Od dziewiętnastu lat firma "Haczet" przy współpracy z Miastem Gdynia i pod Honorowym Patronatem Prezydenta Gdyni Wojciecha Szczurka organizuje u progu jesieni plenerową imprezę "DARY ZIEMI" zawsze w drugiej połowie września.
"Dary Ziemi" to głównie prezentacja, promocja oraz sprzedaż płodów rolnych, z naciskiem na produkcję ekologiczną, połączona z prezentacją tradycji i kultury różnych regionów Polski, w tym rzadkich i zanikających zawodów, receptur czy produktów.
Od 2001 r. organizatorzy dołączyli do programu nowy cykl prezentacji kultury i tradycji krajów Unii Europejskiej, w którym sukcesywnie są prezentowane "od kuchni" dary ziemi oraz tradycje muzyczne, artystyczne i kulinarne kolejnych krajów - członków unii.
W ciągu 11 lat odwiedzający naszą imprezę goście mogli podziwiać starannie przygotowane aranżacje typowych krajobrazów lub ogrodów 22 krajów europejskich, smakować typowe potrawy i napoje a także uczestniczyć w muzycznych oraz tanecznych prezentacjach.
Połączenie atmosfery pikniku z atrakcjami muzycznymi, poznawczymi i kulinarnymi, jest naszym zdaniem, najprzyjemniejszym sposobem na wzajemne poznawanie się.
Od tego roku zaczynamy prezentację członków Unii Europejskiej od początku. Nowy cykl rozpoczniemy od Francji. Z tej okazji w programie pojawią się akcenty francuskie: ogród z południowej Francji pełen kwiatów, ziół i lawendy, którą pachnie cała Prowansja, potrawy kuchni francuskiej serwowane przez kucharzy francuskich oraz znakomite wina i sery z różnych regionów.
Odwiedzający Dary Ziemi będą mieli okazje znów zasmakować w specjałach regionu Bretanii i Prowansji. Odkryć niepowtarzalny smak naleśników - crepów bretońskich z oryginalnej francuskiej mąki gryczanej oraz wiele smaków aromatycznej i pełnej słońca kuchni Prowansji: kisze, tartaletki, przekąski i sałaty w różnych smakach.
Aromatyczne zioła i korzenie, różnorodność świeżych warzyw, mięs i ryb skomponowanych w absolutnej harmonii - to kwintesencja kuchni francuskiej pełnej niuansów, lekkości, finezji i smaku.
Podobnie "smaczna" będzie oprawa muzyczna prezentująca wiele regionów Francji.
W programie koncerty i recitale piosenki francuskiej, popisy młodych akordeonistów. Niewątpliwie najważniejszym akcentem muzycznym będzie koncert jednego z najwybitniejszych polskich akordeonistów i bandoneonistów
Wiesława Prządka i jego formacji
New Musette Quartet w programie "Pod dachami Paryża".
Wiesław Prządka - laureat wielu nagród międzynarodowych, wirtuoz, któremu zawdzięczamy tryumfalny powrót do akordeonu jako instrumentu solowego, znany na estradach całej Europy i USA wystąpi w niedzielę 23 września o godzinie 12:00.
Stałym elementem programu są niezmiennie: sprzedaż i degustacje przetworów z owoców i warzyw, ziół, grzybów i runa leśnego, miodów oferowanych przez małe ekologiczne gospodarstwa a także tradycyjnych potraw kuchni z różnych regionów Polski.
Jak zwykle zachęcamy do odwiedzenia stoisk z tradycyjnymi wędlinami z małych masarni oraz stoisk z serami z autorskich serowni w sporym wyborze.
Zaprosiliśmy jak zwykle sprawdzonych pszczelarzy z całej Polski, małych producentów konfitur ręcznie wytwarzanych z wielu owoców i w bardzo oryginalnych kompozycjach smakowych, najlepszych w kraju wytwórców sękaczy, andrutów, wyrobów waflowych z uznanych pracowni cukierniczych Małopolski i Wielkopolski, pieczywa, nalewek, likierów i win z całej europy.
Do Gdyni zjadą producenci wielokrotnie nagradzani za jakość i wierność tradycji, dla których praca nad doskonaleniem produktu staje się realizacją pasji nierzadko dla całej rodziny. Pośród nich tradycyjnie wystawcy z miodami, w tym wiele najlepszych w Polsce pasiek ekologicznych.
W sumie przyjazd do Gdyni potwierdziło ok. 150 wystawców z całej Polski. Pojawią się także tradycyjnie firmy i szkółki ogrodnicze z całego kraju z ofertą na aranżacje w ogrodzie: krzewy i drzewka owocowe i ozdobne owocowych, jesienne kwiaty rabatowe i byliny, cebule i kłącza, duży wybór ziół, traw ozdobnych, sadzonki truskawek, malin, poziomek, rzadkie okazy roślin pokojowych, ceramika ,wiklina i meble ogrodowe, oraz rzemiosło artystyczne: ceramika i szkło artystyczne, biżuteria z naturalnych surowców, itd.
Przygotowana w tym roku oprawa do biesiadowania i smakowania darów ziemi będzie jak zwykle bogata. Poza stoiskami z produktami spożywczymi, stoiskami gastronomicznymi, estradą, ogniskiem i miejscem do odpoczynku i konsumpcji pojawią się jak zawsze jesienne klimaty muzyczne oraz dużo muzyki biesiadnej. Dla dzieci przejażdżki na konikach i kucykach, ściana wspinaczkowa, itd.
Codziennie o godz. 18:00 losowania nagród z biletów wstępu.
W sobotę 22 września o godz. 13:00 finał konkursu UM Gdyni na "Najpiękniejszy balkon w Gdyni". Następnie o godz.15:00 ogłoszenie wyników Ogólnopolskiego Konkursu Projektowego dla studentów wyższych uczelni kierunku architektura krajobrazu i ogrodnictwa na "Projekt ekologicznego i jadalnego ogrodu ozdobnego". Organizatorem konkursu jest firma "Zielony Loft - Centrum Promocji Architektura i Zieleń" w Gdańsku.
Poziom nadesłanych prac był bardzo wysoki. Laureatem I miejsca została grupa studentów z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. II miejsce zajęli studenci Politechniki Krakowskiej im. T. Kościuszki.
Wszystkie nagrodzone projekty zostaną zaprezentowane na II Polanie Ogrodowej, gdzie będzie można ponadto degustować potrawy i przekąski z roślin i kwiatów jadalnych przygotowane przez zaproszonych specjalnie kucharzy.
W niedzielę 23 września o godz. 15:00 rozpocznie się
bicie rekordu zażycia tabaki największą na świecie tabakierą. Tabakiera - to kultowy przedmiot Kaszuba. Po Hamburgu, Dębogórzu i Somoninie będzie to kolejne bicie rekordu największą na świecie tabakierą. Uroczystość dobędzie się pod auspicjami wydawnictwa "Polskie Rekordy i Osobliwości" w Katowicach.
Niezwykły klimat imprezy przyciąga tradycyjnie wielu Gdynian oraz mieszkańców całego Trójmiasta a także małych ośrodków miejskich z okolic Gdyni. Impreza ta stanowi dla nich niezwykłą formę aktywnego wypoczynku, relaksu i dość oryginalnych jesiennych zakupów darów ziemi.
Bilet wstępu dla dorosłych - 6 zł.
Dzieci wstęp wolny.
Więcej o imprezie:
www.daryziemi.com