Coraz mniej czasu pozostało do rozpoczęcia III edycji Targów dla Gastronomii, Lodziarni, Pizzerii, Barów Szybkiej Obsługi i Cateringu FOOD-to-GO, które odbędą się 5-6 lutego 2013r. w jednym z najnowocześniejszych obiektów w Polsce - Hali Amber EXPO w Gdańsku.
Targi FOOD-to-GO co roku budzą duże zainteresowanie zarówno wśród gości targowych jak i mediów, stając się tym samym jedną z najważniejszych imprez branżowych na Pomorzu. Podczas tegorocznej edycji organizatorzy zadbali o ciekawy program towarzyszący targom.
Po raz pierwszy w Polsce podczas targów zostanie poruszony problem braku w restauracjach odpowiedniego menu dla osób z nietolerancją glutenu. Przedstawicielki Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej naświetlą Państwu wagę zagadnienia, jakim jest brak w restauracjach odpowiedniego menu dla osób cierpiących na celiakię. Jako, że chorujących z roku na rok przybywa, organizatorzy targów dokładają wszelkich starań, aby uświadomić potrzebę podjęcia dyskusji na ten temat. Pomoc w tym względzie zapewni restauracja "Trio" z Gdyni - jeden z nielicznych obiektów, który może poszczycić się menu niezawierającym glutenu. Zaprezentowane przezeń case study uzmysłowi zmiany, jakie zaszły po wprowadzeniu do karty dań przyjaznych dla osób zmagających się z chorobą.
Po raz pierwszy na targach FOOD-to-GO ustanowiony zostanie REKORD W PIECZENIU KEBABA. Podczas wydarzenia zostanie zaprezentowana sztuka przygotowania tego sycącego dania połączona z degustacją, na którą wszystkich Państwa zapraszamy.
Organizatorzy nie zapomnieli również o osobach stroniących od typowych dań typu "Take away". Podczas III edycji targów FOOD-to-GO będzie można posmakować tradycyjnych, pomorskich smaków. W ramach targów miłośnicy kuchni tradycyjnej będą mieli niecodzienną okazję do spróbowania specjałów regionu Pomorza, który może poszczycić się całą gamą kulinarnych pyszności. Wśród nich znajdą się takie dania jak: kiszka szwedzka, pierogi lwowskie, czy znane wszystkim placki ziemniaczane. Będzie to również doskonała okazja do spotkania z przedstawicielami: Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb, Stowarzyszenia Lider Wałecki oraz Stowarzyszenia Kobiet Zgorzałego. Inicjatywa ma na celu przybliżenie walorów kuchni pomorskiej, która może efektywnie wzbogacić ofertę wielu obiektów gastronomicznych w całym kraju.
Gościem specjalnym nadchodzącej edycji targów FOOD-to-GO będzie Dariusz Ślusarczyk, współorganizator Mistrzostw Polski w carvingu. Za pomocą kilku zręcznych ruchów potrafi on wyczarować imponujące rzeźby w owocach i warzywach. Podpowie również jak w szybki sposób przyozdobić serwowane przez Państwa dania. Tego nie można przegapić!
Zachęcamy również do odwiedzenia Salonu Wyposażenia Ośrodków Wypoczynkowych, Pensjonatów, Kwater Prywatnych i Hoteli BALT-ROOM. Będzie to okazja do spotkania z producentami i dostawcami akcesoriów i elementów dekoracyjnych. Pomorze to nie tylko jeden z najpiękniejszych regionów w Polsce, to również jedno z największych skupisk hoteli, pensjonatów, kwater prywatnych itp. To tu co roku przyjeżdżają setki turystów, również spoza granic kraju, którzy oczekują coraz wyższego standardu usług. Dlatego też właściciele ośrodków wypoczynkowych poszukują co roku nowych, lepszych rozwiązań do swoich baz noclegowych. Czy istnieje zatem lepsze miejsce do zapoznania się z nowościami z branży?