Szczęśliwe mamusie listopadowo-grudniowe 2018

Zapraszam do nowego watku
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hej, może któraś z mam poleci w jakim środku prać ubranka dla maleństwa? I w co trzeba się zaopatrzyć z apteki dla noworodka? To moje pierwsze dziecko, a nie chce nakupować nie potrzebnych rzeczy.... bo w tych poradnikach to jest sporo rzeczy wypisanych, a myślę, że część może się w ogóle nie przydać...

Hej :)
ja z wyprawki mam już sporo ciuszków, jakieś podpaski dla siebie, octanisept, po synku wózek, karuzelę, laktator, łóżeczko.
Chcemy kupić jeszcze kołyskę na początek, brakuje nam fotelika, całej masy pierdół z apteki.
Rożek miałam, właśnie taki z usztywnionym wkładem i mega się przydał :) pierwsze tygodnie syn tylko w nim spał, raz na jednym, raz na drugim boczku, teraz też taki kupię :) Podgrzewacz do butelek też się przydał, w końcu czasem Tatuś odgrzewał mleczko :D
co do ciuszków to ja kupuję z drugiej ręki, jeśli to było noszone, a stan jest idealny znaczy, że dobre gatunkowo :) a i grosze kosztuje więc zamiast wygotowywać można po prostu wywalić, jak ktoś się boi bakterii :P
ps: może założymy wątek część III? bo tu już dużo postów :)

Hej! Z wyprawki też jeszcze nic nie mam, tzn. po starszej córce zostawiałam wszystko, więc muszę w końcu przysiąść i sprawdzić czego mi potrzeba. Jak będzie druga córa to zadanie mam ułatwione :) Wózek mam, ale rozważam teraz dodatkowo zakup biegówki.
Póki co zastanawiam się nad organizacją sypialni, na początek września planujemy remont i odświeżenie, więc pewnie dopiero wtedy zacznę robić porządki w wyprawce.

Z ciuszków mogę polecić newbie, hm, cool club - przy czym te ostatnie na 90 stopni nie bardzo się nadadzą. Pepco jak dla mnie jest słabe jakościowo, ale z kolei dobrze sprawdza się przy blw, bo nie szkoda wyrzucić jak się nie dopierze. Z mojego doświadczenia - rożek bardzo przydał mi się po cc, mogłam zawiniętego malucha przełożyć z tego szpitalnego łóżeczka do siebie, co szczególnie przed pionizacją po zabiegu było bardzo pomocne. Też nie planowałam kupować przy pierwszej córce, ale koleżanka, która rodziła 2 mce przede mną przetestowała i poleciła mi rożek z lekko usztywnianym dołem (jakieś wypełnienie grubsze), właśnie na czas "transportu" do mojego łóżka w szpitalu. Potem już nie używałam.

p.s. też polowałam na ten zestaw od Nicole, może w drugim rzucie się uda :)

"najnowsze doniesienia" mam od fizjoterapeutki zajmujacej sie maluszkami i od mojej poloznej. a nie z forum parentingowego czy czegos rownie rzetelnego. wiesz rownie dobrze przy cietym kroczu mozesz zlapac bakterie szpitalna, moze ja tez dziecko zlapac w gojacy sie pepek :) ba, nawet w ranke po pierwszym szczepieniu moga wejsc bakterie :) nie mam paranoi, ale duzo sie mowi o tym, zeby brac do szpitala minimum, zeby niepotrzebnie nie trasportowac do domu bakterii. ale sa matki ktore np biora przytulanki, szumisie itp....
nawet takie klapki w ktorych chodzisz po kortyarzach szpitala, do lazienki itp. i pozniej je zabierasz do domu i roznosisz po podlodze. dlatego uwazam ze najlepiej wygotowac co sie da a reszte po prostu wywalic. trzeba byc swiadomym i minimalizowac ryzyko. a forum jest po to,zeby sie takimi informacjami wymieniac. ale kazda z nas ma wybor i zrobi co uwaza za najrozsadniejsze. moje kolezanki lekarki pracujace w szpitalach same mi na to tez zwracaly uwage. czesc od razu po powrocie do domu sie kapie.zadna nie chodzi w ciuchach szpitalnych po domu, tym bardziej jak maja dzieci. moze przesadzaja, a moze i nie. niech kazdy zrobi jak uwaza :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Matylda, nie żebym negowala te "najnowsze doniesienia" jak to nazwałas, ale trochę mi się kupy nie trzyma twoje rozumowanie ;) kupujesz wyprawkę że specjalnej bawełny, by móc ja wyprać w 90 stopniach bo boisz się bakterii szpitalnych, które mogą się utrzymać na ciuszkach, ale nie zamierzasz założyć niedrapek, bo przeczytałaś to czy tamto. A nie obawiasz się, że te same bakterie których obawiasz się na ciuszkach dostaną się do organizmu maluszka poprzez swieza ranke spowodowana zadartym paznokietkiem?
Wiesz... Nie chodzi o to, by używać niedrapek przez miesiąc czy ile, ale te 2 dni które spędzi w szpitalu w niedrapkach raczej nie przeszkodzi mu w poznaniu siebie i świata ;) Wiadomo, że każdy robi jak uwaza, ale albo się "boisz" bakterii albo nie ;)

Co do wyprawki: Ja praktycznie nic nie mam. Rożka nie zakupie napewno, bo uwazam za zbedny. Ogolnie jakies tam ciuszki maja do mnie wrocic po moim starszym synu (ktore powedrowaly w swiat), ale niestety tych najmniejszych juz miec nie bede, wiec to napewno bede musiala uzupelnic. Wozek tez chce kupic uzywany (moj faworyt to bebetto nico). Napewno zadnych sterylizatorow, bo to tez zbedne wg mnie. Czesc rzeczy zamierzam uszyć sama (kokon niemowlecy, ochraniacz do łóżeczka, organizer na lozeczko, kusi mnie torba na wozek, ale to chyba za wysokie loty jak dla mnie, może jakieś małe ciuszki typu spodenki)

Matylda, udało Ci się zalatwic ta immunoglobulinę na NFZ? bo mnie czeka taka sama przeprawa. prowadze ciaze w Mediccoverze, a oni nie maja umowy z nfz...

ja czesc rzeczy mam po corce, bo np. rozek, kocyki czy pieluszki tetrowe miałam w miare uniwersalne. jakos na dniach planuje zacząć przegladac ubranka i wybrać co się nadaje dla chłopca, a reszte chyba będę sprzedawac, bo tylko lezy i miejsce zajmuje, a już kolejnych dzieci nie planujemy ;) generalnie jeszcze nie spieszy mi się z kompletowaniem wyprawki, bo jeszcze sporo czasu jest. pamiętam, ze z corka zabrałam się za to porządnie dopiero ok. 7 miesiąca i spokojnie ze wszystkim zdazylam. w miedzy czasie dostaliśmy sporo prezentow od rodziny i znajomych, wiec tylko dokupiłam co brakowało :)

Ja zarazem kupywac po trochu rzeczy z h&m trochę z pepko a teraz jak przeglądam zrobiła się tego niezła kupka w h&można trafić na nieźle wyprzedaże i to w niezłych cenach w pepko również

Ja kupilam u mamyginekolog, za 135zl jak pamietam byl pajac, body, otulacz, 2 tetry (z podwojnego materialu), rozek, czapeczka. wszystko do wyprania w 90, bardzo dobrej jakosci bawelenka. wiedzialam, ze to sie u niej pokaze wiec czekalam, a rzucilo sie tyle osob, ze cud ze w ogole udalo mi sie to kupic za pierwszym razem. w planach jest doszycie wieksze liczby wyprawek, wiec sie beda jeszcze pokazywac. nie wiem natomiast czy w tej cenie lub taniej da sie dorwac taki duzy kąplecik i zeby mozna bylo prac w 90 stopniach. chyba, ze sie zaryzykuje i wygotuje ciuszki mimo info na metce ze 40 stopni. na pewno musze jeszcze dokupic na pozostale dwa dni body i pajace.
nie ma doswiadczenia ze smykiem, ja kupowalam jeszcze ciuszki przez hm online, maja fajna kolekcje baby exclusive z ciekawymi wzorami i z lepszych materialow, ale tez z serii ekobawelny hm conscious maja spoko rzeczy. w kapphalu tez maja dobra bawelne, ale na pewno cenowo juz nie sa tak atrakcyjni. ja kupilam kilka fajnych rzeczy na wyprzedazach u nich.
mysle, ze tez nie ma co sie stresowac, jest jeszcze duzo czasu :) wiec na spokojnie mozna sobie w czasie rozlozyc i cos tam po malu kupowac. koszty tez sie wtedy lepiej rozkladaja, bo na ostatnia chwile jak trzeba wszystko kupic to mozna pojsc z torbami.
ja postanowilam tez, ze korzystajac z czasu zglebie temat szczepien zalecanych i zrobie rozeznanie co warto, czego nie wato i w ogole jakie sa koszty. jezeli ktoras z was to tez interesuje to mamapediatra ma bardzo dobre wpisy na temat poszczegolnych szczepien.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja jeszcze nic nie mam i trochę zaczekam się stresować czytając wpisy... Może poradzicie gdzie najlepiej jest kupić taki komplet wyprawkowy? Bo pewnie takie sklepy jak Smyk to drożyzna jest? Myślimy o kupnie używanego wózka bebetto tito, ktoś ma jakieś opinie z pierwszej ręki na temat tego wózka?

ja mam takie ostatnie ujecie z usg ze nie ma watpliwosci, ze to bedzie chlopak :D
kupilam poki co zestaw podstawowy na pierszy dzien do szpitala( pieluchy tetrowe, otulacz, rozek, bodziak i pajacyk, czapeczka). wszystko z materialu ktory po powrocie ze szpitala moge wygotowac w 90 stopniach (bakterie szpitalne). bede musiala jeszcze dokupic na pozostale 2 dni ciuszki. nie kupuje rekawiczek niedrapek, bo najnowsze doniesienia na ich temat do jakich dotarlam, to ze nie sa jednak rekomendowane. bo nawet jak sie dziecko zadrapie to nic sie nie stanie, a to machanie raczkami to element ich zapoznania sie ze wlasnym cialem i ze swiatem, taki etap rozwoju i fizjoterapeuci mowi, ze nie powinno sie tego na sile blokowac.
mam jeszcze sporo czasu takze powoli bede kompletowac ciuszki. takich do domu juz troche kupilam na wyprzach :) teraz czekam na kombinezon, bo slyszalam, ze jesienia to jest koszmar cos dostac. schodza na pniu.
wozek i fotelik juz tez wybrany, jakos pod koniec wrzesnia bedziemy zamawiac:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jak wam idzie kompletowanie wyprawki dla noworodka. Ja już mam częściowo a w zasadzie w pełni skompletowane niedługo zacznę wszystko odświeżać korzystając z pogody ;)

Z przewaga chłopców w tym roku, ciekawe czy przewidywania się sprawdza ;)

widzę, że kompletowanie nowej kadry narodowej idzie nam dobrze :D

Listopad:
Monika 2 listopada; szpital Zaspa chlopiec
Ewelina 4 listopada; szpital Wojewódzki
Grajeczka 5 listopada;
Aśka 7 listopada; szpital Zaspa
Mia 25 listopada; szpital Zaspa; chłopiec
Magda 25 listopada;
Anosiaa 30 listopada; szpital- moze Zaspa

Grudzień:
Devil 5 grudnia; szpital Zaspa
Dzoana1 20 grudnia; szpital Kliniczna; chlopiec
Emi 20 grudnia;
Matylda - 8 grudnia; już raczej Zaspa :) chłopiec

Hehe samych chłopców będziemy mieli ;)

to ja tez :)

Listopad:
Grajeczka 5 listopada;
Magda 25 listopada;

Grudzień:
Dzoana1 20 grudnia; szpital Kliniczna; chlopiec
Emi 20 grudnia;
Matylda - 8 grudnia; już raczej Zaspa :)

No to i ja siebie ;)

Listopad:
Grajeczka 5 listopada;
Magda 25 listopada;
Grudzień:
Dzoana1 20 grudnia; szpital Kliniczna
Emi 20 grudnia;

Dziewczyny, aktualizuję siebie :)
Listopad:
Monika 2 listopada; szpital Zaspa
Grajeczka 5 listopada;
Magda 25 listopada;
Grudzień:
Dzoana1 20 grudnia; szpital Kliniczna
Emi 20 grudnia;

Re: Szczęśliwe mamusie listopadowo-grudniowe 2018

U mnie 27+3 zaczynają się bóle kręgosłupa i nog skurcze łydek i skurcze przepowiadające bardzo uciazliwe. Brzuch mam jak do porodu masakra do tego zaczynaja mi puchnąć lydki

Inne tematy z forum

pomóżcie-pomysł na własny biznes (108 odpowiedzi)

podpowiedzcie,co mogłoby wypalić w małym mieście,myślę,by wreszcie wziąć sprawy w swoje...

niepracujaca zona, czy to zle? (142 odpowiedzi)

Na rodzinnym niedzielnym obiadku bylo dzis nawet milo ale pol zartem, pol serio ktos zrobil...

pierwsza randka (15 odpowiedzi)

Witajcie.Umówiłam sie na sobote na pierwsza randke z super facetem, strasznie mi na nim...