Dawny Swissmed, poród 2015

Od jakiegoś czasu czytam wątek o porodzie w prywatnej placówce w Gdańsku. Decyzja o porodzie w państwowym szpitalu już podjęta, nie dam rady dojechać np.do Łodzi. Jednak nie wiem czy mi się nie odwidzi jeśli "swissmed" się reaktywuje.

Link do starego wątku

http://forum.trojmiasto.pl/Swissmed-porod-2014-t527611,1,160.html#npu1
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Re: Dawny Swissmed, poród 2015

nerwowa gratuluję, ale masz fajnie :)

Ja zmagam się ze stresem, w związku z mozliwością urodzenia dziecka z wadą, mialam aminiopunkcję i czekam na wyniki jeszcze 2 tyg., a jeszcze niespełna, 1,5 mc temu zastanawiałam się gdzie urodzę.

Cieszę się, że w Trójmieście będzie prywatna porodówka wiem, że warto wydać te pieniądze, liczę jednak, że koszta będą nieco niższe, przez co będzie bardziej dostępna dla wielu niezdecydowanych przyszłych mam, pamiętam, że w swissmedzie płaciłam 6000 tys. przy pierwszym porodzie.

Teraz to nie wiem, czy w ogóle będzie mi dane, ech :(

Trzymam kciuki za wszystkie przyszłe mamy, żeby miały cc te, które myślą o takim porodzie, a te, które myślą o porodzie sn, żeby i im się wszystko udało :)

Śledzę cały czas wątek z zaciekawieniem :)

Pozdrawiam i trzymam kciuki za wszystkie mamy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hahaha, zamiast pobożne miało być położne! ;-)))
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Na Zaspie wg moich obserwacji są pacjentki oraz pacjentki lekarzy. Te pierwsze przyjmowane są do porodu ze skurczami lub/i sączeniem wód, a w przypadku braku oznak porodu mogą zgłosić się po terminie z książeczki licząc się z odesłaniem do domu przy braku miejsc na oddziale (byłam świadkiem takiej sytuacji). Metodę rozwiązania ciąży wybiera lekarz decyzyjny na danym dyżurze. Pacjentka nie ma nic do gadania, zaświadczenia mogą zostać zignorowane.
Pacjentka danego lekarza umawia się natomiast z lekarzem na jego dyżur w szpitalu przed terminem z książeczki, z reguły 14-10 dni wcześniej. W ostatnich tygodniach wymaga to częstych i regularnych wizyt kontrolnych, żeby nie przegapić pierwszych syndromów. Nie jest tak, że ma się status VIP. Trzeba przejść wszystkie rutynowe procedury od rejestracji przez SOR począwszy. Ale po przyjęciu na oddział wiadomo, że jak ustaliliśmy cc to tak będzie. Można poprosić o odroczenie cewnikowania na czas działania znieczulenia i spodziewać się starannego łyżeczkowania dzięki czemu polog skraca się. Trafia się do dwuosobowych sal i nikt nie każe co dobę się przenosić do innej z rzeczami. Po cięciu personel czuwa pierwsze 12 h nad matką i dzieckiem z dużą atencją. Pobożne szczerze pytają jak chcemy karmić dziecko i przy spadku wagi malucha dają wolną rękę w kwestii dokarmiania dostępnym mlekiem modyfikowanym.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

nerwowa a bezproblemowo dostałaś termin cc? W którym tyg. byłaś? Bo ja na Zaspie nawet nie próbowałąm pytać, po tym jak na Klinicznej kazali czekać na skurcze.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie lubię placówek publicznej służby zdrowia. Nie ja jedna przecież. Każdy ma prawo oczekiwać w zamian za haracz odciągany z naszych pensji, że coś za to otrzyma. To coś to odpowiednia opieka medyczna i poszanowanie naszych praw jako pacjenta. Milo byloby tez aby te uslugi medyczne swiadczono w odpowiednich warunkach. Określenie rzeźnia uważam za przesadzone i zbyt drastyczne choć nie wiem jak bym się na to zapatrywała mając wskazania do cc i wynik USG sygnalizujący makrosomię dziecka, a położnik zmusiłby mnie do porodu naturalnego. Być może postrzegałabym go jako rzeźnika. Wszystko zależy od punktu widzenia i pryzmatu własnych doświadczeń.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

Najbardziej dziwi mnie to, że nie ma żadnego info na oficjalnej www CM czy też na ich fb. Jak chcą zapraszać Klientki? Mam nadzieję, że w końcu jakieś rzetelne info się pojawi i urodzimy w świętym spokoju. :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mnie nie boli to ,że ktoś rodzi w prywatnym szpitalu bo sama stałam przed takim dylematem parę lat temu i pomimo,że mnie było stać ze względu na dobro dziecka a nie własny komfort wybrałam właśnie placówkę państwową Zaspę ze względu na stopień referencyjności oddziału neonatologicznego a żeby było śmieszniej moim lekarzem prowadzącym ciążę a zarazem moim najukochańszym ginekologiem od x-lat był lekarz ze Swissmedu.Ja nie krytykuję kobiet ,które chcą rodzić w szpitalu prywatnym ze względu na własny komfort ich prawo i po części im się nie dziwię.Wkurza mnie tylko to ,że nazywa się rzeźniami placówki państwowe gdzie rodzi się z powodzeniem większość polskich dzieci a porody odbierają ci sami lekarze ,którzy pracują lub zdobywali doświadczenie w placówkach państwowych.Na dodatek położna ,która odbierała mój poród na Zaspie właśnie w tym dniu śpieszyła się na wieczorny dyżur do Swissmedu.Czytając komentarze co poniektórych przyszłych mam i powyższe odpowiedzi na mój wpis jak dla mnie świadczą o niepotrzebnej histerii, problemie czytania ze zrozumieniem albo kompletnym brakiem znajomości tematu.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 6

Pani ~mama mnie z kimś myli. Nie siałam tu żadnej histerii i nie zarzekałam się "nigdy więcej", mam za sobą poród w Swissmed! Urodziłam teraz drugie dziecko na Zaspie, bo innej możliwości nie było. Poza pryczami z metalu i głośnym zachowaniem personelu nie mam żadnych zastrzeżeń, ale to dlatego że byłam traktowana jako pacjentka określonego doktora i umówiłam się na nim na planowe cc. Gdybym nie wcelowała w jego dyżur, byloby o wiele gorzej, koleżance zmiennik doktora odmówił cesarki pomimo zaświadczenia od psychiatry.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6

Gratule tym z Was na ktorych opinie o Panstwowych placowkach wplynely reportaze telewizyjne. Taaaa... Bo telewizja to wiarygodne zrodlo i ich reportaze nic a nic nie sa podkolorowane w celu wzbudzenia sensacji...
A opowiesci dziwnej tresci typu "corka kolezanki mamy mojej kuzynki" to co to w ogole ma byc?
Same sie nakrecacie czytaniem tego typu rzeczy. 8 miesiecy temu sama rodzilam w Panstwowym szpitalu, ba w tym nakgorszym Wojewodzkim! I nie szukalam zadnych opowiesci dZiwnej tresci aby sie nie nakrecac a wierzcie lub nie: do osob panikujacych niestety nalezy.
Kto chce i moze niech rodzi w placowka prywatnych, po to one sa! Ale moze chociaz przez raz niech przejdziemWam ze przez glowe, ze w placowkach Panstwowych rowniez sa zyczliwi ludzie, lekarze, polozne, ktorym zalezy aby Wam i Waszym skarbom nic sie stalo!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 7

To jest wątek o tym, że szpital prywatny zamknięto i co dalej... Dlatego też wszystkie uwagi o placówkach państwowych, jako ewentualnej alternatywie w zasięgu ręki są jak najbardziej na miejscu. Przypadek nerwowej to doskonale pokazuje. Jak byśmy trzymać się tylko swissu to w tym miejscu nawet nie powinno być wzmianek o salve...
I też się zgadzam z tym, że bezwzględne negatywne opinie na temat placówek państwowych są krzywdzące. To po prostu niesprawiedliwe. W tych szpitalach zdarzają się sytuacje patologiczne, które nigdy nie powinny mieć miejsca ale tam też nierzadko ratuje się życie dziecka albo jego mamy. Ja jestem tego przykładem. Gdyby nie personel z Klinicznej mogłoby mnie nie być na świecie. A pisze o sytuacji sprzed wielu lat. Żeby być sprawiedliwym, trzeba mówić o tym i o tym.
I rzeczywiście jest tak, że często ci sami rzeźnicy z państwówek są potem wspaniałymi położnikami z prywatnych szpitali. Gdybym miała takie zdanie o lekarzu, o jego chwiejności, to bym się nadzwyczajnie bała. Skoro inaczej potrafi działać, gdy płaci NFZ a inaczej, gdy płaci prywatny człowiek, to nie miałabym żadnej pewności, że coś mu się odwidzi nawet w prywatnej placówce, bo np. auto ukradli, pokłóciłem się z żona, mężem, dziecko było niegrzeczne...
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 7

Ale to jest wątek dla kobiet, które chcą rodzić prywatnie. Po co wchodzą tu te, których ta opcja nie interesuje? Żeby urządzać nawracającą krucjatę?
Wcześniej ten wątek był miejscem do wymiany najnowszych informacji nt. otwarcia prywatnej porodówki w Trójmieście, a stał się miejscem dyskusji o wyższości publicznych szpitali nad prywatnymi i odwrotnie.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 6

Tu chyba nie chodzi o to, że boli ją, że ludzie rodzą prywatnie. Pełne prawo, jeżeli ktoś chce w ten sposób wydawać swoje pieniądze. Tak jak moim prawem jest spożytkować je na coś innego i też mi nikt w to nie zagląda.
Mam wrażenie, że chodzi o to, że państwowym szpitalom jest tu wystawiana jednoznacznie negatywna opinia. I to nie samym budynkom, ale i personelowi w nich pracującemu. A to jest krzywdzące.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5

Nawet nie histerie, ona mega cierpi z tego powodu, ze ludzie rodzą prywatnie ;-)
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nie wiem jak w 21 wieku mozna robić histerie z tego powodu, że są prywatne porodówki i ludzie tam rodzą. Ehh Polska mentalność jeszcze ma dużo do przerobienia. Ale faktycznie - straszna histerie robisz z tych prywatnych porodów.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 7

Ciekawe dlaczego Ciebie to tak boli, że ktoś rodzi w prywatnym szpitalu. Nikt tym krzywdy nie robi nikomu, ale ból masz straszny z tego powodu.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 4

Jak dla mnie niestety to tylko twoje wrażenie a moje jest całkiem inne.

Niestety, to tylko wrażenie. Wiele wypowiedzi w tym wątku mówi o tym, że kobiety chcą tam urodzić drugi raz lub poprzednio miały negatywne doświadczenia w szpitalach państwowych. a nawet jesli to czyjś pierwszy poród, to tak jak wspomniałam - ludzie oglądają wiadomości, czytają prasę i maja znajomych, którzy rodzili, stad wyciągają wnioski.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

Ta najbardziej nerwowa i siejąca histerię jednak urodziła w państwówce i jakoś przeżyła a zarzekała się ,że nigdy więcej.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

No ja mam wrażenie,że zdecydowana większość to panie które rodzic będą po raz pierwszy i nie mają pojęcia nawet o cym piszą sądząc po wypowiedziach.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

"Opowieści dziwnej treści o uśmiercaniu" - ktoś tu chyba nie ogłada wiadomości w tv, tylko paradokumentalne seriale o pielęgniarkach. Tyle osób sądzi się, bo lekarze nie udzielili pomocy, bo nie chciało im sie zrobić CC - tak jak w przypadku głośnej sprawy naszego sportowca olimpijskiego ostatnio, albo nie było ordynatora na dyżurze, bo spał w domu. Wiadomo jak jest, nie wszyscy maja możliwość i sile nagłaśniać te sprawy. Niektórzy maja szczęście i trafia na życzliwego człowieka na NFZ, owszem, ale dlaczego ludzie chcący rodzic prywatnie nie wchodzą na watki o Klinicznej i Zaspie krytykujac, że lepiej rodzic prywatnie? Tutaj, w wątku o Swissmedzie to jakiś problem maja te panie, które rodziły w państwowych szpitalach. Duży problem. Dziwne.

Inne tematy z forum

jak oszczedzacie ? (27 odpowiedzi)

witam dziewczyny napiszcie plis jak oszczędzacie, jakie formy, jakieś rygory, albo na czymś...

Dr Małgorzata Błędzka (4 odpowiedzi)

czy może ktos chodzi do pani doktor? chciałabym poznac opinię o niej.

firanki przez internet??? (18 odpowiedzi)

kupiłybyście? np z allegro..bo ja się zastanawiam właśnie... a może jakiegoś sprzedawcę polecicie?