WRZEŚNIOWO-PAŻDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (3)

No to witam w nowym, trzecim. Niech nam brzuchy lekkimi będą. ;)

W R Z E S I E Ń

mamtu - 03.09.2013 (syn)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013
Madziulka - 10.09.2013
ania27 - 12.09.2013
haze01 - 13.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013
meg - 23.09.2013
zonkaa - 23.09.2013
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013
Selene - 28.09.2013
dorotiii - 29.09.2013

P A Ź D Z I E R N I K

Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013
asia1611 - 12.10.2013
panda - 14.10.2013
Aga -18.10.2013
XXX - 18.10.2013
olimpia20111 - 19.10.2013
anavaw - 21.10.2013
sonia85 - 22.10.2013
Rudi26 - 22.10.2013
Patrycja - 25.10.2013
walerka - 26.10.2013
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013
Apoloniaa - 29.10.2013

I link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=450681&c=1&k=16&hl=8055708#op8055708
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO-PAŻDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (3)

panda, przytulam. Dużo siły dla Was!

Wogóle taki magiczny czas dla mnie to 20tygodni..dotąd zawsze docieram i koniec..potem pogrzeb i łzy..oby tym razem było inaczej!wkoncu musi sie udać i Nam!

Kurcze, panda, ciężko mi sobie nawet wyobrazić podobną sytuację. Rzeczywiście, 6 tygodni to sporo, tym bardziej, że obawy są poparte doświadczeniem. Mimo wszystko życzę Ci, żebyś przetrwała ten czas w miarę spokojnie i bez nerwów.

Mamtu nasz Synek był ostatnio bardzo chory (niepełnosprawny-sekcja potwierdziła)..mial rozszczep kręgosłupa części krzyżowej a właściwie ogonowej same dwa ostatnie kręgi odpowiadające za chodzenie i min. trzymanie moczu i stolca..w miarę rozwoju Dziecka poźniej dochodzą jeszcze inne wady..a cały kręgosłup jest już domkniety i dobrze widoczny dopiero w okolicach 20tygodnia..więc jeszcze z 6tygodni stresu i oczekiwania..zazdroszczę optymizmu niektórym dziewczynom..a jak czytam że w 20tygodniu kupują rzeczy dla dzieci..podziwiam..ja wszystko będę kupować jak dotrwam szczęśliwie do końca..jedyne co to skompletuje torbę do szpitala nic więcej..ale to wyłącznie kwestia doświadczeń :-)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bardzo proszę ;). My byliśmy akurat na Matarni - rozmiarówka była nieco przebrana (większość dużych rozmiarów), tak jak pisałam. Ale poszperałam i się znalazło :) Także myślę, że coś znajdziesz :)

Dobra, lecę z psiorem na spacer ! :)

Dzięki, Aga. No to trzeba będzie obskoczyć sklepy w takim razie. Mam nadzieję, że upoluję coś, co nie będzie mi z tyłka spadać. ;)

Także wydaje mi się, że te tregginsy na początek ciążowego brzuszka są jak najbardziej ok :) No ale to i tak kwestia indywidualna oczywiście :) Dzisiaj zamierzam się w nie przywdziać, także zobaczymy jak się sprawdzą w terenie ;)

Mamtu, generalnie ten pas jest dość opinający, bo to nie są typowe dżinsy, tylko tregginsy. Co prawda mam jeszcze luz i chyba będę go wywijać na razie, ale niewiele brakuje żeby był akurat, a potem się fajnie dopasowywał. Poza tym wieczorami mnie tak wywala, że będzie akurat ;) Tak naprawdę musiałabyś przymierzyć, bo to nie ma co tak gadać. Ale ja chciałam kupić też inne spodnie (dżinsy zwykłe właśnie) i darowałam sobie, bo nawet jak już z jakichś był rozmiar (przebrane jakieś były) to właśnie te pasy leciały mi na uda ;).

Aga, te spodnie z h&m mają taki elastyczny pas? Opinają Ci brzuch w miarę? Też powinnam się w coś zaopatrzyć, a pamiętam, że wszystkie spodnie ciążowe z tymi elastycznymi pasami wisiały na mnie do 8. miesiąca.

Hej hej! :)

Super dziewczyny, że wizyty udane :) Napatrzyłyście się, teraz oczekiwanie do kolejnej wizyty - jak zawsze ich za mało ;)

Sonia, gratuluję tak dzielnego przedszkolaka! :)

No a ja wczoraj kupiłam pierwsze spodnie ciążowe :) W h&m - czarne dżinsy. I wiecie ile za nie zapłaciłam (a co pochwalę się! ;) ) - 59 zł z groszami! :) Głównie dzięki temu kuponowi rabatowemu, także jeszcze raz dziękuję za informację ;). No i w związku z tym, bez wyrzutów sumienia, zaopatrzyłam się w dwie pary nowych butków :D. Ale co jak co... Wróciłam ledwo żywa. Niestety dziś już powrót do rzeczywistości... :( Zdecydowanie przydałoby się trochę wolnego. Poza tym takie krótkie te święta. No, ale nie ma co narzekać - zawsze coś ;)

Miłego dnia!

Witajcie!

Marta13, Julka, sonia85, panda - cieszę się, że po wizytach wszystko w jak najlepszym porządku. :)

sonia85, Ksawery to dzielny chłopak. Tak trzymać!

ania27, Ty to powinnaś dostać solidne lanie za to pesymistyczne podejście. Nie możesz wciąż myśleć w ten sposób. Każdą z nas nachodzą czasem wątpliwości, dopada jakaś niepewność. To normalne, szczególnie kiedy, tak jak na przykład w moim przypadku, ciąża jest zagrożona , wymaga leżenia i podtrzymywania lekami. Ale nie można dać się zwariować. Przynajmniej próbuj myśleć pozytywnie i nie nakręcać się na zapas, bo to nie służy ani Tobie, ani dziecku. Kopniak w d*psko i do przodu!

A odpowiadając na Twoje pytanie: tak - od początku wiedziałam, że to ruchy dziecka, nie - nie występowały (w każdym razie nie czułam ich) regularnie, często w ogóle nie byłam ich w stanie wyczuć przez dzień lub dwa. Z resztą teraz, nawet kiedy jest już dość duży - jak kopnie w brzuch to mocno czuję, ale kiedy odwróci się inaczej - czuję go bardzo słabo. I ruchy czuję w zasadzie za każdym razem gdzie indziej - zwykle w okolicach połowy drogi pomiędzy kością łonową a pępkiem, czasem mam wrażenie, że prawie w odbycie ;), a ostatnio tak się ustawił, że kopał mnie prawie w sam pępek. Nie ma reguły.

panda, co to za problem z kręgosłupem, o którym piszesz?

Walerka, ja używam oliwki Babydream z Rossmanna. Oni mają bardzo delikatne kosmetyki, bez barwników, parabenów i innych świństw w składzie. W prawdzie moja skóra nie należy raczej do wrażliwych, ale jak na razie oliwka się sprawdza, więc jakby co to polecam. :)

No to ja też napiszę że jestem po wizycie. Wczoraj miałam test pappa i Pani Doktor powiedziała że wyniki mam jak dwudziestolatka :-P stres mi zszedł bo strasznie sie bałam..Maluszek raz uciekł spod sondy ale ja nawet nie zauważyłam..także Ania27 nie przejmuj się bo nasz Bobas też nie jest z tych fikajacych. Lekarka nic nie mowila że coś nie tak. Powiedziała że wszystko co na tym etapie ciazy Dziecko powinno mieć to ma i jest prawidłowo rozwiniete. Teraz zaczynamy obserwacje kręgosłupa bo ostatnio mieliśmy z nim problem..następna wizyta za 2tygodnie..

Wiem tez ze skora jest bardziej wrazliwa w ciazy przez hormony wiec wiecej rzeczy uczula.
Jakos tak sie nie uda chyba zeby przyjechali. Maja swoje zycie I sa zajeci, a ja nie chce im mieszac. Maja poplanowane wyjazdy itd.

Apolonia a jaka oliwka sie smarowalas? Johnson moze? Bo kilka moich kolezanek mialo tak samo wlasnie po tych oliwkach. Ponoc sa bardzo uczulajace :/ najlepiej kup sobie olejek ze slodkich migdalow on nie uczula a duzo lepiej dziala

Nie wiem co myśleć...piszecie wszystkie że maleństwa mocno fikały,a mój wogóle,jakiś spokojny jest,boję się że coś jest nie tak,może dlatego że rano bez śniadania jestem jak idę do lekarza...pierwszy syn też był mocno ruchliwy.
Mamtu czy jak poczułas pierwsze puk z brzuszka i wiedziałas że to już dziecko to w kolejnych dniach codziennie i jak często czułas?Wiem że nie ma co porównywać,ale ja w tej ciąży jestem szczególnie przewrazliwiona,z pierwszym tak nie było,może dlatego że teraz długo się starałam,noi mam też inne powody.

Walerka będzie dobrze! A Twoi rodzice nie mogą Cię wcześniej odwiedzić skoro Ty nie możesz latać?
Ja dopiero dzisiaj czuję się lepiej. Nie zapeszając zero mdłości i o wiele więcej energii.

Super, że badania dobrze przebiegły:)

Sonia, ja wolałabym na razie nie wpisywać płci dziecka bo to nie zostało potwierdzone za drugim razem. Może podczas kolejnego badania Młody pozwoli się określić;))

Super ze wszystko ok u was. Ja mam cos ciezsze dni. Mam nadzieje ze ten pierwszy trymestr tak sie na koncu rzuca bo mi cholernie niedobrze.
My mamy za tydzien usg. Sonia super ze Ksawery lubi przedszkole.

Hej dziewczyny...
od kilku dni moje ciało smarowałam oliwką dla dzieci, nigdy nie miałam ze skórą żadnych problemów, jednak dziś wyskoczyły mi jakieś krostki na udach i na brzuchu... taka kaszka........... wrrrrrr

Ja też po wizycie. Małe tak fikało, że szok. Rozczuliły mnie te malutkie rączki :) Ma 5 cm już i z USG termin mi wychodził na 17. A za dwa tygodnie robię test pappa i USG genetyczne.

Dziewczyny może jak już znacie płeć to dopiszcie do listy?

A no i się pochwalę, że mój przedszkolak dzielnie wytrzymał 5h! Płakał tylko raz po spaniu bo chyba nie skumał gdzie jest ;)

Inne tematy z forum

ksiadz nie chce doposcic mnie jako chrezstnej!!! (101 odpowiedzi)

witam wszystkich! i prosze o rade,bo juz sama nie wiem co mam robic:(moja siostra poprosila...

wierszyk na dzień babci i dziadka (24 odpowiedzi)

potrzebuję ładnego wierszyka na DZIEŃ BABCI, DZIADKA może Wasze dzieci uczą się czegoś fajnego...

Nie mam ochoty na seks (21 odpowiedzi)

Czy jest to możliwe w zaledwie kilkuletnim związku? Rozumiem,zę rutyna może przyjść po 20-30...