Kiermasz "Wina i Sery" po raz czwarty odbywa się w Gdyni. Tym razem wokół fontanny na Skwerze Kościuszki, gdzie między 21 a 23 czerwca w godz. 10-20 będzie można nie tylko zakupić trochę "rozkoszy dla podniebienia", ale również posłuchać ciekawostek o winach i serach ekologicznych. O ich wartości oraz tajnikach produkcji opowiedzą specjaliści i praktycy.
W tym roku w sposób szczególny prezentowane będą wina Gruzji oraz Bułgarii. Celem organizatorów jest bowiem promocja szlachetnych win, miodów pitnych, nalewek i likierów wraz ze wspaniale komponującymi się z nimi serami wielu gatunków - w tym z arystokracją wśród serów, czyli serami długo dojrzewającymi z mleka owczego, koziego i krowiego.
Na kiermaszu będzie można spotkać importerów i producentów win oraz innych szlachetnych trunków oraz drobnych producentów serów żółtych, białych i twarogów, serów długo dojrzewających, pleśniowych, podpuszczkowych - z różnych regionów Polski i Europy. Dodatkami często serwowanymi do serów są ręcznie robione konfitury, miody naturalne, a także smakowe oliwy, oliwki oraz dobre pieczywo. Z winami natomiast doskonale komponują się także szlachetne pasztety, szynki i wędliny długo dojrzewające, których na kiermaszu nie zabraknie.
Możemy też liczyć na ofertę napitków, wytwarzanych z naturalnych produktów, szlachetnych octów, piwa regionalnego oraz innych delikatesów. Będzie w czym wybierać, będą: wina gruzińskie, bułgarskie, greckie, francuskie, hiszpańskie, portugalskie, włoskie, alzackie i polskie oraz wina z Ameryki Płn. i Płd., Afryki i Australii. Do tego miody pitne, rumy, nalewki i likiery polskich producentów w ciekawym wyborze.
Smakoszom serów można polecić nagrodzone wieloma prestiżowymi nagrodami: długo dojrzewające sery owcze, sery dżersejowe z Rancza "Frontiera", sery kozie z gospodarstwa "Kaszubska Koza", sery "korycińskie" z Gospodarstwa Rolnego Sł. Szamreto z Korycina na Podlasiu, miękkie kilkudniowe podpuszczkowe sery "wiżańskie" - pachnące łąką z Wiżajn, góralskie oscypki oraz twarogi i sery białe a także sery żółte długo dojrzewające z Bułgarii, Grecji, Hiszpanii, Austrii, Szwajcarii, Francji, Litwy i Włoch.
Kiermaszowi towarzyszyć będą przez trzy dni: pokazy, degustacje, wystąpienia zaproszonych specjalistów, oprawa muzyczna z różnych regionów Gruzji i Bułgarii, a w niedzielę wielogodzinna, specjalna degustacja win z Gruzji i Bułgarii.
IV Kiermasz "Wina i Sery" 2013
Program towarzyszący kiermaszowi
Zdrowe produkty z Polski - 21 czerwiec 2013
10:00 Otwarcie Kiermaszu - omówienie programu
12:00 Fenomen serów Korycińskich - Jerzy Szamreto
13:00 Polska tradycja miodów pitnych - Waldemar Badeński "Nektar"
13:30 Polskie likiery - tradycja i współczesność - Rafał Dziliński "Longinus"
14:00 Kaszubskie tradycyjne potrawy z sera - Genowefa Kramek Gmina Choczewo
15:00 Piwo miodowe i miody pitne - mazurskie tradycje - Joanna Lachowicz
16:00 Polskie oleje tłoczone na zimno - Beata Peksa "Semko" ze Śmiłowa
16:30 Prezentacja oferty turystycznej gminy i miasta Pucka oraz Wejherowa
17:00 Fenomen likierów benedyktyńskich - Krzysztof Ostrzyżek "Bene" z Lubinia
17:30 Ekologiczne oleje tłoczone na zimno - Jacek Polachowski "Cameleon"
18:00 Odkrywamy polskie wina - Bartosz Mazurczak "Bestore" Poznań
18:30 Sekret tradycyjnych wędlin z kaczki i gęsi - Kazimierz Drozd "Kedam"
20:00 Zakończenie Kiermaszu
Ekologiczne wina i sery - prezentacje - 22 czerwiec 2013
10:00 Otwarcie kiermaszu - omówienie programu
13:00 Historia i teraźniejszość ruchu Slow Food w Polsce i na świecie - Wojciech Radtke, szef Convivium Trójmiejskiego Slow Food Polska
13:30 - 16:30 W przerwach oprawa muzyczna w wykonaniu wirtuozów akordeonu
14:00 Wina ekologiczne i biodynamiczne z Południa Francji - Marc Petit, właściciel restauracji Cyrano & Roxane w Sopocie
15:00 Sprawiedliwy Handel, a ochrona praw człowieka w rolnictwie - Tadeusz Makulski, prezes zarządu Polskiego Stowarzyszenia Sprawiedliwego Handlu w Gdańsku
16:00 Wina biodynamiczne -"czary mary" czy poważna alternatywa dla win tradycyjnych - Witold Makowski, właściciel sklepu "Oliwa i wino"
16:30 Wyjątkowość owczych serów ekologicznych - na przykładzie serów z Ranczo "Frontiera"- Rusłan Kozynko, znany serowar i właściciel Rancza
17:00 Fenomen polskich serów zagrodowych, czyli powrót do źródeł - Tomasz Strubiński - serowar i właściciel gospodarstwa "Kaszubska Koza"
18:00 Hiszpania w wersji eco: wina z regionów Priorat i Jumilia - Katarzyna Kostro- Gostomska, importer win, współwłaściciel "Rio del Vino"
18:30 Sery z certyfikatami: wpływ hodowli na jakość serów - Witold Misztal, kierownik sklepu Cyrano "Wina i Sery" w Gdyni Orłowie
20:00 Zakończenie Kiermaszu
Dzień Bułgarii i Gruzji - 23 czerwiec 2013
10:00 Otwarcie Kiermaszu i omówienie programu
13:00 Podróż po pięciu bułgarskich winiarskich strefach - Kolio Hristov Tzanev
13:30 Rozpoczęcie degustacji win bułgarskich
14:00 Live cookinng show: Co to jest sałatka szopska po bułgarsku" - pokaz i degustacja
14:30 Bałkańskie smaki, przegląd serów: sery owcze- ser sirene i kaszkawal, sery kozie, krowie i bawole - Kolio Hristov Tzanev
15:00 Live cooking show "Bułgarskie danie wegetariańskie: Syrene po szopsku" - pokaz i degustacja
15:55 Zakończenie degustacji win i serów bułgarskich
16:00 Kultura i zwyczaje kulinarne Gruzji - Giorgi Beżnaszwili
16:30 Podróż po siedmiu najważniejszych winnicach Gruzji, fenomen win Marani - znanych na całym świecie z niepowtarzalnych i złożonych smaków - Ivan Makhniashvili
17:00 Degustacja win gruzińskich
18:30 Koncert muzyki gruzińskiej - Giorgi Beżnaszwil
19:30 Zakończenie degustacji win
20:00 Zakończenie Kiermaszu