stat
Impreza już się odbyła
PATRONAT

Mamy przyjemność zaprosić Państwa do Sopotu na VI Sopocki Festiwal "Wina i Sery". Celem imprezy jest promocja szlachetnych win, nalewek i likierów oraz innych napitków wraz ze wspaniale komponującymi się z nimi serami, w tym, z arystokracją wśród serów tj. serów długo dojrzewających z mleka owczego, koziego i krowiego.

20 grudnia 2024 - 6 stycznia 2025, g. 12:00

Wstęp wolny
Na Festiwal zaprosiliśmy 35 importerów i producentów win i innych szlachetnych trunków oraz niszowych, drobnych producentów serów zagrodowych, serów długo dojrzewających, pleśniowych, podpuszczkowych - z mleka krowiego, owczego i koziego - z różnych regionów Polski i Europy.

Dodatkami często serwowanymi do serów są ręcznie robione autorskie konfitury, miody naturalne oraz tłoczone na zimno smakowe oliwy, oliwki a także pieczywo w dużym wyborze. Do win natomiast, poza serami, polecamy także szlachetne pasztety, szynki i pleśniowe wędliny długo dojrzewające, których na Festiwalu nie zabraknie.

Nie zabraknie także różnych napitków wytwarzanych z naturalnych produktów, tj. cydru, soków owocowych, kwasu chlebowego, szlachetnych octów, oraz innych delikatesów dobrze się komponujących z winami i serami.

Dla smakoszy win, oferta jaką przygotowali bezpośredni importerzy obejmuje: wina gruzińskie, greckie, francuskie, alzackie, hiszpańskie, portugalskie, włoskie, bułgarskie, mołdawskie, i polskie w dużym wyborze oraz wina z tzw. Nowego Świata. Do tego miody pitne, rumy, staropolskie nalewki i likiery polskich i światowych producentów w ciekawym wyborze.

Dla znawców i smakoszy serów możemy polecić nagrodzone wieloma prestiżowymi nagrodami: długo dojrzewające grądzkie sery kozie, sery kozie z gospodarstwa "Malinowy Chruśniak", sery "korycińskie", sery z Gospodarstwa Rolnego Sł. Szamreto na Podlasiu, góralskie oscypki, a także twarogi, sery białe i sery żółte długo dojrzewające z Francji, Grecji, Hiszpanii, Austrii, Szwajcarii, Bułgarii, Litwy i Włoch.

Sopocki Festiwal ma umożliwić producentom prezentację swoich wyrobów i nawiązanie stałej współpracy z firmami z Trójmiasta a smakoszom i turystom możliwość degustacji, zakupu i bezpośredniej rozmowy z producentami i specjalistami.

Wstęp wolny. Zapraszamy w godz. 10:00-21:00