stat
Impreza już się odbyła
PATRONAT
gru 14-15

sobota - niedziela, g. 11:00 - 21:00

Wstęp wolny

22 listopada - 23 grudnia 2024

Gdańsk
Wstęp wolny
Celem organizatorów jest promocja szlachetnych win, miodów pitnych, nalewek i likierów wraz ze wspaniale komponujących się z nimi - serów rożnych gatunków w tym arystokrację wśród serów tj. serów długo dojrzewających z mleka owczego i krowiego. To klasyczny zestaw w kuchni śródziemnomorskiej i całej południowej Europy, w której ostatnio rozsmakowują się Polacy.

Na Kiermasz zaproszono importerów i producentów win i innych szlachetnych trunków oraz niszowych producentów serów żółtych, białych i twarogów, serów długo dojrzewających, pleśniowych, podpuszczkowych - z mleka krowiego, owczego i koziego - z różnych regionów Polski i Europy.
Dodatkami często serwowanymi do serów są ręcznie robione konfitury, miody naturalne a także oliwki i dobre pieczywo. Do win natomiast serwuje się poza serami także szlachetne pasztety oraz szynki i wędliny długo dojrzewające, których na Kiermaszu będzie wybór.
Nie zabraknie także różnych napitków wytwarzanych z naturalnych produktów, szlachetnych oliw i octów oraz innych delikatesów dobrze się komponujących z winami i serami.
I tak dla smakoszy win, oferta jaką przygotowali bezpośredni importerzy obejmuje : wina francuskie, hiszpańskie, portugalskie, włoskie, gruzińskie, bułgarskie, węgierskie, polskie oraz wina z Ameryki Płn.i Płd., Afryki i Australii ( ten zestaw win z tzw. "nowego świata" przedstawi firma "Winarium" Marek Konrad i syn )
Do tego miody pitne, nalewki i likiery polskich producentów w ciekawym wyborze.

Dla znawców i smakoszy serów możemy polecić nagrodzone wieloma prestiżowymi nagrodami : długo dojrzewajace sery owcze z Rancza "Frontiera", sery "korycińskie" z Gospodarstwa Rolnego Sł. Szamreto z Korycina na Podlasiu, miękkie kilkudniowe podpuszczkowe sery "wiżańskie" pachnące łąką z Wiżajn na Maurach, góralskie oscypki, sery kozie oraz twarogi i sery białe a także sery żółte długo dojrzewające z Austrii i Szwajcarii, Francji, Bułgarii , Włoch czy Portugalii.

Dla smakoszy wędlin polecamy szynki długodojrzewające, tradycyjne wędliny staropolskie, pasztety wykwintne, itd. - wyroby z własnych małych gospodarstw , również nagradzanych godłem "Teraz Polska" czy godłem Dziedzictwa Kulinarnego z całej Polski.

Kiermasz zlokalizowany jest po raz drugi w Gdyni na Skwerze Kościuszki ( na wysokości ORP" Błyskawica") w 20 stylowych domkach drewnianych, w których zaprezentuje się 30 wystawców.
Kiermaszowi towarzyszyć będą przez całe trzy dni :pokazy i degustacje , wystąpienia zaproszonych specjalistów, oprawa muzyczna z różnych regionów Portugalii, Francji i Polski, spotkania ze znanymi smakoszami, kucharzami, serownikami, konkursy dla publiczności oraz wiele niespodzianek. Codziennie o godz. 18.30 losowanie atrakcyjnych nagród dla osób przystępujących do konkursów.
Program towarzyszący kiermaszowi ułożony został wg. planu:

Dzień Portugalii
24 czerwiec 2011

10:00 Otwarcie kiermaszu - omówienie programu
14:00 Podroż po winnicach Portugalii - Manuel Maiorel
14:30 Kuchnia ekologiczna i zdrowie - Jola Słoma i Mirosław Trymbulak
15:00 Sery Europy południowej - Edyta Nasfeter - Rużyła "Edith"
15:30 Zdrowe dania z sera - Jola Słoma i Mirosław Trymbulak
16:00 Koncert muzyki portugalskiej i brazylijskiej - Alicja Bator Trio
17:00 Winnice Portugalii "od kuchni' - Manuel Maiorel
17:30 Koncert muzyki portugalskiej i brazylijskiej - Alicja Bator Trio
18:00 Live cooking show po portugalsku - Jose Costa szef kuchni restauracji "Portucale" w Warszawie
18:30 Rozstrzygnięcie konkursu i losowanie nagród
20:00 Zakończenie Kiermaszu

Dzień Francuski
25 czerwiec 2011

10:00 Otwarcie Kiermaszu- omówienie programu
12:00 Podróż po winnicach z Południa Francji - Marc Petit "Winiarnia Cyrano"
13:00 Jak dojrzewają sery francuskie - Witold Misztal "Sklep Cyrano"
13:00 Recital piosenki francuskiej - Alan Manian
14:00 Sztuka serwowania wina - Marc Petit "Winiarnia Cyrano"
13:30-16:30 Wiązanka melodii francuskich - akordeon Czesław Lisowski
14:30 Recital piosenki francuskiej - Alan Manian
15:00 Wino i zdrowie - prof. dr hab. Michał Woźniak Katedra i Zakład Chemii Medycznej - Gdański Uniwersytet Medyczny
15:30 Recital piosenki francuskiej - Alan Manian
16:00-17:00 Pokaz mody "pręt-ŕ-porter" - Boutique "St. Tropez" Gdynia
16:15 Co ma niedźwiedź do sera? - Witold Misztal "Sklep Cyrano"
18:30 Rozstrzygnięcie konkursu i losowanie nagród
20:00 Zakończenie Kiermaszu

Dzień Polski
26 czerwiec 2011

10:00 Otwarcie Kiermaszu - omówienie programu
12:00 Wędliny znad Brdy - Maria Spychalska "Specjały znad Brdy"
12:30 Bałkańskie smaki - "Bul - Eco" Poznań
13:00 Biebrzańskie wędliny - Robert Bartolewski "Bartlowizna" nad Biebrzą
13:30 Fenomen serów z Wiżajn - Mariusz Żeliszczak "Macierzanka"
13:45 Polskie likiery - tradycja i współczesność - Rafał Dziliński "Longinus"
14:00 Owcze sery z Mazur - Rusłan Kozynko Ranczo"Frontiera"
14:30 Ser Koryciński, a potop szwedzki - Sławomir Szamreto "Szamreto"
15:00 Polska tradycja miodów pitnych - Waldemar Badeński "Nektar"
15:30 Polskie hity - "Orkiestra Promenadowa"
16:00 Slow food - inny sposób jedzenia - Maciej Dobrzyniecki Polska Akademia Gastronomiczna
16:30 Wiązanka polskich melodii estradowych - "Orkiestra Promenadowa"
17:15 Kaszubskie tradycyjne sery i napitki - Halina Miotk z Paczewa
18:30 Rozstrzygnięcie konkursu i losowanie nagród
20:00 Zakończenie Kiermaszu

Przeczytaj także