MAMUSIE GRUDNIOWE CZ. 23...

Witam :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE GRUDNIOWE CZ. 23...

No to lipa, strasznie długo..mam nadzieje ze moj tez wytrzyma..

misica uprzedzilaś mnie z info dlaczego gluten.
my podajemy kaszkę manną do owoców. Powinno się wprowadzać stopniowo gluten przez 2 miesiace - podając dziennie ok2-3gramy kaszki mannej. mniej wiecej tyle ma płaska lyżeczka suchej kaszki i ja ją gotuje w 80-100 ml wody, a nastepnie dodaje do posiłków.

co do badania wzroku u malucha to byłam z córką 4 lata temu na chrobrego w Sopocie i badanie trwalo 10 minut + okolo 30 minut od zakropienia oczu i to był horror. Mala się darła jak jej lekarka na silę oczko otwierała.

No tak mi powiedziała. Dlatego pytam mMaje...

2 godziny?? mi powiedzieli ze oczka beda zakraplac i trzeba po tym czeka 40 min..

mMaja a ile trwało to badanie u okulisty i jak wyglądało?
Ja Zuzię zarejestrowałam na 31.05. na Żabiankę i mi babka powiedziała, że to badanie ma trwać 2 godziny. Zastanawiam się czy moja tyle wytrzyma.
Zuzia glutenu jeszcze nie jadła ale muszę jej zapodać. Ostatnio jak byłyśmy u pediatry to mówiła aby wprowadzać... a to było miesiąc temu.
Dzisiaj mamy szczepienie to trzecie, no i zobaczę ile waży moja kluska.
Mała je codziennie jakiś obiadek czasami same warzywka a czasami mięsko, które również jej bardzo smakuje.

czyli na początek gotuje się 2 płaskie łyżeczki kaszki manny w niewielkiej ilości wody np 50-100ml i tak ugotowana kaszke dodaje sie do obiadku albo deserku:-)

dzieki misica3:)

kiedyś uważano że glutem(białko w otoczce zbóż)podawać należy w 9-10 m życia ponieważ jeśli jest u dziecka nietolerancja glutenu to może on spowodować CELIAKIĘ-CHOROBĘ TRZEWNĄ....
W SKRÓCIE GLUTEN POWODUJE U TAKICH DZIECI NISZCZENIE KOSMKÓW JELITOWYCH(NA TRWAŁE).....co prowadzi do przewlekłuch biegunek itp.
teraz zaleca się wprowadzanie niewielkich jego ilości w 5-6mż poniewasz doszli do tego że on zapobiega podawany oczywiście stopniowo

Ja tez czasem miksuje jak Misica3 :) bo mam pol sloika z poprzedniego dnia w lodowce i dorabiam z nowego innego..czesto dolewam troszke wody bo strasznie geste sa i Mlody nie chcial jesc takiej konsystencji..

Michalowa,ja juz podaje codziennie z mieskiem, mam chyba jeden sloiczek bezmiesny, ale to pomylka podczas zakupow..
moj Mlody zjada roznie..czasem zje pol sloiczka a czasem dwa (naraz)!
zalezy od apetytu:)
u nas nie ma to wplywu na kupki..no moze na ilosc..robi normalne, tzn takie jak dorosly czlowiek hehe, tylko rozgniecione, bo wiadomo w pieluszce;p;p ale Mlody mial zaparcia jakis miesic temu jak pil mleko antyrefluksoew, masakra..ale juz jestesmy na zwyklym nanie i jest ok, zapasy mojego skonczyly sie w zeszlym tygodniu..
ja tez nie bardzo kumam zamieszanie z glutenem..moze ktos cos wie?

ja daję zupkę hipp dynia i ziemniak a do tego 1/3 słoiczka ziemniak i królik:-)wcina aż miło....albo sama dynie z indykiem hippa tez lubi...od jutra dawac bede kaszke manna do obiadku....

No o Marchew to się martwię swoją drogą. Już o tym pisałam nawet w innym wątku, w którym razem z Marchew się udzielamy. Strasznie długo się nie udziela...dziwne to.

Lenka tak jak pisałam wyżej, też nic nie pije. Wydaje mi się, że przez to ma twarde kupy i zawsze musi się namęczyć przy robieniu.

A czy jak dam zupkę z mięsem to nie będzie jeszcze gorzej z kupą? Waśnie mam w ręku zupkę Gerbera " Jarzynowa z kurczakiem i kaszą manną". 8% kurczaka i 3 % kaszki. Czy taka ilość glutenu może być? I właściwie po co podaje się ten gluten? I od którego miesiąca?

Martusia - ty codziennie teraz dajesz Szymkowi zupkę z mięsem? Cały słoiczek na raz?
Bo ja mam spory zapas zupek bez mięsa - tych po 4 m-cu. I dosłowie ze 4 zupki po 5 m-cu z mięsem. I myślałam, że póki co zjemy te zupki bez mięsa i dopieo później podam jej nowy smak.

Dziewczyny no ja wlasnie tez sie od kilku dni zastanawiam co tam słychać u innych które wcześniej bardzo sie udzielały a teraz cisza, przejrzałam nasza listę i właśnie Marchew, Blue Bell, Agusia, MRtusia ( dziś sie odezwałaś:), Queen, Trotka...może sie jeszcze odezwa:)

Aniak gratulacje:)
Michalowa, bardzo mi miło, że o mnie pomyslałaś:))ja sie zastanawiam co z Mar-chew, bo ona zawsze aktywna a tu cisza od dawna..mam nadzieje ze u niej ok..
a mój Mały w ogóle nie chce pić..probowalam dawac dwa rodzaje herbatki, rozne soczki, rozrobione z woda tez, wody tez nie chce..
tylko miecho mu smakuje;p
Michalowa, ja od razu dawalam miesko po 5 miesiacu, aromatyczny indyk to ulubione danie Szymka:)
ja jeszcze nie probowalam podawac glutenu, no chyba ze nie swiadomie:)) czy w kaszy jaglanej jest?bo taki obiadek kiedys dalam..ale jestem niewyedukowana ;p

Gratulacje :) I wszystkiego najlepszego dla maluszka i jego mamy oczywiście.

Aniak, to chyba mamy pierwszego ząbka w wątku ;-))). Gratulacje! ;-)

Hej,
u nas dzisiaj mały pół roczku i pierwszy ząbek na ostatniej prostej :D
Rano zobaczyłam, że zrobiła mu się taka czerwona dziurka w dziąsełku a teraz jak stukam łyżeczką to słychać ząbka :D tylko jeszcze nie do końca go widać ale się cieszę :D

Ale właśnie zobaczyłam, że mój mąż kupił wczoraj parę słoiczków po 5 miesiącu i jest tam zupka z mięskiem i kaszką manną. Podałabym to, ale boję się narazie wprowadzać mieso. Wy już dajecie?

Ja chyba póki co będę dawała tylko te słoiczki po 4 m-cu. Dopiero od niedawna Lenka robi kupy codziennie. Oczywiście twarde, bo woda pluje i wzdryga się jak nie wiem. Także pije tylko moje mleko. Dolewam tez troszkę wody do zupki.

Hej!
Cześć Mrtusia, właśnie dziś pomyślałam sobie, że dawno Ciebie nie było, a także Agusi, Agus878, BlueBell i paru jeszcze dziewczyn... Ciekawe co u nich.

U nas wczoraj Lenka ślicznie zasnęła już o 19 ale od 20 budziła się co 10-15 min. i jęczała, szukała smoka itd. A o 22 zaczęła głośno płakać przez sen, musiałam ją obudzić, ale nadal płakała. Uspokajałam ją dobre pół godz, zapłakana i zasmarkana był, nie wiem co jej było, zły sen czy coś bolało. Oczywiście skończyło się na cycu - co mnie bardzo zdziwiło bo strasznie dużo zjadła wieczorem, ok 17:30 kaszka i to duzo (podaję łyżeczką gęstą) i o 19 cycek. Ale jak zasnęła ok 23 to do 5 spała ;-). A potem to już znowu co godz. jeczęnie i cycek na uspokojenie. Ale dziwne było to, że spała do 8:30 już dawno tak długo nie spała. Spała od 6 z nami i tak sobie co godzinkę, popłakała i cyc. Hmm może te ząbki? Ale rano miała dobry humor. I od 10:40 śpi. Pewnie pośpi z 30-40 min..

Nie wiem czy dziś na spacer iść? Cay czas zaciąga na deszcz. Wczoraj wyszłam i nagle lunęło i trochę zmokłam i na Lenkę też troszkę nakapało na buzię, bo padało bokiem...

Ja jeszcze nie podałam glutenu. Na razie zupki i deserki, no i kaszka.

Ja sie przymieram do tego glutenu może dzis dam pierwszy raz, miałam dać juz 2 tygodnie temu ale zmieniamy mleko i nie chciałam dawać kilku nowych rzeczy na raz, ale trzeba żeby zapobiec alergii czy jakoś tak:)

Inne tematy z forum

Pomysły na tegoroczne prezenty : (44 odpowiedzi)

Jakie są wasze tegoroczne pomysły na prezenty - dla męża/chłopaka, mamy, ojca, teściowej. teścia,...

Przedszkole nr. 9 Gdynia ul. Bp.Dominika (5 odpowiedzi)

Odradzam rodzicom. Dzieci za kare siedzą na krzesełkach,teksty"nie dostaniesz podwieczorka",ale i...

JAKI KURIER NAJTAŃSZY - prywatna przesyłka? (27 odpowiedzi)

Dziewczyny zamówiłam fajny fotel na allegro, przyjechał kurierem - duże to i niestandardowe. Tak...