Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-17

Skoro taka cisza przez weekend zapadła ;) to zakładam nowy wątek ;) (i żeby łatwiej w telefonie mi się odpalał)

wczoraj była zupka kalafiorowa z ziemniaczkami i maleńkim makaronem - gwiazdeczkami :]

później gościliśmy na urodzinach :] była grillowana karkówka, kurczak, szaszłyki :] duszone udka z kurczaka :] sałatka :] paszteciki francuskie z bigosem :] sałata z pomidorami, rodzynkami, oliwkami i fetą :] tort truskawkowy i czekoladowy :]

wracając zajechaliśmy na działkę i z Gabrysiem nazrywaliśmy fasolki mamuta(wysokiej) na dzisiejszy obiad :] będą ziemniaczki, gulasz wieprzowy z warzywami i fasolka polana bułeczką :]

dzisiaj ugotuje smak na zupę soczewicową :] (na mięsku)
jutro na działce będzie ciąg dalszy gotowania zupy :]

na środę planowany grill :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-17

matko bosko - dzisiaj miałam jakiś masakryczny dzień :/

ograniczę się do kulinarnych porażek ;P miałam zrobić tort dla Młodego (wczoraj miał urodziny, złapał fisia na dmuchanie świeczek, więc niech dziecko się cieszy, faktyczny tort był tydzień temu, wczoraj Babcia upiekła ciasto kefirowe i Gabryś kilka razy dmuchał świeczki w tym cieście, zamówiony opłatek z Myszką Miki doszedł dopiero wczoraj)
biszkopt całe szczęście upiekłam wczoraj, bo dzisiaj pewnie by nie wyszedł ;P a wyszedł genialny :] polecam ten przepis: http://kulinarnie.blogspot.com/2010/02/rewelacyjny-biszkopt-na-tort.html

miałam zrobić krem z bitej śmietany :P rano Mąż poleciał do sklepu po chleb na śniadanie i kremówkę ;) była za ciepła - więc wsadziłam do zamrażarki żeby szybko zrobiła się zimna :P
pojechaliśmy oglądać auto do kupienia - zapomniałam przełożyć śmietanę do lodówki ;P

wracamy do domu - szybko robić obiad (pizza), bo jedziemy oglądać kolejne auto. w międzyczasie tort - kurde! śmietana zamrożona na kostkę! no to Mąż znowu bieg do sklepu po śmietanę :]
ubijamy - jakoś słabo to idzie :/ jak dodamy żelatynę podkolorowaną niebieską galaretką to będzie ok :]
akurat - zważyła się ;]

w tym czasie pizza zaczęła się przypalać :/ kiełbaska na pizzy mocno hmmmm "upieczona" ;P (łagodne określenie)

kij z tortem - musimy jechać, wracając kupimy gotowe kremy w proszku ;) już nie będę kusić losu :]

gotowy krem też jakoś za bardzo nie chciał się "usztywnić" ;) cóż - będzie co będzie :] wygląda ładnie :)

ale przynajmniej auto kupione ;)

na wieczór z tej okazji postanowiłam się ubzdryngolić ;) a że ze mnie TAAAAKKKAAAA pijaczka ;) to dużo do szczęścia nie potrzebuję :] dokończyliśmy napoczęte winko gruzińskie :] poprawiliśmy włoskim czerwonym musującym :] i jest super :] tak pite auto musi się dobrze sprawować ;P

jutro z rozmrożonej śmietany zrobię biały sos do piersi z kurczaka :] mam nadzieję, że dla odmiany wyyyjdzie :] bo dzisiaj zdecydowanie nie był mój dzień ;) (od względem kulinarnym)
do tego marchewka z groszkiem i ziemniaczki ;] jeszcze jakaś zupa by się przydała :]

A jakie talarki do placków ?

u nas do zupki placki ziemniaczane ze smietanka i cukrem tzn po zupce:))

Placek po cygańsku z talarkami :)

niektorych serow i warzyw ale malo tego wiecej bym pochlonela od razu hehe:))

@ lipunia a czego np bys nie tknela? pytam z ciekawosci;)

Dzis tak jak zwspomnialam - jajka sadzone, ziemniaki, jakas surowa na szybko albo nawet kupna.

dzisiaj dla mnie i dla dzieci rosołek z makaronikiem a dla męża pozniej ziemniakczki upieczone z jajeczkiem sadzonym
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

kupiliśmy filety z dorsza :] reszta wg planu :]

a na jutro kupiłam wędzone makrele i zrobię pastę na śniadanie :]

pizza za mną chodzi :P więc możliwe, że jutro będzie zrobiona lub zamówiona ;)

Yv a ja bardzo lubie czytac co robicie, ale niestety nie ktorych produktow bym nie tknela, za to inne pochlonela juz wzrokiem hehe:))

u nas wczoraj kurczak w sosie koperkowym ale srednio mi to smakowalo malemu tez za to dzisiaj juz kapusniaczek ze świezej kapuchy bo tak za mna chodzi ze nie moglam sie powstrzymac.

@ Cytrynka - hmm czy drogie? nie wiem, co drogie a co tanie to jest bardzo wzgledne. Sery na pewno sa dosc tanie, bo UK to potega w nabiale i serach. Te Antipasti ktore opisalam to mozna kupic albo kazde za ok £3.00 albo 3 w cenie £6.00 - ale nie sa to duze opakowania, takie akurat na 3-4 osoby. Na pewno obiad typu makaron z pesto jest tanszy, ale poniewaz nie jedzac miesa oszczedzamy spoko, to sie wyrownuje i pewnie nie wydajemy duzo wiecej niz przecietna osoba z bardzie "tradycyjna" kuchnia.

Mi kasy na dobrej jakosci jedzenie nie szkoda - to nasza pasja, moja z racji zawodu rowniez, i uprawianego sportu, cala rodzina z obu stron to smakosze, koneserzy, wiec maly bakcyl;)

Yv - uwielbiam też taką kuchnię i głównie też tak jedziemy z programem w tygodniu :)
tylko w weekend jak są goście albo my idziemy do kogoś na obiad to mięsko wtedy
Yv - czy te produkty drogie są w UK, bo u nas to pochłania sporą część dochodów niestety

Ale sie dziewczyny rozpisalyscie! az mi slinka leci mniam.

Piekarnik zepsul sie na dobre - jak na zlosc teraz jak mamy gosci! I chcialam sie wykazac w pieczeniu;)

Wiec zmiana planow: w piatek kolacja w pubie. W sobote zjadlysmy z Mama lunch na miescie a w domu kolacja w stylu tapas/antipasti: oliwki, karczochy, rukola z pomidorami, oliwkami i grzankami, sosem z octu balsamicznego, oliwy i odrobiny cukru i pieprzu, male kulki mozzarrelli z pomidorami suszonymi i oliwa, male slodkie papryczki nadziewne kozim serem, deska serow (plesniowy, wnsledale z zurawina i cheddar z jalapeno), ciabbatta i czerwone wino Shiraz;) Na deser babeczki - obledne, dopiero je odkrylam - kruche, wypeplnione kremem waniliowym z odrobina konfitury z czarnej porzeczki - mniam.

Wczoraj na sniadanie nalesniki, na kolacje spaghetti po bolonsku, z cukinia i pieczarkami, ta sama salata, ciag dalszy Shiraz, byly znow babeczki ale juz nie zmiescillismy;)

Dzis risotto, salata z pomidorami, ciabatta, jakis kupny deser - z racji braku piekarnika;)

Jutro Mama juz wyjezdza - wiec pewnie bedzie jakis obiad leniwca typu jajka sadzone;)

u mnie szaszłyki, zrazy i pierś z kurczaka, pomidorki z cebulką i buraczki na ciepło - bo przyszli goście

jedna z dziewczyn przyniosła tort z malinami, Boże nigdy nie jadałam tak dobrego domowego tortu
chyba pęknę

tort był przekładany utartymi malinami gotowanymi i kremem z bitej smietany i serka mascarpone, a na wierzch całe maliny

mniammmmm wyglądał i smakował wspaniale, jeszcze 1/4 jest do wciągnięcia

my dziś zrobiliśmy ostatniego pewnie w tym roku grilla:) białe kiełbaski, karkówka, cacyki, pomidorki koktajlowe - do następnego lata musi nam wystarczyć... a na deser lody z mcdonalds

u nas dzis ciasto francuskie zawiniete a wśrodku szpinak, feta i dorsz

na jutro juz sie gotuje bardzo pomidorowa zupa na ostro z czosnkiem, bazylia, cebula i tabasco

wczoraj zjedliśmy do końca naleśniki z mięskiem :] zupka z soczewicy została do wykończenia na dzisiaj ;)

będą też domowe frytolce :] a może pieczone ziemniaczki? zobaczę :]

w każdym razie jajka sadzone odpadają (za dużo jajek w tym tygodniu), łososia i piersi mam zamrożone i się nie odmrożą :] miałam iść do sklepu ale mi się nie chce ;P ta wichura mnie nie zachęca :]

więc będą fryty popite mlekiem :] dla chcących z keczupem :] ja może zjem z oregano? i też dobrze :]

a jutro będzie jakaś rybka(zobaczę co kupię) :] surówka z kiszonej kapusty ;] i ziemniaczki :)

wczoraj u Nas frytki, kotlety z piersi kurczaka i surówka z sałaty, rzodkiewki, ogórka i pomidora.

dzis gulasz, ziemniaki i kasza (do wyboru), buraczki.

na deser ciasto owocowe bez tluszczu.

ja robie piersi w sosie koperkowym - smaze piersi (wielkosc tak jak na kotlety tylko nie wyklepane) na oleju, obsypuje z kazdej strony delikatem warzywnym/warzywkiem albo jesli nie mam to smaze bez niczego i jak sa obsmazone odlewam olej i dodaje kostke rosolowa rozpuszczona w 0,5 l wody, do tego peczek koperku, dusisz ok. 10 minut, zageszczasz sos maka albo nie jesli nie lubisz i dodajesz smietane i gotowe:) Moje chlopaki uwielbiaja to danie

u mnie zrazy z ładnej wołowinki, szaszłyki i kotlety

dzisiaj piers z kurczaka plus ziemniaki salatka z pomidora, cebuli, kukurydzy i pekinki.

podpowiedzcie co moze zrobic z piersi kurczaka najlepiej w jakims bialym sosie nie wiem mam jeszcze kawalek a juz nie chce kotletow, nie mam weny:((????

Inne tematy z forum

Przedstawiciel Thermomix (71 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....