W dniach 25 i 26 czerwca 2016 na sopockim Molo w godzinach 11:00-18:00 odbędzie się czwarta edycja cyklicznego kulinarnego wydarzenia SLOW FEST SOPOT z udziałem znakomitych kucharzy z wielu zakątków Polski. To jeden z największych festiwali Slow Food w tej części Europy.
Przy jednym stole 200-stu kucharzy, pasjonatów, artystów. Swój kunszt kulinarny zaprezentuje ok. 70 restauracji i kilkunastu wystawców. W programie liczne wykłady, szkolenia, prezentacje z zakresu idei Slow, produkcji, upraw, etyki, wiedzy o odżywianiu i gotowaniu.
Filozofia tego projektu opiera się na szeroko pojętej edukacji kulinarnej związanej z regionem Pomorza i Morza Bałtyckiego.
Jest to pierwsze w historii i jedyne tego typu wydarzenie na Pomorzu w ciągu roku.
Przy eleganckim, długim ok 200 metrowym stole ustawionym wzdłuż sopockiego Molo pojawią się między innymi sławy kulinarne, członkowie Slow Food Polska, szefowie kuchni kilkudziesięciu restauracji z Trójmiasta, Kaszub i innych rejonów Polski, artyści, aktorzy, pasjonaci między innymi
Reni Jusis,
Tymon Tymański,
Przemysław Bluszcz,
Robert Makłowicz,
Tomek Jakubiak, blogerzy kulinarni, Prezydent miasta Sopot, młodzi zdolni pasjonaci gotowania.
Wszyscy respektując zasady Slow Food oraz założenia festiwalowego menu będą serwowali pyszne degustacyjne przekąski dla wszystkich chętnych gości.
Każdy z odwiedzających będzie mógł degustować potrawy po zakupieniu za symboliczne 5 PLN kuponu (karnety do kupienia na Molo w biurze festiwalu 6x5 PLN).
Różnorodność potraw zaspokoi najwybredniejsze gusta. Przy jednym stole będzie można spróbować wariacje festiwalowe wspaniałych kucharzy.
Każdy z nich przygotuje autorskie interpretacje dań w oparciu o przekazane przez organizatora produkty.
Szykuje się niesamowita dwudniowa uczta dla podniebienia.
Na stole wśród wielu propozycji kulinarnych znajdą się:
dania z ryb bałtyckich, atlantyckich i słodkowodnych
dania z owoców morza
dania z wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny
dania greckie, japońskie, francuskie, włoskie, marokańskie, tajskie, hiszpańskie, polskie, szwedzkie, norweskie
dania egzotyczne
dania wegańskie i wegetariańskie
zupy
różnorodne wypieki, słodycze, desery
soki, napoje, wody
polskie wina i cydr
firmowa potrawa kurortu tzw. "Sopocki śledzik"
wiele unikatowych produktów z regionu
Przy stole pojawią się również drobni producenci unikatowej żywności.
Organizator i pomysłodawca wydarzenia Wojciech Radtke - lider Slow Food Pomorze, producenci Wysoka Półka oraz Fumenti w porozumieniu z głównym partnerem wydarzenia Urzędem Miasta Sopot kontynuują rozpoczęty wiele lat temu przez Slow Food proces - modę na czerpanie bogactw kulinarnych z regionu.
Festiwal został nagrodzony przez MTG jako "Najlepsza promocja województwa pomorskiego w 2013"
Organizator: Slow Food Pomorze - Wojciech Radtke
Produkcja: Wysoka Półka, Fumenti
www.slowfestsopot.com