Co dziś na obiad cz. 28 - zimowa:-)

Witam serdecznie w kolejnym wątku obiadowym:-)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co dziś na obiad cz. 28 - zimowa:-)

Shamroczek - daj znać jak wyszła karkówka ;)

Ania:) - co do botwinki w słoikach :) botwinkę (liście, łodyżki i malutkie buraczki) umyć, osuszyć, posiekać, dodać duuużo posiekanego kopru i wymieszać :] powkładać w słoiki i ubić :) zalać zalewą - woda, sól, cukier i kwasek cytrynowy (dość kwaśna).
słoiki zamknąć, pasteryzować 10-15 minut :]

dzisiaj u nas odpoczynek od mięsa ;)

z wczoraj zostały ziemniaki, to je podsmażyłam (talarki), do tego fasolka szparagowa z bułeczką tartą na masełku :] Młody zażyczył sobie jeszcze jajko sadzone ze szczypiorkiem :) do popicie zsiadłe mleko :)

jutro jakaś zupa by się przydała :P i może zapiekanki na kolację? albo panini?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

A teraz Luna podaj przepis na zupe pieczarkowa, bo nigdy nie robilam:-)))

Dzis zupa pieczarkowa z makaronem, jutro pieczone pałki z kurczaka a w środe grochówka z przepisu Graszki :)

Ja dzisiaj zrobie kapusniak z domowej kiszonej kapusty na zeberkach:-)
Kartoflanki chyba nigdy nie jadlam, ale z checia bym zjadla, bo napewno musi byc smaczna, wiec czekam na przepis!

Oj taką dobrą kartoflankę to robiła moja Mama:) i tak jak mówisz wcześniej nie pytałam jak ją robi a teraz już nie mogę...:(
a zjadłabym taką dobrą:)
Ja dzisiaj wstawiłam rosół to będzie na 2 dni, jutro pewnie zrobie z tego pomidorową:)

ohohoh ale sie naczytałam:)dzialo sie tu w weekend oj dzialo...

U mnie w sobotę wątróbka z cebulka dla dorosłych, młoda rosól+gotowane udko

niedziela schaboszczaki, ziemniaki+czerwona kapustka

dziś i jutro duszony udziec z indyka-gulasz w sosiku+ziemniaki+ jakaś jarzynka

Czekolada-no to źle zrozumiałam z tymi km. Nie jest źle skoro to 15 minut w jedna stronę. Ja ide do pracy ok 25 minut więc spoko:)ale tylko 2x.

Podaj mi ten przepis na kartoflankę. Kiedyś taka z boczkiem usmażonym robił moj Tata ale byłam wtedy zbyt mala by sie go pytać, potem zbyt "głupia", a teraz już na późno.........

No przyznam szczerze jesteśmy bardzo rozczarowani:( po ich reklamach spodziewałam się dobrego jedzenia a tu takie rozczarowanie. Szkoda bo wystrój fajny, no ale to jedzenie jest w restauracji najważniejsze. Ceny do najtańszych nie należą więc nie powinno to tak wyglądać!Kelner pytał na koniec czy nam smakowało to szczerze powiedzieliśmy że nie za bardzo, zapytałam czemu sos do makaronu jest identyczny jak zupa na co się zmieszał i powiedział że mają dzisiaj jakieś zamieszanie i poleciał po rachunek. Zapłaciliśmy ale więcej tam nie pójdziemy:(

dzisiaj piers z kurczaka gotowana w marchewce z groszkiem z sosem wlasnym ziemniaki

ostatnio te obiady jakies takie byle jakie u mnie ehh, synek brata ciagle chory juz 4 tydzien ;-(( i pomagam mu w opiece nad nim ,ciagle nie ma mnie w domu ,brat chodzi do pracy a ja z malym siedze

Aniu, przeczytalam i uwazam ze wstyd! Wstyd! Wstyd! ...i hańba.
Poszlabym do szefa kuchni, no i przedstawila ta cala sytuacje.
Zazadalabym znizki, lu zwolnienia z oplat

A ja dzisiaj porwałam męża na urodzinowy obiadek do włoskiej resturacyjki BAZYLIA na chełmie... no i porażka komletna... opinie napisałam w wątku o restauracji...:(

Agusiu widzisz to ja nie wiedziałam że botwinkę się robi w słoiczki, nigdy nie robiłam... ech człowiek to się uczy całe życie:) a dałabyś mi przepis jak to się robi????

Agusia, dzięki za przepis, będę robić w środę, podam pewnie z kopytkami, mniam ;)

Ania:) - dokładnie to Mama przyniosła słoik z piwnicy ;) hehehe :) robi latem botwinkę w słoikach :) i zimą jak znalazł ;)

Potem tylko zawartość słoika ląduje w garnku ze smakiem na zupę ;) do tego burak gotowany, tarty na kolor :) ostatnio robi wersję zupa z ziemniakami ;) a nie ziemniaki osobno :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Agusia ale ślinotoku dostałam... a skąd ty wzięłaś teraz botwinkę??? Już ją widzę oczyma wyobrazni na talerzu, z jajeczkiem.......:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

ok ;) kupię groch i zrobię , nie wytrzymam , muszę sprawdzic czy mi wyjdzie.

Zupa mi wyszla taka, ze lyzka stoi:-)
Absolutnie niczym nie zabielaj.

dziękuje ;) wychodzi ci dość gęsta ta zupa, zabielasz ją jeszcze smietaną ?

Kurcze pytań mam tyle jakbym dopiero od wczoraj gotowała ;)

Lunaa- to nie zaden wstyd:-)
Kawalek zeberka chudego, 1,5 kielbasy podwawelskiej, lub innej( co kkto lubi), kawaleczek boczku.
Groch wczesniej namoczony( przez cala noc) gotujesz bez przykrycia ok 10 min.( ma to na celu " wyparowanie "toksyn z roslin straczkowych)
Potem dodajesz mieso i wedliny oraz pietruszke, seler i marchewke i dwa zabki czosnku. Dodaj jeszcze ziele angielskie, lisc laurowy, majeranek i sol do smaku.
Gotuj do miekkosci. Nastepnie wrzuc ziemniaki pokrojone w kostke i gotuj az beda miekkie.
He he mam nadzieje ze w miare przejrzyscie napisalam:-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Shamroczek - pierwszy raz robiłam tą karkówkę :))) w oparciu o ten przepis http://kuchnia.wp.pl/id,8252,title,Karkowka-w-sosie-sliwkowo-cynamonowym-do-klusek-slaskich,przepis.html?ticaid=1122b3 :) z tą różnicą, że mięso z jednej strony posypałam jarzynka, pieprzem i cynamonem, a z drugiej tą przyprawą z Cykorii (do wieprzowiny http://www.cykoria.pl/625,przyprawa-do-wieprzowiny.html ) a pod koniec do sosu dodałam jeszcze kostkę pieczeniową Knorr - bo coś mi tam brakowało ;) http://www.knorr.pl/produkt/buliony/buliony-1/kostka-do-mies-pieczeniowa
no i śliwek dałam więcej niż 100g :] 3 duże liście laurowe zamiast 1 :]

mój Młody ostatnio ma długie zęby na wszystko co nie jest "kurczakiem z kościami" ;P a to mięsko wcinał dwa dni (dwa obiady) :)

drugiego dnia stwierdziłam, że zostało za mało sosu - dolałam wody, dodałam jeszcze jedną kostkę, później łyżeczkę mąki rozrobionej w wodzie - i był super sosik :]

wczoraj i dziś dodatkowo jedliśmy botwinkę :)))))

dziś i jutro dni pod znakiem gołąbków z 3 rodzajów mięsa, w liściach z kapusty włoskiej :)))

Inne tematy z forum

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...