STRAŻ MIEJSKA misja specjalna

ne mam najlepszego zdania o tej formacji.

Do tego wszystkiego coraz to nowe porażki Oddziałów Naszych Miejskich Włodarzy.

Idąc sobie spacerkiem nad stawkiem w Oliwie widzę naszych bohaterów z pod znaku SM ligitymujacych chłopców siedzących na ławeczce z małym pieskim na smyczy.
Bojowe auto patrolu zmotoryzowanego nr ,,02,, i siły w liczbie dwa straszaki SM, zaczynają wmawiać dzieciakom że ,,mają zgłoszenie o biegającym tu psie,,. Dopytują dzieciaków o narkotyki czy aby nie są siecią dilerską...
Oczywiście do głowy naszym bohaterskim straszakm SM nie przyszło by przedstawić się chłopcom.
Oczywiście zwiali jak zaczęli interesować się tym ludzie z okolicy jak ten zmyślony pies ( stary numer o wymyślonym zgłoszeniu SM ) co to niby tam latał .

Wstyd i dalej wstyd czepiać się bez powodu...dzieci...

Było to w piątek o godzinie 15: 45. Brawo SM !!!
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 5

Re: STRAŻ MIEJSKA misja specjalna

To nie była Policja!.Kaczyński z Ziobrą odbudowują IV RP.,a jeśli nie oni...boję się myśleć....czyżby....nie, niemożliwe,to są przecież tacy mili ludzie.:))Dwa lata temu Policja wpadła do mnie o 6 rano 1 stycznia(sic!) a byłem tylko świadkiem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gmina albo tak jak w naszym przypadku miasto powiatowe może zlikwidować SM, można zebrać podpisy do referendum. Mi się podoba przykład Zielonej Góry która 1999 zlikwidowała tych gałganów bo mieszkańcy się skarżyli. Jednak pojawił się tam problem z czystością na ulicach i w 2008 reaktywowali te sławetna formację tyle że bez prawa zakładania blokad, fotoradarów i wlepiania mandatów. Dla mnie taka opcja jest całkiem kusząca;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

A czytałeś o dzisiejszej pomyłce policji na Śląsku? Połamane zęby, bicie głową o podłogę, etc...bo się pomylili. Mało zabawne.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Po pierwsze nie odsądzam ludzi od czci i wiary.
Po drugie nic nie poradzę na to że moje kontakty z przedstawicielami służb egzekwujących prawo są zwykle pozytywne.Być może mam szczęście i trafiam na dobrze wyszkolonych zawodowców.
A po trzecie nie ma możliwości wyeliminowania tzw. czarnych owiec podczas rekrutacji pracowników (niezależnie od branży) z tej prostej przyczyny że nie wiadomo kto ulegnie pokusie korupcji. Tak więc czarne owce zawsze się znajdą niezależnie od rodzaju służby/pracy, którą wykonują Jedyna metoda walki z korupcją to wysoka skuteczność w jej wykrywaniu i eliminowanie z wykonywanego zawodu osób nieuczciwych.

Jeszcze tego by brakowało...

http://www.motogazeta.mojeauto.pl/Finanse_i_prawo/Straz_miejska_bedzie_mogla_zatrzymywac_z_auta,a,205206.html

Straż Miejska/Policja to nie "każda grupa zawodowa". Idąc tym tokiem rozumowania i logiką, można by uznać, że bez większego oburzenia przejdziesz do porządku dziennego nad przykładową korupcją prokuratora czy sędziego.
Straż Miejska, jako instytucja do strzeżenia i egzekwowania prawa jest, z urzędu, instytucją zaufania publicznego. Tam nie ma miejsca na "czarne owce" jak "w każdej grupie zawodowej". Wychodząc na przeciw Twojej miłości do wszelkiej maści służb powinieneś odsądzić od czci i wiary takich łobuzów, a nie pobłażać w formie lekkie komentarza o "czarnych owcach".
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dokładnie. Czarne owce znajdą się w każdej grupie zawodowej.

i co z tego ?

Ile było artykułów na trojmiasto o łapówkach w Gdańskiej policji. Myślisz, że lekarze, politycy czy urzędnicy nie biora łapówek ?

30% stanu osobowego z zarzutami:) Dobre. Przy tekście "nie wyklucza się kolejnych zatrzymań" stawiam tezę, że za chwilę SM w Dąbrowie Górniczej SM przestanie istnieć.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

może nie z naszego podwórka ale sprawa budzi grozę. Potwierdza to regułę że Straz miejska to dziadostwo.

O zatrzymaniu strażników poinformował przed południem dąbrowski magistrat, podając jednak inną niż prokuratura liczbę zatrzymanych - 15. Po południu rzeczniczka Prokuratury Okręgowej w Katowicach Marta Zawada-Dybek powiedziała, że w sprawie zatrzymano w sumie 16 strażników.

Do zatrzymania doszło dzisiaj w godzinach porannych w siedzibie Straży Miejskiej w Dąbrowie Górniczej. Zatrzymanie jest konsekwencją wspólnych działań kierownictwa dąbrowskiej Straży Miejskiej oraz funkcjonariuszy Komendy Wojewódzkiej Policji, które trwały od czerwca ubiegłego roku - powiedział PAP Bartosz Matylewicz, rzecznik Urzędu Miasta w Dąbrowie Górniczej.

Informację o zatrzymaniu strażników potwierdził Sebastian Fabiański z zespołu prasowego śląskiej policji. Powiedział, że strażników zatrzymali funkcjonariusze z wydziału antykorupcyjnego.

Prok. Zawada-Dybek powiedziała po południu dziennikarzom, że zatrzymania mają związek ze śledztwem prowadzonym w sprawie przyjmowania korzyści majątkowych przez Strażników Miejskich w Dąbrowie Górniczej. To postępowanie jest prowadzone w prokuraturze od listopada ubiegłego roku.

We wtorek trwały przesłuchania strażników. Część z nich usłyszała już zarzuty korupcyjne, kolejnym zostaną przedstawione. Dopiero w środę, po zakończeniu przesłuchań, prokuratura udzieli bliższych informacji. Wtedy poinformuje też, czy wystąpi do sądu o aresztowanie podejrzanych lub zastosuje inne środki zapobiegawcze.

Nie wszystkie czynności zostały wykonane i dopóki ich nie wykonamy, bliższych informacji o treści zarzutów i tego, czego one dotyczą, przekazywać nie będziemy - podkreśliła prok. Zawada-Dybek.

Dodała, że śledztwo ma w dalszym ciągu charakter rozwojowy i niewykluczone, że liczba podejrzanych się zwiększy. Wtorkowe zatrzymania były pierwszymi w tym śledztwie.

Jak powiedział Matylewicz, w całej Straży Miejskiej w Dąbrowie Górniczej pracuje 45 funkcjonariuszy, zatrzymano więc ponad jedną trzecią z nich. Zatrzymanie tak dużej liczby funkcjonariuszy wymagało reorganizacji pracy, ale bezpieczeństwo mieszkańców na tym nie ucierpi - zapewnił rzecznik magistratu. Dodał, że do patrolowania miasta skierowano funkcjonariuszy, którzy dotychczas wykonywali inne zadania.

Ale z którego powodu i czemu lepiej? Dość niejasno piszesz. Bądź tak miły i rozwiń swoją myśl, dziękuję. Z chęcią odpiszę ale muszę wiedzieć, o co Ci chodzi.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

... i co halek lepiej ci ?

Czujesz się z tego powodu mądrzejszy ?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

image
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Z dedykacją dla Cross`a :)

Bardzo dobry artykuł. Esencją jest: "mają nie tylko mandaty, ale również pouczenia".

No to wklejamy i się śmiejemy:

Reklama

Najnowsze wpisy
iBedekerowy spacer po Gdańsku Twierdza Gdańsk
Jak przed stu laty podróżowano do Sopotu prelekcja
Wycieczka z przewodnikiem po Biskupiej Górce
Z gdańskiej szuflady : Z notatnika przewodnika cz. I
iBedekerowy konkurs fotograficzny odsłona 65/2..Facebook rekomendacje
.Reklama
Zareklamuj swoją firmęAdTaily.pl..Najnowsze komentarze
Tomasz Z o iBedekerowy spacer po Gdańsku Twierdza Gdańsk
Kasia o Wycieczka z przewodnikiem po Biskupiej Górce
Kamil S. o iBedekerowy spacer po Gdańsku Twierdza Gdańsk
Tadeusz o iBedekerowy spacer po Gdańsku Twierdza Gdańsk
Petra o Wycieczka z przewodnikiem po Biskupiej Górce
.Tagi
Aleksander Masłowski Andrzej Januszajtis atrakcje Gdańska atrakcje Gdyni Baltic Arena BIEG 2012 Dom Uphagena Dom Zarazy Dwór Artusa Euro 2012 Filia Gdańska Gdańsk Gdynia Jakub Szczepański koncert konkurs fotograficzny Letnica Motława Muzeum Historyczne Miasta Gdańska Nadbałtyckie Centrum Kultury Nowy Port Oliwa pamietnik budowy stadionu Pamiętnik Budowy Stadionu w Gdańsku Paweł Adamowicz PGE Arena PGE Arena Gdańsk Politechnika Gdańska przewodnik po Gdańsku przewodnik turystyczny Sopot spacer spacer po Gdańsku stadion na Euro 2012 stadion piłkarski stadion piłkarski w Gdańsku stadion w Gdańsku Stare Przedmieście Trójmiasto ul. Mariacka Waldemar Nocny Wolne Miasto Gdańsk Wrzeszcz zabytki Gdańska zwiedzanie Gdańska.Deptak na ul. Ogarnej, czyli polowanie Straży Miejskiej
Opublikowano przez Ewa Kowalska 10/07/2011 Wersja do druku
Deptak na ul. Ogarnej - jej krótkim fragmencie, po raz pierwszy zaistniał w ubiegłym roku. Miał ożywić tę nieco szarawą ulicę, a tymczasem stał się żyłą... żyłą złota.

Strażnicy Miejscy na ul. Ogarnej
Na ulicy Ogarnej bywam bardzo często. To absolutnie magiczna ulica. Nie wiem, czy w całym Gdańsku znalazłabym miejsce, gdzie zagęszczenie Strażników Miejskich na metr kwadratowy jest tak imponujące. Na obecność panów strażników (a i panie, owszem) mogę liczyć zawsze, dzięki czemu moje poczucie bezpieczeństwa mieści się w górnych granicach normy. Jednak w sezonie letnim, kiedy początkowy fragment ul. Ogarnej zamieniany jest w deptak, "gorączka złota" odbiera Strażnikom rozsądek, a mój niepokój wzrasta.

Czymże jest deptak? Jest strefą całkowicie lub częściowo wyłączoną z ruchu kołowego, oddaną do dyspozycji pieszych. Czego oczekuję od Strażników? Otóż tego, żebym na owym deptaku mogła się czuć bezpiecznie, żebym była pewna, że żaden roztrzepany bądź lekceważący znak zakazu wszelkiego ruchu kierowca, nie będzie dla mnie zagrożeniem. Tak sobie wyobrażam rolę Strażnika - mojego Miejskiego Anioła Stróża. Tymczasem, owi panowie (i panie), zamiast przed wjazdem na ul. Ogarną kierować zbłąkanych kierowców na właściwy objazd, polują na nich, a raczej ich portfele, na końcu nieszczęsnego deptaka. A gra jest warta przysłowiowej świeczki. Według taryfikatora przejażdżka w strefie wyłączonego ruchu kosztuje od 50 do 500 zł. Polowanie na naiwnych/nieuważnych kierowców jest więc dla Straży Miejskiej żyłą złota. Z pewnością pilnowanie mojego zdrowia/życia nie jest tak intratnym zajęciem. Być może jest jakieś logiczne wytłumaczenie postępowania Strażników Miejskich, ale ja go nie znajduję...

Szanuję zawód Strażnika Miejskiego. Drażni mnie, kiedy każdemu z nich przyklejana jest łatka lenia i cwaniaczka; kiedy wzorem kibiców i kiboli, wszyscy jednoznacznie są potępiani. Wielokrotnie się przekonałam, że w Straży Miejskiej pracują sympatyczni, uśmiechnięci i życzliwi ludzie. Niestety, sytuacja panująca na deptaku ul. Ogarnej powoduje, że mój szacunek do Straży Miejskiej, czyli samorządowej umundurowanej formacji, stworzonej dla ochrony porządku publicznego, jest obecnie zerowy. Ogrom pretensji kieruję do komendantów Straży Miejskiej, którzy powinni pełnić służebną rolę w stosunku do mieszkańców. Ustalają wyzwalające nienawiść gdańszczan zasady funkcjonowania kierowanej przez siebie instytucji, a ta, o ironio, skupia się nie na nich (komendantach), lecz na Strażnikach Miejskich pracujących na ulicach.

Żyjemy w państwie demokratycznym, co nie oznacza, że każdy obywatel może robić co mu przyjdzie na myśl. Demokracja również nie oznacza, że instytucja powołana do pilnowania porządku publicznego i utrzymywana z pieniędzy podatników, ma prawo do traktowania tychże podatników z pominięciem godności ludzkiej, czym w moim odczuciu jest urządzanie złośliwego "polowania" na kierowców, nie tylko na ul. Ogarnej. W myśl Art. 12 Ustawy z dnia 29.08.1997r. o strażach gminnych D.U. Nr 123 poz. 779, warto przypomnieć komendantom, że w palecie narzędzi przeznaczonych do pilnowania porządku publicznego mają nie tylko mandaty, ale również pouczenia. O uśmiechu i zwykłej, ludzkiej życzliwości nie wspomnę, bowiem one nie przekładają się na brzęczące monety, które jak widać dla niektórych są priorytetowe.

Czy mój brak szacunku dla Straży Miejskiej jest nieodwracalny? Nie. Kiedy tylko zobaczę Strażników PRZED wjazdem na ul. Ogarną, ów szacunek natychmiast powróci...

Martwa ul. Ogarna

Na marginesie całej sprawy chcę zwrócić uwagę, że na znak zakazu ruchu (w oznaczonych godzinach), ustawiony przy wjeździe na ulicę, nie jest informacją dedykowaną pieszym, stąd o istnieniu deptaka wiedzą jedynie mieszkańcy ulicy, urzędnicy i Strażnicy Miejscy. Trudno więc się dziwić, że wspomniany deptak wciąż świeci pustkami, a nieliczni piesi poruszają się jedynie po chodnikach. Deptak miał być lekarstwem zaordynowanym przez urzędników na ożywienie tej części miasta, obawiam się jednak, że albo zaproponowana dawka jest niewłaściwa, albo po prostu lekarstwo źle dobrane... Ulica Ogarna jest wciąż martwa.
.

czytaj więcej: http://ibedeker.pl/na-goraco/deptak-na-ul-ogarnej-czyli-polowanie-strazy-miejskiej/#ixzz1pSDQCEzJ

Skromny wycinek:

Straż miejska przeganiała nielegalnych handlarzy w Gdańsku

Życzliwych słów nie szczędzili Straży Miejskiej i urzędnikom świadkowie środowej kontroli Zielonego Rynku na Przymorzu. Akcja była efektem zarządzenia Prezydenta Adamowicza i ma zakończyć nielegalny handel, który kwitnie poza przeznaczonymi do tego targowiskami.

W towarzystwie około 20 strażników miejskich urzędnicy gdańskiego magistratu zarekwirowali w środę ponad 4 worki towaru. Kontrowersje wzbudził sposób przeprowadzonych działań.

- Staruszkę szarpali! Ona 80 lat ma. Do czego to podobne! - relacjonuje pragnąca zachować anonimowość gdańszczanka.

- Według mnie doszło do przestępstwa - uważa Pan Marek, który na bieżąco śledzi kolejne kroki gdańskich władz. - Powinno się wyznaczyć miejsce, gdzie ci ludzie mogą legalnie handlować. Starocie z domu przynieśli, bo bieda jest to próbują dorobić. Nie kradną a są traktowani jak przestępcy. - dodaje.

Niewielu obecnych przy kontroli gapiów wiedziało o niedawnym zarządzeniu Prezydenta Adamowicza dotyczącym "zasad postępowania w przypadku samowolnego naruszania posiadania nieruchomości stanowiących własność Gminy Miasta Gdańska przez osoby organizujące stanowiska handlowe w miejscach do tego niewyznaczonych".

Najbardziej zastanawiało wszystkich dlaczego urzędnicy potrzebowali tak dużej obstawy Straży Miejskiej. Może bali się, że handlujący starymi książkami emeryci mogą być niebezpieczni...

wstyd wstyd i jeszcze raz wstyd...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Trzymam Cię za słowo...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum

Panie Tusk daj ludziom spokój (3 odpowiedzi)

P Tusk jest Pan kłamcą oszustem skompromitowanym człowiekiem niech Pan da Polsce spokój i nie...

Czy ktoś ma dowody ? (4 odpowiedzi)

Na aresztowanie w stanie wojennym łowcy absurdów vel Zetjot ?

Fajnopolacy chcą popolemizować ? Proszę bardzo, jestem do usług (3 odpowiedzi)

Kiedyś popularne było przewidywanie powtórki Budapesztu w Warszawie, teraz, po zwycięstwie Trumpa...