Dawny Swissmed, poród 2015

Od jakiegoś czasu czytam wątek o porodzie w prywatnej placówce w Gdańsku. Decyzja o porodzie w państwowym szpitalu już podjęta, nie dam rady dojechać np.do Łodzi. Jednak nie wiem czy mi się nie odwidzi jeśli "swissmed" się reaktywuje.

Link do starego wątku

http://forum.trojmiasto.pl/Swissmed-porod-2014-t527611,1,160.html#npu1
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Re: powikłania po cięciu cesarskim

Podpisuję się pod tym, że patologiczne są zachowania służby zdrowia. A co do cc, to może znajomy ginekolog niech się wypowie na temat porodów ich żon. Która z pań doktorowych rodziła naturalnie, i to jeszcze w państwowym szpitalu, z tzw. ulicy? I żaden lekarz nie powie Ci, że cc jest dużo bezpieczniejsze niż poród naturalny, bo owszem, zdarza się, że jest odwrotnie, ale tylko w przypadku gdy jest w terminie, a warunki temu sprzyjają, czyli stan zdrowia matki, dziecka, prawidłowa budowa i anatomia dróg rodnych, prawidłowy przebieg ciąży, kiedy odbywa się bez wspomagaczy. A tak niestety zdarza się rzadko, dlaczego? Ano dlatego, że patologiczne są zachowania służby zdrowia i koło się zamyka. Dziękuję!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: powikłania po cięciu cesarskim

Patologiczne jest zachowanie służby zdrowia - głownie tej patologii doświadczyłam.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 1

powikłania po cięciu cesarskim

Czy któraś z Pań zastanowiła się ,że cięcie cesarskie to poród patologiczny? Do tego obarczony wczesnymi, oraz późnymi (te bywają długo utajone) powikłaniami.

Mój znajomy ginekolog twierdzi, że największa grupa jego pacjentek które wymagają trudnego i długotrwałego leczenia to te, które wybrały cięcie cesarskie, umówily się na nie za konkretne, niezaksięgowane pieniądze z doktorem w szpitalu lub prywatnej klinice.
Oczywiście niekażdej pacjentce się to zdarza, ale mnie namówił na porody naturalne i jestem zadwoloną mamą.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 14

Re: Dawny Swissmed, poród 2015

W swissie zrezygnowano, bo potrzebowano pomieszczeń chyba na chirurgię plastyczną. Tak przynajmniej słyszałam. Widać piersi, nosy i reszta są jeszcze bardziej dochodowe. Poza tym porodówka w ostatnich latach, mimo że działał pod szyldem swissu, to za nią odpowiedzialna była osobna spółka. A teraz to sam swiss chce chyba poszerzyć swoja ofert o chirurgię plastyczną. Jednak ginekolodzy-położnicy raczej się nie przebranżowią i nie będą zaraz wstawiać implantów :) I albo wcale nie jest to takie dochodowe, by rozpoczynać działalność samemu, albo maja inne dodatkowe dochody tak wysokie, że już nie chcą bawić się w samodzielną inwestycję.
No i rzeczywiście salve może działać w jakiejś kooperatywie z nfz.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Salve ma umowę z nfz. Dlatego tam cesarka jest taka "tania". Lekarz dziś mówił, że spełnić wymogi nfz tez nie jest łatwo.

Tak, żeby opłacało im się dalej prowadzić porodowke, musieliby mieć od 30-40 porodów miesięcznie przy cenach conajmniej takich, jakie były. A Swissmed w szczytowej formie miał maks 30.

Dla nich to niestety glownie chłodna kalkulacja "czy się opłaca".

A może w Łodzi oddział położniczy jest zorganizowany we współpracy z publicznym szpitalem albo NFZ ,koszt cc w Medicoverze warszawskim to chyba 12 000-15 000 ale mogę się mylić.Jeżeli było by to to takie opłacalne to pewnie nie likwidowaliby oddziału w Swissie.

To mnie zastanawia, że w Łodzi opłaca się to przy dużo niższych cenach a w Trójmieście już nie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ema, gdyby to była moja pierwsza ciąża pojechalabym do łodzi. Ale muszę też myśleć o synku. Przecież go nie zostawię na x czasu....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Szminka, dobrze, że piszesz. Będę dziś dzwoniła do Salve.

Dziewczyny jeśli macie jakieś informacje i doświadczenia z Salve, piszcie proszę.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Rozmawiałam dziś z lekarzem pracującym w dawnej porodowce Swissmedu i nie będzie nowej żadnej porodowki. Sami nie będą działać bo się nie opłaca , a żadna prywatna klinika z Trójmiasta nie jest zainteresowana współpraca.

Także możemy przestać marzyć o tej porodowce. Niestety.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tez poproszę nazwisko lekarza na maila: asiak77@o2.pl

http://forum.trojmiasto.pl/Porod-na-Klinicznej-t23197,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Hipokryta to obłudnik. My tu wykładamy kawę na ławę, więc zero obłudy;-)
Ogólnie to wszystkim przydałoby się więcej luzu i tolerancji.
A tak w ogóle to coś wiecie o prywatnej porodówce w Trójmieście? Ja się nie załapię, ale jestem ciekawa czy jednak taki oddział powstanie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zyta, ja nie uważam się za hipokrytkę tylko dlatego, że stawiam na pierwszym miejscu dziecko, ale także i siebie. Uważam, że żyję w wolnym kraju i mam prawo do decydowania za siebie, o swoim zdrowiu czy nawet życiu. Nie mam zamiaru walczyć o życie, bo jakiś oszołom na dyżurze się mną zajmie albo i nie, nie mam zamiaru zostawić dziecka i narzeczonego w tak młodym wieku, nie mam zamiaru stać się sławną w faktach. Co z tego, że moja matka i ciotka chciały ambitnie urodzić sn i mieć mistyczne wspomnienia z porodu skoro obie chwilę po urodzeniu dziecka z powodu krwotoku trafiły na blok i ledwo uszły z życiem, bo tak popękały męcząc się wiele długich godzin. Za to drugie cc było najlepszą decyzją jaką można było podjąć. O skutkach po 30 latach nie będę opowiadać, zresztą każda tutaj wie z czym to się wiąże.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

To nie jest wątek o klinicznej
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3

Witam, poczytuje trochę Wasz wątek. Jestem w 26tc trzeciej ciąży. Pierwsze dziecko rodziłam w kwietniu 2012r na klinicznej i byłam bardzo zadowolona zarówno z porodu (SN), opieki okołoporodowej, opieki laktacyjnej jak i z położnych (a nic nikomu nie dopłacałam). Druga niestety była ciąża pozamaciczna z koniecznością jej usunięcia z jajowodu i zabieg też na klinicznej (ten oddział na 2 piętrze to akurat totalna porażka).
Teraz zastanawiam się ponownie nad porodem na klinicznej. Podobno zmieniły się tam warunki odwiedzin, że ojcu nie wolno wejść do noworodka tylko trzeba gdzieś wychodzić. Czy ktoś może mi napisać chociaż kilka słów na temat obecnych warunków i zasad panujących na klinicznej.
Z góry bardzo dziękuje

Do Zyta - dlaczego hipokryzją? Liczy się zdrowie dziecka, a matki nie? Kiedy kobieta rodzi dziecko to jej egzystencja nie dobiega końca. Nadal musi funkcjonować w społeczeństwie, rodzinie, miejscu pracy a dodatkowo staje się matką maleńkiego człowieka. Dziewczyny z którymi tu dyskutuję w wielu przypadkach mają jak ja tzw. obciążony wywiad z pierwszej ciąży. Zależy nam, żeby tym razem było inaczej, tj. lepiej i bezpieczniej dla dziecka. To jest priorytet. Poza tym aspektem prywatnie owszem uważam cc za zabieg skutkujący mniejszymi problemami ginekologicznymi niż wymuszony poród "dołem". To moja zdanie. Nikomu go nie narzucam. Parę lat temu uważałam inaczej i chciałam rodzić SN. Ale w Polsce rzadko kiedy kobieta ma daną przez personel szansę na piękny spokojny poród, w rytmie wyznaczonym przez naturę. Porody są przyspieszane farmakologicznie, rodzącą się kładzie, w roku 2015 wciąż stosuje się rękoczyny, używa nożyczek i kleszczy. To nie jest wg mnie piękno natury.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dziewczyny prosze podajcie namiary na tego lekarza z zaspy, bo praca201497 nic nie odpisuje a mi bardzo zależy moj mail janka803@wp.pl

~praca201497, czy ja też mogłabym prosić o namiary na tego lekarza? będę wdzięczna :) mój mail olcia_@poczta.onet.pl

to w końcu, o co chodzi?......o zdrowie dziecka i matki, czy o kwestie "ciemnej strony" porodu pochwowego?......trzeba się zdecydować w wyrażanej argumentacji.....bo inaczej pachnie hipokryzją
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 8

Inne tematy z forum

paznokcie hybrydowe (92 odpowiedzi)

hejka, czy któraś z Was ma może manicure hubrydowy?jeśli tak to napiszcie czy jestescie z tego...

polećcie pakiet medyczny (112 odpowiedzi)

jestem w trakcie poszukiwań i chętnie poznam oferty, jakie macie. Nie ukrywam, że szukam pod...

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (116 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...