poszukuję SPRAWDZONEGO i niezawodnego przepisu na ciasto na pizzę

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Kulinaria
...taką domową, nie musi byc jak z pizzerii...w necie jest tyle przepisów ale nie wiem z którego skorzystać...:(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: poszukuję SPRAWDZONEGO i niezawodnego przepisu na ciasto na pizzę

http://gotowanie.onet.pl/26711,0,1,super_cienkie_ciasto_na_pizze,ksiazka_przepis.html robiłam z tego przepisu i wychodzi pysznie ;)

Re: poszukuję SPRAWDZONEGO i niezawodnego przepisu na ciasto na pizzę

Składniki na 3 spody do pizzy (każdy o średnicy 30 cm):

* 1 łyżka suchych drożdży lub 25 g świeżych
* 1,5 szklanki ciepłej wody
* 3,5 szklanki mąki
* 1 łyżka oliwy z oliwek
* 1,5 łyżeczki soli

Drożdże rozpuścić w wodzie, odstawić na 5 - 10 minut (jeśli używacie drożdży świeżych, najpierw zrobić rozczyn). Mąkę
przesiać, zrobić w niej zagłębienie, do którego wlać drożdże, oliwę, dodać 1,5 łyżeczki soli. Ciasto dobrze wyrobić, umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 3 równe części. Uformować spody na pizzę, pozostawiając grubsze brzegi.
Na spód wyłożyć nasze ulubione dodatki, piec około 15 - 20 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (260ºC), choć ja zazwyczaj piekę krócej. Ser nakładać kilka minut przed końcem pieczenia.
Podawać gorącą :)

Polecam to ciasto sprawdzone i smakuje jak z pizzeri. Pieke pizze w nizszej temperaturze ale troche dluzej. Ciasta jest akurat na kwadratowa blache z piekarnika :)

Inne tematy z forum

malejące piersi po porodzie? :) heh... (60 odpowiedzi)

hej dziewczęta... Temat może i banalny, ale dla mnie taki se :) Pytam z ciekawości-czy...

jak żyć po śmierci jedynego dziecka ? (23 odpowiedzi)

22 lipca 2016 straciłam mojego jedynego ukochanego Syna ...miał zaledwie 25 lat... Poszedł spać i...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (136 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....