Mamusie marcowe 2014

Czy są już mamusie marcowe? :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowe 2014

Myślę, że oba szpitale mają wysoki poziom ale OIOM dla noworodków ma tylko Zaspa, więc w razie zagrożenia porodu przedwczesnego albo innych komplikacji radzę jechać na Zaspę.

Ja chętnie się dołącze mam termin na 17 marca 2014 to też nasze drugie szczęście pierwsze szczęście synuś ma 18 miesiący więc teraz liczymy na córeczkę miłego dnia!

Zarówno Kliniczna, jak i Zaspa mają III stopień referencyjności.

A mi się zawsze wydawało, że Kliniczna ma najwyższy stopień referencyjności w Trójmieście. Jak to w końcu jest?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja wybieram Zaspę bo słyszałam, że w razie komplikacji przy porodzie (odpukać) lub po porodzie noworodki (a już szczególnie wcześniaki) mają tam najlepszą opiekę. Tylko na Zaspie jest OIOM, a którym zresztą leżał po urodzeniu mój synek przez 3 tyg. bo miał po urodzeniu wrodzone zapalenie płuc (zdarza się wbrew pozorom nie tak rzadko i nie tylko dotyczy wcześniaków). No i uratowali mojemu synkowi nie tylko życie ale i zdrowie- wszystko zaczął robić o czasie (siadał, chodził, a mówić zaczął nawet przed czasem;) teraz pod wieloma względami rozwojem wyprzedza rówieśników:) Moja koleżanka też urodziła przedwcześnie w Wojewódzkim i tam jej powiedzieli, że powinna była jechać na Zaspę.

Hey ja rodziłam na Klinicznej i miałam znieczulenie więc polecam bardzo. To świetny szpital z opieki pod każdym względem byłam zadowolona.

Tymczasem wracam do pracy ;)

Buziaki

Ja tez już jestem na zwolnieniu przez te różne mojej problemy z ciążą. A i pracuje w handlu i to w sieci gdzie trzeba robić za 3 czasami więc bez wahania poszłam na zwolnienie.

BWN jeśli się rejestrujesz na wizytę w przychodni to nawet czeka się pół roku:) Ja teraz podeszłam do rejestratorki i tak po prostu zapytałam czy dało by rade zapisać się do doktora, bo jestem w ciąży i lekarz prowadził moja pierwszą ciążę i teraz też by mi zależało, a że to była młoda dziewczyna to i mnie wcisnęła :D
Doktor teraz przyjmuję na popołudnia, ale te godziny to od 12-16 to nie wiem czy akurat by Ci pasowało.
Ja rodziłam w wojewódzkim i sobie powiedziałam nigdy więcej :), ale myślę że i tak tam wylądujemy bo mam tam blisko no i oczywiście jeśli do końca lekarz będzie w przekonaniu, że będzie CC ponieważ pierwsza ciążą była rozwiązana przez CC.

o matko jakaś masakra, żeby odsyłać do redłowa
Ja rodziłam na zaspie, polożna na porodówce była rewelacyjna, na położniczym to już było róznie, jeszcze się waham, ale chyba wybiorę zaspę po raz drugi
kliniczna kusi znieczuleniem, ale wiem, że często odsyłają

BWN, jaka masakra! Do Redłowa! Ja zamierzam rodzić na Klinicznej, chyba, że wygram w totka to w swissmedzie ;)

Co do badania usg, z tego co mi tłumaczyła gin w pierwszej ciąży to nigdy nie ma pewności niestety. Mogą wyjść w badaniu nieprawidłowości a dziecko urodzi się zdrowe, może być też tak, że wszystko wygląda ok, a okazuje się, że jest dziecko z zespołem downa itp. Podobnie test pappa - daje tylko jakiś % wynik.

Ja chciałam szefowi powiedzieć o ciąży po usg potwierdzającym w 8 tygodniu, ale mnie kolega z pracy przekonał, żeby poczekać do końca pierwszego trymestru. Jego żona niedawno poroniła. Mało komfortowa sytuacja, jeszcze w pracy tłumaczyć, że jednak już się nie jest w ciąży:(

Mam abonament w medicoverze i tam test pappa robią wszystkim gratis i się nie pytają nawet czy chcesz. Ale jakbym miała płacić za to, to bym pewnie nie zrobiła, szkoda nerwów raczej, bo podobno ten test nie jest szczególnie wiarygodny.

ja synka rodziłam na Zaspie (cc) i ogólnie było ok więc teraz też chyba będę próbowała na Zaspe się dostać chociaż różnie bywa- moja siostra rodziła w Gdyni bo w Gdańsku w żadnym z 3 szpitali miejsca nie było i ją karetką do redłowa wieźli;)

Hey, niestety nie wiem jak się nazywał lekarza wiecie przyznam że od kiedy urodziła w ogóle z nią nie rozmawiam bo się trochę zamkneła w sobie, a o samej historii dowiedziałam się od koleżanki, która też jakoś pokątnie się dowiedziała.

Może macie racje z tym USG połówkowym, ale ja po tej historii jestem mocno przerażona.

Co do pracy ja mam super prace i chciałabym do 8 miesiąca pracować, ale zobaczymy czy zdrowie mi na to pozwoli, bo w pierwszej ciąży niestety w 21 tygodniu skróciła mi się szyjka i miałam nakaz leżenia....czego nie życzę nikomu!!!!!

Fajnie, muszę Wam powiedzieć że taka jestem szczęśliwa z tej ciąży ale jednak 1 była łatwiejsza bo mogłam leżeć i odpoczywać, a teraz niestety nie ma zmiłuj córcia zabiega o kontakt więc trzeba jej urozmaicać życie.... ;) ahhh ale macierzyństwo mega cieszy to tak dla mam które czekają na 1 dziecko ;)

A gdzie zamierzacie rodzić??

Morelka a jeśli można spytać do jakiego lekarza chodziła Twoja koleżanka, który tak poważnej wady u płodu nie wykrył? Jeśli jest z Gdańska lub okolic to chyba wszystkie wolałybyśmy wiedzieć

ja w pracy powiedziałam w 7 tygodniu jak potwierdziłam tętno; atmosferę w pracy mam dobrą dlatego nadal pracuję i jak dobrze pójdzie zamierzam wytrwać do końca listopada

Morelka ale wada serca u tego dziecka powinna być widoczna na badaniu USG połówkowym- sam test PAPPA z tego co się orientuję wad serca nie wykrywa sugeruje tylko ogólnie możliwe wady wrodzone dlatego ja PAPPA nie robię; zdaję się na USG karkowe i połówkowe u dobrego lekarza no i wierzę że wszystko będzie ok:)

ja w ogóle słyszałam że te testy PPA są mało wiarygodne.

ja już jestem na zwolnieniu. w pracy chroniona jesteś już od pierwszego dnia ciąży. No chyba ze chodzi ci o to żeby nie zapeszyć :)

Ja mam taką robotę zę czasem jestem jak kłębek nerwów. W ciągu ostatnich trzech miesięcy dwie moje koleżanki z pracy poroniły. Może przypadek ale nie zamierzałam sprawdzać na sobie.

Ja chodzę do dr Matkowskiego w Swissmedzie i jakby co to go bardzo polecam.

Na szczęście bóle brzucha ustąpiły....

Ja test Pappa zrobię ... ostatnio moja koleżanka urodziła niestety chore dziecko... robiła prenatalne i wyszło że niby wszystko ok a jednak z zespołem downa. Pewnie zapytacie co bym zrobiła, a no widzicie ona powiedziała, że gdyby wiedziała o tym na etapie ciąży to można by było coś zrobić z serduszkiem a tak muszą iść na operację.

Tymczasem pozdrawiam wracam do pracy ;)

PS. czy już wszystkie mówiłyście w pracy o ciąży?? a jeśli tak to w którym tygodniu??

Ja usg karkowe robię u swojego lekarza, bo posiada certyfikat fmf. Testu Pappa raczej nie będę robić.

MartaR- mamy tego samego lekarza i praktycznie taki sam termin wg pierwszego usg też mam 11.03 a wg miesiączki 13.03 w karcie mam wpisane oba te terminy

Inne tematy z forum

Przeprowadzka- jaka firma? (43 odpowiedzi)

Jak w temacie, macie sprawdzona i niezbyt droga firme do przeprowadzek?Moze jakis forumkowy maz...

Wycieczka w przedszkolu (46 odpowiedzi)

Córka ma mieć w piątek wycieczkę w przedszkolu, jadą autokarem do Pucka i Rzucewa. No i tak się...

odbiór mieszkania - na co zwracać uwagę? (15 odpowiedzi)

witam:) (piszę na tym forum, bo więcej osób zagląda, więc może Ktoś mi doradzi) za kilka dni...