stat
Impreza już się odbyła
PATRONAT

Z okazji Święta Morza w Gdyni w dniach 24 - 26 czerwca - Miasto Gdynia oraz całe środowisko morskie i żeglarskie przygotowało wiele bardzo atrakcyjnych imprez. Jedną z nich będzie festiwal "Smaki Morza" oraz "Wina i Sery" zlokalizowany na Skwerze Kościuszki.

lis 23-24

sobota - niedziela, g. 11:00 - 20:00

Gdańsk,
Wstęp wolny
gru 6

piątek, g. 18:00

Gdańsk,
bilety 270 zł
Mając na uwadze fakt, że w ostatnich czasach ludzie zaczęli fascynować się kuchnią, jedzeniem, odkrywaniem przyjemności w smakowaniu różnych potraw i poznawaniu sztuki kulinarnej - zdecydowaliśmy się na zaproponowanie zorganizowania imprezy w Gdyni ze śledziem i dorszem w roli głównej.

Impreza realizowana będzie na dwóch planach równolegle:

Pierwszy: to pokazy kulinarne, podczas których mistrzowie kuchni zaprezentują wiele własnych i oryginalnych potraw ze śledzia, dorsza, flądry, łososia i belony - ryb morskich. Do realizacji tego zadania zaprosiliśmy znanych kucharzy z Polski i Trójmiasta a także popularyzatorów zdrowej diety morskiej oraz lokalnych produktów:
- Tomasza Jakubiak - kucharza i dziennikarza kulinarnego, gospodarza programu "Jakubiak lokalnie" z programu telewizyjnego "Kuchnia +", panią Claudię Filippi - Chodorowską - znaną restauratorkę, oddaną pasji gotowania, konsula honorowego Włoch, członkini zrzeszenia włoskich restauratorów w świecie "Ciao Italia" w Rzymie, Maurycego Chodorowskiego - współwłaściciel lokali w Gdańsku i Sopocie oraz Grzegorza Nakrajnika szefa kuchni włoskiej restauracji "Cucina Italiana" w Gdańsku.

Pokazy odbędą się w sobotę w godzinach 12:00 - 16:30 oraz w niedzielę 13:00 - 16:00
W programie: pokazy kulinarne dla trzech pokoleń:
- dla osób w starszym wieku, które preferują tradycyjne potrawy z ryb - by ośmielić je do drobnych eksperymentów
- dla młodych osób, które są otwarte na różne eksperymenty i poszukują nowych smaków
- oraz dzieci, które zazwyczaj stronią od ryb - by zaskoczyć je innym smakiem
Wszystkie potrawy zostaną poddane degustacji i ocenie publiczności.

Drugi plan to Jarmark "Smaki Morza" oraz Festiwal "Wina i Sery"

Do udziału w tym projekcie zaprosiliśmy rybaków i przetwórców ryb morskich z całego pasa nadmorskiego a także znad jezior, rzek i stawów pomorskich.

Wszystkie osoby spragnione świeżych ryb lub wędzonych i przetworzonych zapraszamy na zakupy i degustacje.
Pojawią się więc śledzie w różnych smakach, koreczki śledziowe, duży wybór ryb wędzonych: pstrągi, flądry, makrele, karmazyny, trewale, halibuty, dorsze, łososie bałtyckie jesiotry, szczupaki ponadto ryby smażone, kiszone i marynowanych, pasztety i kotleciki rybne...

Z uwagi na zbieżność terminu 7 edycji Festiwalu "Wina i Sery", który po 2 latach powrócił do Gdyni zdecydowaliśmy o połączeniu obu projektów w jeden wspólny.

I tak miłośników win, nalewek i wszelkich szlachetnych napitków oraz największego w trójmieście wyboru serów zagrodowych zapraszamy do odwiedzenia:

- 12 stoisk producentów i importerów wielu gatunków niszowych serów zagrodowych: żółtych, białych, twarogów oraz serów długo dojrzewających z mleka krowiego, owczego i koziego z Polski, Bułgarii i Grecji.

- 12 stoisk importerów i dystrybutorów win z Grecji, Gruzji, Niemiec, Hiszpanii, Mołdawii, Bułgarii, Portugalii, Włoskiego prosecco oraz szlachetnych nalewek owocowych i ziołowych: słynnych "Benedyktynek" z zakonu Benedyktynów a także win gronowych i miodów pitnych z Polski

- 8 producentów tradycyjnych przetworów z owoców i warzyw, naturalnych miodów, soków i innych napitków wytwarzanych z naturalnych produktów, szlachetnych długo dojrzewających wędlin, pieczywa regionalnego oraz szlachetnych oliw tłoczonych na zimno.

Wszystkie te produkty będzie można nabywać lub degustować na Skwerze Kościuszki w godz. 10:00 - 20:00.
Wstęp wolny

Więcej informacji także na facebook/Festiwal Wina i Sery

Organizatorzy: Haczet, Sp. z o.o. w Sopocie oraz Miasto Gdynia