Festiwal od ponad dekady lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem wśród mieszkańców Trójmiasta i okolic, turystów, smakoszy, dziennikarzy kulinarnych, ludzi kultury i sztuki. Ma swoich stałych wielbicieli w Polsce i za granicą, którzy z tej okazji odwiedzają Sopot co roku.
Przy długim stole na sopockim Molo gotuje jednocześnie kilkudziesięciu kucharzy i pasjonatów.
Każdy przygotowuje popisowe dania degustacyjne.
Ofertę kulinarną uzupełniają unikatowi drobni wytwórcy z całej Polski.
Jest to wyjątkowa okazja aby spróbować nietypowe dania i produkty (regionalne rarytasy, kiszone śledzie, marynowane szyszki, najlepsze sery świata, kandyzowane igły sosny, rzemieślnicze piwa, biologiczne wina, okowity, koniaki, nietypowe alkohole, soki, przetwory, wypieki, oliwy, octy)
Festiwal jest organizowany zgodnie filozofią Slow Food promującą zdrowy tryb życia, chroniącą regionalne tradycje kulinarne, dbającą o szacunek do lokalnej kultury.
Slow Food to największa i najstarsza organizacja tego typu na Świecie, a właściwie ruch społeczny zrzeszający kilkaset tysięcy pasjonatów kulinarnych, aktywistów, producentów, ludzi biznesu, kultury i sztuki. Założona w 1986 roku we Włoszech w opozycji do idei fast food ma swój potężny wkład w historię kultury jedzenia i produkcji żywności.
Była i jest inspiracją dla wielu inicjatyw kulinarnych na wszystkich kontynentach.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Slow_Foodhttps://www.slowfood.com/Zasięg medialny objął również Skandynawię. Odwiedzali Nas dziennikarze kulinarni ze Szwecji, Norwegii, Danii, Finlandii.
Wzmianka o festiwalu pojawiła się w międzynarodowej sieci Slow Food nadając imprezie prestiż i wyjątkowość.
Gotowali z Nami przy jednym stole: Reni Jusis, Jasiek Kuroń, Jacek Szklarek, Tomek Jakubiak, Przemek Bluszcz, Mietek Szcześniak, David Gaboriaud, Rafał Niewiarowski, Mariusz Kucharczak, Tomek Makowiecki, Irek Wojtczak, Ania Męczyńska, Marysia Sadowska, Kuba Korczak, Michela Lenta.
ZAPRASZAMY DO STOŁU, PRZY KTÓRYM WSZYSCY JESTEŚMY RÓWNI.